ŞEHRİVAN HABER- Önce uzun genişletme ve büyütme çalışmaları sonra da zemin yenileme çalışmaları derken Van Ferit Melen Havalimanı’nda inşaat hali bir türlü bitmedi. Bölgenin en önemli havalimanlarından birisi olan ve yolcu sayısında 2017’de 2 milyona yaklaşan kentin havalimanı Nisan ayında başlayan ve Ağustos ayında bitmesi planlanan çalışmalardan dolayı çok sayıda uçuş ve yolcu kaybetti.

 

Son olarak 2010 yılında bir çalışma ile genişletilen ve kapasitesi artırılan uzunca bir çalışmanın ardından bu kez de zemini yenilenen havalimanı aylardır tamamlanmayı bekliyor. Türkiye’de faal olan 50’nin üzerindeki havalimanı arasında ilk 15’te yer alan Van Ferit Melen Havalimanı’nda aylardır devam eden çalışma bitmeyince bir çok kesimden tepki gelmeye başladı. Yıllık yolcu sayısı 1 buçuk milyonu aşan ve Anadolu kentleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi bir çok ile en çok uçuş yapılan illerin başında gelen Van’ın havalimanı konusunda dertleri bitmezken Ağustos’ta bitmesi gerekirken hala bitmeyen çalışmalar konusunda Van TSO bir açıklama yaptı. Çalışmaların bitmemesinin kenti mağdur ettiğini açıklayan Van TSO yönetimi, “Van’ı seviyorsak, Van’a zarar vermek istemiyorsak, Van Ferit Melen Havalimanındaki tadilatın bir an önce bitirilmesi için herkes üzerine düşeni yapmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu. Daha önce de Van’daki turizm işletmeleri de durumun kente büyük sıkıntılar yaşattığını açıklarken Şehrivan’a konuşan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir ise 2018’de çalışmalardan dolayı en büyük kaybın ise turizmde olduğunun altını çizdi.

 

 

VAN TSO “MAĞDURİYET BİTSİN” DEDİ

 

Bir türlü bitmeyen çalışmalar ile ilgili olarak dün Van TSO tarafından yapılan açıklamada bu çalışmaların uzamasının Van’da yaşattığı mağduriyete değinildi. Açıklamada, “Bölgenin en büyük ve en önemli Havalimanı olan Van Ferit Melen Havalimanındaki tadilatın uzun süredir bitmemesi mağduriyetlere neden oluyor.” Denilirken Van’da günlük uçuşların 13 civarına kadar gerilediğine vurgu yapıldı. Van TSO yönetimi konuyla ilgili olarak: “Van ve ilçeleriyle birlikte çevre il ve ilçelere hitap eden Ferit Melen Havalimanı son yıllarda İranlı turistlerin de yoğun bir şekilde kullandıkları bir alan oldu. Aktarmalı seferlerin yanı sıra İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana uçuşlarının direkt olarak yapıldığı Ferit Melen Havalimanında günlük ortalama 13 uçuş gerçekleştiriliyor.

 

 

VAN 2017’NİN GERİSİNDE KALACAK!

 

Açıklamada Van’ın her gün artan yolcu sayısına da vurgu yapılırken 2017 yılında bir buçuk milyonu aşan sayının çalışma nedeniyle sekteye uğradığına vurgu yapıldı. Van TSO yönetiminin açıklamasında konuyla ilgili olarak: “Sayın Cumhurbaşkanımızın Van Programında dile getirdiği Van Ferit Melen Havalimanı Yolcu sayısı 2017 yılında 1 milyon 665 bin. Bu rakamlar bile Van Ferit Melen Havalimanının Van ve çevresindeki iller için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu tadilata  gerek olup olmadığı bile tartışmalara yol açarken, yaşanan aksamalar nedeniyle maalesef 2017 yolcu ve uçuş rakamlarının çok gerisinde kalacağız.” Denildi.

 

VAN’A ZARAR VERİYOR!

 

“Bu kadar önemli olan Van Ferit Melen Havalimanın aylardır süren tadilatının bitirilmemesi ise bu yaz mevsiminde büyük mağduriyetlere yol açmıştır.” Sözlerine yer verilen açıklamada Van TSO Yönetim Kurulu, Üyelerinden bu konuda çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti. Ağustos’ta bitmesi gereken çalışmanın hala bitmemesine değinilen açıklamada: “Konunun aciliyetine ve önemine binaen, Van Ferit Melen Havalimanındaki tadilatların bir an önce bitirilmesi gerekir. Aylardır tadilatın bitirilmemesi ve tadilatın bitirileceğine dair verilen hiçbir tarihin tutulmaması ise en çok Van’a zarar veriyor. Havaalanında seyahat edenlerin zorluklar yaşadığı, özellikle İranlı turistlerin uçuşlarının çoğunun ertelenmesi, aktarmalı uçuşlara da yansıyor. Birçok yolcu gecikmeler nedeniyle Havaalanlarında beklemek zorunda kalıyor.” İfadesini kullandı.

 

 

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

 

Van TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, aylardır tadilatı devam eden Van Ferit Melen Havalimanı inşaatının bu kadar uzun sürmesine  sessiz kalınmasının da oldukça manidar olduğunu belirtti. Açıklamanın son bölümünde bir de çalışmalar konusunda ilgili kesimlere çağrı yapılarak şu ifadeler kullanıldı. “Van’ı seviyorsak, Van’a zarar vermek istemiyorsak, Van Ferit Melen Havalimanındaki tadilatın bir an önce bitirilmesi için herkes üzerine düşeni yapmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

 

BİTİÇ İŞİN SON TARİH KASIM DENİLDİ

 

Öte yandan daha önce de konuyla ilgili şikayetleri ve yaşanan sıkıntıları gündeme getiren Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir da olayın turizm boyutundaki kayıplara değindi. Çalışmaların defalarca tarihinin değiştiği ile ilgili konuşan Tunçdemir: “Tadilat için ilk önce 5 Ağustos sonra 30 Ağustos demişlerdi. Son olarak da ben ziyaret ettim müdür beyi bana 30 Kasım denildi. Günde iki sırı beton dökümü yapıldığı söylendi. Yağmur ve benzeri nedenlerle de aksayabileceği söylendi. Öyle ya da böyle sonuna gelindi. En geç Kasım’da bitecek deniliyor nihayetinde. Sonuçta sezon da bitti ve çok kötü bir yıl geçirdik. Keşke böyle olmasaydı.” Dedi.

 

 

GÜNLÜK 30 UÇUŞA GİDERKEN 10’A DÜŞTÜK!

 

2018 yılında iç turizmde patlama yaşanırken Van’ın bundan mahrum kaldığına vurgu yapan Tunçdemir, sayılardaki düşüşü de gözler önüne sererken: “Çalışmalar başlamadan önce yaz aylarında 20-25 arasıydı, kışın ise sayı 15 civarındaydı. Şu anda sadece 12 uçuş yapılıyor. Yaz gibi bir sezona rağmen uçuş sayısı ciddi manada düştü. Nisan 5’ten bu yana iki sezonda her gün 10 uçak zarar etmiş olduk.” Dedi.

 

HEM İÇ PAZAR GİTTİ HEM İNSANLAR MAĞDUR OLDU

 

Çalışmalardan dolayı yaşanan kayba değinen Tunçdemir, fiyatların yüksekliğine de değinirken: “Bir türlü tamamlanmayan çalışmalardan dolayı hem iç Pazar gitmiş oldu, hem de bölge insanları mağdur oldu. İnsanlar yüksek fiyatlarla bilet aldılar.  Yer bulamamaktan dolayı zarar gördüler. Yolcu sayımızı kaybettik. İnsanlar istediği şekilde faydalanamadı. E tabi turizm noktasında da yüksek fiyatlardan dolayı operatörler de gelmedi. En büyük zararı da turizm gördü.” Dedi.

 

VEKİLLERE 2019 YILI İÇİN UÇUŞ ARTIRMA ÇAĞRISI

 

Tunçdemir 2018’deki bu düşüşün 2019 yılında telafi edilmesi gerektiğine değinirken kentin siyasilerine de çağrı yaptı. Bu konuda ikili görüşmeler ile Van’daki uçuşların artırılması gerektiğine değinen Tunçdemir: “Ama herşeye rağmen karamsar değiliz. Biz 2019’dan da çok ümitliyiz. Eğer yetkililerimiz firmalarla, havayollarıyla irtibata geçip iç turizmi daha çok uçuşla açmalı. Bu yıl büyük kayıplar yaşadık. Ama önemli bir kent olduğumuz gerçeği var. Biz de bu noktada beklentilerimizi daha çok uçuşun olması üzerinden açıklıyoruz.. 2018’in kayıplarını 2019’da bari daha çok SLOT alarak kapatalım. Sabah erken uçuşları, gece uçuşları olsun ki bunu telafi edelim. Bunlar hem Van hem de bölge için önemli adımlar olacaktır.” Dedi.

 

 

UÇUŞLAR AZALDI FİYATLAR ARTTI

 

Kentin uçuşların azalması kadar en büyük sorunlarından birisi de az uçuş nedeniyle fiyatların zirve yapması. Önceki yıllarda uçuş fiyatlarının yüzde 100’den fazla bir artış gösterdiği kentte vatandaşlar sık sık da yüksek fiyatlardan dolayı tepki gösteriyor. Bu tepkiler sosyal medya da zaman zaman büyük yankı uyandırırken bilet fiyatları kimi zaman 400-500 TL gibi rakamlara varması vatandaşı mağdur eden diğer bir konu olarak dikkat çekiyor. 

Editör: TE Bilisim