ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’ın ekonomisinin İranlılar’ın ziyareti ile hayat bulduğu, Kapıköy’ün adeta Vanlıya can suyu olduğu dönemde bir kez daha Kapıköy’de Van’a yakışmayan görüntüler ortaya çıktı. Daha önce çeşitli sıkıntılar yaşayan ve gümrük geçişleri şikayete konu olan İranlılar’ın önceki gün yayınlanan video görüntüleri kenti ayağı kaldırdı. Soğuk havada, çamur içinde bekleyen İranlıların balık istifi gibi biriktirilip bir anda izdihama dönüşen görüntülerine tepki yağdı.

 

BU MANZARALAR VAN’A YAKIŞMIYOR!

Önceki gün sosyal medya ortamında paylaşılmaya başlanan ve kısa sürede ses getiren Kapıköy’deki görüntüler kentte ciddi tepkiler oluşturdu. Son birkaç yıldır Van’ın ekonomisinin can damarı olan İranlıların çamur ve su içinde saatlerce bekledikten sonra yığınla içeri alınması, çok kötü şartlarda İran’a geçiş imtihanı yaşaması ve gördükleri muamele Vanlılara ayaklandırdı. Geçtiğimiz yıl 500 bin civarında bir sayıya ulaşarak Van’ın ve Türkiye’nin yüzünü güldüren İranlıların yayınlanan görüntülerine tepkiler yağarken kentteki önemli isimlerden konuyla ilgili eleştiriler geldi. Bu tepkilerden en serti Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak’tan geldi. Irak, “Hem Van’ın ekonomisi İranlı turistler ile dönüyor diyeceksiniz, hem Van’a 500 bini aşkın İranlı turist geldi diyeceksiniz ancak Kapıköy’deki çamura 3 kamyon mıcır bile dökmeyeceksiniz.” Dedi. O tepkilere bir yorum da Van TSO başkanı Takva’dan geldi. Takva, Van TSO olarak süreci takip ediyoruz. Vali Murat Zorluoğlu talimatı ile Büyükşehir Genel Sekreter Sayın Mustafa Yalçın başkanlığında yarın Kapıköy’de kapsamlı bir toplantı ile sorunların çözümü için toplantı yapılacaktır.” Dedi. Öte yandan tartışmaların hız kesmediği dün İran’ın Hoy Valisi Seyyid Muhammed Abedi Van’a gelerek Van Valisi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede konuşan Zorluoğlu şöyle konuştu: “Şu anda sınırda yaşanan bazı istenmeyen hadiseler, yoğunlukla fiziki yetersizlikten kaynaklanıyor. İnşaatımız tamamlandığında bu sorunlar bizim açımızdan ortadan kalkmış olacak.”

 

İRANLILAR BUNU HAK ETMİYOR

Bir taraftan çalışmaların da devam ettiği Kapıköy’de, geçici çözümler için de ciddi bir kaynak ayrıldığı her defasında Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci tarafından dile getirilmesi rağmen görüntülenen manzara tepki aldı. Yetkili kurumların müdahele etmediği çamurlu ve bozuk yollar İranlı vatandaşların zorluk yaşamasına neden oldu. Bu çamur ve kirliliğe bir de kötü muamele eklenince sosyal medya üzerinden gösterilen tepki daha da büyüdü. Yetkililerin sessiz kaldığı Kapıköy için, nasıl bir adım atılacağı merak konusu olurken, 2017 yılında Van’a gelen yarım milyon İranlının yaşadığı bu sorunu hak etmediği ifade edildi.

 

VALİ ABEDİ VAN’A GELDİ!

Tüm bu gelişmeler yaşanırken İran’ın Hoy Valisi Seyyid Muhammed Abedi Van’a geldi. Van Valisi Murat Zorluoğlu ile bir araya gelen Vali Abedi arasında ikili görüşmeler gerçekleşirken konu ile ilgili bir görüşmenin yapılıp yapılmadığı ise öğrenilemedi.

 

IRAK: 3 KAMYON MICIR DÖKMEYECEKSİNİZ!

Ortaya çıkan görüntülerle ilgili Şehrivan’a konuşan Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak, ortaya çıkan görüntülerden dolayı utandığını söyledi. Irak şöyle konuştu: “Hem Van’ın ekonomisi İranlı turistler ile dönüyor diyeceksiniz, hem Van’a 500 bini aşkın İranlı turist geldi diyeceksiniz ancak Kapıköy’deki çamura 3 kamyon mıcır bile dökmeyeceksiniz. Bence bu her şeyi çok iyi anlatıyor.”

 

BİR AÇIKLAMA DA TAKVA’DAN GELDİ

Van'ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısında tepki çeken görüntülerle ilgili Van TSO Başkanı Necdet Takva, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklama yaptı. Takva hesabı üzerinden su mesajları verdi: “Kapıköy mevcut hali ile bir gümrük kapısı değildir. Yeni yatırımlar ile Kapıköy Van’ın ve Türkiye’nin geleceğinde önemli bir açılım olacaktır. Sosyal medya paylaşımlarındaki görüntüler kabul edilir değildir. Sabırla Nisan sonunu bekleyecek, kapımıza ve şehrimize sahip çıkacağız.”

 

TAKVA: VAN HALKI GÖRÜYOR

Takva açıklamasının devamında, “Şu an Türkiye’nin en modern gümrük kapılarından biri inşa ediliyor. Keza İran da yeni kapı çalışmalarını başlatmış durumda, bunları görmeden mal bulmuş mağrıbi gibi şehrini ve geleceğini ele verenleri Van halkı görüyor, değerlendiriyor.” Dedi.

 

KAPIKÖY'DE TOPLANTI YAPILACAK

Takva açıklamasının devamında son olarak bir toplantı yapılacağını da belirterek şunları kaydetti: "Van TSO olarak süreci takip ediyoruz. Vali Murat Zorluoğlu talimatı ile Büyükşehir Genel Sekreter Sayın Mustafa Yalçın başkanlığında yarın Kapıköy’de kapsamlı bir toplantı ile sorunların çözümü için toplantı yapılacaktır. Van dünyanın en güzel şehridir."

 

SOSYAL MEDYADAN DA TEPKİ YAĞDI

Öte yandan sosyal medyadan da görüntülerin paylaşılmasının hemen ardından tepki yağmaya başladı. Vatandaşlar hem İranlılar’ın gördüğü muameleler hem de geçiş güzergahının çamurlu haline adeta isyan etti. Yetkililerden o civarla ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini dillendiren vatandaşlar Kapıköy’den manzaraların fotoğraflarını da paylaşarak kötü manzarayı tekrar tekrar gözler önüne serdi.

 

HOY VALİSİ VAN’A GELDİ

İran İslam Cumhuriyeti Hoy kenti Valisi Mohammed Abedi, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Van’da, Vali Murat Zorluoğlu’nu makamında ziyaret etti. Sabah saatlerinde gerçekleşen ziyarette vilayet bahçesinde Vali Zorluoğlu tarafından karşılanan Vali Abedi ve beraberindeki heyet, valilik şeref defterinin imzalanması sonrası valilik makamına geçti. Mevkidaşı Abedi ve heyetini ilimizde görmekten ve makamında misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Zorluoğlu, ilk kez tanıştığı Abedi ile bundan sonra sık görüşmeyi istediğini söyledi.

 

ZORLUOĞLU: İLİŞKİLER ARTACAK

Hem merkezi yönetimler düzeyinde iki ülke hem de sınır vilayetleri olarak Van ve Hoy arasındaki ilişkilerin oldukça iyi olduğunu dile getiren Zorluoğlu, “İnşallah daha sıkı ilişkiler içerisinde olacağız. Hem sınır makamları arasındaki görüşmeleri hem birinci ve ikinci hudut makamları arasındaki görüşmeleri düzenli yapacağız. Güvenlik alt komitesi olarak Van valisi ile Hoy valisi, inşallah önümüzdeki günlerde bir araya gelip, güvenlik ve diğer konuları başlıklar halinde daha ayrıntılı konuşacağız” dedi.

 

ABEDİ: SORUNLARI ÇÖZMEYE ÇALIŞMALIYIZ

Güler yüzlü ve samimi karşılaması için Zorluoğlu’na teşekkürlerini bildiren Hoy Valisi Abedi ise, 20 yıl önce İran’ın Çaldıran kenti valisi olduğu dönemde Van’a geldiğini kaydetti. Abedi şöyle konuştu: “Van şehrinde sizinle görüştüğümüz için çok mutluyum. İnşallah sizin de dediğiniz gibi bu görüşmeler hayırlara vesile olur ve ilişkilerimiz daha da iyileşir. Bölgenin bütün sorunlarını konuşup çözmeye çalışmalıyız. Razi sınır kapımız (Kapıköy Sınır Kapısı), Hoy ve civarı ile Van halkı arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olmuştur. Bu gelişmeleri ileriki günlerde resmi olarak devam ettireceğiz. Onun çalışmasını yapıyoruz. Bizim kültürümüzde ‘git-gel’ kavramı vardır.”

 

“SİZDEN DE BİZE TURİSTLER GELSİN”

Vanlılarında İran’a gelmesi gerektiğine işaret eden Abedi, “Biz sizin halkınızın da ülkemize gelmesini, kültürümüzü görmesini çok istiyoruz. Bu bizi mutlu edecektir. Git gel olursa ilişkilerimiz de daha güçlü hale gelecektir. Biz her türlü çalışmaya hazırız. Sizin tarafınızdan turistler gelsin. Vatandaşlarınızın ülkemizde mutlu zaman geçirmeleri için her şeyi yapacağız. Hoy Kapısı’nın daha iyi çalışması için çok büyük bütçeler aldık. İnşallah bu bütçeyle kapıyı çok güzel hale getireceğiz. Bugün geçişleri kolaylaştırmak için geçici bir bina açılışı yaptık. Sonra kalıcı binalar yapılacak. İnşallah iki seneye kadar biz de kendi ülkemizde sizin kapıdaki gibi binalar yapacağız. Bu gelişmeler iki ülke vatandaşları için iyi olacak. Bizler için hem Türkiye hem İran vatandaşlarına saygı göstermek çok önemlidir. İki ülke arasında yüzyıllar öncesinden başlayan bir kardeşlik dostluk vardır. Ben içten diliyorum ki; bu durum güçlü bir şekilde devam etsin.” Diye konuştu.

 

ZORLUOĞLU: CAZİP HALE GETİRMELİYİZ

Mevkidaşının görüşlerini dinleyen Zorluoğlu, bu yıl Van’da 500 bin civarında İran vatandaşını misafir ettiklerine değinerek, Türkiye’ye gelen her 5 İran vatandaşından 1’inin Van’a geldiğini söyledi. İran vatandaşlarının Van’a yoğun şekilde gelmesinden çok mutlu olduklarını ifade eden Zorluoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Biz yüzyıllardır burada komşuluk yapıyoruz. İranlı kardeşlerimiz, Van ekonomisine önemli katkılar yaptı. Sizin ‘git-gel’ düşüncelerinize ben de katılıyorum. Türk vatandaşlarının İran’a gidişlerinde en ufak bir engelleme yok. Ancak biz valiler olarak, karşılıklı çalışarak, hem İran vatandaşları için Van’ı hem Türk vatandaşlarımız için Hoy’u ve İran’ın başka yerlerini cazip hale getirmeliyiz.”

 

“SORUNLAR FİZİKSEL YETERSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR”

Zorluoğlu konuşmasının devamında, “15-20 gün önce İsfahan’a gitmiştim. Hakikaten muhteşem bir şehir. İran’da böyle çok şehir olduğunu biliyoruz. Daha fazla Türk vatandaşının İran’ı ziyaret etmesi için Van Valiliği olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kapıköy Sınır Kapısı ile alakalı olarak da orada büyük bir inşaatımız var. Bu yılın ikinci yarısında hizmete açılacak. Şu anda sınırda yaşanan bazı istenmeyen hadiseler, yoğunlukla fiziki yetersizlikten kaynaklanıyor. İnşaatımız tamamlandığında bu sorunlar bizim açımızdan ortadan kalkmış olacak. Sayın valimizin kendi taraflarında iki yıl içerisinde tamamlanacağını söylediği inşaatlardan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır. İranlı kardeşlerimize ülkemizde herhangi bir şekilde saygısızlık yapılmasını kabul etmeyiz, olası tatsızlıkların üzerine süratle gideriz ve muhatap personelle ilgili gerekli soruşturmayı yaparız. Bunu bizzat ben de takip ediyorum. Personelimizle ilgili hizmet içi eğitim dâhil, gereken her türlü tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

ZORLUOĞLU: İLİŞKİYE KATKI SUNARIZ

Van ile Hoy arasında ilişkileri ileri noktaya taşıyacaklarına inandığını da ifade eden Zorluoğlu şöyle konuştu: “Biliyorsunuz zaten ikinci derece hudut makamı olarak muhatabımız olan İran’daki ikinci derece hudut makamıyla görüşüyoruz. Hoy Valiliği ile aramızdaki ilişkiler hudut dışındaki ilişkilerdir. İki il arasında ticaretin geliştirilmesi için tavsiyelerimiz, görüşmelerimiz olacak. İnşallah bundan sonra daha sık bir araya gelir görüşürüz. Ve iki ülke arsında, iki il arasındaki muhabbeti daha da artırmaya gayret eder, buna katkı sunarız.”

 

Görüşme sonunda Türk halkını iyi kalpli olduğunu söyleyen Hoy Valisi Abedi, karşılıklı özveri ve iyiliklerin paylaşılmasının devamını diledi. Hoy Valisi Abedi’nin ziyaretine İran heyetinden Javad Shakurlu, Daryush Ahmadi, Saeed Shakurzadeh ve Ebrahim Radfar yer aldı.

 

KAPIKÖY’DE YOL ÇALIŞMASI YAPILDI

Van Büyükşehir Belediyesi Kapıköy Sınır Kapısında bulunan inşaat alanında stabilize yol çalışması yaptı.

 

Van’ın Saray İlçesi İran İslam Cumhuriyeti sınırında bulunan ve 2016 yılında modernizasyon ve yeni hizmet binası yapımı başlatılan Kapıköy Sınır Kapısında Büyükşehir Belediyesi tarafından yol çalışması yapıldı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun talimatları doğrultusunda başlatılan çalışmalarda sınır kapısında yapımı devam eden inşaat çalışmaları ve mevsimsel etkenlerden dolayı oluşan sıkıntılar giderildi. Yol Yapım ve Onarım Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışma ile oluşan çukur, biriken çamurlu alanlar temizlenerek kapatıldı. İş makinalarıyla düzeltilen çamurdan temizlenen alanlara ise mıcır serildi. Ayrıca belli noktalarda su birikintilerini önlemek amacıyla tahliye kanalları açıldı.

Editör: TE Bilisim