ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ-  Kentlerin ekonomik güçlerinin en önemli ayağını oluşturan Organize Sanayi Bölgeleri her geçen gün önem kazanmaya devam ederken Van Organize Sanayi Bölgesi de ulaşım, iklim, pazara uzaklık gibi bazı küçük olumsuzluklara rağmen bölgenin lokomotifi olmaya devam ediyor. 1998 yılında kurulan ve o günden bugüne çoğunluğu inşaat sektöründe olmak üzere şu anda 110 civarında fabrikanın üretim yaptığı Van OSB son yıllarda önemli aşama kat eten bir merkez haline geldi. Son 10 yılda bir çok önemli zorluk yaşayan, önemli krizlerden geçen Van’daki üretici buna rağmen ayakta kalmaya devam ediyor. Dışardan gelen yatırımcıya verilen teşviklerin bir çoğundan faydalanamamasına rağmen üretmeye devam eden Vanlı üreticiler Van’ın ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaya devam ediyor. Halihazırda 4 ve 5’inci etaplar için hazırlıklar yapılan ve yeni süreçte Tekstilkent’in ikinci etabının da içerisinde yer alacağı OSB, bu hamleyle gücüne güç katmaya hazırlanıyor. Son dönemlerde gıda ve diğer alanlarda da farklı sektörde üretim yapan firmaların da yer aldığı OSB aynı zamanda yüzlerce insanın istihdam edildiği çağrı merkezlerinin de dahil olmasıyla birlikte Van’ın gelecek için umut veren üretim üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

1998 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak, Vilayet, Belediye, İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odası iştirakleri ile kurulan Van Organize Sanayi Bölgesi, kentte yerli üretim ve istihdam sağlamak adına mücadele etmeye devam ediyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde önemli sanayi bölgeleri arasında yer alan Van Organize Sanayi Bölgesi, ilk olarak 1 ve 2. etap 127 hektar alan üzerine kamulaştırma işlemleri başlatılarak toplam 87 sanayi parsel üzerine firmalar ağırlıklı olarak inşaat, plastik, paketleme, gıda, kimya iş kolunu oluşturarak faaliyetlerini sürdürdü. Kentte üretimin artması ve gelişme göstermesi ile birlikte yatırım yapmak isteyen sanayicilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, tevsii alanı olarak 2011 yılında 3. Etabın kurulması çalışmaları başlatılarak, 2013 yılında tamamlandı. 48 adet sanayi parselinden oluşan 3. Etap’ta firmalar, ağırlıklı olarak inşaat, gıda ve kimya iş kolunu oluşturdu. Faaliyetlerine aralıksız bir şekilde sürdüren sanayi bölgesi, 2016 yılından itibaren cazibe merkezleri kapsamında üretime dayalı artan talepler doğrultusunda 4. Etap alt ve üst yapı çalışmaları tamamlanarak yatırımcı beklerken, 5.Etap çalışmaları ise devam ediyor.

ASLAN: OSB HER SEKTÖRÜN HAYAT BULDUĞU BİR SANAYİ BÖLGESİ’DİR

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Organize Sanayi Bölgesi’nde son dönemde yapılan yatırım, istihdam ve faaliyette geçilmesi beklenen yeni etaplarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şehrivan Gazetesi’ne konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Organize Sanayi Bölgesi’nin yapısı itibariyle karma bir işleyişi olduğunu söyledi. Sanayi Bölgesi’nde birçok alanda üretim yapıldığını belirten Aslan, organize sanayi bölgesinin bugün üretim kapasitesiyle bölgenin, kentin her ihtiyaçlarını karşılayabilecek konum olduğunu ifade etti.

SEKTÖREL KÜMELENME OLMASA DA, OSB BÜYÜYOR!

Aslan, “Organize sanayi bölgemiz, hemen hemen her alanda üretim yapmaktadır. İnşaat sektöründe olan bir tabir ile ‘temelden çatıya’ bütün üretimleri yapıyoruz. Alt yapıyla ilgili çok ciddi üretim yapan firmalarımız var. Organize Sanayi Bölgemiz, büyük yatırımcı kuruluşlarının büyük çaplı alt ve üst yapı yatırımlarını yapabilecek olanaklara sahiptir. Sanayi bölgemiz üretim anlamında komplike bir yapıya sahip iken sadece bir dalda ihtisaslaşmış veya bir sektörde yoğunlaşmış bir organize sanayi bölgesi değildir. Her sektör burada hayat buluyor. Bu anlamda bölge içerisinde avantajlıyız. İsterdik ki, organize sanayi bölgemizin daha büyük olması ve sektörün ihtisaslaşması, yoğunlaşmasına yani sektörlerin ayrı ayrı kümelenmesi ama 20 yıllık bir geçmişi olan sanayimizin bölgesel risklerden ve zaman zaman yaşanan sıkıntılardan, daralmalardan dolayı ihtisaslaşma, sektörel kümelenmeden ziyade bütün sektörleri kapsayan bir sanayi bölgesine sahiptir.” dedi.

BUGÜN İTİBARİYLE 110 FİRMA VAN OSB’DE ÜRETİM YAPIYOR!

Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan etaplarla ilgili bilgi veren Aslan, Organize Sanayi Bölgesi’nin 5 Etap’tan oluştuğunu ve toplam 508 hektar üzerinde kurulu olduğunu belirtti. Aslan, “Organize Sanayi Bölgesi’nde 1.Etap ve 2. Etap 127 hektarı kapsamaktadır. 3.Etap’ta 44 hektar ile 136 sanayi parseli, 1 ticari parsel ve 1 eğitim parseli olmak üzere toplam 138 parselimiz sanayicilerimize ve üreticilerimize tahsis edilmiştir. 5 parselimiz firmalara belgelendirme ve üretim süreçleri devam etmekte, geriye kalan bütün parsellerimiz üretimdedir. 5 firmamız ekonomik şartlardan ve bölgesel şartlardan dolayı faaliyetlerine ara vermiş bulunmaktadır. 110 firmamız halı hazırda üretimlerine devam etmektedir.” dedi.

DÖRDÜNCÜ ETAP TAMAM SIRADA BEŞ VAR!

Aslan, 4.Etap’ın 60 hektar üzerine kurulduğunu ve 2018 Aralık ayı başından itibaren alt yapı çalışmalarının tamamladığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Organize Sanayi Bölgemiz de 4.Etap alt yapı çalışmaları tamamladı. 2019 yılının başından itibaren de ulusal ve yerel basında ‘üretici ve sanayici beklediğimizi’ beyan etmiştik. Son iki yaptığımız müteşebbis toplantılarında 10’un üzerinde firmaya yer tahsisi yaptık. 4 yeni firma ile sözleme yaptık. Bütün işlemler tamamladı, proje çalışmaları devam ediyor. Birkaç firmadan daha talep var, bunları önümüzdeki müteşebbis toplantısında değerlendirip karara bağlayacağız. Özellikle bölgede ve İŞGEM işliklerinde üretimlerini yapan ve büyüyen firmalara yönelik çalışma başlattık.” dedi.

KABUĞUNA SIĞMAYAN TEKSTİLKENT İKİNCİ ETABIYLA OSB’DE YER ALACAK!

Aslan, 5.Etabın mevcut 4 Etap’tan daha büyük bir alan kapladığını ve 277 hektardan oluşacağını belirtti. Aslan, “İlimiz genç nüfus itibariyle ve teşvik bakımında 6’ıncı bölgede yer alıyoruz. Dolasıyla ülkenin en iyi teşvik ve indirimlerini alan bir bölgedeyiz. Bu avantajdan dolayı emek yoğunluğu olan tekstilin ilimize ciddi bir teveccühü var. Bizim bir tekstil kentimiz var. Organize Sanayi Bölgesi olarak 5.Etap’ta Sanayi Teknoloji Bakanlığı, Valilikle yapılan görüşmeler sonrası DAKA işbirliği ile yapacağımız 100 hektarlık bir alanı tekstil bölgesi ilan ettik. DAKA bu projede çok emek sarf etti, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray proje için emek ve mesai harcadı. Projenin kaynağı ayrıldı, DAKA ve YİKOP ile birlikte alt yapı ihalesi, proje çalışmaları başladı. Bu alanı da tamamlayıp tekstilcilerimize tahsisini yapacağız. Buranın tamamlanmasıyla hedefimiz 50-60 iş yerinin kurulması ve 10-15 bin kişiye istihdam sağlamak olacaktır.” diye ifade etti.

VAN’DA YENİ GÖZDE TEKSTİL ÜRETİMİ!

Organize Sanayi Bölgesi’nde 4-5 yeni firmanın üretime başladığını ifade eden Aslan, “Sanayi bölgemizde yeni üretime başlayan firmalar tekstil sektörü üzerine üretim yapıyor. İlimizin genç nüfusu, nitelikli insan kaynağından dolayı tekstil sektöründe ilimize bir teveccüh var. Bu sektörden dolayı sanayi bölgemiz bundan nasibi almaktadır. Şu an 6-7 tekstil firmamız üretim yapıyor. Ciddi bir istihdam yaratıyor. Dolasıyla istihdam ve emek yoğunluklu sektörlerin ilimizi tercih etmeleri bizleri mutlu etmektedir. Teknolojik üretimlerin katma değerlerinin yüksek üretimlerin yanında emek yoğunluklu sektörlerin bölgemizi tercih etmeleri bizleri memnun ediyor. Bu vesileyle genç işsizlerimiz istihdam ediliyor.” dedi.

ÇAĞRI MERKEZİ BÜYÜK BİR İSTİHDAM KAPISI OLDU!

Aslan, sanayi bölgesinde bir çağrı merkezinin olduğu anımsatarak, yeni bir çağrı merkezinin 1 Temmuz itibariyle faaliyete geçtiğini belirtti. Aslan, “Organize Sanayi Bölgesi’nde bir çağrı merkezi vardı. 1 Temmuz itibariyle ikinci bir çağrı merkezi daha faaliyete başladı. Şu an 180 kişiye istihdam sağlandı. İstihdam anlamında son iki yılı karşılaştırdığımız da çok büyük bir kayıp yaşamadık. Ama bazı firmalarımızda kapasite düşüklüğünden ve ekonomik daralmadan dolayı bir düşüş yaşansa da yeni gelen firmalarla birlikte işten çıkarılma olayı genel bir yayılma olmadan spesifik kaldı.”

YABANCI FİRMALAR DA GELİYOR...

Yurt dışından İranlı bir firmaya yer tahsisi yaptıklarını belirten Aslan, “İranlı bir firmaya yer tahsisinde bulunduk, özellikle kimyasal boya üretimi konusunda ciddi bir firmadır. Uluslara arası hukuktan kaynaklanan bazı sıkıntılar var. Bu anlamda DAKA ve Valilik ilgileniyor. Bu sorun çözüldüğü vakit faaliyetlerine başlayacaktır.”

KİM NE ÜRETİYOR?

Halihazırda toplam kayıtlı 138 firmanın yer aldığı Van OSB’de tam 110 firma aktif olarak üretim yapıyor. Van’daki firmaların yüzde 90’ını inşaat üzerine yatırım yaparken, son dönemlerdeki farklı sektörlerin dahil olmasıyla birlikte çeşitlilik de artmaya devam ediyor. Beton, beton yapı elemanları, inşaata dair sektörlerin yanında Van’da, un ve un mamülleri üretimi, kuruyemiş paketleme, küp şeker, helva gibi gıda sektörünün önemli ürünleri de üretilmeye devam ediyor. Son dönemlerde ayakkabı üretiminin yapıldığı, çağrı merkezlerinin kendisine yer bulmaya başladığı OSB’de tekstil üzerine yoğunlaşan firmaların ilgisi de dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim