Van Ekonomisi bu yıl Nevruz Bayramı dolayısıyla İranlı turistlerden dolayı rahat bir nefes aldı. Geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntıların ardından bu yıl daha rahat ortamda İranlılar bir kez daha alışveriş için Van’a akın etti. Geçtiğimiz yıl toplamda 238 bin kişi Van’a gelirken bu yılın ise daha ilk 3 ayında Van’a yüz binin üstünde İranlı turist geldi. İranlıların en çok Van’a geldiği tarihlerde Van TSO tarafından gerçekleştirilen Shopping Fest etkinlikleri de bu gelişlerde pay sahibi olurken Vanlı esnaflar bu tarihlerde ekonomik olarak oldukça rahatladı. Bir çok etkinliğin, indirimlerin, programların yapıldığı etkinliklerde Van’ı en çok değiştiren şey ise kentin ana caddelerinin süslenmesi oldu. Her yıl bu dönemde süslenen Van caddelerinin ışıltısı özellikle akşam saatlerinde halkı büyülerken belirli dönemlerde yapılan bu ışıklandırma için halktan ‘ışıklar sönmesin’ talebi geldi. Kentin güzelliğine güzellik katan ışıklandırmaların devam etmesini isteyen halk, akşam saatlerinde adeta karanlık kente dönen Van’ın sürekli olarak bu güzellik ile anılmasını istiyor. Sosyal medyada da yürütülen kampanyalar ile bu ışıklandırmaların kalması istenirken bu çalışmayı yürütenler de halk da altyapının sağlanmasıyla birlikte daimi olması gerektiğinin altını çiziyor.

 

15 Mart - 5 Nisan tarihleri arasından düzenlenen Van Shopping Fest için Van’da yapılan ışıklandırmalar ve süslemelerin kalması ya da kaldırılmasını Van esnafına ve vatandaşına sorduk. Gazetemize konuşan esnaf ve vatandaşların bu süslemelerin ve ışıklandırmaların sürekli devam etmesi gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili görüştüğümüz festivali mimarı Van TSO yetkilileri de bu ışıklandırmaların devam etmesinden yana ancak burada en büyük iş Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (VEDAŞ) düşüyor...

 

 

BİNER: BİZ DE DEVAM ETMESİ TARAFTARIYIZ

Yapılan ışıklandırmalar ile ilgili gazetemize konuşan ve ışıklandırmaların bir nevi mimarı olan Van Ticaret ve Sanayi Odası’da (Van TSO) ışıklandırmaların sürekli olmasından yana Van TSO Başkan Vekili Faruk Biner yaptığı açıklamada, “Ticaret Odası bu ışıklandırmanın devam etmesi taraftarıdır. Şehrin yaz aylarında ışıklandırılması Van’a güzellik katmaktadır. Bizde bun un devam etmesini istiyoruz ancak bu maliyetli bir iştir. Bu yüzden de iki kurumdan destek almamız gerekiyor. Bunlardan bir tanesi Van Büyükşehir Belediyesi diğer ise VEDAŞ’tır. Biz süslemeyi yapmamızı rağmen bazı direklerde elektrik olmadığı için yanmıyor. Buda VEDAŞ’a büyük bir görevin düşmesi anlamına geliyor. Bunun dışında belediye otobüslerinin ve kamyonların zarar verdiği ışıklar var. Bunun içinde belediyeden destek bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“DESTEK ALMAMIZ GEREKİYOR”

Belediye ve VEDAŞ’ın alt yapı sorununu çözmesi ve destek vermesi halinde ışıklandırmaların kent için faydalı olacağına değinen Biner şunları söyledi: “Belediye ve VEDAŞ alt yapı sorunu çözerse bizde bunun devam etmesini taraftarıyız ve bunu gerekli zamanda dile getiriyoruz. Bizim içinde güzel bir çalışma oluyor. Ancak dediğim gibi bu konuda destek almamız gerekiyor. Bu yıl belediye bize ciddi bir destek verdi. Gerek kırılan süslerin onarılması ve yenilenmesi gerekse de diğer altyapı konularında destekler aldık. Bu anlamda valimize ve genel sekreterimize teşekkür ediyoruz. Aynı desteğin VEDAŞ tarafından da verilmesi gerekiyor. Bu yıl VEDAŞ konusunda altyapıda sıkıntılar yaşandı. VEDAŞ’ın da bu anlamda bizi desteklemesi lazım ki bir de her yıl bu maliyetten kurtulalım.”

 

 

KORKMAZ: BU EMEK BOŞA ÇIKMASIN

Konuyla ilgili görüştüğümüz esnaflardan Adnan Korkmaz, “Festival döneminde yapılan bu ışıklandırmalar, festival bittikten sonrada da devam etmelidir. Bizim şehrimiz, özellikle Cumhuriyet Caddesi ne yazık ki akşamda 6-7’den sonra karanlığa gömülüyor. Van en işlek caddesi olan bu cadde akşamları ışıklandırılması gerekiyor. Bu süslü ışıklandırmalarda çok güzel olmuş. Bunu yapanların emeğine sağlık. Ancak bu emek boşa çıkmaması adına bu ışıklandırmalar sürekli olmalı. Yetkililere bu anlamda sesleniyorum. Kentimizin güzelliği için bu ışıklar kaldırılması, şehir karanlık olmasın.” Şeklinde konuştu.

 

TUCİL: ‘BURASI VAN MI?’ DİYE SORANLAR OLDU

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Emin Tucil ışıklandırmaların Van’a renk kattığını söyledi. Tucil şunları kaydetti: “Kendi memleketimizde fotoğraflar çekip sosyal medyaya koymak istiyoruz ancak çekemiyoruz. Çünkü caddeler çok karanlık. Bu festival ve nevruzdan dolayı caddeler çok ışıl ışıl sayısız fotoğraf çekip sosyal medyaya attık. Dışardan bazen arkadaşlarımız burası Van mı diye soruyor bize. Bu ışıklandırmaların sürekli yapılaması ve kesinlikle devam etmesi gerekiyor.”

 

 

TUNÇDEMİR: KALICI OLMASI GEREKİR

Gazetemize konuşan Cumhuriyet Caddesi esnaflarından Ayanis Turizm Yetkili Abdullah Tunçdemir, ışıklandırmaların kalıcı olması gerektiğini söyledi. Tunçdemir, “Van için bir şeyler yapılıyorsa bu kalıcı olması gerekiyor. Festivalden dolayı ilimizde yapılan bu ışıklandırmalar kentimizi çok güzelleştirdi ve güzel bir süs verdi. Bu bir farklılık oldu ve şehrimiz adına bir farkındalık oluşturdu. Bunun kalıcı olması gerekiyor. 6 ay ya da 1 yıllık değil. Bunun sürekli olarak kalıcı ve zaman zaman yenilebilir bir şekilde kalıcı olması ilimiz adına önemlidir. Bir turizmci ve cadde esnafı olarak bu önemsiyorum.” Dedi.

 

“VAN’A MEYDANLAR YAPILMASI GEREKİYOR”

Van’ın bir turizm kenti olduğunu söyleyen Tunçdemir, Van’da ciddi tanıtımların, meydanların ve buna benzer tanıtım materyallerinin hayata geçilmesi gerektiğini ifade etti. Tunçdemir şöyle konuş: “İlimiz turizm kentidir. Gerek gece aydınlatılması gerekse de günüz çevresi ile ön plana çıkması gerekiyor. Havaalanında, otogardan ya da normal şehrin girişlerinden kentimize gelen turistler şehrin temizliğini ve güzelliğini görmesi gerekiyor. İnsanlar Van’a girdikleri gibi temiz bir hava almalıdır. Bu bizim için çok önemlidir. Geceleri de aydınlatması, parklardaki ışıkları ve güzel meydanları ile şehir kendisini göstermesi gerekiyor. Ancak Van’da ne yazık ki meydan yok. Van’da sadece bir değil 3-4 tane meydan olması gerekiyor. Bu meydanlarda da Van’ı tanıtan heykellerin olması gerekiyor. Bu hem turistleri Van’da daha fazla tutacaktır hem de Van’ı tanıtımı için önemli alanlardır.”

 

 

GÜL: VAN YILDIZ GİBİ PARLAMALI

Maraş Caddesi esnaflarından Hasan Özgür Gül, ışıklandırmaların sevindirici olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyledi. Gül, “Yapılan ışıklandırmalar biz esnafı çok mutlu etti. Caddelerin karanlık olması kadar kötü bir şey yoktur. İnsanlar karanlık caddelerde yürümek bile istemiyorlar. Ancak bu ışıklandırmalar caddeler cıvıl cıvıl oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Van geceleri karanlık değil, gerçekten de söylediği gibi Doğu’nun parlayan yıldızı olmalı. Bu da akşamları yapılacak olan ışıklandırmalar ile mümkündür. Bu güzellik sürekli olmalıdır.” Şeklinde konuştu.

 

BAYRAM: DİĞER CADDELERDE IŞIKLANDIRILMALI

Gazetemize konuşan esnaflardan İlhami Bayram ise ışıklandırmaların güzel ancak yeterli olmadığını söyledi. Bayram şu ifadeleri kullandı: “Çok güzel ışıklandırmalar yapılmış. Ancak bu yeterli mi elbette ki değil. Daha da güzel ışıklandırmalar yapılabilir. Bunun dışında ben bir de eleştiri de bulunmak istiyorum. Elbette ki Cumhuriyet ile Maraş Caddesi kentin kalbi ve en kalabalık caddeleridir. Tüm ışıklandırmalarda burada yapılıyor. Bence niteliği daha az olan caddelerde ışıklandırılmalı ve insanlar buralara de çekilmelidir. Bu kentin tüm noktasının gelişmesine daha da büyümesin katkı sağlar. Bunu kötülemek için değil kesinlikle var olan güzel işe katkı sunması için söylüyorum.”

 

YEŞİLAĞAÇ: DEVAM ETMELİ HATTA ARTIRILMALI

Işıklandırmalar ile ilgili gazetemize konuşan Royal Berk Otel işletmecisi Reşat Yeşilağaç, ışıklandırmaların devam etmesi gerektiğini söyledi. Yeşilağaç, “Sokaklarımız da zaten ışıklandırmalarımız çok az ya da yok. Şehrimizi ışıklandıran ve renklendiren, Van TSO tarafından yapılan bu ışıklandırmalar festival sonrası da devam etmelidir. Çünkü bu ışıklandırmalar sokak ve caddelerimizi hem aydınlatıyor hem de güzelleştiriyor. Bana göre devam etmeli ve bunun üzerine ekte yapılmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

 

“FARSÇA YAZILARLA NEVRUZ KUTLANMALIDIR”

Nevruz Bayramı boyunca Van’da yapılan ışıklandırmaların yanı sıra Farsça yazılar ile Nevruz’un kutlanması gerektiğini de söyleyen Yeşilağaç şöyle devam etti: “Bana göre Nevruz Boyunca Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatılmalı, yapılan bu ışıklandırmanın yanı sıra süslemeler yapılmalı ve Türkçe var olan tanıtımların yanı sıra Farsça tanıtımlar ve yazıların da olması gerekiyor. Örnek olarak nasıl biz burada Nevruz Kutlu Olsun diyorsak bu Farsça da yazılmalı ve belli yerlere asılmalıdır. Buda önemlidir. İranlıların kendilerini şehirde daha hmelerine katkı sunacak. Nevruz Bayramı’ndan onları, kendi dilleri ile karşıladığımız zaman bu kendilerini sevindirecektir.”

 

YEŞİLAĞAÇ: EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞMALIYIZ

Yapılan ışıklandırma diğer çalışmalarda Van Ticaret ve Sanayi Odasına destek verilmesi gerektiğini söyleyen Yeşilağaç, “Yapılan ışıklandırmaların yanı sıra İranlıları şehrimize çekmemiz için etkinliklerimizi artırmamız gerekiyor. Bunu sadece Van TSO’ya bırakmamız gerekiyor. Belediyesi, valiliği, esnafı herkes bu işe el atması gerekiyor. Sadece odaya bırakalım onlar yapar demekle olmaz. Hiçbir şey yapamıyorsak bile onların yanında durup manevi olarak da destek sunmamız gerekiyor. Bu anlamda fikirlerimizi de paylaşmamız gerekiyor. Kapıköy’den Van’a kadar tüm çalışmaları el birliğiyle yapmamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN’DA KONSERLER DÜZENLENMELİDİR”

Nevruz Bayramı boyunca Van’da konserlerin düzenlenmesi gerektiği söyleyen Yeşilağaç son olarak şunları kaydetti: “Van’da konserler yapabiliriz. Azerbaycan’da İranlı sanatçıları belediye getirmiş, tüm masraflarını karşılamış ve orada 2-3 gün boyunca konserler verilmiş. Bunun da Azerbaycan’a büyük bir turizm katkısı olmuş. Bu tarz bir konser içinde el birliğiyle bir çalışma yapılabilir. Burada güvenlikten dolayı açık alana izin verilmiyor ama bunu Fuar Kongre Merkezi’nde ya da Nur Tatar Spor Salonumuzda yapabiliriz. Bunu sadece açık alanda da yapmamız gerekmiyor.”

 

DAHA FAZLASI YAPILMALI

İskele Caddesi esnafından Melek Aksoy gazetemize yaptığı açıklamada, “Festival kapsamında yapılan ışıklandırmalar çok güzel olmuş. Bu ışıklandırmalar sadece festivalde değil daha öncesinde ve her zaman olması gereken bir çalışmadır. Bazen akşam işlerimiz geç bittiğinde eve gitmek istediğimizde dışarı çıkıyoruz ama sokaklar hep karanlık. Biz artık bu karanlığa alıştık. Ancak Nevruz’da gördüğümüz gibi buraya binlerce İranlı vatandaş geldi. Bu insanların cadde ve sokaklarda yürürken hem rahat etmesi hem de cadde ve sokakların gözlerine daha hoş görünmesi için bu ışıklandırmalar şart. Hatta daha fazlası yapılması gerek diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

ALMA: VAN ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR

Işıklandırmalar ile ilgili konuşan vatandaşlardan Zahir Alma şunları söyledi: “Ben Diyarbakırlıyım. Van çok güzel bir şehir ancak ışıklandırması, çevre güzelliği ve temizliği ile ne yazık bazı alanlarda dezavantaja sahip. Bunlardan bir tanesi de ışıklandırmalar. Ben 2 ayı aşkın bir süredir Van’da bu bahsedilen festival kapsamında Van’a çok güzel ışıklandırıldı. Bende Vanlı olmayan ancak Van’ı seven birisi olarak bu ışıklandırmaların sürekli olması gerektiğini istiyorum. Çok güzel süslü ışıklar kullanılmış. Buda sadece bir süreliğe değil sürekli hale getirilmelidir.”

 

YETİK: IŞIKLANDIRMA VAN İÇİN YAPILMALI

Şehrivan’a konuşan esnaflardan Yusuf Yetik ise, “Işıklandırmalar sürekli olarak devam etmesi gerekiyor. Bu konuda yetkili kurumlar kimse, Van için bu çalışmaya devam etmelidir. Işıklandırma ve süsler Van’ın ihtiyacı olan küçük ama önemli çalışmalardır. Bu çalışmalarda Van için yapılmalıdır. Bu yüzden yetkililere bizde sesleniyoruz. Bu ışıklandırmalar devamlı olmalıdır. Sadece İranlıların geldiği dönemde değil, sürekli olarak bu yapılmalı. Bu şehirde İranlılar dışında da insanlar yaşıyor.” Dedi.

 

KARUL: IŞIKLANDIRMA DEVAM ETTİKÇE ARTAR

Gazetemize konuşan Sıhke Caddesi esnaflarından Suat Karul’da ışıklandırmaların devam etmesi gerektiği söyledi. Karul şunları söyledi: “Festival kapsamında başlatılan yapılan bu ışıklandırmalar Van’da her zaman olmalıdır. Zaten sokak lambalarımız yanmıyor, başka şekilde de ışıklandırma yapılmıyor. Bari bu çalışmaya destek verilsin, yapılan bu ışıklandırmalar sürekli yansın. Bizim cadde üzerin çok fazla ışıklandırma yok. Ancak Cumhuriyet ile Maraş’ta yapılan ışıklandırma şehre can vermiş. Bu ışıklandırmalar devam ettikçe şehrin diğer cadde ce sokaklarına da gider.”

 

SOSYAL MEDYADA DA ÇAĞRI YAPILDI

Sosyal medyada ışıkların sönememesi için taglar oluşturuldu ve mesajlar verildi. Sosyal medyada ışıkların sönmemesi çağrısı yapılırken, şu mesajlar paylaşıldı:

“-15 Mart-5 Nisan'da başlayacak olan Van Fest için sokaklar şenlendi. Yetkililerden isteğimiz Festival sonrası da #Vandaışıklarsönmesin

- Festivaller her zaman olsun ışıl ışıl bir Van her zaman güzel  #Vandaışıklarsönmesin

- Van'ın en işlek caddeleri ışıklandırıldı. Emeği geçenleri kutlar dileriz Alışveriş Festivali sonrası da #Vandaışıklarsönmesin

- Van, festivalden sonra da cıvıl cıvıl kalsın. #Vandaışıklarsönmesin

- Güneş'in başkenti Van, festival sonrası ışıksız kalmasın. #Vandaışıklarsönmesin

- Bu kentte her zaman festival havası olmalı. 11 ay karanlığa gömülü bir kent istemiyoruz! #Vandaışıklarsönmesin


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ / ÖZEL

Editör: TE Bilisim