Yıllardan bu yana Van’ın en çok dillendirdiği ve talepte bulunduğu Kapıköy ile ilgili güzel haberler ardı ardına geldi. Yıllardan bu yana onlarca kez açılışı yapılan fakat bir türlü istenilen o gümrük kapısı olma hayaline kavuşamayan Kapıköy için önce dev bir adım atılıp modernizasyonu için temeller atıldı. Ardından da geçtiğimiz günlerde TBMM’den uluslararası gümrük kapısı olmasının önü açıldı.

 

Türkiye ile İran arasında Kapıköy Sınır Kapısı'nın ortak kullanımına dair mutabakat zaptında değişiklik öngören protokolün uygun bulunmasına yönelik kanun tasarısının TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi, Van iş dünyasınca sevinçle karşılandı. Vanlı iş adamları yıllardır verdikleri mücadelenin sonucu olarak bu kararın yerinde olduğuna dikkat çekti. Tasarı ile birlikte Van’ın ekonomik olarak büyük ivme kazanacağını belirten iş adamları, modernizasyonun tamamlanması ile birlikte Van’ın dünyaya açılacağına vurgu yaptı.

 

 

VAN KARARI SEVİNÇLE KARŞILADI!

Türkiye ile İran arasında yeni sınır kapılarının açılmasını ön gören kanun tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanun tasarısına göre, uluslararası yolcu, eşya ve araç trafiğinde kullanılacak güzergâh sayısını arttırmak amacıyla, Dilucu-Maku Kara Hudut Kapısı ve Kapıköy-Razi Kara Hudut Kapısı faaliyete geçirilecek. Bu kararla birlikte, Kapıköy'deki modernizasyonun da tamamlanmasıyla Van resmen uluslararası bir gümrük kapısı haline gelecek. Türkiye'nin diğer illerindeki uluslararası gümrük kapısı ile aynı statüye sahip olacak olan gümrük kapısında her türlü transit geçiş ve ticari faaliyetin yapılacağı ithalat ve ihracat kapısı olacak. Yıllardan bu yana bir türlü tam kapasite çalışmayan Kapıköy, bu kanunla birlikte Van'ın ekonomisine de büyük bir katkı sağlayacak. Kapıköy Sınır kapısının uluslararası bir statü kazanması haberini sevinçle karşılayan Vanlı iş adamları, bu tasarı ile birlikte Van ekonomisinin büyük bir ivme kazanacağına dikkat çekti.

 

 

TAKVA: YASAL ZEMİN OLUŞTURULDU

Bu gelişmenin hem Türkiye’nin hem de Van’ın ekonomisine olumlu anlamda yansıyacağını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Bu sayede Esendere ve Gürbulak gümrük kapılarından sonra Kapıköy-Razi Sınır Kapımızın da uluslararası ticarete açılması konusunda bir yasal zemin oluşturuldu. Kapıköy’ün modernizasyonu ve İran tarafındaki yol sorununun çözülmesi ile birlikte bu kapımız artık uluslararası ihracat ve ithalatın yapılacağı bir kapı statüsüne kavuşmuş olacak” dedi.

 

TAKVA AĞUSTOS TARİHİNİ VERDİ

Bu kararın oldukça önemli olduğunu ifade eden Takva, şöyle dedi: “Dolayısıyla bu çalışmayı yürüten TBMM, Gümrük Ticaret Bakanlığı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Neticede bizler buraya dünyanın en güzel gümrük kapısını da yapmış olsaydık, yasal zemindeki eksiklikler her zaman önümüzde bir sorun olarak kalacaktı. Ancak TBMM bu kanunla birlikte bizim İran ile olan kara sınır kapımızı uluslararası bir statüye kavuşturmuş oldu. Memnuniyet verici bir karar olarak değerlendiriyoruz.” Dedi. Takva, geçen sene ağustos ayında başlatılan modernizasyon çalışmalarının da bu yıl ağustos gibi tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.

 

 

BOZKURT: SINIR KAPIMIZ BU SAYEDE 24 SAAT AÇIK OLACAK

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt da, Kapıköy-Razi Sınır Kapısının ilde aktif olan tek sınır kapısı olduğunu belirterek, “Bu son derece sevindirici bir gelişmedir. Özellikle ilimizin komşu olduğu ülkelerle ticaret hacmini geliştirmesi ve bununla birlikte ilimize yakın olan 6 ülke ile ticari münasebetlerimizi geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu da sınır kapıları ile mümkündür. İhracat ve ithalat anlamında bu kapıların statüleri de son derece önemlidir. Mevcut durumda 8 saat çalışan sınır kapımız, bu sayede 24 saat açık olacak. Bu da ilimize gelecek olan turistler kadar yapılacak ihracat ve ithalatı da olumlu anlamda etkileyecektir” dedi.

 

“VAN TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ TİCARET MERKEZLERİNDEN OLACAK”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından daha önce İran ile ortak bir şekilde OSB’lerde kurulması noktasında başlattıkları projeden de söz eden Bozkurt, “Bu da ilimiz için hayati önem taşımaktadır. Buradaki temel felsefe, İran’da bulunan ucuz enerji kaynaklarını Van’da aynı fiyatlarla kullanılmak suretiyle rekabet gücünün geliştirilmesidir. Yine İran’daki üreticilerin Türkiye’deki bütün teşviklerden Türkiye vatandaşı gibi faydalanmasıdır. Bu da bizim için önemli bir sıçrama oluşturacak. Bunun yanı sıra ilimizde ‘Serbest Bölge ve Lojistik Merkezi Karma Projesi’nin de bu projelerle birlikte kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Bu da bize cazibe merkezleri kapsamındaki desteklerden gerçek anlamda bir pazar oluşturma fırsatı sağlayacak ve ilimize yakın olan 6 ülke ile tren ve karayolu ağlarının oluşturulması fırsatını verecektir. Bunların hayata geçmesi durumunda Van Türkiye’nin en önemli ticaret merkezlerinden bir tanesi haline gelecek.” Şeklinde konuştu.

 

 

KANDAŞOĞLU: SINIR KAPISINA BİR AVM’DE YAPILMALI

Konuya dair gazetenize konuşan Doğu Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 15 yıldır Kapıköy’ün bu statüyü kazanması için çalışmaları yakından takip ettiklerine dikkat çekerek, “Alınan bu karar Van için çok önemlidir. Böylece Van tüm Türkiye’ye bağlanacak. Kapıköy’ün sağında ve solunda bulunan 50 km’lik alanda düzenlemeler yapılınca sınır kapısı inanılmaz bir hal alacak. Böylece Van ticaret olarak büyük bir atılım yapmış olacak. Van’a katkısı müthiş olacağını belirteyim.” Dedi. Kapıköy’ün bu statüyü kazanması için yıllardır takipçisi olduklarına vurgu yapan Kandaşoğlu, “Hep mücadele ettik. Emeği geçe herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kapıköy’deki modernizasyon biran önce bitirilip kapı köy tamamen faal hale getirilmeli. Ve ayrıca sınır kapısına bir AVM’de yapılmalı. Hatırlatmakta fayda var. İran tarafında serbest bir bölge açılmış. Van tüccarının bu çalışmadan haberi yok. Haberdar olmaları lazım.” Diye konuştu.

 

“HEPİMİZ BU ÇALIŞMAYA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Yapılan bu çalışmanın daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için her kesin harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Kandaşoğlu, “ Hem Maddi hem de manevi olarak bu çalışma Van’a büyük katkı sunacak. Bu çalışma özellikle biz Vanlıların emeğinin sonucudur. Defalarca sınır kapısında yaşanan sıkıntıları dile getirdik. Verdiğimiz mücadelenin sonucunda vardığımız sonuç gurur verici. Bundan sonra hepimiz dürüstlükle ticaret yapmalıyız. İlimize büyük bir katkısı olan bu çalışma hepimiz sahip çıkmalıyız.” Dedi.

 

 

GÜLER: VAN TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ İLİDİR

TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler’de gazetenize yaptığı açıklamada yapılan düzenlemenin Van’a büyük ivme kazandıracağına vurgu yaptı. Güler, “Sınır Kapısı için yapılan bu düzenleme çok güzel ve sevindirici bir gelişme. Bu gelişme Van’ın stratejik konumunu daha önemli hale getirdi. Van zaten konum itibari ile stratejik bir alanda. Van karayolu, demiryolu ve havayolu ile Ortadoğu ülkelerine bağlanan Türkiye’nin en önemli ilidir. Van Türkiye’nin en batısı ile en doğusu arasında bir geçiş konumundadır. Bu kapı aynı zamanda büyük bir nüfusa da hitap ediyor. Van olarak bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu alanda bizde üstümüze düşen her çalışmayı yapacağız. Kapının hakkını verirsek çok daha büyük başarılar elde edeceğimize inanıyorum. Kapının bulunduğu alanda ticaret merkezleri de açılıyor aynı zamanda. Buda Van’a ayrı bir katkı sunacaktır. Bunun içinde herkesin bilinçli davranması gerekiyor. Kapının hakkını vermemiz için çok çalışmamız gerekiyor. Bizde TÜMSİAD olarak bu noktada bir çalışmamız olacak. Ticareti geliştirecek bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Ayrıca bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu çalışma hem ülkemiz hem de Van’ımız için çok önemlidir.” Şeklinde konuştu.

 

 

IRAK: İKİ ÜLKENİN SINIR İLLERİNE EKONOMİK OLARAK KATKISI BÜYÜK OLACAK

Van TB ve Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Feridun Irak ise yaptığı açıklamada, yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu ancak var olan bazı sıkıntılarında bir an önce giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Irak, “Kapıköy Sınır Kapısında önce alt yapı yatırımlarının başlamış olmasının yanı sıra uluslararası bir statünün de kazandırılması son derece sevindiricidir. Tabi önümüzdeki zaman içinde de İran tarafındaki yolunda yapılması ile birlikte her iki ülkenin sınır illerine ekonomik olarak katkısı artarak devam edecek. Ama yine de bütün bunların yanı sıra Kapıköy Sınır Kapısının Van’a en büyük katkısı sınır ticaretinin önündeki kısıtlayıcı engellerin kaldırılmasıyla mümkün olacak. Bütün bu güzel gelişmelerin yanı sıra sınır ticaretinin önündeki kısıtlayıcı olan ithali ve ihracı serbest olan tüm ürünlerin sınır ticaretine konu edilmiyor olmasıdır. 1987-1994 yılları arasında olduğu gibi ithali ve ihracı serbest olan bütün ürünlerin sınır ticaretine konu edilmesi halinde Van’ın ekonomisi çok büyük bir ivme kazanacaktır.” Diye belirtti.

 

“İTHALİ VE İHRACI SERBEST OLAN ÜRÜNLER SINIR TİCARETİNE DÂHİL EDİLMELİ”

Sınır ticaretinin 1987 ile 1994 yılları arasında, alt yapı eksikliğine rağmen on binlerce insana geçim kaynağı oluşturduğuna dikkat çeken Irak, “Bunun da tek ön açıcı tarafı ithali ve ihracı serbest olan ürünlerin sınır ticaretine konu ediliyor olmasıydı. Başka hiçbir yatırıma gerek duyulmadan ve hemen sonuç alınabilecek faaliyetler başlayacaktır. Sınır ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması halinde hemen ertesi gün sonuç alınmaya başlanabilir. Binlerce insana geçim kaynağı olacak şekilde ticaret başlayabilir. Bütün bu bahsettiğimiz sıkıntılar düzeltildiği halde Van ticareti müthiş bir gelişme seyredecektir. Ticareti serbest olan malların sınır ticaretine dâhil edilmesi halinde şu anda en büyük sorunumuz olan işsizliğe büyük oranda çözüm getirecektir. Sınır ticareti hemen sonuç veren bir faaliyettir.” Dedi.  


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim