Van-İran arasında bulunan 285 kilometrelik kara sınırında, sınır ticareti yaparak geçimlerini sürdüren yurttaşların yaşamları hiçe sayılıyor. Son 10 yıl içerisinde katledilen yurttaş sayısı ve katliamlar karşısında yapılmayan yargılamalar insan hayatına ne derece değer verildiğini gösteriyor. 10 yılda Van-İran sınırında sınır ticareti yaparken askerler tarafından vurularak katledilen yurttaşların sayısı 120'den fazlayken, katledilen yurttaşların faillerinin yargılanmasına dönük herhangi bir araştırma ve yargılamanın yapılmaması da Türkiye'nin yargı ve hukuk sisteminin sadece devleti korumaya dönük olduğuna işaret ediyor. Van-İran sınırında askerler tarafından katledilen yurttaş sayısının 3 Roboskî katliamını geçtiğini belirten İHD Van Şube Başkanı Hamdi Bayhan, resmi kayıtlara göre bu sayının 93 olduğunu; ancak kendi yaptıkları çalışmalara göre ise, bu sayının 120'leri bulduğunu dile getirdi.

'Van-İran sınırında insan öldürme kural olmuş'

Sınırlarda askerler tarafından sınır ticareti yapan yurttaşların katledilmesinin tek nedeninin sınır boylarında asker ve sivil çeteler tarafından yapılan vergilendirmeye karşı çıktıkları ve uymadıkları gerekçesiyle yapıldığını söyleyen Bayhan, sınırda oluşturulan çetelere vergi vermeyen yurttaşların tehdit edildiğini ve yapılan vergilendirmeyi vermeyenlerin katledildiğini söyledi. Yaşanan durumun daha önce sınırda katledilen Mehmet Nuri Tançoban ve Nesim Zengin olaylarında karşılarına çıktığını belirten Bayhan, katledilen yurttaşların çoğunlunu ise çocuk yaşta olanların oluşturduğunu dile getirdi. 20-30 TL değerindeki bidonlar ile sınırın diğer tarafından getirilen mazot ile geçimini sağlayamaya çalışan yurttaşların sınırlarda hunharca katledildiğini sözlerine ekleyen Bayhan, "100'ü aşkın insan bu nedenle sınırda katledildi. Son olarak Ekim ayında Senar Xalibî isimli bir Kürt yurttaş Van'ın Saray ilçesine bağlı Kapıköy köyünde askerler tarafından köy meydanında katledildi. Bu insanın sağ yakalanmaması için hiçbir gerekçe yok iken köy meydanında katledildi. Sağ yakalanması için bir sürü yol ve yöntemi varken ateş edilerek öldürülmesi tercih edilmiştir. Van-İran sınırında askerler insan katletmeyi bir kural haline getirmiş durumda" dedi.

'Sınır ölümleri yargılama ve cezalandırma ile son bulur'

Sınırda katliamların süreklilik haline getirilmiş olmasının tek sebebinin yapılan katliamlardan sonra soruşturma yürütülmemesi ve iktidar tarafından yapılan katliamların örtbas edilmesi olarak gösteren Bayhan, "Bu katliamları yapanlardan herhangi birilerini yargı önüne çıkarıp cezalandırılmış olsalardı, bu katliamların devamı gelmezdi. Sonuç olarak bakıldığında 10 yıllık AKP iktidarı döneminde 3 Roboskî geçen bir sayıda sınırda insanlar öldürülmüştür. Ve bu katliamları yapanlar AKP iktidarı ve devlet tarafından korunuyor. Bunların gündemde olmamasının tek nedeni, Roboski gibi toplu katledilmemiş olmalarıdır. Bu insanlar teker teker yakalandıkları yerde katledilmişlerdir. Katledilen insanlardan kimi köyün arkasında kimi sınırda kimisi köy meydanlarında katledildi. Buradaki ölümlerin durdurulmasının tek yolu mevcut olan davalara ciddiyetle yaklaşılması faillerin yargılanarak cezalandırılmasıdır" diye belirtti.

(yüksekovahaber.com)

Editör: TE Bilisim