Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) 55. Vefa yılını kutladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkç, ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de katıldığı programda Van için yeni bir müjde verildi. Van’a Sınır Ticaret Merkezi kurulacağı müjdesini veren Bakan Bülent Tüfenkçi, Van’ın yanı sıra bölge illeri için de önemli olduğunu vurguladı. Van TSO tarafından organize edilen programın sonunda Van TSO’nun 55. yıl pastası kesilerek odada emeği geçenlere plaketler verildi.

 

Önceki gün Van’da düzenlenen ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ programı kapsamında Van’a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve beraberindekiler Van TSO tarafından düzenlenen 55. kuruluş yıl dönümü "55. Vefa Yılı" programına katıldı. 55. Vefa yılı kutlama programına katıldı. Van TSO tarafından organize edilen programa Bakanların yanı sıra Cumhurbaşkanının Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van milletvekili Beşir Atalay, Van valisi İbrahim Taşyapan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, meslek odalarının genel başkanları ve Van TSO üyeleri katıldı.      

 

 

TAKVA: VEFAMIZI GÖSTERMEK İSTEDİK

Programında açılış konuşmasını yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva, “Antik çağdan beri gezginlerin ve coğrafyacıların eşsiz güzelliğiyle hayrete düşüren köklü ve tarihi zenginliği pek az şehirde bulunan Van’a hoş geldiniz. Van kadim zamanlardan bu güne kadar adını verdiği havzanın eşsiz güzelliğiyle meşhur bir atasözüne ilham vermiştir. ‘Dünyada Van Ahirette İman’. Geçmişinin ihtişamıyla geleceğini kurmaya çalışan kadim şehrimizin çalışkan insanları bundan tam 55 yıl önce ticari ve sanayi örgütlemeyi sağlamak için büyük fedakarlıklara katlanmış, bugün ülkemizin hizmet standartları açısından en iyi odalarından biri olan Van Ticaret ve Sanayi Odasının temellerini atmışlardır. Şuanda bu seçkin hazirun ile içerisinde bulunduğumuz bu modern yapının her tuğlasında Vanlı sanayicinin ve tacirin alın teri ve emeği vardır. Bizler Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi olarak geçmişimizi doğru okumadan geleceğimizi kuramayacağımıza inanan bir anlayışı temsil ediyoruz. Bu sebeple geçmişimizi bu güne taşıyan ve temsil ettiğimiz bu meslek odasında emeği olan değerli yönetici ve üyelerimize vefamızı göstermek istedik. Bugün siz değerli misafirlerimizin katılımcıları ve şahitliğiyle bir meslek odası için 55 yıllık genç bir geçmişe sahip odamızın kuruluşundan bu yana emeği olan çok değerli yönetim kurulu ve meclis başkanlarımızı bir araya getirerek onlara olan minnettarlığımızı ifade ediyoruz.” Dedi.

 

 

TAKVA: VAN TSO EN GEÇ ODA

Türkiye’nin en genç odası olduklarını ifade eden Takva, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Van Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye’nin en genç odalarından biridir. Bu nedenle ticaretin ve üretimin geç tarihte örgütlendiği bir kentsel gerçekliğimiz var. Ülkemizde birçok meslek odası 19’ncu yüzyılın başlarında kurulmuştur. Buna rağmen şuanda ülkemizin en iyi hizmet üreten odalarından biriyiz. C sınıfı akredite oda statüsü ile başladığımız serüvenimize bugün gururla ifade etmek istiyorum ki A sınıfı akredite oda olarak üyelerimize hizmet veriyoruz. Odamız bugün kentimizin hemen hemen her sorunuyla yakından ilgilenmekte ve çözüm üretmeye çalışmaktadır. Tarımdan turizme, sanayiden eğitime, sağlıktan spora bütün alanlarda odamızın mutlak emeği mevcuttur. Ulaştığımız bu gurur verici performanstan 55 yıl önce odamızın kurucu başkan ve üyelerinden başlayarak bugün ulaştığımız aktif 14 bin üyemizin samimi içten sahipliği ve desteği vardır.”

 

 

HİSARCIKLIOĞLU: BU MAKAMDA PARA PUL YOK

Ticaret ve Sanayi Odalarının önemine değinen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, dünyadaki en gelişmiş ülkelerin odaları gibi Van TSO’nun da aynı hizmeti verdiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Üreten Türkiye Konuşuyor’ programının Van’dan başlattık. Van’dan başlatmamızın bir nedeni var. Türkiye’de 1 numara Van olduğu için buradan başlatıldı bu program. Bir numaradan başladık bundan sonra devam edeceğiz. Özellikle Van Ticaret ve Sanayi Odamızın ve Van Ticaret Borsamızın Başkanı ve yönetim kurulunu kutluyorum. Bu makamlarda para pul yok. Bu makamlar alma makamı değil, verme makamıdır. Hangi noktasında görev yaparsanız yapın fedakarlık ister bu makam. Van TSO ve Van TB Van’a çok iyi hizmet vermektedir.

 

 

“VANLININ SÖZÜ SENETTİR”

Van TSO’nun dünya standartlarına göre hizmet verdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Dünyadaki en gelişmiş ülkelerin odaları hangi standartta hizmet veriyorsa bizim odalarımızda aynı standartlarda hizmet veriyor. Uluslararası akreditasyon kuruluşu tarafından belgelendirilerek 5 yıldızlı oda ve borsa kapsamında. İki odamızı da kutluyorum Allah kendilerinden razı olsun. Burada çok güzel bir manzara var. Birlik beraberlik var. Birlik ve beraberliğin olduğu yerde rahmet ve bereket olur. Rahmet ve berekette Van’a geliyor haberiniz olsun. Son 8 yılda istihdamda büyük artış oldu. Türkiye’de istihdamda son 8 yılda artış yüzde 56. Van’ın istihdamının artışı yüzde 90. Türkiye’de iş yeri açılışı son 8 yılda yüzde 49 artarken, Van’da yüzde 107 artmış. İhracat son 8 yılda Türkiye'de yüzde 8 artarken, Van'da yüzde 199 artmış. Bunu kim yaptı tabi ki sizler yaptınız. Son bir yılda protestolu olan senet Türkiye'de yüzde 22 artarken, Van'da yüzde 24 düşmüş. Karşılıksız çek tutarları Türkiye'de artarken Van’da yüzde 36 azalıyor. Çıkıp Türkiye’ye, Vanlıya, ‘ver malı al parayı’ demeniz lazım. Vanlının sözü senettir. Vanlı ile iş yapan kazanır. Bundan daha güzel rakam olamaz. Sizin birlik ve beraberliğiniz devam ettikçe Allah'ın bereketi üzerinizden eksik olmayacak.”

 

 

VALİ TAŞYAPAN: ÜRETEN BAŞIMIZIN ÜSTÜNDEDİR

Toplantıda konuşan Van valisi İbrahim Taşyapan ise, Van’ın konumuna vurgu yaparak şöyle konuştu: “Üreten Türkiye birinci toplantısını Van’da yaptı ve Van’ı birinci il olarak seçtiler. Van kadimden beri ticareti bilen bir şehir. Çok eskilerden beri ihracat ithalat ülkemizin gündeminde bu kadar yer tutmazken, Van etrafındaki ülkelere ihracat yapan canlı hayvan satan bir şehirdir. Yüzyıllar boyunca geçmiş medeniyetlere başkentlik yapmış bir şehirdir. Hayvancılık zaten genlerinde olan bir şehirdir. Bugün de küçükbaş hayvan sayısıyla Türkiye’de bir numara olmanın gururunu taşımaktadır. Sanayiyi öğrenince Van’ın kimse tutamaz. İnşallah sanayiyi de öğreniyoruz ve öğrendik. Bugün Organize Sanayi Bölgemizde 100’den fazla fabrikamız çalışmaktadır. Bölgemizin dışında da değişik fabrikalarımız çalışmaktadır. Tekstil kentimiz hızla yükselmekte. Bin 500’ü aşan istihdamıyla Van’ımızda büyük bir açığı kapatmaktadır. Üretenler her zaman başımızın üzerindedir. Bizler üretenlerin hizmetçileriyiz. Onların daha fazla üretmesi için daha fazla insana iş, aş kapısı açmaları için bizler onlara hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Onların işlerini kolaylaştırmak hem hükümetimizin hem de devletimizin ve bizlerin üzerine birinci görevdir. Van TOS odamız 55’nci yılını kutlamaktadır. Ticaret ve sanayi erbabının örgütlenmesi önemli bir olaydır. Bu örgütlülükten büyük bir sinerji doğmaktadır.”

 

 

BAKAN ZEYBEKÇİ: VAN BİR İHRACAT KENTİ OLACAK

Van’ın ihracat kenti olacağını ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de, “Bir kere One Minute dedik. O gün Türkiye’de her şey başladı. Eminin One Minute dendiği gün Van’da herkes ayağa kalkmıştır. Bundan 55 yıl önce Van Ticaret ve Sanayi odasına kayıt yaptırmak için çağrı yapanların çıktığı yol taktir edilesi bir yoldur. O gün hiç örneği olmadan hiçbir yerde bir başarı hikayesi olmadan hiç kimsenin bilmediği algının hiç olmadığı bir ortamda Van’da Ticaret ve Sanayi Odası açabilme gibi bir cesareti gösteren o günkü kurucuları buradan anıyorum. Anlatamadığın ve tarif edemediğin bir şeyi getirip bu şehirde kurgulamak onu ayakları üzerinde tutmak ve bugün bu muhteşem ortamların hazırlanmasına vesile olmak çok önemlidir. Bugün Van'da çok önemli toplantılara katıldık. Önemli tespitlerde bulunduk. Ülkede taş üstüne taş koyanların konuştuğu bir sürecin başlamasıyla ilgili önemli bir toplantı düzenlendik. Van bir ihracat kenti olacak. Bunu göreceksiniz. İhracat rakamlarımız, üretimimiz çok hızlı artıyor. Cazibe Merkezleri Programının ardından Van daha başka bir duruma gelecek.” Dedi.

 

 

BAKAN TÜFENKÇİ: VAN İÇİN ÖNEMLİ FİKİRLER ORTAYA ÇIKTI

Toplantının sonunda kürsüye çıkan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi de, ülke ve Van’ın güvenliğini sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek, ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ programına değindi. Bakan Tüfenkçi, “Biz Üreten Türkiye Konuşuyor’ derken gerçekten çok önemli noktayı ele aldık. Bugün burada bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum. Ürettikleri için, fikirlerini özgürce söyledikleri için teşekkür ediyorum. Van'daki ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ programı kapsamında çok önemli fikirler ortaya çıktı. Van’ın ve Türkiye'nin güvenliğini sağlamak için bütün gücümüzle çalışacağız. Ülkeyi bölmek isteyenlere, insanların özgürlüğünü kısıtlayanlara karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz.” Dedi.

 

SINIR TİCARET MERKEZLERİ GELİYOR

Sınır kapısıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Tüfenkçi Van için bir müjdeye de yer verdi. Bakan Tüfenkçi şöyle konuştu: “Van için 'sınır ticareti çok önemli' denildi. Bu doğru bir tespit. Biz Kapıköy Sınır Kapısı'nı yeniden yapıyoruz. Modernize falan değil yeniden yapıyoruz. Van’a yakışır bir kapımız olacak. İlk defa burada açıklıyorum. Taslağını da Başbakanlığa gönderdik. Sınır Ticaret Merkezlerini de inşallah hayata geçireceğiz. Bu, Van'ın yanı sıra bölge illeri için de çok önemli. Bölge esnafının kalkınması için gerekeni yapacağız. Elbette ki ticaret yapacağımız ürünleri de sınırlamamamız lazım. Buradan alıp İstanbul’a göndermeyeceksiniz bunun kontrollerini yapacağız. Siz alıp başka yere göndermeyeceksiniz. Başka ilden gelecek vatandaşımız burada bir gün misafiriniz olacak ve malını alıp buradan gidecek. Bizim tek şartımız bu olacak. Toplantıda turizmin önemine dikkat çekildi. Eğer turizm bu kent için önemliyse bunu da bir basamak haline getirmemiz lazım. Biz buradaki toplantıda çıkacak sonuçları alıp Başbakanımıza sunacağız.”

 

“HIZLANMAMIZ LAZIM”

16 Nisan’da yapılacak olan referandum ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüfenkçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “16 Nisan'da önemli bir halk oylaması gerçekleştirilecek. İstediğimiz gibi bir memleketin anahtarı 16 Nisan’dır. Kardeşin kardeşe düşman olmadığı, kardeşliğin hakim olduğu, dağlarında çiçek açan, koyunlarımızın otladığı, insanların birbirini ötekileştirmediği, ekonominin, ticaretin konuşulduğu bir memleket istiyoruz. Bunun için bizim artık hızlanmamız lazım. Güçlü meclisi, güvenli ve huzurlu Türkiye'yi oluşturmamız lazım. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uzlaşmayı, birliği getiriyor. Bu sistemle beraber gerçekten siyasi istikrarı da Türkiye yakalamış olacak.”

 

Yapılan konuşmaların ardından Van TSO tarafından odanın 55. Yılı kutlandı. 55. yıl pastası kesilerek odada emeği geçenlere plaketler verildi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim