Geçtiğimiz haftalarda gündeme bomba gibi düşen Erciş’in il olacağı Van’ın büyükşehir unvanını kaybedeceği haberleri Türkiye’nin gündemine düşmüştü. Van ve Mardin’deki değişikliği esas alan haberle sosyal medyada da Erciş’in il olması ve Van’ın Büyükşehir’i kaybedebileceği tahminlerine sayısız yorum gelmişti. Van’ın da bir kaç gün boyunca tek gündem konusu olan değişiklik iddiası konuşulmaya devam ederken hükümet kaynaklarına dayandırılan haber hükümet kanadından ise doğrulanmamıştı. İddiaların ardından konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tüm bu tartışmaların ardından Erciş ve Midyat'ın il olacağına yönelik iddialara ilişkin soruyu şöyle yanıtlamıştı: “Böyle bir konu gündeme gelmedi. Bir gazetedeki açıklamayı esas alarak fikir beyan edemeyiz.” Buna rağmen AK Partili isimlere dayandırılan haberin tartışmaları sürerken Şehrivan Gazetesi olarak halen yankıları süren Erciş’in il olabileceği yönündeki beklentileri Van halkına sorduk. Halkın bu konudaki tepkilerini dinledik.

 

Erciş’in il olması ve Van büyükşehrin statüsünün geri alınmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken Şehrivan sıcağı sıcağına Erciş’in il olacağı Van’ın Büyükşehir’i kaybedeceği konusunu kentin önde gelen isimlerine sormuştu. Kentin Sivil Toplum Kuruluşları, meslek odaları ve tanınmış isimlerinin büyük bölümü Erciş’in olmasında bir sorun olmadığı ancak Van büyükşehir statüsünden düşürülmesinin yanlış olduğunu ifade etmişti. Gazete olarak gündemde olan konuyu bu kez ise vatandaşa sorduk... Vatandaşın görüşleri de kentin dinamiklerinin görüşlerininkinden farklı değil.

 

 

SOLMAZ: GEÇ KALINMIŞ BİRŞEY

Konuyla ilgili görüştüğümüz vatandaşlardan Ozan Solmaz Erciş’in olmasında bir sorunun olmayacağını söyledi. Solmaz, “Erciş’in il olması kötü olmaz. Erciş ilimiz Türkiye’de bulunan birçok ilden çok daha büyük ve il olma özelliği taşıyan bir ilçedir. Erciş’in il olması gerekiyor. Hatta bu konuda geç bile kalınmış. Tabi başbakan yardımcısı tarafından bu yalanlandı. Ancak bu konu bir an önce ele alınmalıdır. Erciş il olmayı uzun zamandır hakkediyor.” Dedi.

 

YÜCE: ERCİŞ İL OLSA VAN TAM BÜYÜKŞEHİR OLUR

Vatandaşlardan Tufan Yüce Van büyükşehir kalması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Erciş’in olması kötü değil aksine iyi bir durumdur. Ancak dediğiniz gibi Van’da büyükşehrin alınması ise yanlış olur. Şu an için bu ne kadar doğru onu bilmiyorum. Ancak büyükşehir demek daha kaliteli hizmet demektir, büyükşehir demek metropol olmak demektir. Bizimde artık buna ihtiyacımız var. Erciş Van’da koparılıp kendi başına bir il olursa hem Erciş çok daha gelişir ve iyi bir noktaya gelir hem de Van gerçek anlamda büyükşehir olma yolunda ilerler.”

 

 

DEMİRBİLEK: ERCİŞ İL OLMAYI ÇOKTAN HAKKETTİ

Erciş’in il olmasıyla ilgili görüşünü aldığımız Ercişli Murat Demirbilek ise, “Erciş kendi başına il olacak bir ilçe olalı çok oldu. Türkiye’de Erciş kadar büyük ve iyi hizmet veremeyen çok sayıda il var. Erciş’in il olması çok sevindirici. Ancak bu gerekli yerler tarafından yalanlandı. Benim için önemli olan Erciş’in il olmasıdır. Van’ın büyükşehir olması ya da olmaması çok fark etmiyor. Çünkü Van büyükşehir olmuş değil. Erciş’te il olmalı, Van’da sadece il olmalıdır. Van’ın büyükşehri hakketmesi için daha fazla çalışması gerekiyor. Erciş ise il olmayı çoktan hakketti.” İfadelerine yer verdi.

 

GÜNDOĞAR: VAN’IN BÜYÜKŞEHİRDE GELECEĞİ PARLAK

Vanlı esnaflardan Hasan Emin Gündoğar Van’dan büyükşehrin alınmasının yanlış olduğunu söyledi. Gündoğar şunları söyledi: “Van’ın ve bölgenin daha fazla gelişmesi ve iyi yerlere gelmesi için Van’ın kesinlikle büyükşehir olarak kalması gerekiyor. Gözle görülür şekilde belki çok fazla büyükşehir olduğumuz görmedik. Ancak büyükşehir olduktan sonra ciddi anlamda değişimler meydana geldi. En basitinden bir toplu taşımda bile çok güzel işler yapıldı. Biz yıllar öncesinden büyükşehir olan illeri gördüğümüz için Van’a böyle büyükşehir mi olur diyoruz. Her şeyin bir zamanı var. Zamanla Van’da bu anlamda kendini çok iyi gösterecektir. Bunun içinde huzura ve barışa ihtiyaç var.”

 

 

“ERCİŞ’İN İL OLMASI VAN’I RAHATLATIR”

Erciş’in il olmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gündoğar, “Erciş’in il olması Van’ın büyükşehir olmasın önemli rol oynar. Ciddi bir nüfusun Erciş’e kayması anlamına gelir. Erciş il olması halinde Çaldıran ve Muradiye muhakkak ki Erciş’e bağlanır. Buda büyükşehir olan Van’ı çok rahatlatır. Çünkü Van Türkiye’de toprak büyüklüğü anlamda ilk sıralarda yer alıyor. Bu şekilde hem çalışma alanları daralacak hem de yapılan çalışmalar daha fazla ön plana çıkacaktır. Erciş’in il olması yanlış değil aksine karar alınması takdirde çok olumlu bir harekettir.” Dedi.

 

ERCİŞ İL OLMAYI VAN BÜYÜKŞEHİR OLMAYI HAKEDİYOR

Erciş’in il olmasıyla ilgili gazetemize konuşan Selim Tuncil şunları söyledi: “Erciş’in il olması güzel olur. Erciş çok güzel, gelişmiş ve gelişmeye de devam eden bir ilçe. Bu anlamda Türkiye’deki birçok ilden çok daha iyi. İl olmasında bir sıkıntı olmaz. Aksine hem Erciş’in kendisi hem de ona bağlanacak olan ilçelerle çok daha iyi yerlere gelecektir. Van’dan büyükşehrin alınması doğru değil. Erciş her ne kadar il olmayı hakkediyorsa Van’da bir o kadar büyükşehir olmayı hakkediyor. Bu şekilde olması herkesin takdirini ve onayını alır. Ancak Erciş’in ilk olması Van’da büyükşehrin alınması doğru olmaz.”

 

DOĞRU BULMAYAN DA VAR...

Konuyla ilgili görüştüğümüz Hasan Güneş adlı vatandaş Erciş’in il yapılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Güneş şu ifadelere yer verdi: “Van büyük bir şehir. Ancak bu henüz büyükşehir olduğu anlamına gelmiyor. Büyükşehir olalı yeni oldu ve bunun için zamana ihtiyacı var. Ben Erciş’in il olmasını çok doğru bulmuyorum. Van ileride güzel bir metropol şehri olacaktır. Bu anlamda geleceği parlak. Bu yüzden Erciş’inde Van içinde daha güzel bir ilçe olarak hizmet vermesi gerekiyor diyor düşünüyorum.”

 

ACAR: ÇOCUK OYUNCAĞINA DÖNDÜ

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Hamit Acar adlı vatandaş Van’ın hakkettiği yerde olmadığını bunun sebebinin ise hükümet olduğunu söyledi. Acar şunları kaydetti: “Hükümet artık yaptığı çalışmalarla işleri çocuk oyuncağına çevirdi. 3 yıl önce Van’ı büyükşehir yapan hükümet şimdi ise Van’ı yeniden eski haline getirmek istiyor. Bu akıl işi değil. Belediyeler ve diğer kurumlar bugüne kadar kendini büyükşehre alıştırmaya çalışırken bir anda böyle bir şeyi konuşmak hiç doğru değil. Hükümet bu anlamda çok siyasi davranıyor ve bu şekilde bir yere varılmaz.”

 

BÖL, PARÇALA, FETHET...

Erciş il yapılmasını siyasi bir çalışma olduğunu dile getiren Acar, “Erciş il olacak diyorlar. Büyükşehir de olduğu gibi burada da siyasi bir anlayış var. Erciş, Muradiye ve Çaldıran’ı birleştirmek isteyen hükümet yetkilileri bu şekilde Van’daki birçok belediyeyi almak istiyor. Böl, parçala, fetih et politikasından başka bir şey değil. Erciş’in ve Van’ın gelişmesi için böyle bir çalışma yapılırsa baş göz üstüne ancak sadece belediyeleri kazanmak ve insanların yok saymak adına bu yapılıyorsa bu kabul edilir değil. Bende bu şekilde Erciş’in il olmasını istemiyorum.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim