ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ- Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Koronavirüs salgını nedeniyle ‘evde kal’ Çağrılarımıza uyan vatandaşlarımıza teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum, tabi ki bu zorlu süreç bitmiş değil. Birçok kişi bu uyarıları dikkate alarak, virüsün yayılmaması için evinden çıkmadı. Ancak normalleşme süreci başlamasıyla havalarında güzel olmasını fırsat bilen vatandaşlarımıza iki uyarıda bulunmak istiyorum; birincisi içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçteki koronavirüs salgını halen bitmiş değil; dikkat edilmesi gerektiği altını çizerek sosyal mesafe, maske  ve tedbiri elden bırakılmaması gerektiğini belirterek Sünnetçioğlu, ikinci uyarım ise havaların ısınmasıyla vatandaşlarımız piknik alanlarına akın ettiği görülmekte 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) vakalarında artış olduğunu görüyoruz. İnsanlar evlere çekilince bu tür alanlarda, kene, örümcek gibi canlıların daha rahat kullanım alanları haline geldi. Dikkat edilmesi gerektiği çağrısında bulundu” dedi.

“PANDEMİ SÜRECİNİ ATLATMIŞ DEĞİLİZ”

Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, “İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde ailelerimizin çok daha dikkatli olduğunu gördük, Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez, beyin koordinatörlüğünde ve biz sağlık çalışanları olarak vatandaşlarımızın yanında olduk bu süreçte en çok emek verenin sağlıkçıları olduğunu belirtmek isterim ve bize düşen bu hassas süreçte görevimizi en iyi şekilde yerine getiren fedakar sağlıkçılarımız ile elimizden gelen hizmeti vermiş olduğumuza inanıyorum. Pandemi sürecini atlatmış değiliz, vatandaşlarımızdan durumun ciddiyetini, hafife almamalarını istiyoruz gerek havaların ısınmasıyla birlikte piknik alanlarına akın eden vatandaşlarımızın piknik masalarında yanlarında getirdikleri yiyecekleri tüketen ve sohbet edenlerin sosyal mesafeyi de korumadıkları görülmekte vatandaşlarımıza yapmış olduğumuz uyarılara uymasını ve toplu olarak bir araya gelmemesini istiyoruz; Maske ve sosyal mesafe noktasında gerekli hassasiyeti gösterdiğimiz takdirde süreci daha hızlı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum” diye belirtti.

“PİKNİKÇİLER DİKKATLİ OLMALILAR”

Piknikçilerin, gittikleri yerlerde kene ve örümceklere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Doç.Dr. Sünneçioğlu, "Sıcakların artmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış olduğunu görüyoruz. İl Sağlık Müdürlü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız tarafından da çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığının, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalıktır. Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor”

SÜNNEÇİOĞLU, HASTALIĞIN BELİRTİLERİNE DEĞİNDİ

Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular olduğunu belirten Doç.Dr. Sünnetçioğlu, “Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor. Kırım- Kongo kanamalı ateşinden korunmak için; tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir”

Editör: TE Bilisim