Van’da ekonomik anlamda krizin yanında, bölgede son aylarda yaşananlarla birlikte gidişatın iyice kötü gittiği bir dönemde kentteki önemli STK’lar Ankara’nın yolunu tuttu. Ankara ziyaretinde heyet önemli isimlerle bir araya gelirken Van’ın acil sorunlarını bu isimlerle paylaştı. Kapıköy’den sınır ticaretine, Çevre Yolu’ndan Vergi Terkinine, Esnafa can suyu verilmesinden finansal erişime ulaşmaya kadar önemli konuların önemli isimlerle değerlendirildiği görüşmelerde, Ankara’da bir Van Lobisi oluşma fikri bir kez daha öne çıktı. Öte yandan Van’ın ilk kez böyle kalabalık heyet ile Ankara’ya çıkarma yapıp sorunları çözmek için çaba sarfetmesi bakanlardan takdir aldı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinden oluşan heyet Ankara’da iki günlük bir çalışma gezisi düzenledi. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri, Faruk Biner,  Diyaeddin Altındal, Ömer İnanç, Şefik Eren, Meclis Üyeleri Fevzi Çeliktaş, Faruk Altınal, Sabri Yılmaz, Ekrem Baytar ve İlhan Kaya’dan oluşan heyet ilk olarak Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftçiyi Bakanlıktaki Makamında ziyaret etti. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Çiftci Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olarak atanmasının kent adına sevindirici bir gelişme olduğunu ve önemli bir görevi üstlendiğini belirterek yeni göreviyle ilgili temennilerini hayırlı olması dileklerini iletti.

 

VAN’A ÖZEL PAKET ŞART!

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva görüşmede yaptığı sunumda Van’ın ve İş dünyasının karşılaştığı sorunları dile getirdi. İş dünyasıyla ilgili sıkıntılarla birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdindeki atamasını Van için bir şans olarak görülen Çiftci’ye Kapıköy gibi konularda da çözüm bekleyen talepler iletildi. Van’da tüccar ve esnafın çok zor koşullar altında olduğunu hatırlatan Takva, kamu kaynaklarının mutlaka devreye girmesi gerektiğini ifade etti. Son dönemde artan ekonomik sıkıntılar ile birlikte iş dünyasının özellikle bankalar nezdinde karşılaştığı sorunlara değinen Takva, “İş dünyası son zamanlar da çek ve senetlerini ödemede ciddi sorunlar ile karşılaşmaktadır. Yine kredi kullanma gibi bankacılık sorunlarının arttığı ilimizde acilen Van’a özel bir ekonomik paketin devreye girmesi gerekiyor.” Dedi.

 

ANA GÜNDEM MADDESİ KAPIKÖY!

Öte yandan Kapıköy ile ilgili soruları da Çifci ile paylaşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Biz sınır kentiyiz dolayısı ile sınır kapıları ilimiz ekonomisi için önem teşkil etmektedir.  Ancak sizlerde takdir edersiniz ki, Kapıköy Sınır Kapısının özellikle fiziki koşulları oldukça kötü durumdadır. Diğer kapıların modernizasyon çalışmalarının tamamlanmış olmasına karşın Kapıköy ün modernizasyonu bir türlü yapılamadı bu konuda ki tüm girişimlerimiz sonuçsuz kalmış durumda Gümrük Ticaret İşletmeleri (GTİ) A.Ş. kapının İran tarafında tamamlanamayan yol nedeniyle modernizasyon çalışmalarının başlatılamadığını ifade etmektedir. Ancak bu kapıyı yılda ortalama 200 bin kişi kullanmaktadır ve kent ekonomisine ciddi katkılar sunmaktadır. Oradaki fiziki koşullar ülkemizin imajına yakışmadığı gibi, gelen turistlerin ve iş adamlarımızın da haklı tepkilerine yol açmaktadır. Sizlerin üstlenmiş oldukları yeni göreviniz tamda sorununun çözümü konusunda bizleri için bir şanstır. Kapısın modernizasyonu, çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi, kotaların arttırılması ve genişletilmesi gibi konularda desteğinize ihtiyaç duymaktayız.” Dedi.

 

“KAPIKÖY 24 SAAT HİZMET VERMELİ”

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, İran ile ilgili ambargoların son bulması gibi gelişmeleri de hatırlatarak İran Pazarı vurgusu yaparken konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İran pazarı şimdiden ülkelerin iştahını kabartıyor. Sınır ili olmamız nedeniyle İran pazarıyla olan entegrasyonumuzu Van üzerinden sağlamalıyız. Bu hem bizim hem de ülkemiz için çok önemli bir avantaj olacaktır. Bu sefer geç kalmamalıyız. Biz bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz.  Bizimde bağlı olduğumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bir iştiraki olan Gümrük turizm işletmelerinin taahhüdünün bir an önce hayata geçirilmesi için talimat verilmesini bekliyoruz. Bizim iddiamız şu; Kapıköy Sınır Kapısı modernizasyonunun bitmesi durumunda asla zarar etmeyecektir. Kapıköy’ün 24 saat hizmet vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan Takva, Gelincik Sınır Kapısı’nın da açılması gerektiğini vurguladı.

 

VERGİ TERKİNİ BİR KEZ DAHA GÜNDEMDE!

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçiye, Van’ın artık kronikleşen ama acil çözüm bekleyen diğer bir sorununun da Vergi Terkini olduğunu belirterek “Bu konuda sizin özel bir çaba göstermenizi bekliyoruz. İş dünyası biriken vergi borçlarının ödenmesi konusunda ciddi bir mali yükle karşı karşıyadır. Ayrıca Çevre Yolu, TOKİ Ödemeleri, Çağrı Merkezi, KOSGEB Kredileri ve birçok konuda Van için bir araya gelmeli ve çözümler üretmeliyiz” dedi.

 

ÇİFTCİ: VAN’IN İHTİYACI GÜÇLÜ LOBİ

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, kendisini makamında ziyaret eden Van TSO heyetinin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Hepimiz Van için çalışıyoruz. Van’ın sorunlarının giderilmesi için Ankara’da güçlü bir lobiye ihtiyacımız var. Bir araya gelmeliyiz. Konuşmalıyız. Bu görevimde Türkiye ve Van için hizmet etmek üzere bulunuyorum. Anlattığınız tüm sorunları biliyorum. Özellikle bizim Bakanlığımız ile ilgili olan Kapıköy Gümrük Kapısı için elimden geleni yapacağımı bilmenizi istiyorum. Bir araya gelirsek, olayları doğru değerlendirirsek inanın çok önemli bir mesafe alacağız” şeklinde konuştu.

 

“8 VEKİLİN ORTAK NOKTASI VAN OLMALI!”

Öte yandan aynı heyet mecliste Ak Parti Van milletvekili Burhan Kayatürk ve HDP milletvekili Lezgin Botan ile görüştü. Kayatürk, bir araya geldiği heyetin ziyareti ile ilgili olarak; “Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise Mecliste Van için çalışıyoruz. Bu çalışmaları yaparken, sizden aldığımız bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Van TSO bu konuda bizleri yeterince besliyor. Hepimiz bir araya gelerek Van için ortak çaba içinde olmalıyız. Nihayetinde hepimizin ortak çabası Van olmalıdır” şeklinde konuştu. HDP’li vekil Botan’ı da ziyaret eden heyet adına konuşan Takva, “Ankara’da siyaset yapanlar elbette bizlerin seçtiği kişiler olarak genel siyasetleri için çalışmalar yapacaklar. Ancak biz yerelde Van için ortak hareket etmeliyiz. Burada bizleri temsil eden 8 milletvekilimizin ortak noktası Van ve menfaatleri olmalıdır. Bunun için tüm vekillerimiz Van için çalışmalıdır” şeklinde konuştu.

 

HDP’Lİ BOTAN: DİYALOG İÇİNDE OLMALIYIZ!

Van Milletvekili Lezgin Botan ise heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Burada bulunmanız bize güç veriyor. Biz Ankara’da farklılıklarımızla mecliste mücadele veriyoruz. Ancak Yerelde hepimizin ortak derdi ve çabası Van olması gerektiğinin bilincindeyiz. Diyalog içinde olmalıyız. Tüm milletvekillerimizle Van için çalışmalıyız. Bu hafta içinde Sayın Beşir Atalay ile görüştüm. Ayrıca Diğer milletvekillerimizle bir araya gelmeyi düşünüyoruz. Van’ın kronikleşen sorunları için hep birlikte hareket etmeliyiz. Bunun farkındayız. Ancak sizlerden aldığımız önemli bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz. Bizleri bu konuda beslerseniz bizde burada gerekli çabayı göstereceğiz” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim