Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından ‘Van Kalesi Yürüme Yolu ve Karşılama Merkezi Projesi’ hayata geçiriliyor.

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, İpekyolu ilçesi Kaleardı Mahallesinde bulunan ve 1’inci derece arkeolojik sit alanı içinde kalan Van Kalesi, eski Van şehri ve Van Kalesi Höyüğü’nün 2863 Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yasal olarak korunduğunu belirterek, bu alanların 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındığını hatırlattı. Van Kalesi, eski Van şehri ve Van Kalesi Höyüğü’ndeki kültürel zenginlik ve çeşitliliğinin korunup geliştirilerek gelecek nesillere aktarılması, kültürel ve turizm faaliyetlerinin yaygınlaştırılması amacıyla proje çalışmalarına başlandığını ifade eden Aktuğ, “Bu kapsamda Van Kalesi Yürüme Yolu ve Karşılama Merkezi Projesi hazırlanmış ve bu proje, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 28 Ocak 2016 tarih ve 1145 sayılı kararı ile onaylanmıştır” dedi.

 

Projenin Van Kalesinin kuzeyinde 1.20 santimetre yüksekliğinde beton duvar üzerine 1.30 santimetre yüksekliğinde perforjeden oluşacak çevre duvarı yapılacağını ifade eden Aktuğ, “Kale, biri yeni yapılmakta olan müze binasının bittiği noktada diğeri ise eski Van evlerinin olduğu bölgede olmak üzere turnikerden oluşan iki farklı giriş ile ziyaret edilebilecektir. Bu iki giriş güzergahında bazalt taşlarından yapılacak yürüyüş ve bisiklet yolu güneş enerjisi ile aydınlatılacak, kalenin kuzeyindeki dere ıslahı yapılacaktır. Yine dere üzerinde ahşap köprü yapılacak ve ışıklandırılacaktır” ifadelerini kullandı.

 

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na ‘Van Kalesi Yürüme Yolu ve Karşılama Merkezi’ uygulama projesi için başvuruda bulunulduğunu dile getiren Aktuğ, “Projeye finansman desteği sağlanmıştır. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da projeye maddi destek sağlanmıştır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ihale edilen proje yüklenici firma tarafından 2018 yılı sonunda tamamlanarak hizmete sunulması planlanmıştır. Ben projenin yürürlüğe girmesinde verdikleri desteklerden dolayı Van Valisi İbrahim Taşyapan başta olmak üzere projenin tüm aşamalarında yer alan Van Müzesi Müdürlüğü ile Van Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğüne teşekkür ederim” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim