ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ

Van’ın geçtiğimiz büyükşehir belediyesi döneminde projelendirilen en önemli yatırımlarından birisi olan Katı Atık Entegre Tesisi’nin temeli atıldı. Van’ın vahşi çöp depolamasını bitirmekle kalmayıp aynı zamanda çöpün enerjiye dönüşmesini sağlayacak milyonluk tesis için dün törenle ilk kazmalar vurulup betonlar döküldü. Açılışta konuşan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, Van Gölü kirliliği hususuna vurgu yaptı. Tesis ile ilgili bilgiler veren Van Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi ise, “Burada yap işlet devret modeli ile bir çalışma yapılıyor. Ve 25 yıl boyunca bu ihale mevcut firmada kalacak. Belediyenin kasasından para çıkmayacak ve gelirin yüzde 6’sı belediyeye verilecek. Daha sonra ise vahşi depolama alanında enerji üretimine geçilecek.” Şeklinde konuştu.” Şeklinde konuştu.

Van'ın çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması ve Van Gölü'nü kirlilikten kurtaracak olan "Katı Atık Entegre' projesinin temeli atıldı. İhalesi 25 yıllığına Panda Aliminyum A.Ş'ye verilen tesisin 140 milyon TL'ye mal olacağı ve yap işlet devret usulü ile hayata geçirileceği belirtildi. Belediye bütçesinden hiç bir harcama yapılmadan enerji ve geri dönüşümden yılda 82 milyon TL gelir elde edilmesi hedeflenen Van-Özalp Karayolu üzerindeki tesis için temel atma töreni düzenlendi. Törene, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, İpekyolu Belediye Başkanı Azim Yacan, Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri, Belediye personelleri ve firma yetkilileri katıldı.

ERTAN: TAKİPÇİLERİ BİZLER OLACAĞIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Ertan, 'Katı Atık Entegre' projesinin hayata geçirilmesinde bugüne kadar emek veren herkese teşekkür ettiklerini belirterek, “Bu projenin hayata geçirilmesi için bizler de dışardan hep takip ettik. Van'ın içinde bulunduğu çevresel felaket, özellikle Van Denizimizin, kıymetlimizin çok ciddi bir kirlilikle karşı karşıya bulunması, devasa çöp alanlarının her geçen gün yeni sorunları yaratması endişe ile takip ettiğimiz bir durumdu. Bu alana müdahale edilmesi hem enerji üretilmesi, hem de öncelikle doğayı koruyan bir bakış açısıyla, Van Denizini koruyan bir bakış açısıyla hayata geçecek olması en büyük beklentimizdir. Bu anlamdaki işleyişin sürmesi açısından da bizzat takipçileri bizler olacağız." dedi.

VAN GÖLÜ'NDEN İMDAT ÇIĞLIĞI

Van'ın dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ertan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Van'da yaşayan bir halk olarak şanslıyız. Denizimiz, doğası, güneşi, suyu, havası her yönüyle gerçek anlamda bir inci olan Van'ı ve bütün değerlerini korumak öncelikle insan olarak, vatandaş olarak, memurlar olarak hepimizin en temel görevlerinden biridir. Doğanın hakkını da teslim ederek, burada yaşayan her canlının hakkını koruyarak, temiz bir çevrede yaşama hakkını önceleyerek çeşitli çalışmalara imza atmak biz kurum temsilcileri ve çalışanların da en önemli sorumluluk alanlarından bir tanesidir. Bu görevden önceki dönemde Milletvekilliğim süresince de temel gündemlerimizden biri olan Van Gölü'nün korunması yine önceliklerimizden biri olacaktır.” İfadelerini kullandı.

ERTAN: VAN GÖLÜ'NÜ KORUMAK HEPİMİZİN ÖNCELİKLİ GÖREVİDİR

Yeterli tedbirleri alarak Van Gölünü kuruyacaklarını söyleyen Ertan, Van Gölünün artık imdat çığlığı verdiğini belirtti. Ertan, “Van gölü SOS sinyali veriyor. 600 bin yıllık ömrü olan Van Denizi, böyle devam ederse, müdahale edilmezse ve uzmanların yaptığı bilimsel araştırmalarda verdiği sonuç itibariyle 25 yıllık bir ömre sahip. Umuyor ve diliyorum ki; başta bugün açılışını yaptığımız tesis olmak üzere, alacağımız diğer bütün önlemlerle beraber ve Van Gölü havzasında kıyıda bulunan bütün kurumların katkısı ile beraber Van Denizimizi bu ciddi tehlikeden de kurtaracağız ve bu çabayı sarf edeceğiz. Ben bu vesileyle bütün Van kamuoyuna da çağrı yapmak istiyorum. Çok yakın zamanda çeşitli kampanyalarımız olacak. Ama 'Van Gölü'nü korumak hepimizin öncelikli görevidir' sloganıyla başlatacağız 'Denizi koruyalım, temiz tutalım' şeklindeki kampanyalara şimdiden çağrıda bulunmak istiyorum. Önümüzdeki yıllarda hem Van'ı, hem denizi, hem de doğanın her canlısını koruyacak birçok çalışmaya da imza atmak istiyoruz. Bu anlamdaki bütün katkılarınız çok kıymetlidir, çok değerlidir. Bu tesisimizin üreteceği bütün hizmetler, bizzat kurumumuzun takibinde olacak ve düzenli olarak da kamuoyuyla da paylaşılacaktır.” Diye konuştu.

ALLAHVERDİ: İLÇE BELEDİYELERİ ATIKLARINI BÜYÜKŞEHRİN KURACAĞI İSTASYONLARA TAŞIYACAKLAR

Van Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi yaptığı konuşmada, gelecek nesillere güzel bir memleket bırakmak için bu çalışmanın yapıldığını belirterek, “Atık üretiminin azaltılması ve geri dönüşümün sağlanması ile sağlıklı bir çevre için önemli bir çalışmadır bu. Burada asıl görev ilçe belediyelerinindir. Biz büyükşehir olarak bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. İlçe belediyeleri atıklarını büyükşehrin kuracağı istasyonlara taşıyacaklar. Birkaç ilçemizde bu istasyonlar oluşturuldu. Gevaş yüzde yüz artık atıklarını bu tesise taşıyor. Bundan sonra en önemli olan konu ikinci aktarma merkezinin yapımı olacak. Bu büyükşehre aittir. Bu konunun çözüme kavuşması için belediye başkanımız çalışmalarına başladı. İkinci aktarma istasyonumuzu Erciş, Muradiye ve Çaldıran ilçelerimiz için kurulacak. Buraya olan mesafesi 78 kilometredir. İkinci istasyondan buraya aktarılacak olan çöp 100 tondur. Burada yap işlet devret modeli ile bir çalışma yapılıyor. Ve 25 yıl boyunca bu ihale mevcut firmada kalacak. Belediyenin kasasından para çıkmayacak ve gelirin yüzde 6’sı belediyeye verilecek. Daha sonra ise vahşi depolama alanında enerji üretimine geçilecek.” Şeklinde konuştu.

“BELEDİYEYE YÜZDE 6 ORANINDA KAR PAYI VERİLECEK”

Daha sonra Panda Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Okhan ise proje hakkında bilgi verdi. Okhan, “Yap-işlet-devret usulüyle kısa bir süre önce ihale süreci tamamlanan tesis ile Özalp yolu üzerindeki kötü koku ve görüntünün de önüne geçilecek. Yaklaşık 140 milyon liraya mal olacak tesis için büyükşehir belediyesinin kasasından tek bir kuruş harcanmayarak 25 yılın sonunda belediyeye bedelsiz devredilecek. Tesisten elde edecek enerji ve geri dönüşüm ile ilgili tüm gelirlerden de 25 yıl boyunca belediyeye yüzde 6 oranında kar payı verilecek.” Dedi.  

Konuşmanın ardından Başkan Ertan ile Mustafa Avcı ile firma yetkilileri, temel atma botununa basarak temeli atılan tesise ilk harç döküldü. İkramlarla son bulan törenin ardından, Ertan ve Avcı firma yetkilileriyle birlikte vahşi çöp depolama alanında incelemelerde bulunup, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Editör: TE Bilisim