ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Van’da son yıllarda Kapıköy’ün modernizasyonu ile birlikte öne çıkan ve en az Kapıköy kadar önem arzeden yatırımlardan birisi de Van-Özalp ve Özalp-Kapıköy Karayolu. Van’ı İran’a bağlayacak uluslararası bir yol olarak öne çıkan bu yol aynı zamanda Van-Şırnak Karayolu gibi yolların bitmesi ile Van’ı Habur’a, Irak bağlayarak buradan Irak’a saatler içerisinde erişimi sağlayacak bir yol olarak kurgulanıyor. O yoldaki çalışmalar da ağır aksak da olsa ilerlerken bitmesi halinde kentin gelecekteki ticaret yolu olarak görülüyor.

VAN’IN İKİ ÖNEMLİ TİCARET GÜZERGÂHI: KAPIKÖY VE ÖZALP KARAYOLU

İran ile en uzun sınır hattına sahip Van'da, komşu ülkeyle turizm ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla modernize edilen Kapıköy Gümrük Kapısı, bölge ekonomisine katkısı çok büyük. Ancak Şubat ayından bu yana kapalı olan sınır kapısı kent ekonomisine ciddi zararlar vermeye devam ediyor. Kapıköy’ün kapalı olmasının yankıları sürerken, açılması için çağrılar yapılırken bu süreçte önemli çalışmalar da devam ediyor. Kapıköy’ün modernize edilmesi sonrası bu süreçten etkilenen ve pandemiyi fırsat bilerek Razi Sınır Kapısı’nı modernize eden İran tarafı bu anlamda büyük bir hamle yaparken, Türkiye tarafında da Kapıköy’e giden uluslararası yol adeta ilmek ilmek işleniyor. Van’ı sadece İran’a değil, bir çok Orta Doğu, Asya ülkeleriyle birlikte Van-Şırnak Karayolu ile Irak’a da bağlayacak yol kentin geleceği için büyük önem arzediyor. Bu anlamda İran’ın da yolun devamını tamamlaması için beklentiler sürerken Van tarafında Gökçenay Group eliyle bu güzergahta önemli bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar sürerken Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Kapıköy ziyareti sırasında Özalp karayolunda çalışmalarını sürdüren Gökçenay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay ile birlikte incelemeler yaparak yola ve sürece dair istişarelerde bulundu.

TAKVA: KAPIKÖY NE KADAR ÖNEMLİYSE KAPIKÖY’E GİDEN YOL DA BİR OKADAR ÖNEMLİDİR!

Geçtiğimiz günlerde Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Gümrük Kapısı'nı ziyareti sırasında Van-Özalp yolunda çalışmalarını sürdüren Yüklenici Firma Yetkilisi Gökçenay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay’ı da yerinde ziyaret ederek Özalp yolundaki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Özalp karayolunun Van ve Türkiye için çok büyük bir öneme sahip olduğu vurgusu yapılan konuşmada, İran ile Türkiye arasındaki en büyük ticaret yolu olduğu dile getirildi. Özalp karayolunun önemine değinen VAN TSO Başkanı Necdet Takva, “Van ve ülke için Kapıköy ne kadar önemliyse Özalp karayolu da bir o kadar önemlidir. Ondan dolayı Gökçenay Grup Yönetim Kurulu’nun Özalp yolundaki çalışmaları çok değerlidir.” İfadelerine yer verdi.

TAKVA “KAPIKÖY VE ÖZALP KARAYOLU ÖNEMLİ KONULARDIR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva görüşmede yol ilgili olarak: “Türkiye’nin İran’a açılan demir yolu ile Özalp karayolu Van ve ülke için çok önemlidir. Çünkü tek güzergâh burasıdır. Ondan dolayı bizim için Kapıköy Sınır Kapısı ne kadar önemliyse Özalp karayolu da bir o kadar önemlidir. Kısaca sanayi ve petrol itibarıyla hem doğu ülkeleriyle hem de Orta Asya ülkeleriyle yapılacak ithalatın ve ihracatın tek kara ve tren yolu güzergâhı bu yoldur. Türkiye’nin dünyaya açılan tek penceresi Kapıköy Sınır Kapısı’dır. Bu yüzen bu konuyu doğru okumak gerekiyor. Başta Türkiye’deki yöneticilere bu konu anlatılmalıdır. Tabi bunu da ilk başta Van’daki yöneticilerin, Özalp yolunu ve sınır kapısının önemini çok bilmesi gerektiğini düşünüyorum. O yüzden Van için her çalışma bizim için çok önemlidir.” İfadelerini kullandı.

BU GÜZERGAH VAN’IN GELECEKTEKİ TİCARET GÜZERGAHIDIR!

Kapıköy ve Esendere Sınır Kapısı arasında karşılaştırmalarda bulunan Başkan Takva, “Esendere, eskiden daha aktifti ve yolu buradan daha güçlüydü. Şimdi Kapıköy’deki revizyonla beraber burası daha aktif bir hale geldi. Onun için Gökçenay Grup Yönetim Kurulu’nun Özalp yolundaki çalışmaları çok değerlidir. Şimdi önümüzdeki 3-4 ay içerisinde Gürbulak Sınır Kapısı tadilata girecek ve minimum bir yıl boyunca bütün İran ve Türkiye arasındaki ticaret, Orta Asya karayolu ticaretinin büyük bir kısmı Esendere ve Kapıköy üzerinden gerçekleşmek zorunda. Şimdi İran tarafında da bir çalışma başlatıldı. İran’da kendi kapısını yapıyor. O yüzden Vanlılar bütün enerjilerini ve güçlerini bu güzergâha vermek zorundadır.” Cümlelerini kullandı.

“İRAN TURİZM BAKANI İLK KEZ VAN’I ZİYARET ETTİ”

2015 yılına kadar Van ve İran ilişkisinin konuşulmadığını vurgulayan Takva, son 5-6 yıl içerisinde İran ile iyi ilişkiler geliştirdiklerinin altını çizerek şunları kaydetti: “İran turizmi açısından Van, Türkiye’nin bir numaralı kenti haline geldi. Bu çerçeve de baktığımız zaman İran İslam Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Dr. Ali Asghar Mounesan tarihte ilk kez Van’ı ziyaret etti. İran halkının, Van’a bu kadar tutkulu olmasını merak ederek geliyor. Van’ı gördükten sonra İranlıların kente bağımlısı olmasında çokta haksız olmadığını dile getirdi. Muhteşem bulduğu şehir ise İran’ın burnunun dibinde. Bunu bizim daha çok değerlendirmemiz lazım. Öte yandan inşa edilen sınır kapısı bizim çok büyük öneme sahip. Çünkü İranlılar, Türkiye tarafında giriş yapınca oradaki konforu görüyor o yüzden İran’da kendi kapısını yapmaya başladı. Yani kısaca her şey karşılıklıdır sen yaparsan yanındaki ülke de yapar. İran dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Yeraltı kaynakları bakımından da zengin bir konuma sahiptir. Karşılıklı ilişkilerin sürekliliği olmalıdır.”

GÖKÇENAY: ÖZALP YOLUNUN GETİRİSİ ÇOK OLACAK

Konuyla ilgili konuşan Gökçenay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay ise, İranlılar kapı yapma konusunda çok yavaş ilerlediklerini belirterek şu açıklamaları yaptı: “İran’ı bu konuda sıkıştırmak gerekiyor. Özellikle İran ile olan ilişkilerimizi çok iyi kullanmamız gerekiyor. Özelikle siyasilerin burada etkin güç olduklarını söylemek istiyorum. İran tarafından sınır kapısından ve Hoy şehrini geçene kadar tam 110 kilometrelik bir yol projesi var. Eğer bu yol Özalp yolu ile bütünleşir ise ticaret anlamında çok büyük bir yol olduğunu görmüş olacağız. Van Özalp karayolu konforlu bir yol oluyor. Ciddi anlamda bir iş yükünün kaldıracağı 77 kilometrelik yolun 20 kilometresi yapılmış ve 26 metre ise genişliğe sahiptir. Taahhüdümüzde 77 kilometrelik yolun geçen yıldan 10 kilometresini yaptık geriye 67 kilometre kalıyor ve bu yolu yaparken de ciddi anlamda konforlu bir yol yapmaya çalışıyoruz. Özalp şehir geçişi ise köprü ve kavşak şeklinde yapılacak. Bundan dolayı yaptığımız yol çalışması hem Özalp için getirisi olacak hem Van için hem de İran ile ticaret babında çok getiri olacaktır.”

ÜSTÜNDE DURULMASI GEREKEN KONULAR VAR!

Özalp yolunun önemi hakkında bilgi veren Gökçenay, “Yolun 26 metre genişlikte olması İran için çok önemli bir ticari yol olur. Hepsi de DSK, yani sıcak asfalt olacak ve İran’da kendi kapısını bitirip yolunu açar ise işte tam o zaman Özalp yolu çok büyük önem taşıyacaktır. Azerbaycan, Ermenistan ve İran ile Türkiye arasında ticari anlamda Özalp yolunun çok daha önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Van’ın üzerinde durulduğu zaman Gaziantep gibi olmasında hiçbir sebep yok. Aslında sadece sınır ticareti ile bağlı kalmamak gerekir bunun içinde sanayi kültürünü de geliştirmemiz lazım. Van, sanayi konusunda çok büyük bir potansiyele sahip bir kenttir. Sanayide de aynı zamanda İran bizden daha geridedir. Bunu ciddi manada değerlendirmek gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“ÖDENEK VE KRİZ PATLAK VERİNCE YOLA BAŞLADIK VE DURDUK”

Ülkelerle ticari amaç için kullanılan yollardan hava, deniz, demir ve karayolu çok önemli olduğunu söyleyen Gökçenay, “İran ile Van arasında hem demir hem de karayolu olduğundan dolayı ciddi anlamda bir ticari hacimden söz edebiliriz. Bunun için bizim projeler, Van’dan başlayıp Özalp çıkışına kadar, birde ondan sonrası Özalp- Kapıköy projesi var. 2017 yılının sonunda yer teslimi yapıldı ve bizde 2018’de işe başladık. Ödenek ve diğer bazı sıkıntılardan dolayı çalışma devam etmedi. 2019 ve 2020 yılı da 2018 yılından farksız olmadı fakat çalışmalarımıza devam ettik. 9- 10 kilometrelik yol bitti, gelecek sezon içinde belirlenen hedefe göre bizde başlangıç yapacağız. Tabi onunla beraber yatırımlar yapılacak. Biz bu sene hedef konulan yoldan biraz fazlasını yaptık. Aslında bu yolun derhal bitirilmesi gerektiğini ve yetkililerin bu konuda yardımcı olmaları gerekmektedir. Ödenekler ne kadar erken yapılırsa yol o kadar erken biter.” Diye ekledi.  

Editör: TE Bilisim