ŞEHRİVAN HABER-ÖMER FARUK TOKTAŞ-ERDAL ERBAŞ

Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır ve Hakkâri illerinin tümüne kan tedarik eden ve buradan bağışçılar temin eden Kızılay Bölge Kan Merkezi Ramazan’daki bağış oranları düşüşüne hazırlıklı olduklarını belirtti. Taze kan ürünleri için Ramazan’da da çalışmalarına devam edeceklerini belirten Bölge Kan Merkezi Müdürü İbrahim Çelik “Bizim amacımız gönüllü kan bağışçılarından güvenli kan temin etmek. Hem ülke kan tedarikine katkı sunmak hem de yeterli sayıdaki bağışçıyı bulmak adına çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Kızılay Van Şubesi’nin Ramazan ayı öncesi yaptığı hazırlıkları kamuoyu ile paylaşmak üzere bir araya gelen başkan ve yöneticileri, yardım kampanyası dışında kentteki kan bağışı ve diğer önemli konularda da bilgilendirmeler paylaştı. Kızılay’ın Bölge Kan Merkezi Müdürlüğünü yürüten İbrahim Çelik, Kan bağışı noktasında Van’ın önemli bir alışkanlık kazandığını belirterek bu anlamda bağışçı olanların sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

BELEDİYE ANONSLARINDAN KAN MERKEZLERİNE

Eskiden kan ihtiyacının belediyeden anonslar ile giderilmeye çalışıldığını belirten Çelik “Kızılay Bölge Kan Merkezi olarak 6 ilin kan ihtiyacını karşılamaktayız. Bu iller arasında Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır ve Hakkâri var. ‘018 Şubat ayından itibaren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Hastanesi’nin de kan ihtiyacını karşılamaktayız. Geçtiğimiz 2018 yılında yaklaşık 38 Bin ünite kan bağışı aldık ve bu kanların ayrıştırılması ile elde edilen 60 Bin ünite kan bileşenlerini hastanelerin ihtiyaçlarına sunduk. Eskiden Sağlık Bakanlığı kan tedarik görevini Kızılay’a vermeden önce hastanelerimizde kan bağışı kabul edilirken belediyelerden anonslarla toplamalar yapılıyordu, vatandaşlarımız kan grubu kartları ile sokaklarda dolaşmak zorunda kalıyordu. Şu anda biz bölgemizdeki hastanelerin %99 oranında kan ihtiyacını karşılayan bir konumdayız.” Şeklinde konuştu.

“VAN KAN BAĞIŞINDA ÇOK İYİ DURUMDA”

Van’ın kan bağışı konusunda iyi bir ilerleme kaydettiğini belirten Çelik “Bu yıl 2019 itibari ile 4 aylık bir süreçte 16 Bin ünite kan bağışı aldık ve yine 23 Bin ünite kan bileşenini hastanelerin hizmetine sunduk. Bu büyük rakamlar aynı zamanda büyük sağlık problemlerini çözmüş oldu. Bizim amacımız gönüllü kan bağışçılarından güvenli kan temin etmek. Hem ülke kan tedarikine katkı sunmak hem de yeterli sayıdaki bağışçıyı bulmak adına çalışıyoruz. Kan ürünlerinin teslimini hastanelere kendi araçlarımızla sağlıyoruz. Bu konuda hasta yakınlarımız hiçbir mağduriyet yaşamamış oluyorlar. Şu anda kan stoklarımız gayet iyi düzeyde. Van son zamanlarda kan bağışı konusunda bilinçlenme anlamında çok fazla ilerleme kaydetti. İnsanlarımızda bir bağış alışkanlığı gelişti ve insanlarımız kan bağışı yapmak adına son derece istekli ve destekleyici tutumlar gösterdiler.” Diye ekledi.

“RAMAZANDA DA FAALİYETLERİMİZ SÜRECEK”

Ramazan ayında bağışlarda yaşanan düşüklüğe önlemler aldıklarını belirten Çelik “Ramazan aylarında oruç nedeni ile kan bağışları ciddi oranda düşüyor. Biz ramazan öncesi yapmış olduğumuz kan bağışı faaliyetleri ile stoklarımızı çok iyi düzeylere çektik. Ramazana belli bir oranda sıkıntı yaşamadan gireceğiz. Fakat sizlerde biliyorsunuz ki kan ürünlerinin belli bir miadı var. Dolayısıyla taze ürünlere ulaşabilmek ve ramazan sonrası bayram sürecini de sağlıklı atlatabilmemiz açısından ramazan ayında da faaliyetlerimiz devam edecek. Özellikle biz personellerimizin çalışma saatlerini ramazan ayında insanların bağış yapabilecekleri şekilde ayarlıyoruz. İftar sonrası kan bağışı ekiplerimiz sahura kadar faaliyet göstermeye devam edecekler. Van’ın birçok işlek noktasında kan bağışı için ekiplerimiz ramazan boyunca hazır halde bulunmaya devam edecekler.” Gibi ifadeler kullandı.

“KÖK HÜCRE ALANINDA DA HİZMET VERİYORUZ”

Yürüttükleri kök hücre çalışmaları hakkında da bilgiler veren Çelik “2014 yılında Kızılay Kan Bağış Merkezi dışında Sağlık Bakanlığı’nın kurmuş olduğu bir oluşum var ve bu anlamda Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) kuruldu. Bu kapsamda kemik iliği bankası oluşturuldu ve kök hücre nakli yapan merkezler arasında koordinasyon sağlayan bu merkez hizmet vermeye başladı. Burada Kızılay’ın görevi kök hücre bağışçısı kazanım noktasında oldu. Yani kök hücre bağışçısı olmak isteyen kişileri bilinçlendirme, bilgilendirme kısmı ile biz ilgileniyoruz. Bu anlamda bağışçı olmak isteyen kişilerden 3 tüp kan hücresi örneği alarak bunları kan grup ve bulaşıcı hastalıklar açısından testlerini Kızılay’da yapıyoruz. Bir test tüpünü de Sağlık Bakanlığı’na doku tiplendirme açısından gönderiyoruz. Kişilerin doku tipleri kemik iliği bankasında kaydediliyor. Hastanelerimizde kemik iliği yapılması gereken hastalar olduğunda bu kayıtlı olan veriler taranıyor ve tarama sonucunda bir eşleşme olursa tekrar tarafımızca bir numune alınıyor ve ileri aşamaya gelip nakil yapılıyor.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim