ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM- Yazdığı makaleleri, yüreğe dokunan ifadeleri ile dikkat çeken Van İl Defterdar Murtaza Kamar, 20 yılı aşkındır üzerinde çalıştığı ve derlediği yazılarından bir tanesi olan ‘Yaşamaya Yön Veren Tavsiyeler’ kitabının ilk cildini Şehrivan aracılığıyla okuyucularına tanıttı. Şehrivan’da köşe yazıları ile de haftada bir gün okuyucuları ile buluşan Kamar, kaleme aldığı yazılarla ilgili olumlu dönüşler sonrası böyle bir kitap projesine başlama düşüncesi oluştuğunu söyledi.

“OLUMLU YORUMLAR BİZE BU KİTABI KAZANDIRDI”

İlk olarak yazarlık geçmişi ile ilgili değerlendirmesini Şehrivan aracılığı ile paylaşan Kamar, çocukluk yıllarından söz ederek Kuran Arapçasını öğrenmeye çalışarak başladığı sürecin nasıl kitap yazma, böyle bir fikir oluşturmaya kadar vardığını anlattı. Kamar farklı bir dil öğrenme süreci ile başlayıp yazarlığa uzanan süreç ile ilgili olarak olarak, “Hakkıyla öğrenmek için ise çok özel çaba sarf etmek gerektiğini söyledi. Kendimi bildim bileli İslami ilimlerle uğraşıyorum. Diyanetin yedi ciltten oluşan Hadislerle İslam Eseri ilk çıktığında alıp okudum ve çok beğendim. İkinci kez okumaya başlayıp çıkardığım özetleri aile ve dost gruplarıyla paylaşmaya başladım. Bu paylaşımların akabinde gelen ısrarlar sonucu özetleri bir araya getirip kitaplaştırdım.” Dedi.

KİTAP BİRÇOK CİLTTEN OLUŞACAK

Kitabı ile ilgili bilgiler de veren Kamar, Yaşama Yön Veren Tavsiyeler adlı eseri için şu ifadelere yer verdi: “Bu kitabı iki cilt şeklinde düşündüm (1-4. Ciltler ve 1-5. Ciltler.) Bu ayrımın teknik bir nedeni yok. Kitabın aslına sadık kalarak ekleme yapmadım. Kitabımı çıkarırken telifin sorun olup olmayacağında tereddütlerim vardı. Ancak eserinin tamamının internet ortamında paylaşıldığı için sorun olmayacağını düşündüm. Bununla beraber birkaç müftü hocamızın görüşünü aldım. Merkez teşkilatı ile yaptıkları görüşme neticesinde bir sorun olmayacağını söylediler. Rabbim doğru yola erişmemize ve Peygamberimizin ahlakı ile ahlaklanmamıza yardımcı olsun.” Dedi  

“BU ESER HALKA HİTAP EDİYOR”

Kitap yazmaya nasıl başladığını anlatan Kamar, şunları söyledi: “Kitap yazmaya hadisleri whatsapp grubunda kısa kısa paylaşarak ve oradan gelen olumlu tepkiler ve talepler üzerine ve bu bilgilerin birçok kimselere yayılması rica ettiler. Böyle olunca da çeşitli illerden de doküman halinde istemeye başladırlar. Çünkü whatsapp silindiğini ve fotokopi tarzında yollayabilir misiniz diye ricalar gelince bende yazdıklarımı matbaaya verdim. Ondan sonra toplu aldığım yazıları neden kitaplaştırmayayım diye düşündüm. Kitap çalışmam 20 yıldır sürüyor ama kitap haline dönüştürme çabası yeni oldu.”

YILLARDIR GÜNLÜK TUTUYOR…

“Ben yaklaşık 20-25 yıldır günlük tutuyorum. Tabi bu günlüklerinin de kitap yazmama bir yansıması oldu. Diyanetin ‘Hadislerle İslam Eseri’ 2010’ da yayınlandı. Ben o eseri okuduktan sonra şöyle bir kanıya vardım: biz insanların sorunu Resul’ü (S.A.V) tanımamak. Tanımadığımız içinde kendimize örnek almıyoruz. Kuran’ın birkaç ayetinde derki: Resul’de sizin için güzel bir örneklik vardır. Ama ne yazık ki örnek almıyoruz. Bu eserin önemli özelliği halka hitap ediyor olması, halk diliyle yazılmış yalın ve sade bir eserdir. Ancak insanların gözü korktuğu için okumuyor. Bende kitabı özetlemek gibi bir karar aldım. Özetleri topladım kitap haline geldim. 1000 tane kitap bastık şimdi yoğun talepler üzerine 1500 tane daha kitap basma kararı aldık. Bunları da Allah rızası için tabi vatandaşların da katkısıyla ücret almadan dağıtıyoruz”

“BU KİTAP DİN KİTABI DEĞİLDİR”

Kitabın konusu hakkında gazetemizde değerlendirmede bulunan Kamar, “Kitabın esas konusu Resulullah’tır, ancak bu kitap din kitabı değildir. Bir Yahudi bir Hristiyan veya başka dinlere mensup insanların bu kitaptan çok büyük bir istifade edebilir. Çünkü ahlak yasası her yerde aynıdır ve bu kitap güzel örneklerden söz ediyor. Bize Resullah’ın tavsiyelerini ve örnek yaşayışını anlatıyor. Her Müslümanın Resulullah’ı bu kitapla tanıması gerekiyor. Özelikle hedef kitlemiz gençlerdir, çünkü gençlerin daha verimli olacak yaşları var. Onun için ‘ağaç yaşken eğilir’ sözü tam da bu kitaba uyuyor. Gençler ve çocuklara bir şeyler katmak istiyorsak onlar genç ve çocukken yapmalıyız. Tabi her kesime hitap ediyor yaşlı, genç, çocuk, kadın ve erkek hepsine bir şeyler katacağından eminim. Gençlerimiz kalın kitapları okumadığından dolayı ben bu kitabı küçük küçük bölümlere ayırarak yazdım. 3 veya 5 dakikada bir bölümü bitirebilir bir kısallıkta yazdım.” Şeklinde konuştu.  

“KİTAP HEM KATKI SUNDU HEM DE YORDU”

Kitap yazarken yaşadığı zorluklara vurgu yapan Defterdar Kamar, şöyle devam etti: “Kitap yazmaktan ziyade bu bir kitap özetidir, bir kitabı özetlemek zordur. 2500 sayfalık bir kitaptan esinlenerek 250 sayfalık bir özet çıkardım. Genel çerçevesini bozmadan yazmak biraz zahmetli bir iştir. Bu eser 4 senede meydana geldi, işin özünü seçmeye çalıştım. Tabi bu kitap hem katkı sundu hem de yordu. Okuyucuların üşendiği bir bölümü 10 defa okuyup sentezleştirip yazdım. Kitap yazarken de çok daha dikkatli olmanız gerek çünkü yanlış yazılmış bir kelime düzeltilemediği için kitabın yapısını da bozabiliyor. Onun için kitapta kendi görüşüme çok yer vermedim. Kısa kısa bazen bilgilendirme yaptım.”

“BİR ÇOCUĞA BİLE BENİM İÇİN YETERLİ…”

Son olarak Kamar, “Ortada çok fazla dini cemaatler var, insanlar artık din kitaplarından korkar oldular bende diyanetin kitabı olduğu için daha güvenilir olduğunu düşündüm.  Kitap çok yeni ama sözel dönüşler çok oldu hatta olumlu eleştiriler çok fazla oldu. Beni etkileyen bir olayı anlatmak isterim; bir kardeşimiz benimle kitap hakkında konuştuğu zaman bana 7 yaşında bir oğlunun olduğunu söyledi. Kendi oğluna kitabın 211. Sayfasını açıp okumasını söylemiş. O bahsettiği sayfada anne baba hakkı var, okuyup anlatmasını istemiş. Tabi doğrusu çok mutlu oldum. Yeni okuma çağına gelmiş bir çocuğa anne baba hakkının Resulullah’ın dilinden anlatılması beni çok etkiledi. Bu kitap tek bir çocuğa katkı sunsa bile benim için yeterli.”

KAMAR HOCADAN KİTAP TAVSİYELERİ

Bu kadar süre içerisinde biriktirdiği yazı ve deneyimlerinin sadece bir parçasını okuyuculara tanıtan Kamar, yazdığı kitabın devamının geleceği ve farklı türdeki kitaplarının da olduğunu da belirtti. Kamar, “Yaşamaya Yön Veren Tavsiyeler, kitabının herkese hitap ettiğini ancak daha çok geçlere hitaben yazdığını söyleyerek bir Yahudi bir Hristiyan veya başka dinlere mensup insanların da bu kitaptan çok büyük bir istifade edebilir.” İfadelerini kullandı. “Okuduğum kitapların özetini çıkarırım hatta çok beğendiğim kitaplara not veririm.” Diyen Kamar, ayrıca okurlar için kitap tavsiyelerinde de bulunarak, “Ben okumak isteyenler için bir liste vermek istiyorum.” Dedi. “Çok beğendiğim ve 100 puan verdiğim kitaplar şöyle” diyen Kamar o listesini şu şekilde paylaştı:

Yazışmalar – Albert Einstein

Yasalar – Platon

Üç Kelimelik Bir Ömür – Arif Konyalı

Tepki – Stephen King

Sokratesin Savunması – Platon

Savrulanlar – Yalçın Doğan

Bir Bilim Adamının Romanı – Oğuz Atay

Bilmek ve Bilmemek – Toktamış Ateş

Acımak – Reşat Nuri Gültekin

Oliver Twist – Charles Dickens

Mekkeye Giden Yol – M. Esad

MURTAZA KAMAR KİMDİR?

1962 Mardin doğumlu olan Murtaza Kamar, 1991 yılında Mardin muhasebe müdürlüğünde göreve başladı ve sırasıyla Sivas/Altınyayla, Gaziantep/İslahiye, Hatay; Şırnak ve Düzce' de görev yaptıktan sonra 2017 tarihli kararname ile Van’a atanmış ve görevine başlamıştır. Bu kadar süreç içerisinde çok okuyarak ve çok yazarak kendine bir şeyler kattı ve insanlara da bir şeyler kazandırmak adına kitap yazmaya karar verdi. Yaşamaya Yön Veren Tavsiyeler kitabında yeni bir gözle bakmayı başaranlara yeni şeyler söyleyebileceğine inanan Kamar, yaşanmış tecrübelerden hareketle varıyor bu düşünceye. Murtaza Kamar, 20 yıldır kitap yazma uğraşısı içinde, çok insan görmüş, çok kitap ve belgeyle temas etmiş ve haliyle yazacak çok şey biriktirmiş.

Editör: TE Bilisim