Geçtiğimiz günlerde Van’a gelen ve toplantılar gerçekleştiren Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç Van ile ilgili açıklamalarda bulundu. Terörün sona ermesiyle Van’ın hak ettiği yeri alacağını söyleyen Şeref Malkoç, “Van için turizm konusu çok önemli. İranlılar sürekli gidip geliyor. Terör sona erdiğinde Van, Türkiye'de hak ettiği yeri alacaktır.” Dedi. 

Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) girişimleriyle kurulması planlanan Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği için 7 ülkeden ombudsmanlar 14-15 Aralık'ta Ankara'da toplanacak. Beş yıl önce kurulan ve Mart 2013'ten bu yana vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirerek, idare ile vatandaş arasında köprü görevi yürüten KDK, Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği'nin kurulmasına da öncülük ediyor. 

 

İLK TOPLANTI ANKARA’DA

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan ombudsmanlarının yer alacağı birliğin ilk toplantısı Ankara'da gerçekleştirilecek.
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, dünyada çok değişik ombudsmanlık birliklerinin bulunduğunu, Avrupa, Asya, İslam ülkeleri ombudsmanlıklarının kurulduğunu anlattı.

 

“TECRÜBE PAYLAŞIMINDA BULUNACAĞIZ”

Fransızların, Fransızca konuşan ülkeler ombudsmanlığını kurduğunu, Latin ülkelerinde de benzer birliklerin var olduğunu aktaran Malkoç, şunları kaydetti:
“Azerbaycan Ombudsmanı Elmira Süleymanova ve diğer ombudsmanların istekleri üzerine Türkiye, Türkçe Konuşan Ülkeler Ombusdmanlığı organizasyonunu yapıyor. 14-15 Aralık tarihlerinde Ankara'da toplayacağız bunu. Bir bakıma tecrübe paylaşımında bulunacağız. Türkiye hem bölgesinde hem de İslam ve Türk dünyasında lider bir ülke. Bu liderlik sorumluluğu sadece siyasilerde, üniversitelerde değil ombudsmanlık kurumları için de geçerli. Biz onlara tecrübelerimizi, onlar da bize yaşadıkları deneyimleri anlatacaklar. Burada önemli olan ülkelerin daha çok gidip gelmesi, nasıl para, ticaret, insan akışı varsa kültürel akışın da olması. Türk dünyasının, İslam dünyasının insan hakları ve demokratikleşme konusunda mesafe almasına katkı sağlayacağız.”
Malkoç, KDK olarak vatandaşların yazılı şikayetlerini aldıklarını, idare ile vatandaş arasında köprü kurarak dostça sorunları çözmeye çalıştıklarını belirtti. 
Bir yönüyle vatandaşların avukatlığını üstlendiklerini, devlet millet kaynaşmasına yardımcı olduklarını kaydeden Malkoç, verdikleri tavsiye kararlarıyla da idareye rehberlik, danışmanlık yaptıklarını vurguladı.

 

“TERÖR SONA ERDİĞİNDE VAN HAK ETTİĞİ YERİ ALACAK”

Malkoç, illeri ziyaret ederek sorunları, vatandaşların dertlerini dinlediklerini, sivil toplum kuruluşlarını, muhtarları, mahalli ve atanmış yöneticilerle bir araya getirerek, karşılıklı olarak sorunların nasıl çözüleceğini konuştuklarını bildirdi.
Malkoç, bu konudaki tespitlerini de yazılı raporlar halinde ilgili makamlara ilettiklerinin altını çizerek, “Van çok şanslı bir il. Tarım imkanları çok fazla. Türkiye'de geçmiş yıllarda hayvancılığın yüzde 20'sini karşılayan bir şehirdi. Şimdi 3 milyon civarında küçükbaş hayvan olduğu söyleniyor ama Van'ın potansiyeli 10 milyon küçükbaş hayvana bakar. Turizm konusu çok önemli. İranlılar sürekli gidip geliyor. Terör sona erdiğinde Van, Türkiye'de hak ettiği yeri alacaktır”" diye konuştu.

 

“İDARENİN HER YÖNÜYLE ŞEFFAFLAŞMASINI SAĞLIYORUZ”

Geçen yıl kurumlarına 5 bin 516 başvurunun yapıldığını bu yıl kasım ayı itibariyle bu sayının 15 bini geçtiğini aktaran Malkoç, vatandaşların kurumu tanıdıkça derdini daha yakından anlattığını, kendilerinin de vatandaşların derdini çözmeye çalıştığını kaydetti. 
Malkoç, vatandaşların kamu hizmetlerinden memnun olmalarını sağlamaya çalıştıklarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bizim gayemiz, idarenin verdiği hizmetlerin kalitesini arttırmaya çalışmak. Hizmetlerin en iyi şekilde vatandaşlara sunulmasını sağlamak. Vatandaşların hak arama kültürünü yaygınlaştırmak. Denetim yaparken idarenin her yönüyle şeffaflaşmasını sağlıyoruz. Bu sevindirici bir şey. İdareciler bundan pek memnun olmuyor ama vatandaş için güzel bir şey. Birinci sırada eğitim, ikinci sırada kamuda çalışan insanların, üçüncü sırada yerel yönetimlerle ilgili şikayetler geliyor. Biz ücret almıyoruz ve en geç 6 ay içinde karar veriyoruz. Bunlar güzel şeyler. Kurum güçlendikçe Türkiye'deki kamu hizmetlerinin kalitesine daha çok katkı sunacağız, kamuda çalışan arkadaşlarımıza daha çok yardımcı olacağız. Daha çok yol gösterici kararlar vereceğiz.” 

Editör: TE Bilisim