Kahvaltının baş mimarlarından olan Bak Hele Bak Kahvaltı Salonu Yusuf Konak’tan bir yenilik daha. Uzun yıllardan beridir Van Kahvaltısının tanıtımı için büyük emekler harcayan Konak son olarak ‘Bahçe’ projesiyle kahvaltı kültürüne bir güzellik daha katıyor.

 

Uzun yıllardır kentte vatandaşa kahvaltı kültürünü aşılayan ve bu kültürü Van’a kazandıranlardan biri olan Yusuf Konak yapacağı yeni çalışmalarla birlikte Vanlıların karşısına çıkıyor. 2011 yılında yaşanılan büyük depremlerin ardından Van’da bir süre hizmet vermeyen Konak ardından Van’a yepyeni hizmetiyle muhteşem bir geri dönüş yaptı. Yıllarca Vanlıların gönlünde taht kuran Konak açtığı yeni kahvaltı salonuyla yine tek isim olduğunu kanıtlamış oldu. Konak ardından yapılan tüm etkinliklerde, fuarlarda kahvaltı tanıtımı için dur durak bilmedi. Son olarak Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın Van Kahvaltısını, Guinness rekorlar kitabına girmesi içinde büyük çabalar sarf eden Yusuf Konak bu seferde ‘Balkon Bahçe’ projesiyle yeniden halkın karşısına çıkıyor.

 

KONAK: KAHVALTI SADECE YEMEK DEĞİL!

Şehrivan Gazetesi olarak yıllardır vatandaşa Van Kahvaltısı hizmeti var Bak Hele Bak Kahvaltı Salonunu ziyaret ettik. Burada bir araya geldiğimiz Bak Hele Baka Kahvaltı Salonu Sahibi Yusuf Konak ile bir araya geldik. Sorularımızı yanıtlayan Konak kahvaltının sadece yemek olmadığını söyledi. Konak ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “1975 yılında kahvaltı ismini ilk kez ben getirdim. Süt evini ise Van’da ilk olarak pirimiz ve büyüğümüz olan Sütçü Fevzi abimiz getirmiştir bu onun eseridir. Sütçüden sonra kahvaltı ismini Van’a getirdik. Van’daki kahvaltı salonlarını bir tarafa bırakalım gerek Şehrivan Gazetesi gerekse de diğer tüm Van gazeteleri sayesinde Van kahvaltısı bir kültür sarayı haline geldi. Bundan sonra kahvaltı denilince akla sadece kahvaltıda yenilen yemekler akla gelmiyor. Fıkralar, bilmeceler, Van geceleri, vip alanları, çocuk parkları ve en önemlisi de açık alanlar yani bahçeler akıllara gelmeye başlandı. Kahvaltı artık Van ile özdeşleşmiş oldu. Van Ticaret Odamız bunu sahiplendiler başkanımız ve ekibi kahvaltının patentini aldı. Bu şekilde kahvaltımızı koruma altına almış olduk. Kısmet olursa kahvaltımız daha da güzel olacak.”

 

“41 YILDIR EVİM VE İŞ YERİM YOK”

41 yılını Van’a harcadığını ve Van için bir şeylere yapmaya çalıştığını söyleyen Konak ayrıca 41 yıldır evi ve işyerinin olmadığını söyledi. Konak, “Bizim asıl amacımız Van’ın ürünleridir. Örnek olarak İran balı, kaymağı veya tereyağı asla dükkânlarımıza girmeyecek. Bunun önüne geçeceğiz. Kahvaltı Van’da güzel ise kendine has ürünleri olması gerekiyor. Bizim hedefimiz, amacımız ve en büyük beklentimiz Van kahvaltısını geliştirmek, daha iyi bir yere getirmektir. Kahvaltımızın yanı sıra Keledoşumuz, Kavutumuz ve buna benzer daha birçok ürünümüz tescillenecek. Ben her zaman söylerim insanları yaşlandıran yaşadıkları yer değil, erişemedikleri yerlerdir. Ben 41 yılımı Van için harcadım. Ama şunu da söyleyeyim benim 41 yıldır daha arabam, işyerim ve evim yok. Burası var diyecekseniz, burası benim değil Vanlılarındır.” Dedi.

 

YUSUF KONAK: HER BİJİ KAHVALTI!

Yeni bir projelerini olduğunu belirten Konak, “Balkon Bahçe projesi her zaman içimde olan bir çalışmaydı” diyen Konak bu projesini nihayet hayata geçirdiğini söyledi. Konak şöyle devam etti: “Tüm bunların yanı sıra bu sene bir bahçe projesi yaptık. Bu bahçe benim her zaman çok istediğim bir çalışmaydı. Buraya gelen vatandaşlar birazda dışarıya çıkmak ve dışarda kahvaltı yapmak istiyorlardır. Malumunuz benim önceki iş yerim çarşıdaydı. Orada dilenci vardı, boyacı ve bilmem kimler kimler vardı. Buraya geldikten sonra bir balkon bahçe alanı yaptık. Yerden yüksek ve kahvaltı yapan vatandaşın rahat bir şekilde kahvaltı yapabileceği bir balkon bahçe ortamı sağladık. Bu bahçemizde semaver çayımız olacak, sohbetlerimiz olacak. Bunun yanı sıra bu sene yine bir yenilik yaparak bir kütüphane açacağız. Bu kütüphanemizde yarışmalar yapacağız ve yarışmada başarılı olanlara da ödüller vereceğiz. Asıl kahvaltı kültürü budur işte. Bu yüzden diyoruz ki Van güzel kahvaltı Van’da güzel. Her biji Van, her biji kahvaltı.”

 

“BU PASTA HEPİMİZE YETER!”

Konak diğer Van Kahvaltı salonlarına da seslenerek, kahvaltının kültürünün bir pasta olduğunu ve bu pastanın herkese yeteceğini vurguladı. Konak, “Kahvaltımız bildiğiniz üzere Ticaret Odamız bünyesinde, belediyemizden, valiliğimizden, üniversitemizden ve tarım müdürlüğümüzden bir arkadaşımızın katılımı ile bir heyet oluşturuldu ve kahvaltımız tescillendi. Bunun yanı sıra bu heyete dönüşümlü olarak kahvaltı salonu olan arkadaşlarımızda katıldılar. Ben buradan tüm arkadaşlarımıza sesleniyorum. Bu bir pastadır ve bu pastada hepimizin payı var ve hepimize yeter. Umuyorum ki bu arkadaşlarımız ile birlikte kahvaltıya daha iyi yerlere getireceğimize inanıyorum. Bu anlamda bizim boş işler peşinden koşmamız gerekiyor. Biz Van’a ve kahvaltıya neler katabiliriz. Bizim bunun peşinden olmamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

KONAK: GELİP ABİLERİNDEN ÖRNEK ALSINLAR

Kahvaltının hiç kimsenin babasının malı olmadığını söyleyen Konak ayrıca geçtiğimiz dönemlerde kurulan dernekleri de eleştirerek şu ifadelere yer verdi: “Daha önce bildiğiniz gibi dernekler falan kuruldu. Ben bunlara karşı değildim. Ancak bu onları işi değil. Gelsinler ve 3 abilerinden örnek alsınlar. Ben bu anlamda nasip olursa bir oluşum başlatacağım. Bir dernek kuracağız ancak o derneğin başında ben olmayacağım bir kardeşimi başına geçireceğiz biz ise takipçisi olacağız. Hep ben değil, hepimiz olacağız. Kahvaltı bu memlekette hiç kimsenin babasının değil. Van’da bulunan 7’den 70’e herkesindir. Guinness rekorlar kitabına girmek için sizler aç kaldınız. Günlerce gazetelerinizde, internet sitelerinizde, televizyonlarınızda yazdınız ve haberler yaptınız. Ama bunun kaymağını Van kahvaltıcıları yiyor. Sizler bunların takipçisi olmalısınız.”

 

“ŞEHRİVAN’IN VAN’A DÖNÜŞÜMDE BÜYÜK KATKISI VAR”

Kahvaltıya herkesin sahip çıkması gerektiğini söyleyen Konak ayrıca Şehrivan Gazetesi Ailesi’ne de teşekkür etti. Konak, “Bizim kahvaltımıza İran sahip çıkıyordu. Gece-gündüz uğraştık ve onların elinden aldık. Ben 5 defa Amerika’ya gittim. Hiçbir destek almadan kendi imkânlarımla gittim. Burada Şehrivan Gazetesi’nin ve diğer gazetelerimizin büyük katkıları var. Van’da bildiğiniz gibi büyük bir deprem oldu. Bende herkes gibi burada işimi kaybettim ve Ankara’ya gittim. Hiçbir zaman kimseden destek almadan kendi ayaklarımın üzerinden durdum. Bak Hele Bak Van’a gelecek. Van kahvaltısı geri geliyor! Diyen Şehrivan Gazetesi’ne kulak verdim ve geri geldim. Burada gelmemizde Şehrivan’ın büyük katkıları ve emekleri var. Buradan öncelikle iki genç kardeşime ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

YENİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA İLK KEZ KONUŞTU!

2015 yılı için yapacakları yeni çalışmalar hakkında da ilk kez gazetemize konuşan Konak şu ifadelere yer verdi: “2015 yılının turizm haftasının çok iyi geçeceğine inanıyorum. Bir Shopping Fest yaptık. Bu festivalde çok iyi geçti. Biz önümüzdeki dönemde yemek yarışması düzenlemeyi planlıyoruz. Hıdırellez festivallerine katılmayı düşünüyoruz. 2015 yılında, 4 defa düzenlediğimiz ancak ardından ara vermek zorunda kaldığımız şiir yarışlarımızı ve dinletilerimizi yapacağız. Son şiir yarışmamıza bin kişinin üzerinde bir sayı katıldı. Aynı şekilde 5’nci şiir yarışmamızı gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra çok daha fazla çalışmamız var. Ağzınızı bal yesin paranızı Van yesin sloganımızla yola devam ediyoruz. Tüm Van halkımız ve diğer ilçelerde yer alana vatandaşlarımız bu işten kazanacaklar. Kahvaltıyı iyi yerlere getirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

 

KONAK, AZİZ AYKAÇ’I UNUTMADI!

Konak, 2011 yılının Nisan ayında hayatını kaybeden Gazetemizin Kurucusu Aziz Aykaç’ı da unutmadı. Daha önce kahvaltı salonun ilk açtığında Aziz Aykaç köşesi yapan ve Şehrivan’ı onure eden Konak yapmış olduğumuz haberde yine Aykaç’ı unutmadı ve ölüm yıl dönümünde kendisini andı. Konak Aykaç için şu ifadelere yer verdi: “Rahmetli Aziz Aykaç Van kahvaltısının bugünlere gelmesinde büyük rol oynadı. Daha önceki iş yerimde her zaman beni ziyaret eder ve Van Kahvaltısı’nın bir yerlere gelmesi için bana fikirlerini söylerdi. Aykaç ayrıca yazdığı yazılarda her zaman kahvaltıyı ön plana çıkarırdı. Aziz abinin Van Kahvaltısı’ndaki emekleri çok fazla. Kendisini 2011 yılının Nisan ayında kaybettik. Onu hiçbir zaman unutmadık. Mekanı cennet olsun.”

 

HARUN KONAK: TAHTA MASA VE SANDALYE KULLANDIK

Yusuf Konağın yanı sıra ayrıca Gazetemizin sorularını yanıtlayan Harun Konak, yeni yapılan bahçe konsepti hakkında bilgiler verdi. Konsepti eski geleneklere göre hazırladıklarını dile getiren Konak bu işi dışarda değil burada yaptıklarını vurguladı. Konak, “Yeni konseptimiz Van kahvaltısına çok yakıştı. Bölgenin en uğrak kültür evi olmaktan gurur duyuyoruz. Van Kahvaltısının naçizane bir temsilciyiz, çok sayıda yurt içi ve yurt dışı fuarlarına ve festivallere katıldık. Bunun üzerine her mekanın bulunduğu bölgeye göre tasarlandığını dizayn edildiğin fark ettik. Divan sofrası, yer sofrası, şark sofrası tabi ki var. Ama plastik sandalyeyle özdeşleşen bir bölge görmedik. Özenle yurtdışından getirdiğimiz bambu bahçe mobilyamızı değiştirme kararını hemen aldık. Bizde açık alan kısmımızı baştan sonra gerçek el yapımı işlemeli ağaçtan yapmaya karar verdik. Bunun içinde batıdaki şehirlere gitmenin gereği yokmuş. Vanlı sanatkarlar Ali İhsan ve Murat Öztürk kardeşler 2 aylık bir emeği sonucu bu harika ötesi eski tarz ağaçtan masa sandalyemizle konseptimizi tamamladık. Birde bu var çocukluğumda dedemlerin bahçesinde yemek yediğimizde hep o ağaçtan masa sandalye aklımda yer edinmiştir. Yanı yemeği sohbeti kahvaltıyı veya bir bardak çayı keyifli kılan o tahta masa ve tahta oturaktır. Bizde el dokuma ipek Van kilimleriyle bezedik. Şimdi Van kültür evinin kültür kokan bir bahçesi var. Dileriz bu konsepte Van Kahvaltısı yapan her misafirimiz bu keyfe mazhar olur.” Sözlerine yer verdi.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim