VAN HABER - Türkiye genelinde kaçakçılığın en fazla olduğu il yine Van oldu. Van’da 2015 yılında yüzde 45 olan kaçak sigara ticareti, hala yüzde 43’ün üzerinde. Kaçakla mücadelede alınacak uzun bir yol var. Kaçak sigaralara 18 yaşından küçüklerin de kolayca erişebiliyor olması, özellikle risk oluşturuyor.

 

KAÇAK ESNAFIN CANINI DA YAKIYOR

Van’da 2014 yılında 8 milyon paket kaçak sigara yakalanırken, 2015 yılında bu yakalamalar 10 milyon pakete ulaştı. Kaçak sigara ve açık tütün ülke ekonomisine büyük zararlar verirken, perakendeci esnafının da canını yakıyor. Kaçakçılığının ciddi boyutlarda olduğu Van’da bakkallar, bu durumun kanayan yara haline geldiğini ifade ediyor. Söz konusu kaçak sigaralar, genellikle tablacılar tarafından sokakta veya ruhsatsız işyerlerinde satılıyor. Dürüst esnafı da haksız rekabetle karşı karşıya bırakmış oluyor.

 

EN AZ 3 YIL HAPİS!

Nerede ve ne şekilde üretildiği belli olmayan, ruhsatsız işyerinde, çok düşük fiyatlarla 18 yaşından küçüklere dahi satılan bu ürünler; bir yandan ülke ekonomisini bir yandan da vatandaşlarımızın sağlığını tehdit ediyor. Her yıl giderek artan kaçak ürün satışı ile mücadele etmek için yeni tedbirler alan devlet, son olarak, kaçakçılık yapmanın ve kaçak ürün satmanın cezasını en az üç yıl hapis olarak belirledi.  Artık kaçak ürün satanlar hapse girmekten kurtulamayacak. Ayrıca, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ücretsiz Alo 136 hattı da aktif hale getirilerek kaçakçılıkla ilgili ihbarların merkezi bir şekilde ele alınması sağlandı. Bu sayede kolluk kuvvetlerine ve kaçak ürünleri yakalatan kişilere para ödülü verilecek. Dolayısıyla, emniyet güçlerinin yanı sıra kaçakçılıkla mücadelede aktif rol oynayan vatandaşlar da mükâfatlandırılmış olacak.

ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim