Önder ALTINAL - Şehrivan


 

1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Van’da sokağa çıkan on binler DAİŞ çetelerinin saldırılarını ve AKP hükümetinin politikalarını protesto etti. Türkiye ve Dünya’da farkındalık oluşturmak amacıyla çağrısı yapılan 1 Kasım Dünya Kobanê Günü Van’da da yürüyüş ve açıklamalarla desteklendi. 7-10 Ekim tarihlerindeki protestoların aksine hem HDP kanadının ‘sağduyu’ çağrısı ile yapılan yürüyüşlerde hiçbir olay yaşanmazken bölgedeki tüm illerde olduğu gibi Van’daki yürüyüş de aklı selim ile bitti.

Van’da 1 Kasım yürüyüşü nedeniyle güne gergin başlayan kentte bazı esnaf dükkanlarının kepenklerini açmadı. 7-10 Ekim’deki olayların yaşanması korkusuyla sakin bir günün yaşandığı kentte yapılan çağrılar ile esnafa kepenk açılması çağrısında bulunuldu. Buna rağmen güvenlik güçleri önceki gün Vali Aydın Nezih Doğan’ın izin almadığını belirttiği o yürüyüş için tüm tedbirleri aldı. Kobanê olayları sırasında şehre indirilen ve birkaç gün boyunca çeşitli bölgelerde konuşlandırıldıktan sonra tekrar kışlalarına dönen askeri birlikler yeniden şehre indi. Askerler, çeşitli bölgelerde zırhlı araçlarıyla birlikte konuşlandırıldı. Polis ile birlikte yoğun güvenlik önlemi alınan kentte beklenen yürüyüş öğlen saatlerine başladı.

KISA BİR GÖRÜŞME İLE YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Kobanê direnişini desteklemek amacıyla yapılan Küresel çağrı nedeniyle Van’da sokağa çıkan on binlerce kişi yağan şiddetli yağmura rağmen sebze hali civarında toplandıktan sonra bazı görüşmelerin de ardından polis barikatını aşarak Musa Anter parkına ulaştı. Ellerinde ‘Kobanê düşmez, devrim bitmez’ yazılı pankartlar ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoları ve PKK bayrakları bulunan kitle daha sonra Musa Anter Parkında toplandı. Kitle sık sık, “ Katil IŞİD, işbirlikçi AKP” ve “Biji Serok Apo” sloganları attı. Yürüyüşe DBP Van İl Başkanı Musa İtah, HDP Van İl Başkanı Harun Okay, İlçe Belediye Eş Başkanları, Van Demokrasi Bileşenleri Platformu ve STÖ temsilcileri de katıldı. Özgürlük ve Demokrasi şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından söz alan Van Demokrasi Bileşenleri Sözcüsü Abdüllatif Tül, hükümetin her fırsatta çözüm sürecinin kararlılıkla devam ettiğini iddia ettiğini ancak somut adım atmadığını ifade etti. Sürecin mutlaka müzakereye dönüşmesini ve sürecin demokratik kamuoyunun denetimine açık olacak bir şeffaflıkla yürütülmesini isteyen Tül, Kobane’de ki direnişin insanlığın geleceğini belirterek, “Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

DBP’Lİ İTAH’DAN AK PARTİ’YE TEPKİ!

Tül’ün ardından söz alan DBP Van İl Başkanı Musa İtah, “Kobanê’de tarihi bir destan yazılıyor. Kobanê’de insanlık değerleri için canını feda eden YPG Gerillaları ile dünyanın bütün şer ittifaklarını temsil eden vahşi IŞİD çeteleri savaşıyor. Bu savaşı insanlık değerlerini temsil edenler kazanacaktır. ‘Kobanê düştü, düşecek’ diyenlere buradan bir kez daha sesleniyoruz. Sen vaktiyle attan nasıl düştünse, bu hayallerinde öyle suya düşecek. Şu anda Kürdistan Ulusal Birlik güçleri özgürlüğü müjdeliyor. Ama AKP halkların arasına nifak tohumları ekerek iktidarını sürdürmek istiyor. Kürt halkının tüm demokratik eylemleri yasaklanıyor. İşte bugün bir kez daha demokratik kararlığımızı ortaya koyduk. Erdoğan ‘Yüzün örten teröristtir’ diyor. Peki dün bir taziyemize giderken yüzünü örten ve ‘Yaşasın IŞİD’ diyenler terörist değil mi? Bunların KASK numarası yok ve neden yüzlerini gizliyorlar?” dedi.

OLAYSIZ BİTMESİ SEVİNDİRDİ!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın defalarca ‘Çözüm süreci Kobanê’ye bağlıdır’ şeklindeki açıklamalarına rağmen hükümetin ısrarla ‘Çözüm süreci kararlılıkla devam edecek’ ifadelerinin anlamsız olduğunu kaydeden İtah konuşmasını şöyle sürdürdü : “Kürt halkı başmüzakereciyi bugün bir kez daha ortaya koyuyor. Çözümün ve müzakerenin adresi ve demokrasinin yolu İmralı’dır. Bizler Ortadoğu’da demokrasi devrimi için mücadele ediyoruz. Ama haysiyetimize, onurumuza müdahale olursa buna cevabımızda direniş olacaktır.” Konuşmaların ardından kitle dağıldı. Polislerin TOMA’larla gençleri takip etmesi üzerine bazı gençler polislere ‘Dağılın, size müdahale etmeyeceğiz’ uyarısında bulundu.

Editör: TE Bilisim