ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ-  Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 266 bin kişi artarak 3 milyon 670 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,5 puanlık artış ile yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, tarım dışı işsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 13,2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 20,8 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,6 puanlık artış ile yüzde 11,4 olarak gerçekleşti. Buna göre tarım ve inşaatta istihdam azalırken, sanayi ve hizmet sektöründe arttı. Bu durum Van’da etki gösterdi. Gençlerin İŞKUR’u tek umut kapısı haline getirdiği kentte konuya dair önemli bir çıkış Van TSO ve Van TB başkanı Feridun Irak’tan geldi. İş adamı Irak, yaşanan bu gelişmeye dair Şehrivan’a yaptığı açıklamada, “Tarıma ve hayvancılığa gereken önemi vermeliyiz. Ciddi potansiyelimiz mevcuttur. Yapılması gereken sahiplenmek hak ettiği desteği vermektir.” Yorumunu yaptı. Doğru bir yönlendirme ile tüm kentin işsizlik sorunu bitireceği yerde yabana atılan tarım ve hayvancılık sektörü Van’da önem verilmeyi bekleyen Van’da işsizlik rakamları da bu gerçeği bir kez daha hatırlatmış oldu.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre Ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 11,1 oldu. Tarım ve inşaatta istihdam azalırken, sanayi ve hizmet sektöründe arttı. Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van TB Eski Başkanı iş adamı Feridun Irak, “Tarım ve hayvancılık stratejik sektördür. Tarım bakanının söylediği gibi ‘Tarım eşittir savunma’ onun için tarıma ve hayvancılığa gereken önemi vermeliyiz. Ciddi potansiyelimiz mevcuttur. Yapılması gereken sahiplenmek hak ettiği desteği vermektir.” Dedi.

 

 

 

IRAK: UMUT EDELİM Kİ TOPARLANMA SÜRECİNDE HIZLA YOL ALINSIN

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van TB Eski Başkanı iş adamı Feridun Irak, Şehrivan’a verdiği demeçte, “Kimine göre ekonomik kriz, kimine göre ekonomik sıkıntı adı ne olursa olsun zor bir süreçten geçiyoruz. TL’nin değer kaybı, Yüksek faiz, yüksek enflasyon derken artan işsizlik. Türkiye’de her zaman yüksek olan işsizlik, bu dönemde arttı ve ekonominin toparlanma sürecinde de devam edecek umut edelim ki toparlanma sürecinde hızla yol alınsın, işsizlik azalsın.” Dedi.

 

“HEPİMİZ ACI REÇETEYİ İÇMEK ZORUNDAYIZ”

 

Ekonomik krizden çıkmak için çeşitli tedbirlerin alındığına dikkat çeken ırak, “Bu süreçte hepimiz acı reçeteyi içmek zorundayız ve bir an evvel kurtulmak içinde kemerleri sıkmaktan başka çare yok. Toplumun her kesimi üstüne düşeni yapmalıdır. Yapılması gerekenlerin başında israfa son vermek ve tasarruf yapmak gelmektedir. Bu tasarrufu vatandaştan önce devlet yapmalıdır. Ancak bunu pek görmüyoruz. Şöyle ki; kamuda bulunan yüz on bin aracın yarısından fazlasını satacağız denilmeli. Avrupa’nın birçok ülkesinde kamudaki araç sayısı bizdekinin yüzde onu kadar bile değil. Eğitim tesisleri adı altında aslında tatil tesislerini gereksiz lojmanları satacağız denilmedi. Hizmet içi eğitim adı altında beş yıldızlı otellerde tatillere son vereceğiz denilmedi. Liyakatsiz ve bankamatik personeli çıkaracağız denilmedi.” Şeklinde konuştu.

 

 

IRAK: TARIM VE HAYVANCILIK STRATEJİK SEKTÖRDÜR

 

Gereksiz ve lüzumsuz yatırımların bir tarafa bırakılarak, tasarruflarla kaynakların katma değeri yüksek üretime ve tarıma yönlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Irak, “Yanlış tarım politikaların sonucu olarak çiftçi toprağını terk ederek göç ediyor. İşsizliğin büyüme nedenlerinden biride budur. Beslenmede her geçen gün daha fazla dışa bağımlı hale geliyoruz. Bu iyi değil, tarım ve hayvancılık stratejik sektördür. Tarım bakanının söylediği gibi ‘Tarım eşittir savunma’ onun için tarıma ve hayvancılığa gereken önemi vermeliyiz. Ciddi potansiyelimiz mevcuttur. Yapılması gereken sahiplenmek hak ettiği desteği vermektir.” Dedi.

 

“TARIM BAKANLIĞI YENİ BİR ÇALIŞMA YAPIYOR”

 

Irak son olarak şunları söyledi: “Unutmayalım daha kısa süre önce Dünyanın en zengin ve milli gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Katar’a ambargo kararı alındığında kararlılar marketlere gıda almak için hücum ettiler. O gün anladılar ki ellerindeki paraların altının bir hükmü olmayabileceğini. Yeri gelmişken daha önce Twitter da paylaştığı bir hususu tekrarlamak istiyorum. Tarım bakanlığı yeni bir çalışma yapıyor bu çalışma çerçevesinde halen Türkiye’de sayısı 25 olan ve biride Vangölü havzası olan havza sayı yeniden 15 olarak düzenlenecek ve havza başkanlığı olacak. Siyasilerimizin, meslek kuruluşlarımızın, ilgililerin konuyu yakından takip etmeleri ve Vangölü havzasının devam etmesi başkanlığının da Van’da olması için çaba göstermeleri gerekir.”

 

 

İSTİHDAM ORANI YÜZDE 48,3 OLDU

 

İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 490 bin kişi artarak 29 milyon 318 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 48,3 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 256 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 745 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,4’ü tarım, yüzde 19,5’i sanayi, yüzde 7,1’i inşaat, yüzde 54’ü ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,3 puan, inşaat sektörünün payı 0,8 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,6 puan, hizmet sektörünün payı 1,4 puan arttı.

 

 

İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI YÜZDE 54,3 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

 

İşgücü 2018 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 756 bin kişi artarak 32 milyon 989 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,6 puan artarak yüzde 54,3 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,6 puanlık artışla yüzde 74,1, kadınlarda da 0,6 puanlık artışla yüzde 34,9 olarak gerçekleşti.

 


 

KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARIN ORANI YÜZDE 34 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

 

Ağustos 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,1 puan azalarak yüzde 34 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puan azalarak yüzde 22,1 oldu.

 

KAMU İSTİHDAMI YÜZDE 20,2 ARTTI

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın derlediği verilere göre, 2018 yılı III. döneminde toplam kamu istihdamı 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 20,2 oranında artarak 4 milyon 296 bin kişi oldu. Bu artışta, daha önce kamu istihdamında yer almayan taşeronların kamu çalışanı statüsüne geçmesi etkili oldu.

 

 

İSTİHDAM ORANI YÜZDE 47,6, İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 11.2 OLDU

 

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 151 bin kişi artarak 28 milyon 891 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0,2 puan artarak yüzde 47,6 oldu.

Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 57 bin kişi artarak 3 milyon 627 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 11,2 oldu.

 

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı 0,3 puan artarak yüzde 53,5 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, sanayi sektöründe 27 bin, inşaat sektöründe 4 bin, hizmet sektöründe 156 bin kişi artarken, tarım sektöründe 36 bin kişi azaldı.

Editör: TE Bilisim