Yöreye özgü 20 farklı ürünle hem göze hem de mideye hitap eden Van kahvaltısı, yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Van Kahvaltısı Bak Hele Bak Yusuf Konak ile bu kez ise Almanya’ya gidiyor.

 

Bölgede yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan "otlu peynir", yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen "karakovan balı", un, tereyağı ve yumurtanın karışımıyla oluşan "murtuğa" ve bölgeye özgü tereyağında kavrulan ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan "kavut" gibi 20 çeşit ürünün yer aldığı Van kahvaltısı, kentin tanıtımında önemli rol oynuyor. Kentteki kahvaltı merkezlerinde yılların birikimine sahip ustalarca yöreye özgü ürünlerle hazırlanan kahvaltı, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerin vazgeçilmezleri arasından yer alıyor.

 

Özel hazırlanması dolayısıyla damakta tat bırakan Van kahvaltısı, sunulan zengin çeşitlerle de kenti ziyaret edenlerin hafızalarında uzun süre yerini alıyor. Tarihi kentle özdeşleşen ve 2014'te gerçekleştirilen "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" etkinliğinde rekor kırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Van kahvaltısı, Türk Patent Enstitüsünden (TPE) "Van Kahvaltısı Marka Tescil Belgesi" alarak markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

 

"35 ÇEŞİT ÜRÜNLE KAHVALTIMIZI SUNUYORUZ"

Kahvaltı salonu işletmecisi Faris Gül, yaptığı açıklamada, Van kahvaltısının tamamen yöresel ürünlerden hazırlandığını ve bölge kültürünü yansıttığını söyledi. Kenti ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerin Van kahvaltısına yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Gül, "Tamamen endemik bitkilerden oluşan otlu peyniri, bölgede yüksek rakımlı yaylalarda üretilen balımız, yine bölgeye has ürünlerden elde edilen tereyağı, kavurmalı yumurta, kavut, cacık ve murtuğa gibi ürünlerimiz kahvaltımızın en önemli çeşitleri arasında yer alıyor. Van kahvaltısında sadece yöreye ait 20 çeşit ürün yer almaktadır. Ama kaşar peyniri gibi farklı ürünleri de katarak misafirlerimize yaklaşık 35 çeşit ürünle kahvaltımızı sunuyoruz." diye konuştu.

 

Misafirleri için sabah erken saatlerde hazırlıklara başladıklarını anlatan Gül, Van kahvaltısının hazırlanmasının meşakkatli bir süreç olduğunu kaydetti. Gül, kahvaltı kültürünü yaşatmak için büyük birikime sahip ustalarla çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Van kahvaltı kültürünü markalaştırmak amacıyla tescil belgesini aldık. Bu belgeyle Van kahvaltısının yöreye has olması sağlandı. Özellikle birbirinden farkı özel otlarla hazırlanan ve uzun süre yer altında muhafaza edildikten sonra çıkarılıp sofralara konulan otlu peynirimiz, hem kültürümüzü yansıtması hem de özel hazırlanması dolayısıyla kahvaltıya önemli bir değer katıyor. Ulusal ve uluslararası fuar ve etkinliklerde Van kahvaltısını sürekli tanıtıyoruz. Markalaşmayla da kahvaltımıza olan ilgi daha da arttı."

 

"VAN GÜZEL, KAHVALTI VAN'DA GÜZEL"

Müşterilerine sorduğu bilmece, anlattığı fıkra ve verdiği hediyelerle birçok ülkede Van kahvaltısını tanıtan 39 yıllık kahvaltı salonu işletmecisi Yusuf Konak da "Van güzel, kahvaltı Van'da güzel" sloganıyla yıllardır kahvaltı kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını anlattı. Konak, ürünlerin organik ve yörede üretilmiş olmasına özen gösterdiklerini ifade ederek, "Van İskele Caddesi boyunca bayram havasında bir kahvaltı etkinliği projemiz var. Bir kahvaltı festivali şeklinde yapmayı planlıyoruz. Bunu hayata geçirdiğimizde Van kahvaltısının tanıtılmasına önemli katkı sağlamış olacağız." diye konuştu.

 

Van kahvaltısının dünyaya açılması için de çalışma yürüttüklerini vurgulayan Konak, sözlerini şöyle tamamladı: "Kahvaltının dünyaya açılması için Almanya'da yürüteceğimiz projemiz var. Burada dünya liderlerine bir kahvaltı vermeyi planlıyoruz. Bunun için tüm hazırlıklar yapıldı. Buradan ekibimle beraber uçakla Almanya'ya gideceğiz. Dünya liderlerinin bir araya geleceği toplantıda tamamen Van yöresine ait ürünlerle kahvaltımızı sunacağız. Burada tüm ürünlerimiz Van'a has olacak. Bunun hem Van hem de ülkemizi tanıtması açısından önemli bir etkinlik olacağını düşünüyoruz."

Editör: TE Bilisim