ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Yıllardır eksikliği ciddi bir şekilde hissedilen ve Van hafızasının sürekli korunmasını sağlayacak önemli bir proje olan Van Kent Müzesi konusunda önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Vali ve Belediye Başkan vekili Murat Zorluoğlu öncülüğünde, DAKA ve bir çok paydaşın işbirliği ile yürütülen bir proje olan ve Van’ın en eski okullarından birisi olan Teknik ve Endüstri Lisesi’nde hayata geçecek olan proje ile ilgili çalışmalar aralıksız sürüyor. Açıklandığı günden bu yana Van’ın heyecanla beklediği prestij projelerden biri olan çalışmalar sürerken Zorluoğlu ve beraberindeki çalışmanın sürdüğü okulu ziyaret etti. Burada önemli açıklamalarda bulunan Zorluoğlu, bu proje konusunda Evliya Çelebi’nin Van gözünden Van mottosu ile hareket ettiklerini söylerken yaklaşık 15 milyonluk bütçeli bu proje ile görselliği üst düzeyde olan bir yaşayan müze oluşturacaklarını söyledi.

 

 

Kent hafızasını canlı tutmak, kültürel mirası korumak ve turizmin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Şerefiye Mahallesi'nde atıl durumdaki Teknik ve Endüstri Lisesi binasının Kent Müzesi'ne dönüştürülmesi çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz gün çalışmaların devam ettiği Kent Müzesini ziyaret eden Van Valisi Murat Zorluoğlu ve beraberindekilerle birlikte incelemelerde bulundu.

 

 

YENİ BİR PROJE DAHA GELİYOR

 

Kent Müzesinin inşaat çalışması hakkında bilgi alan Zorluoğlu daha sonra basın mensuplarına açıklama yaptı. Kent Müzesinin başlatılması için ilk adımı atan Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali kısa bir konuşma yaptı. Kali, konuşmasında projenin ilk aşamasında DAKA ile irtibata geçtikten sonra Vali Zorluoğlu’nun devreye girerek projenin hayata geçirildiğini söyledi. Okul hakkında bilgi veren Kali, Van Endüstri Meslek Lisesinin tarihi bir okul olduğunu ve eski Van’ın burada yaşatılması için mücadele ettiklerini söyledi. Kent müzesinin kentin malı olduğunu ifade ederek, kent müzesinin kent için çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Kali Van için daha önemli çalışmaların yapılması için çalışmaların devam edeceğini ifade ederek, devamında Tekel Binasının halk kütüphanesi olarak kullanıma açılması için talepte bulunacaklarını söyledi. 

 

 

ZORLUOĞLU: BU OKUL VAN’IN ÇOK ESKİ OKULLARINDAN BİR TANESİ

 

Kali’den sonra konuşma yapan Vali Zorluoğlu, toplanma amaçlarının Van Büyükşehir Belediyesinin vizyon projelerinden olan Kent Müzesinin restorasyon çalışmalarını yerinde incelemek için geldiklerini ifade ederek, “Malumunuz bu okul Van’ın çok eski okullarından bir tanesi. 1940’lı yılların ortalarında inşasına başlanmış ve sonlarında hizmete açılmıştır. Van’ın tescilli ve ayakta kalmış ender binalarından bir tanesi de burasıdır. Turan amca az önce fotoğraflarda bize eskileri yad ettirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet diliyoruz.” Dedi.

 

 

YAKLAŞIK 15 MİLYONLUK BİR PROJE

 

Zorluoğlu, “Burası yaklaşık 8 buçuk dönümlük bir arazi ve bu iki katlı bina ile dışarıda iki ayrı atölyesi bulunan önemli bir mekan burası. Burada Van’ın gençlerine uzun yıllar eğitim verildi. Uzunca bir zaman restorasyon görmediği için epey bir harap görünümü vardı. Bu durum beni çok üzmüştü. Bunun üzerine şehrin dinamikleri buranın dönüştürülmesi konusunda talepte bulundular. Geniş kapsamlı bir istişare süreci geçirdik. Nasıl bir müze olmalı, şekli nasıl olmalı, içeriği ne olmalı gibi konularda istişare ettik. Üniversitemizden de destek alarak bu çalışmayı başlatmaya karar verdik. Sonuç olarak ortaya şehrimize ve ülkemize yakışan çok güzel bir kent müzesi ortaya çıktı. Doğrusu baya da maliyetli bir iş çıktı ortaya. İlk zamanlar 7 milyonluk bir maliyetle bu işin çözülebileceğini düşündük ama işe girdikten sonra baktık ki bu maliyet iki katına çıktı.

 

 

DAKA BU PROJENİN DE DESTEKÇİSİ!

 

Bu maliyetin yaklaşık 4,5 milyonunu DAKA’mız karşılıyor. Kalkınma ajansımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz ve ayrıca eski sanayi bakanımızı da buradan hayırla yad ediyoruz. Geri kalan meblağının büyük bir bölümünü yatırım koordinasyon merkezimin bütçesinden karşılayacağız. Külfetin büyük bölümünü büyükşehir belediyemiz karşılayacak. Üç ortaklı bir proje bu.” Diye belirtti.

 

 

VAN MOTTOSU İLE HAREKET EDİYORUZ

 

Van’ın geçmişten günümüze kültürel, sosyal ve kısmen ekonomik yaşamına ait mekanlar oluşturduklarını söyleyen Zorluoğlu, “Ve bu şekliyle kent müzemizde Vanlı hemşerilerimize yerli ve yabancı herkese katkı sağlayacak. Kent müzesinde bir motto ile hareket ediyoruz. Seyyahların gözü ile özellikle de Evliya Çelebi’nin gözü ile Van mottosu ile hareket ediyoruz. İnşallah onların anlatımıyla çocuklarımız gençlerimiz çok güzel serüvenler yaşayacaklar.” Şeklinde konuştu.

 

YAŞAYAN BİR MÜZE OLACAK!

 

Zorluoğlu konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Van Kent Müzesinin içerisinde sanat ve hobi eğitimlerinin verileceği 4 tane atölyesi oluşturuyoruz. Burası canlı yaşayan bir müze olacak. Durağan ve statik bir müze anlayışı ile hareket etmiyoruz. Bu nedenle sürekli sanat heykelleri ve kurslarla vatandaşlarımızı, sanatseverlerimizi burayla buluşturmak istiyoruz. Geçmişte Van’ın gelenek ve görenekleri ile çocuk oyunlarının silikon heykellerle canlandırıldığı alanlar oluşturuyoruz. Görselliğe önem veriyoruz. Van’ın kültürel yaşamını daha kolay yansıtacaklar.

 

ADETA TARİHE YOLCULUK YAPACAĞIZ

 

Tarih koridoru bölümünde Urartular, Selçuklular, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin kronolojik olarak duvar kağıtlarında sergilenecek. Biz burayı yok etmiyoruz. Biz burayı yeniden imar ediyoruz. Ve imar ederken de mutlaka okulun içerisinde olan alanları muhafaza edeceğiz. Sizler burayı ziyaret ettiğinizde sizi geçmişe götürecek mekanları da burada bulacaksınız. Okulumuzu anılarıyla da burada muhafaza etmiş olacağız.”

 

“RESİMLER ÜZERİNDE VİDEO MAPPİNG KULLANILACAK”

 

Kentin ticaretini, turizmini ve ulaşımını anlatan üç boyutlu görsellerin Kent Müzesinde yer alacağını kaydeden Zorluoğlu, “Ve resimler üzerinde video mapping kullanılacak. Yine Van mutfağı, kültür, sanat, spor, önemli şahsiyetler, nüfus ve göçlerin anlatıldığı özel bölümleri ziyaretçiler ziyaret edebilecek. Van’ın edebiyat ve kültür hayatına önemli bir katkı olarak Van ile ilgili kitapların, makale ve araştırmaların dijital olarak erişilebileceği ve örnek baskılarda burada yer alacak.” Dedi.

 

ESKİ VAN BURADA YAŞAYACAK

 

Zorluoğlu son olarak şunları söyledi: “Şehrimize özgü köy hayatını yaşatacak kahvehane, yöresel çeşme, kehriz, fayton ve at heykelleri bulunacak. Su gölgesi ile üzerine yansıtılan ışıklar ile büyük bir görsel şölen de sunmayı planlıyoruz. Ayrıca bu bahçenin etrafındaki duvarlarda kaldırılarak vatandaşlarla buluşturulacak. Ve bu alan vatandaşların yeşil alan olarak kullanacakları bir alan olacak. Burası şehre kapalı olmayacak tamamen insanlara açık bir yer ve dinamik yaşayan bir alan olacak. İş başladı gördüğünüz gibi. Epey de bir ilerleme kaydedildi. Yüklenici firmamızda çalışmasını hızlandırdı. Bu çalışmada emeği olan herkesle birlikte en kısa sürede bu çalışmamızı sonlandırıp vatandaşın hizmetine sunmak için el birliği ile çalışacağız. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

 

 

MÜZENİN İLK HEDİYESİ 100 YILLIK MERDANE

 

Müze bahçesinde düzenlenen törene katılan 85 yaşındaki Sevim Kaptanoğlu, evinde sakladığı el yapımı 100 yıllık merdaneyi Kent Müzesi'ne bağışlamak üzere Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'na teslim etti. Kaptanoğlu, Van yöresinde "kindirek" olarak bilinen merdaneyi uzun yıllardır evinde muhafaza ettiğini söyledi. Evindeki diğer malzemeleri de müzeye bağışlayacağını anlatan Kaptanoğlu, müzenin kente büyük bir değer katacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim