Uzunca süre gündemi meşgul eden referandum sonra erdi. Vekillikler ile yönetilen belediyelerde taşlar yerine oturdu. Suların iyice durulduğu şu günlerde Vanlılar ‘tam zamanıdır’ deyip hizmet ve yatırımların hayata geçmesini bekliyor. Bu konuda beklentilerin olduğu kurumlar için de gözler referandumdan bir kaç ay önce Van STK’nın yaptığı anket şirketinde şikayetlerin ve beklentilerin yüksek olduğu kurumlara çevriliyor.

 

VATANDAŞ BELEDİYELERDEN BÜYÜK İŞLER BEKLİYOR

Van’da ve Türkiye’de seçim sonrası rahat bir dönem başlarken vatandaşlar temel hizmetler ve yatırımların hayata geçmesi için yöneticilerden adım bekliyor. Bu noktada yerel yönetimler beklentinin büyük bölümünü oluştururken vatandaşlar bir çok kurumdan ‘büyük’ adımlar bekliyor. Tam da bu noktada akıllara ise dev bir araştırma ile Van’ın beklenti ve sorun haritasını çizen Van STK’nın referandum öncesi anketi akıllara geliyor. Alanda iki bin kişi ile bir anket çalışması yapan o STK’nın şikayetçi olunun kurumlarla ilgili araştırması hangi kurumların harekete geçmesi gerektiğini hatırlatırken çalışmaların hangi alanda yoğunlaşması noktasında da bilgiler veriyor. O dönem yapılan ankette vatandaşın en çok çözüm istediği konusunda trafik, otopark ve ulaştırma sorunu gelirken esnaf belediyelerden hizmet atağını dile getirmişti. Bu araştırmanın paylaşıldığı çalışmada o dönem en çok şikayetçi olunan kurum olan belediyelerin bu noktada hızlı adımlar atarken Büyükşehir, İpekyolu ve Edremit’te atılan adımlar vatandaşlar adına umut oldu. Fakat vatandaşlar bu noktada sorunlara hızlı bir şekilde çözüm üretilmesini ve belediyelerin en çok şikayet edilen kurum olmaktan çıkmasını istiyor.

 

 

VANLI EN ÇOK KİMDEN ŞİKAYETÇİ OLMUŞTU?

Şehirlerde işini iyi yaptığında pek göze gelmeyen ancak işini iyi yapmadığında eleştirilerin en büyük odağı 2 önemli kurum var. Bunlardan bir tanesi Büyükşehir Belediyesi diğer ise elektrik dağıtım şirketi. Seçim öncesi yapılan araştırmalarda olduğu gibi bugün de yine beklentilerin odağında yine belediyeler ve elektrik şirketleri var. Son bir kaç yıldır şikayetlerin oldukça arttığı o kurumlarda on aylarda tam anlamıyla hizmet atağı başladı. Fakat Vanlıların da en çok şikâyetçi olduğu kurumların halen atması gereken adımlar ve vatandaşın bu kurumlardan büyük beklentileri var. Zira referandum öncesi 3 merkez ilçede yapılan anket çalışmasında bin 200 esnaf ve vatandaşa “en çok şikâyetçi olduğunuz kurum hangisidir?” diye soruldu. Bin 200 esnaf ve vatandaşın 520’si Van Büyükşehir Belediyesi’nden şikâyetçi olduğunu ifade ederken, 480 kişi ise elektrik dağıtım şirketinden şikâyetçi oldu. Şehrivan Gazetesi olarak bizde hem bu anket sonucunu sizlerle paylaşıyoruz. Tabi Vanlıların şikayetçi olduğu kurumların yanı sıra takdir ettikleri de var. İşte o sonuçlar...

 

ÖNCEKİ DÖNEME GÖRE İYİ, AMA DAHA BÜYÜK HİZMETLER BEKLİYORUZ!

Van STK’nın birebir görüştüğü bin 200 esnaf ve vatandaş anketinde en çok şikâyetçi olunan kurumlar soruldu. Soruya 520 esnaf ve vatandaş Van Büyükşehir Belediyesi cevabı verdi. Bu cevaplar büyükşehir belediyesine İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan görevlendirilmeden hemen sonra alınan cevaplar. Peki, bugün insanlar ne düşünüyor? Bunu da yine esnafa sorduk. Bu soruya yine çoğu esnaf belediye dedi ancak, belediyenin kısa zamanda yaptığı çalışmaları takdir edenlerde oldu. Esnafın ve vatandaşın kısaca cevabı; “Önceki belediye yetkililerinden beklentimiz çoktu ancak karşılanmadı. Şimdi bir kıpırdamalar var. Artık büyükşehre yakışır çalışmalar bekliyoruz.” Dedi.

 

“KESİNTİLER BİTSİN, ENERJİ GELSİN”

Büyükşehir Belediyesinin ardından bir diğer en çok şikayet edilen kurum ise Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) oldu. Özellikle sık sık kesilen elektriklerden şikayetçi olan esnaf ve vatandaşlardan bin 200 tanesinden 480’i VEDAŞ’tan şikayetçi oldu. Esnafla yaptığımız görüşmelerden Vanlı esnaf neden şikayetçi olduğunu şöyle anlattı: “Biz esnaf olarak elektrik kesintilerinde çok sorun yaşıyoruz. İşimiz elektrikle olduğu için bu sorunumuzun giderilmesi konusunda çok fazla da çabamız oldu. Elektriklerimizin kesilmesini istemiyoruz.” Vatandaşlar da şikayet sebebini, “Evimizdeki elektronik cihazlarımız bozuluyor. Kesintiler çok fazla. Artık enerji sorunu büyükşehirde çözülsün” şeklinde açıklıyor.

 

 

VASKİ’DEN NELER BEKLENİYOR?

Van’ın en çok şikayetçi olduğu üçüncü kurum ise Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) oldu. 212 esnaf ve vatandaş VASKİ’den şikayetçi olduğunu söylüyor. Kesintilerden çok gelen su ücretlerinden şikayetçi olan Vanlılar, bu sorunun yanı sıra temiz ve sağlıklı su alamamaktan da şikayetçi. Konuyla ilgili sıkıntılarını dile getiren esnaf ve vatandaşlar şunları söylüyor, “Su kesintileri çok fazla yok. Ancak gelen kabarık su faturaları çok fazla can sıkıyor. Bize verilen su ödemesi ile bunun dışında kalan temiz su, kirli su bilmem ne su giderleri ile fatura 2 katına çıkıyor. Bu böyle olmaması gerekiyor. Bunu dışında temi ve sağlıklı su alamıyoruz. Bu sorunların giderilmesi durumunda VASKİ üzerinde düşen görevi yapmış olur.”

 

TOPLU TAŞIMADAN DA TAŞIYANDAN DA ŞİKAYETÇİYİZ!

Vanlıların şikayetçi olduğu bir diğer konu ise toplum taşıma araçlarını kullanan araç şoförleri. Bin 200 kişi ile yapılan ankette 120 kişi bu sorunu dile getirdi. Belediye otobüslerinin gelmesinden sonra toplu taşıma araçlarından daha az şikayetçi olan Vanlılar en çok şikayetçi olduğu toplu taşıma araçları ise mahalle minibüsleri oldu. Bu konuyla ilgili konuşan vatandaşlar, “İnsanları çok fazla azalıyorlar. Bu yetmezmiş gibi çok fazla minnetsiz davranıyorlar. Toplu taşıma araçlarında bunlar olmamalı. İnsanları üst üste bindirip, beğenmiyorsan inin diyorlar. Bunlar için güzel bir çalışma yapılmalı. Ayrıca muavin diye bir şey mi kaldı? Artık bunlara da son verilmeli.” Dedi. Bu konuda en çok tepki alan konuların başını yine minibüs ve otobüslerin trafikteki davranışları geliyor. Trafikte ciddi sıkıntılar yaşayan toplu taşıma araçlarına bir düzenleme getirilmesi en çok konuşulan konuların başında geliyor. Zira kentteki trafik sıkıntısının başını minibüs ve otobüs şoförlerinin keyfi tavırları geliyor.

 

MALİYEYE HİZMET BİNASI GEREK

Yapılan anket çalışmasında esnaf ve vatandaşın sırasıyla en çok şikayetçi olduğu kurumlar ise şöyle: Banklar 120 kişi ile esnafın en çok şikayetçi olduğu kurumlar oldu. Son sırada ise aynı kişi sayısıyla KYK ve Yurtlar ile Maliye yer aldı. Esnaf ve vatandaşın maliyeden en çok şikayetçi olmasının sebebi ise maliyenin hizmet verdiği bina. Binadan çok şikayetçi olan Vanlılar, maliyenin daha iyi bir yerde hizmet vermesi gerektiği fikrinde.

 

VANLILARIN ŞU ANDA BEĞENDİĞİ KURUM YOK

Vanlı esnafın ve vatandaşın şikayetçi olduğu kurumlar sırasıyla böyle. Peki, Vanlıların taktir ettiği ya da beğendiği kurumlar hangileri? Bu soruda yine aynı ankette Vanlılara soruldu. İşte o cevaplar. Vanlılara sorulan bu soruya en yüksek cevap ‘Yok’ olarak verildi. Bin 200 esnaf ve vatandaşın 450 tanesi Van’da bir kurumu beğenmediği cevabını verdi. Bu cevaplara göre hali hazırda mevcut kurumların hiç biri vatandaştan tam not alamadı. Özellikle İpekyolu ve Edremit belediyelerinin hizmet atağına geçtiği süreçte ise gözler önümüzdeki aylarda yapılacak araştırmada kimlerin takdir alıp almayacağına çevrildi.

 

KOSGEB VE GENÇLİK TAKDİR EDİLDİ

İlk sırada yok cevabı olsa da Van esnaf ve vatandaşının beğendiği kurumlarda var. Yok, cevabı sonrası en çok beğenilen kurum 163 kişi ile KOSGEB oldu. Verilen krediler ile esnafın gönlünde yer alana KOSGEB bu soruda ilk sırada yer alıyor. Bir diğer kurum ise gençliğin kurumlarından bir tanesi olan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü oldu. Yapmış olduğu geziler, kamplar, spor branşları ile Gençlik Spor İl Müdürlüğü, KOSGEB’ten sonra 120 kişi ile ikinci sırada yer aldı.

 

VAN TSO DA BEĞENİLİYOR, O KURUM DA!

Van Ticaret ve Sanayi Odası kurumların aksine bir STK ve meslek örgütlenmesi olarak beğenilen ve takdir alan kurumlardan biri olarak dikkat çekiyor. Van TSO en beğenilen ve takdir edilen kurumlar arasından üçüncü sırada yer alıyor. 96 esnafın en beğendiği kurum Van TSO oldu. Vanlıların bu soruya verdikleri cevaplar arasında sağlık kuruşu da var. En çok şikayet edilen kurumlar arasında sağlık yer almazken, en fazla takdir edilen kurumlar arasında Van Bölge eğitim ve Araştırma Hastanesi yer aldı. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi 90 kişi ile bu ankette yer buldu.

 

EN FAZLA TAKDİR EDİLEN BELEDİYE

Peki, belediyeler hiç mi yok? En çok şikayetçi olunan belediye Van Büyükşehir Belediyesi olurken, takdir edilen kurumlar arasında 3 belediye yer aldı. Bunların en başında ise İpekyolu Belediyesi yer aldı. İpekyolu Belediyesi 88 kişi ile diğer 2 belediyeye geride bıraktı. Vanlıların beğendiği diğer belediye ise Gevaş Belediyesi oldu. Gevaş Belediyesi 42 kişi ile Tuşba Belediyesinin geride bıraktı. Belediyeler arasında en az takdir edilen belediye ise Tuşba oldu. Tuşba Belediyesi bir çok kişinin en az takdir edildiği belediye oldu. Bu soruda en takdir edilen diğer iki kurum ise İş-Kur ve İHH oldu. İş-Kur 53 kişinin takdir ettiği kurum olurken, İHH ise 46 kişinin takdir ettiği oluşum oldu.

 

VANLILAR BELEDİYEDEN NE İSTİYOR?

Van Büyükşehir Belediyesi’nden bu kadar fazla şikayetçi olan Vanlılar belediyeden neler bekliyor? Buda bir diğer anket sorusunun cevabı. Van esnafı ve insanı ilk olarak belediyelerden oto park ve trafik sorununa çözüm istiyor. Bunu da 450 kişi ile ifade ediyor. Bir diğer beklenti ise 420 kişi ile temizlik hizmetlerinin iyileştirilmesi. Üçüncü en çok beklenti olan çalışma yolların iyileştirilmesi oldu. Bu ise 360 kişi ile ifade edildi. Vanlılar sırasıyla çevre düzenlemesi ve parklar 240 kişi, imar ve ruhsat problemine çözüm 140 kişi, dilenci ve seyyar satıcıların engellenmesi 120 kişi, toplu taşıma araç personelinin saygısızlığı 80 kişi ve kaldırımların yenilenmesi 40 kişi ile ifade etti. Yapılan ankette vatandaşların beklentisi ise bu şekilde oldu.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim