ŞEHRİVAN HABER- Ramazan Bayramı öncesi bayram alışverişi ile mevcut sıkıntılarından kurtulmak isteyen Vanlı esnaflar, bayram boyunca Van’da bulunan İranlılar ile ikinci bayramı yaşadı. Bayrama uzun bir süre kala tüm otellerin yüzde 100 doluluğa ulaştığı kentte bayram İranlılar’ın bir çoğu dışarıda kaldı. Bayram tatilinde Van’a akın eden İranlılar kentteki kurum ve kuruluşlar tarafından misafir edildi.

Son bir kaç yılda Van’a en çok ziyaret eden millet olan İranlılar bu bayram da kentin yüzünü güldürdü. İran vatandaşlarının kendi ülkelerinden çıkarken ödedikleri harç ücretlerinin büyük artışı sonrası azalan İranlılar, bu bayramda Van’a yeniden o dolu dolu günlerini yaşattı. İranlı turistler, Ramazan Bayramı tatilini değerlendirmek için Van’ı tercih ederken, kentteki oteller de yüzde 100 doldu. Pazartesi gününden itibaren Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan İranlı turistler kentte akın ederken, önceden rezervasyon yapamayanlar boş yer bulamadı. Otellerde yer kalmaması nedeniyle Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in talimatlarıyla Atatürk Anadolu Lisesi öğrenci pansiyonun kapıları turistler için açıldı. Turistlerin dışarıda kalmaması için seferber olan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ ise konuklarla tek tek ilgilenerek kendilerine kalacak yerleri gösterdi. Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi de misafirhanesini turistlere açarak dışarda kalan turistleri otobüslerle taşıdı. Aynı duyarlılık Vanlı otelcilerden de gelirken turizmciler kente gelen turistler için kurumlarla birlikte seferber oldu.

İRANLI TURİSTLER OTELLERDE YER KALMAYINCA PANSİYONLARA YERLEŞTİRİLDİ

Ramazan Bayramı tatilini değerlendirmek amacıyla Van'a gelen İranlı turistler kenteki toplam 6 bin yatak kapasiteli otellerin dolması nedeniyle kamu kurumlarının sosyal tesislerine ve okulların pansiyonlarına yönlendirildi. Bayram tatilini Van'da geçirmek isteyen binlerce İranlı, Kapıköy Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı. İranlılar, kentteki tüm otel ve misafirhaneleri doldurunca, dışarıda kalanlar Valilik tarafından okulların pansiyonlarına yerleştirildi.

PANSİYONLAR DOLDU TAŞTI

İranlı turistler, yaptıkları alışverişle esnafa "can suyu" oluyor. Gündüz kentin turistik yerlerini gezen İranlılar, akşam da alışveriş yapıp eğlence mekanlarında zaman geçiriyor. Vali Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, hava koşullarının iyi olduğu Ramazan Bayramı'ında hem İran'dan hem de Türkiye'den binlerce misafir ağırladıklarını söyledi. Bilmez, "Kentte 6 bin yataklı otellerin tamamı dolduğu için kamu kurumlarının sosyal tesisleri de gelen misafirlere tahsis edildi. Bu da yetmedi, okul pansiyonlarının bir kısmını da onlar için açtık." dedi.

BÜYÜKŞEHİR DE İRANLILAR’I MİSAFİRHANESİNDE AĞIRLADI

İranlılar için seferber olan kurumlardan birisi de Van Büyükşehri Belediyesi oldu. Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren refakatçi misafirhanesi bayram tatili için kente gelen ve otellerde yer bulamayan İranlı turistleri misafir etti. Van Büyükşehir Belediyesi refakatçi misafirhanesi Sosyal Belediyecilik anlayışıyla kapılarını bu kez bayram tatilli için kentte gelen İranlı turistlere açtı. Yaşanan yoğunluktan dolayı kentte otel bulamayan İranlı turistler, Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüslerle şehir merkezinden alınarak Sosyal Hizmetler ve Yardımlaşma Daire Başkanlığı'na bağlı refakatçi misafirhanesine getirildi. Çoğunluğunu ailelerin oluşturduğu yaklaşık 100 İranlı turist burada odalara yerleştirildi. Bayram tatili için geldikleri Van'da otel bulamadıkları için büyük mağduriyet yaşadıklarını anlatan İranlı turistler, kendilerini misafirhanede ağırlayan Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

“VAN'A BU YAKIŞIR”

Turistlerin, Van Gölü'nden tatlı sulara göç eden inci kefalinin yolculuğunu görme fırsatı da bulduğunu anlatan Vali Bilmez, şunları kaydetti: "Sadece bugün Akdamar Adası'nın karşısındaki iskeleye 30 otobüs geldi. Gölde de teknelerin çalışmaya başladığını, kalenin tıklım tıklım olduğunu görüyoruz. Van'a bu yakışır. Kamu kurumlarının bütün imkanlarını Van'a gelen misafirlerimizi memnun etmek için kullanıyoruz. Van'ın 365 gün bayram tadında olmasını arzuluyoruz. Her yıl nevruz tatili için İranlılar yoğun şekilde kentimize geliyordu. Bu yıl İran tarafının kapılarda harçları arttırmasıyla gelişler zayıf kaldı ama bayramdaki yoğunluk bir sürpriz oldu. Hareketlilik inşallah bundan sonra da devam eder ve esnafımızın yüzünü güldürür, kentimizin ekonomisine önemli katkı sunar."

AKTUĞ: BİZİM BAYRAMIMIZ OLDUĞU GİBİ İRANLILARIN DA BAYRAMIDIR

Konuyla ilgili konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ, bayram için Van'ı tercih eden İranlı turistlerden dolayı otellerin tam kapasiteyle çalıştığını belirtti. Otellerde yer bulamayan turistler için ise öğrenci pansiyonunu tahsis ettiklerini ifade eden İl Müdürü Altuğ, “İran’dan gelen misafirlerimizin sayısı çok fazladır. Otellerimiz tam kapasiteyle çalışıyor. Bütün otellerimiz dolu olunca dışarıda kalan İranlı misafirlerimizi valimizin talimatlarıyla pansiyonlara yerleştirdik. Gelen misafirlerimizi Atatürk Anadolu Lisesi öğrenci pansiyonuna yerleştirdik. Bizim bayramımız olduğu gibi İranlıların da bayramıdır. Bu yüzden bayramın birinci ve ikinci günü sınırdan aşırı bir giriş oldu. İranlılar Cuma gününe kadar Van’da konakladı. Otellerimizde yer kalmadı” dedi.

“BİR ŞEHİR SEFERBER OLDU”

Otellerde boş yer kalmayınca İranlı turistlerin yanı sıra yerli turistlerin de dışarıda kaldığına dikkat çeken Aktuğ, hem yerli hem de yabancı turistlerin mağdur olmaması için bir Van’ın adeta seferber olduğunu dile getirdi. Şu ana kadar öğrenci pansiyonuna 200’e yakın kişiyi misafir ettiklerini ifade eden Aktuğ, “İranlıların yanı sıra Ağrı, Adana, Bitlis gibi illerden gelen misafirlerimiz de var. Bayramı Van’da geçirmek için gelmişler ve rezervasyon yapmamışlar. Gelince de otel bulamayıp açıkta kalmışlar. Onları da yine buradaki pansiyona yerleştirdik. Bayram olmasına rağmen 3 saattir burada gelen misafirlerimizle ilgileniyorum. Bu bizim asli görevimiz. Dışarıdan gelen misafirlerimizin mağdur olmaması için seferber olduk” diye konuştu.

“OTEL GİBİ OLAMAZ AMA SOKAKTAN KALMAKTAN İYİDİR”

Daha önceki tatillerinde de Van ilini tercih ettiğini söyleyen İran vatandaşı Mehdi Haydari ise İran’dan gelen çok sayıda kişinin cadde ve sokaklarda kalacak otel aradığını belirterek, “Buraya gelince otel bulacağız diye rezervasyon yapmadık. Yaklaşık 3 bin İranlı turist cadde ve sokaklarda otel arıyor. Burada bize bir lisenin kapılarını açtılar. Misafirperverlikleriyle burada bizi kabul ettiler. Burası bir otel gibi olamaz ama sokakta kalmaktan iyidir. Ailesiyle kendi şahsi aracıyla gelenler de var. Sokakta kalmaları doğru olmazdı. Ama sağ olsun bize kapılarını açtılar, sokaklarda kalmadık” şeklinde konuştu.

YEŞİLAĞAÇ: İRANLILAR BİZİ BİZ DE ONLARI ÖZLEMİŞİZ

Vanlı otelci Reşat Yeşilağaç Şehrivan’a verdiği demeçte, bayramın birinci gününden itibaren sınırdan yoğun bir giriş yaptıklarını ifade ederek, özellikle bayram tatili için gelen İranlıların daha önce rezervasyon yapmadıklarından dolayı konaklama konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Yeşilağaç, “Nevruz tatili için gelen İranlı sayısında bir düşüş olduğunu hepimizde biliyoruz. Sınır dışına çıkış harçlarının yüksek olduğundan dolayı İranlı sayısında bir düşüş yaşanmıştı. Ancak bayramda gördük ki İranlılar bizi bizde onları özlemişiz. Bayramda Van’a olan yoğun ilgileri bizi fazlasıyla mutlu etti. İranlar dışında yoğun bir yerli turist akını var. Daha önce rezerve yapmayan İranlılar bayramda konaklama noktasında sorunlar yaşadı. Ancak Van’ın dinamikleri üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptı. Hemen misafirhaneler açıldı ve konaklama noktasında sıkıntı yaşayanlar hemen gerekli noktalara yerleştirildi. Ancak şu gerçeğin artık farkına varılmalı. Sadece İran pazarına bağlı kalınmamalı. Ve farklı Pazar arayışlarına girilmeli. En önemli pazarlardan bir tanesi de Irak pazarıdır. Bu konuda gerekli girişimler yapılmalı.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim