ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Van’da 5 yıl önce 51 bin 793 kişinin katılımı ile Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren geleneksel Van Kahvaltısı’nın UNESCO insanlığın somut olmayan kültüre mirası listesine alınması için başlatılan çalışmalar hızlandırıldı ancak çalışmalar devam ederken, Van Kahvaltısına rakiplerde çoğalıyor. Van kahvaltısı için çalışmalar sürerken, Van Kahvaltısına da rakipler çıkmaya devam ediyor. Van kahvaltısının son rakibi Eskişehir’den çıktı. Eskişehir’de, 32 farklı ilden getirilen ürünlerle hazırlanan ’Destan Kahvaltısı’, meşhur Van kahvaltısına rakip oldu.

Van’da son yıllarda Bak Hele Bak gibi marka isimler Van Kahvaltısı olayını çok ciddi boyutlara taşıyıp markalaştırmasına, Guinness Rekorlar Kitabı girişimi ile kahvaltı uluslararası bir üne kavuşmasına rağmen bazı kesimler ise kahvaltıya zarar veriyor. Van Kahvaltısı ibaresiyle kahvaltının marka değerini düşüren isimler nedeniyle zaman zaman olumsuz eleştirilerin hedefi olan Van Kahvaltısı’nun bu durumunu fırsat bilen bir çok il ise kahvaltısı ile öne çıkma mücadelesi veriyor.

KAHVALTI İÇİN İYİ İŞLER YAPILIYOR AMA…

Van’ın son dönemlerde adından en çok bahsettiren değerlerinden birisi Van Kahvaltısı… Kentin önemli zenginliklerinden birisi olan kahvaltı birçok turist için Van’a gelme sebebi bile olmaya başladı. Van deyine akla gelen en önemli sebeplerden birisi olan kahvaltı bu anlamda ciddi ivme kazanırken, bazı olumsuzluk ise marka değerine ciddi zarar veriyor. Yapılan girişimlerle son yıllarda Van’ın adının geçtiği her yerde anılan Van Kahvaltısı, kahvaltıya zarar veren, kalitesiz kahvaltı veren, kötü kahvaltı ile markayı zedeleyenler yüzünden bazı kesimlerin de eleştiri oklarının hedefi oluyor. Kahvaltının tescillenmesi, rekorlar kitabına girmesi, birçok ürününün coğrafi tescil alması ile birlikte oldukça popüler olan kahvaltı bu olumsuzluklar yüzünden puan kaybetse de, birçok il de kahvaltının bu imajından yararlanmak istiyor. Birkaç yıl önce yaygın medyada kötü Van Kahvaltısı yazılarından sonra önce Diyarbakır sonra da diğer illerde Van Kahvaltısı benzeri kahvaltılar öne çıkarıldı. Birçok ile Van Kahvaltısı ile yarışan kahvaltılar için girişim yaparken, Van Kahvaltısı adıyla kötü kahvaltı sunanlar bu süreçte kahvaltının imajını da zedeledi. Bu süreçte Van Kahvaltısı’na rakip çıkan son kahvaltı Eskişehir oldu.

“ESKİŞEHİR’DE VAN KAHVALTISINDAN AŞAĞI DEĞİLİZ, İDDİALIYIZ”

Van kahvaltısı için çalışmalar sürerken, Van Kahvaltısına da rakipler çıkmaya devam ediyor. Van kahvaltısının son rakibi Eskişehir’den çıktı. Eskişehir’de, 32 farklı ilden getirilen ürünlerle hazırlanan ’Destan Kahvaltısı’, meşhur Van kahvaltısına rakip oldu. Zengin tatları ve görüntüsüyle önce göze ardından damağa hitap eden Destan Kahvaltısında, sınırsız ürün yenileme hakkı da mevcut durumda. Hazırlanan kahvaltı hakkında bilgi veren Ayten Usta Gurme işletmecilerinden Hayati Çetin, “Van’daki kahvaltıyı meşhur eden unsurlar daha çok yöresellikle ilgili. Biz Eskişehir’de Van Kahvaltısından aşağı değiliz, iddialıyız.” İfadelerine yer verdi.

VAN KAHVALTIMIZA RAKİP ÇIKTI

Günün en önemli öğünü olan ve Türk kültürünün de vazgeçilmezleri arasında bulunan kahvaltı, özellikle son yıllarda daha popüler hale geldi. Yöresel isimlerle birçok kahvaltı çeşidi bulunurken, bunların başını kahvaltısıyla ünlü Van çekiyor. Eskişehir’de de, kahvaltı geleneğini yaşatmak adına iddialı kahvaltı sofrası hazırlanıyor. Ayten Usta Gurme restoran tarafından, 32 farklı ilden getirilerek hazırlanan Destan Kahvaltısı, zengin görünümü ve lezzetiyle Van Kahvaltısına rakip olmuş durumda.

“BURADA 32 FARKLI YÖREMİZDEN, İLİMİZDEN TEDARİK ETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİ SUNUYORUZ”

Hazırlanan kahvaltı hakkında bilgi veren işletmeci Hayati Çetin, “Yemek işi bir kültür işi ve kahvaltı da bu ailenin bir parçasıdır. Biz Türk toplumunda özellikle son dönemde kahvaltı konusunda ağırlık vermeye başladık. Onun için günümüzde kahvaltı kültürü önem arz etmektedir. Ayten Usta’da biz, bu işi kültür olayı olarak benimsedik. Kültürümüzde var olan değerleri kahvaltımıza taşımak istedik. Böylelikle de müşterilerimizin beğenisiyle karşılaştık. Burada 32 farklı yöremizden, ilimizden tedarik ettiğimiz ürünleri sunuyoruz. Anadolu’yu ve yurt dışını gezip kültürümüze uygun olan ürünlere bakıyoruz ve misafirlerimizle buluşturmaya gayret ediyoruz. Mıhlama Karadeniz Bölgesi’nin sevilen bir kahvaltılığı. Biz bunu orijinale yakın olarak yapmak istiyoruz. Karadeniz’in havasını Eskişehir’e getiremiyoruz ama mıhlamanın ununu getiriyoruz, mıhlamanın yağını getiriyoruz ve orijinaline sadık kalarak burada yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

“BİZ ESKİŞEHİR’DE VAN KAHVALTISINDAN AŞAĞI DEĞİLİZ, İDDİALIYIZ YANİ”

Ayrıca Çetin, hazırladıkları kahvaltının Van Kahvaltısından aşağı olmadığını ve iddialı olduklarını kaydederek, "Tereyağı dediğiniz zaman tereyağını tek çeşit olarak alamıyorsun. Yani mıhlamada kullanılan tereyağı ile sahineyi yapamazsınız. Tereyağlarının performansları farklı oluyor, her ürünün tereyağı kendisine göre değişiklikler gösteriyor. Bunlara dikkat ederek ürünlerin yerinden getirilmesine gayret ediyoruz. Van kahvaltısını defalarca gözlemledik ve gerçekten de güzel bir kahvaltı. Van’daki kahvaltıyı meşhur eden unsurlar daha çok yöresellikle ilgili. Biz Eskişehir’de Van kahvaltısından aşağı değiliz, iddialıyız yani” dedi.

BERGE: BİZ DESTAN DEĞİL GUINNES’TE TARİH YAZDIK

Konu gündemi meşgul ederken Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı Berge, Şehrivan Gazetesine konuştu. Son dönemlerde Van’ın değerleri üzerine sıkça değerlendirmeler paylaşan Berge, konuyla ilgili olarak; “Kahvaltıda destan değil, Dünya Guinnes Rekorlar Kitabı’na girerek, dünyaya tarih yazdık. Van’ın tarihi ve kültürel geçmişi yaklaşık 7 bin yıl öncesine dayanıyor. Tarihten gelen asil duruşlu olan şehrimizin dünyaca meşhur Van Kahvaltısı, Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na girerek kendisini kanıtlamıştır.” Dedi.

VAN KAHVALTININ BAŞKENTİDİR

Berge açıklamasının devamında Van’ın Urartular'ın başkenti olduğuna dikkat çekerek, “Van başkent olduğu kadar kahvaltının da başkenti olduğunu kanıtlamıştır. Ticaretin merkez üssü olan İpekyolu üzerinde bir lezzet durağı olan Van’ımızın, kahvaltı geleneği tartışılmazdır. Van kahvaltı sofrasındaki yiyecekler tamamen doğal ürünlerden elde edilmektedir. Örneğin Van otlu peyniri, yüksek rakımlı yaylalarda ve dağlarda yetişen özel otlardan lezzetini almaktadır.” İfadelerini kullandı.

“VAN’DA SABAH BAŞLAYAN KAHVALTI KEYFİ GÜN BATIMINA KADAR DEVAM EDER”

Berge, “Van kahvaltısında Van otlu peyniri, Van çöreği, Van cacığı, Van balı, bölgeye özel süt, yoğurt kaymak, süt kaymağı, yayık, tereyağı, örme peynir, beyaz peynir, lezzetli etten yapılmış kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirun, tahin-pekmez, sofraları süslüyor. Van semaverinde yapılan özel çay ile de kahvaltı keyfi zirvede yaşanıyor. Lavaş ekmeği eşliğinde de yapılan Van kahvaltısınının doyumsuz lezzetleri sadece Van’da bulunuyor. Van’da sabah başlayan kahvaltı keyfi gün batımına kadar devam eder.” Diye konuştu.

BERGE: ESKİŞEHİRLİLERİ VAN’A DAVET EDİYORUZ

Berge son olarak şunları söyledi: “Van’ın verimli topraklarında yetişen ürünlerin, bir lezzet çeşnisi haline dönüşen Van kahvaltısı, dünya mutfağındaki özgün yerini almıştır. Örneğin Van otlu peynirine katılan sirmo, suh, mendi, yabani kekik, heliz ve yabani nane otları sadece bölgeye has otlardır. Tüm bu gerçekler ışığında ne Eskişehir ne de ülkemizin başka şehrinde Van kahvaltısının yerini tutacak bir kahvaltı söz konusu değildir. Eskişehir’de 32 farklı ilden ürünleri toplayarak Destan Kahvaltısı’nı hazırlayan Ayten ustayı, Van’da Van kahvaltısı yapmaya davet ediyoruz. Ayrıca farkı görebilmeleri adına Eskişehirlileri de Van’da Van kahvaltısını tatmaya davet ediyoruz. Bizim kahvaltımız toplama kahvaltı değildir, verimli toprağımızda, temiz havamızda, dağlarımızda ve yaylalarımızda yetişen hayvanlarımızdan elde edilen doğal bir kahvaltıdan bahsediyoruz.”

Editör: TE Bilisim