ŞANSSIZ DÖNEMİN VEKİLLERİ

 

2011 yılında yapılan genel seçimlerinin ardından 4’ü Ak Parti, 4’ü BDP’den olmak üzere seçilen 8 milletvekili daha vekillik görevine ısınamadan aynı yıl meydana gelen deprem felaketinin mağduru oldu. BDP, seçilmesine rağmen tutuklu olması nedeniyle meclise giremeyen Kemal Aktaş’ın eksikliğini yaşarken, Ak Parti vekilleri de deprem süreci ve sonrasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle kimi zaman tepkiyle karşılansa da hükümetin de destekleriyle yeniden yapılanma sürecinde rahat bir nefes aldı. Yine Ak Parti bu süreçte özellikle Van’ın yeniden ayağa kaldırılması için yapılan projelerle ön plana çıkarken, BDP’de KCK tutuklamaları ve diğer siyasi karmaşalar yüzünden bir türlü vatandaşla hizmeti konuşamadı. Van BDP vekillerinden en çok Özdal Üçer’i ağırlarken, Aysel Tuğluk’u mitingler dışında kolay kolay Van’da göremedi. Diğer bir vekil Nazmi Gür ise yoğun görevlerine rağmen, sürekli olarak Van’ın tüm sorunlarını bir bir meclise taşımasıyla hep ön planda olan bir isim olarak anıldı.

 

SÜREÇ BÜYÜK FIRSAT

 

Öte yandan Van’dan seçilen tüm bu olumsuzluklara rağmen, başlatılan çözüm süreci vekillerin Van halkının takdiri yakalaması anlamında büyük bir fırsat oldu. Yıllardır bölgede devam hiç dinmeyen acı ve gözyaşının bitmesini, yapılabilecek tüm hizmetlerden üstün tutan vatandaş da çözüm süreci ile birlikte vekillerine yeniden umutla bağlandı. Daha önce yatırım, iş, aş gibi taleplerle meclisin yolunu tutan vekiller şimdi barış temennisiyle uğurlanıyor. Vanlılar seçilmişlerden ‘vaat’ değil ‘barış’a yönelik sözler duymak istiyor. Hükümetin tüm bu beklentileri dikkate almış olmasından olsa gerek, Ak Parti’nin iki ismine önemli görevler verildi. Burhan Kayatürk, barış tecrübelerinden yararlanmak için Güney Afrika lideri Mandella ile görüşecek ekipte yer alırken, Fatih Çiftci ise 10 kişilik Çözüm Komisyonu’na seçildi. Bilici ve Orhan’a süreçte aktif bir rol biçilmezken, BDP yakasında ise en çok Aysel Tuğluk’un gerek süreçte gerekse de İmralı görüşmelerinde saf dışı bırakıldığı konuşuluyor. Bir diğer BDP’li gür genellikle yurt dışı temaslarını yapan komisyonlarda yer alırken, bir zamanların sert çıkışlarını yapan Üçer’in de bu süreçteki sessizliği dikkat çekiyor.

 

2011 yılındaki yapılan genel seçimlerinde büyük beklentiler ile seçilen Van milletvekilleri, yaşanan deprem ve diğer sıkıntılardan dolayı hizmet noktasında pek etkili olamasa da, barış sürecinde büyük bir sorumluluk altına girdi. Bu kapsamda Ak Partili’li Kayatürk, Mandela ile görüşecek bir heyet arasında yer alırken,  Çiftci de kurulan Meclis Araştırma komisyonunu 10 kişilik çözüm komisyonunda yer aldı. Gözler şimdi diğer vekillerde.

 

Hükümetin ilk olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın PKK lideri Öcalan ile görüşmesi ile başlayan daha sonra Öcalan’ın Newroz’da okunan barış mektubu ile iyice havaya giren barış sürecinin yankıları iyiden iyiye konuşulmaya başladı. Hem Ak Parti hükümet hem de BDP sürecin geçmiş yıllarda olduğu gibi küçük hatalara kurban gitmemesi için ince eleyip sık dokurken, ilk kez meclisteki seçilmişlerle değil meclis dışındaki insanlarla da sürecin devam ettirilmesi sağlandı. İlk adımı Türkiye’nin 7 bölgesi için oluşturulan 7 grupluk Akil İnsanlar belirleyerek, süreci vatandaşa anlatmaya başlayan hükümetin sonraki adımı ise vekiller ve illerdeki siyasi liderleri görevlendirmek oldu. Her ne kadar kulislerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekillerine ve il başkanlarına süreci konuşmaları noktasında temkinli olmaları ve konuştukları kelimeleri dikkatle seçmeleri konusunda uyardığı konuşulsa da, seçilmişler yavaş yavaş vatandaşın kapısını çalmaya başladı. Hükümet kanadında bu gelişmeler yaşanırken, BDP kanadının İmralı ile Kandil arasındaki görüşmelerdeki rolü iyiden iyiye ciddiye bindi. Öcalan Diyarbakır Newroz’unda okunan mektubu ile birlikte yoğun bir sürecin içine düşen BDP, AK Parti’nin aksine süreci vatandaşa ve seçmenine anlatmaktan çok Kandil ve Öcalan’ın koordinasyonunun en iyi sağlanması için çaba veriyor. Hal böyle olunca da Ak Parti’li vekiller sahada barışı anlatırken, BDP’liler daha çok Ankara cephesinde mücadele veriyor. Vatandaş ise ister sahada isterse mecliste olsun, oy verdiği ve vekil tayin ettiği vekillerden bu kez hizmet değil ‘barış’ getirmesini istiyor. Van halkı da binbir umutla göndermesine rağmen yaşanan depremden dolayı istediği verimi alamadığı vekillerden tek bir şey istiyor. O da barış…

 

İLK GÖREV KAYATÜRK’E GELDİ

 

Van’ın bölgede önde gelen illerden birisi olması, vatandaşın da büyük beklentiler içinde olmasına vesile olurken, hükümet cephesi yavaş yavaş çözüm sürecinde vekillere görev vermeye başlıyor. Bu kapsamda görevi kapan ilk isim Van’ın Ak Partili vekili Burhan Kayatürk, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandella ile gerçekleştirilecek çözüm sürecini ile ilgili ziyarete katılacak olan 6 kişilik heyet arasında yer aldı. Bu heyetin G.Afrika ziyareti ulusal anlamda da büyük yankı uyandırırken aynı haber Kuzey Irak’ın önde gelen yayın organı Rudaw Gazetesi’nin manşetinde de geniş yer buldu. Kuzey Irak’ta çok dilde yayın yapan ve dünyanın Irak’taki gelişmeleri takip ettiği Rudaw gazetesi,  Mandela ile yapılacak buluşmayı gündemine taşıyarak konuyu ayrıntılarıyla değerlendi. Gazetenin yazarlarından Mihemed T. Orhan’nın yaptığı haber, Kürtçe olarak manşete taşındı.

 

SADECE MANDELA DEĞİL…

 

Haberde Kayatürk’ün G.Afrika Cumhurbaşkanı ile görüşme yapacak ekip arasında yer almasına geniş yer verilirken, Kayatürk’ün bu süreçte sadece Mandela değil birçok önemli isimden barışa yönelik tavsiyeler alacağı belirtildi. Kürtçe olarak verilen haberde, yine Kürtçe ifadelerle Kayatürk ve heyet ile ilgili olarak ayrıca şu sözlere yer verildi, Şandek 6 kesî bi pêşengtiya AKPê ji bo sûd ji ezmûnên Nelson Mandela werbigrin, wê serdana Komara Afrîka Başûr bikin. Parlamenterê AKPê yê Wanê û endamê şandê Burhan Kayaturk ji Rûdawê re diyar kir ku wê 1ê Gulanê biçin û dixwazin sûd ji ezmûnên wan wergirin. Li Tirkiyê di navbera rêberê PKKê Abdullah Ocalan û dewleta Tirkiyê de pêvajoyekî aştiyê hatiye dest pê kirin. Ji bo çareseriya pirsa kurd ji aliyê AKPê ve Komîsyona Mirovên Aqilmend hat damezirandin. Ev komîsyon wê li 7 herêmên Tirkiyê lêkolînan bikin û di nava du mehan de raporên xwe amade bikin. Ji bo pêvajo pêşdetir biçe, şandeke parlamenenterên AKPê û nivîskar serdana Afrîka Başûr dikin. Derbarê serdana parlamenterên AKPê ya ji bo Afrîka Başûr, parlamenterê AKPê yê Wanê û endamê şandê Burhan Kayaturk ji Rûdawê re axivî. Kayaturk ji Rûdawê re diyar kir ku berî du heftiyan ji vê serdanê hatiye agehdarkirin û wiha got: “Em dixwazin bizanin pêvajoya aştiyê ya li Bakurê Afrîkayê çawa dest pê kir. Emê li ser vê yekê lêkolînan bikin. Emê temaşeyî ezmûnên wan bikin.”  Burhan Kayaturk di heman demê de endamê meclisa konseya Ewrûpa û Tirkiyê ye û di berdewama axaftinên xwe de wiha got: “Em ne tenê ligel Mandela, di heman demê de em ligel kesên di wê pêvajoyê de cih girtine re axivîn. Me daxwaz ji Mandela kiriye û înşallah ti pirsgirêkên wî yên tendirûstiyê çênabin û emê ligel wî baxivin. Ji hevdîtina ligel Mandela zêdetir, em dixwazin bizanin pêvajo çawa pêşket û şiddet çawa dan aliyekê. Herwiha aştî û aramî çawa çêbû.” Di nava şanda AKPê de parlamenterê AKPê yê Wanê Burhan Kayaturk, parlamenterê Îzmîrê Mehmet Tekelioglu û parlamentera Sêwasê Mesûde Nursuna Memecan cih digrin. Herwiha di nava şandê de rojnamevan û nivîskarên Tirkiyê yên navdar, Hesan Cemal, Alî Bayramoglu û Cengîz Çandar jî hene. Li ser dema serdanê jî Burhan Kayaturk wiha got: “Emê 1ê Gulanê biçin Komara Başurê Afrîka.”  Lîderê reşik ê Komara Afrîka Başûr li dijî cûdahiya netewî tekoşîn meşandiye û piştî 27 salan di girtîgehê de dimîne, dibe serokomarê Afrîka Başûr.

 

ÇİFTİ TAMAM, GÖZLER GÖREV ALACAK DİĞER BDP’NİN VAN VEKİLLERİNDE

 

Sürecin diğer aktörlerinden birisi de yine Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci oldu. MHP ve CHP'nin üye vermediği Meclis Çözüm Komisyonu'nun başkanlığını, AK Parti Ankara Milletvekili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan yapacak. Komisyonda AK Parti milletvekilleri Mehmet Metiner, Naci Bostancı, Fatoş Gürkan, İdris Şahin, Kerim Yıldız, Ziver Özdemir, Abdülkerim Gök, Fatih Çiftçi ve İsmet Uçma yer aldı. BDP'nin komisyona vereceği isimler ise daha sonra belirleneceği açıklanırken, BDP’nin Van milletvekillerinin ileriki günlerde görev alıp almayacağı ise merakla beklenen konulardan biri oldu. Öte yandan Çiftci’nin de dahil olduğu ve 3 ay süreyle görev yapacak olan komisyon Akil Heyetin çalışmalarını da dikkate alarak, 'Kürt sorunu' ve 'terör sorunu'na ilişkin bilgi, belge ve uzman raporlarını inceleyecek, Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, insan hakları örgütleri ve gerekli tüm kesimlerle temas kurarak görüş alışverişinde bulunacak. Komisyon ayrıca geçmişteki karanlık dosyaları ve olayları da aydınlığa kavuşturmak amacıyla eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis dosyalarını da yeninden ele alınacak olup,  bununla beraber 1989-1997 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetler,  Kürt aydınlarının öldürülmesi, 33 erin şehit edilmesi ve suikastlar gibi sır olaylarla birlikte terörle ilişkisi olan Ergenekon gibi oluşumlar da incelenecek. Meclis Çözüm Komisyonu yapacağı tüm çalışmaları Anayasa ve Yasal çalışmalara katkı sunmak amacıyla rapor halinde meclise sunarak görüş bildirecek.

 

Yorum: Ömer Aytaç AYKAÇ

 

Editör: TE Bilisim