Büyükşehir Belediyesi 2015’in ilk meclis toplantısına başladı. Van TSO toplantı salonunda gerçekleşen meclis toplantısında Van dışında konular görüşülürken, kentin sorunları bir sonraki meclis toplantısına kaldı. Meclis toplantısı geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak’ı anma ile başlarken, Fransa ve Paris’te yaşanan cinayetler kınandı.

Büyükşehir Belediyesi 2015 yılının ilk meclis toplantısı Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay başkanlığında meclis üyelerinin katılımıyla Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VAN TSO) başladı. Yapılan yoklamadan sonra Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, meclis üyelerinin yeni yılını kutlayarak geçmiş yıla dair bir değerlendirmede bulundu.

‘IŞİD PALAZLANDI DEDİK İNANMADILAR’

Bozbay, konuşmasına HDP Adana milletvekili Murat Bozlak’ı anarak Bozlak’ın bütün yaşamının Kürt halkının mücadelesi içerisinde yer alarak geçtiğini belirterek, ailesine baş sağlığı diledi. Bozbay, yaptığı değerlendirmede 2014 yılı içerisinde uluslar arası güçlerin de desteğiyle IŞİD’in palazlandığını her platformda söylediklerini ancak, hiç kimse bunun bir gün kendisini vuracağının farkında olmadığını dile getirdi.

‘FRANSA SALDIRISI MÜSLÜMANLARA MAL EDİLMESİN’

Bozbay, “IŞİD şimdi de Fransa’nın başına bela oldu. Daha birçok ülkenin de başına bela olacaktır. Fransa’da gerçekleşen saldırıyı ben divan adına şiddetle kınıyorum. Bu asla İslam’a mal edilmeyecek bir saldırıdır. Bu tamamen insanlık dışı bir anlayışın ürünü olan çete örgütlerinin katliamıdır. Bu katliamlar ne yazık ki geçtiğimiz yıl içerisinde çokça gerçekleşti. Eğer bu konuda uluslar arası bir tedbir alınmazsa ne yazık ki devam edecek. Biz ‘Şengal’de Kobanê’de bunlar cinayet işliyor’ dediğimiz zaman bu konuda çokta hoş karşılanmıyorduk. Şu an dünyanın bütün liderleri, Türkiye’nin de başbakanı Fransa’da kol kola yürüyebiliyorlar. Biz de tam olarak bunu söylüyorduk ‘gelin IŞİD’e karşı birlikte yürüyelim’ diyorduk. Ancak sesimizi duymuyorlardı. Ama Fransa söyleyince sesi duyuldu. Umarım Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti de bunu duyar ve bundan sonra IŞİD’e karşı tavrında netleşir.” Dedi.

OFLAS: PARİS KATLİAMLARINI KINIYORUM

Bozbay’dan sonra konuşan meclis üyesi Fehim Oflas da gündemde yer alan konular hakkında değerlendirmede bulundu. Oflas HDP milletvekili Murat Bozlak’ı anarak, Fransa’nın başkenti Paris’te meydana gelen ve üç kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın katledilmesini kınadı. Oflas, yapılan katliam ile Kürt halkının, Kürt kadınının özgürlüğü, barış ve çözüm süreci hedeflendiğini ancak bu tür niyetlerde bulunanların bu katliamlarla Kürt halkının haklı mücadelelerinden vazgeçirmeleri mümkün olmayacağını söyledi. Oflas, “Her fırsatta hukuktan, demokrasiden, insan haklarından dem vuran ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi hukuk adalet dağıtan mahkemeye de ev sahipliği yapan Fransa’nın da bu husustaki tutumunu kınıyorum. Aradan geçen iki yıla ve bu kadar delile rağmen hala bu işin arkasındaki güçleri ve planlayıcıları ortaya çıkarmamış olması düşündürücüdür. Kesinlikle İnsan Hakları Mahkemesi soruşturmanın etkili yürütülmemesi ve uzun sürmesi gibi sebeplerle üye devletler aleyhinde tazminata hükmeden bir mahkemeye ev sahipliği yapan Fransa iki sene içinde hiçbir şey yapmamış olması da ilerde kendisini de aynı mahkemede yargılatacağını da hatırlatmak istiyorum. Bu süre içinde sadece Ömer Güney isimli fail tutuklanmış ve başka deliller ele geçirilmiştir. Bu deliller incelendiği zaman işin içinde Türkiye’nin de olabileceği fikri ortaya çıkmaktadır. Üç kadın siyasetçi Türkiye’nin vatandaşıydı. Türkiye’nin parmağı bu işin içinde yoksa planlayıcısı ya da uygulayıcısı değilse bir an önce Fransa’ya kendi vatandaşlarının hakkını korumak adına baskıda bulunmalı ve bu işin gerçeğini ortaya çıkarmak için ön ayak olmalıdır.” Dedi.

BİR KINAMA DA BAŞKAN KESKİN’DEN

Son olarak konuşan Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin ise, Fransa'da Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıyı kınayarak, “Biz bize yapılan haksızlığı kınayıp başkasına yapılan haksızlığı kınamasak bize haksızlık yapan kişilerle aynı yerde saf almış oluruz. Bu da Kürt halkının insancıl duruşuna asla uygun bir davranış olmaz. ‘İslam adına bu saldırıyı yapıyorum’ diyenler dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın istesek de istemesek de içlerinde İslam’a karşı bir kin ve nefretle yürüdüklerine şahit olduk. İnsancıl barış dini dediğimiz İslam’ın maalesef insanların ellerinde halklara karşı bir silah olduğunu gördük. İslam’ın bu olmadığını herkese haykırmak istiyoruz. Ama İslam’ın bu olmadığını kılıçla da hiç kimseye duyuramayız. Kılıçla da İslam’ı anlatamayız. Bu saldırıyı yapan insanları tekrar kınıyorum.” Dedi. Yapılan konuşmaların ardından meclis toplantısı gündem maddeleriyle devam etti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim