Yıllardır yol sorunu dile getirilen ve çözüm için çalınmadık kapı bırakılmayan Van Organize Sanayi Bölgesi’nin yol sorununa Büyükşehir Belediyesi el attı. 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş’ın da söz verip yapmadığı yollarla ilgili diğer hiç bir girişim sonuç getirmezken, daha önce de Tekstilkent’e yol götürüp üretim alanlarını ihya eden Van Büyükşehir Belediyesi kentin en önemli üretim üssüne de DAKA işbirliği ile asfalt götürecek.

 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - 1998 yılında Kapıköy Sınır Kapsının açılmasının ardında kurulan ve Van’ın ürettim merkezi, sanayi üssü olarak bilinen Van Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) yolları için nihayet adım atıldı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen "Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt İle Yenileme" projesi imza töreni yapıldı.

 

1998 yılında kurulduğu günden bu yana Van ekonomisine ciddi katkıları olan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB), yıllar sonra düzenli yollara kavuşuyor. Önceki dönem OSB başkanı tarafından yolların İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağı müjdesi verilmiş ancak bir türlü adım atılmamıştı. Yaşanan soruna öncülük eden Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan’ın girişimleri sonrası Van Büyükşehir Belediyesi, DAKA ve OSB yolları yenilenmesi için kolları sıvadı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen "Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt İle Yenileme" projesi imza töreni yapıldı. Van Valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıda "2018 Yılı Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" kapsamında "Van OSB Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt İle Yenileme" projesinin imza töreni gerçekleştirildi.

 

 

4 İLİ KAPSAYAN PROJE

 

Toplantıda bir konuşma yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu, kalkınma ajansı, organize sanayi bölgesi ve belediyelerden örnek bir işbirliği projesine imza atıldığını ifade ederek, “Kalkınma Ajansımızda Biz yönetim kurulu başkanı iken Van olarak OSB’ler ve küçük sanayi sitelerimizin altyapılarının güçlendirilmesi ile ilgili 2018 yılına bir program açmıştık. Kalkınma bakanlığımızda bu programı uygun görmüştü. Bu program sadece Van'da değil bizim Kalkınma Ajansı'nın tüm illerinde Hakkari, Muş ve Bitlis dahil olmak üzere 4 ilimizde Organize Sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin altyapılarının güçlendirilmesini kapsıyor.” Dedi.

 

 

“PROJE YATIRIM TUTARI 5 MİLYON 400 BİN LİRA”

 

Zorluoğlu, Van OSB Başkanı Memet Aslan’ı ziyaret ettiğini belirterek, “Van OSB’nin her en temel problemlerinden birisi sıcak asfaltla asfaltlanacak şekilde asfalt yapacağız ve oradaki bu yolların sorunu da bu şekilde çözülmüş olacak. Proje yatırım tutarı 5 milyon 400 bin lira. Bunun 3 milyon 300 bin liralık kısmı Kalkınma Ajansı'nın bütçesinden hibe olarak karşılanıyor. Geri kalan iki milyon 96 bin liralık kısmı ise Organize Sanayi bölgemizin kaynakları yetersiz olduğundan büyükşehir belediyemiz bütçesinden karşılanacak. Tabii bu büyükşehir belediyemizin ilimiz sanayisine Yaptığı çok büyük bir katkıdır. Uzun yıllardan bu tarafa bu şehir böyle bir katkı görmemişti.” Şeklinde konuştu.

 

 

“DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

 

Zorluoğlu konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Büyükşehir belediyemizin hakkını teslim edelim. İlimizin her alanına her sektörüne sanayisinden, tarımına hizmet sektörü ne kadar her alana gücümüzün yettiğince kaynaklarımız nispetinde büyükşehir belediyesi olarak dokunmaya çalışıyoruz. Destek olmaya çalışıyoruz. Bu proje bunun en somut örneklerinden. Ben başta hükümetimize ve bu kapsamda Sayın Kalkınma bakanımıza müteşekkir olduğumuzu aktarmak isterim Çünkü bu program Kalkınma Ajansımızın katkılarıyla uygulamaya konuldu diğer illerimizde de OSB ve KASS’lerin altyapılarının güçlendirilmesine çok önemli katkı sağlıyor. Yine kalkınma ajansımıza değerli Genel Sekreterimize Halil İbrahim Beye teşekkür ederim. Kısa bir zamanda bu program açıldı. Değerlendirmeye alındı. Şimdi artık hayata geçirilecek bir noktaya geldi. Kalkınma Ajansı personeline de teşekkür ediyorum. Organize Sanayi bölgesi başkanımız Mehmet Aslan Bey bunu dert etme kendine. OSB bu şekliyle Vana yakışmıyor bu hakikaten ciddi bir sorundur. Bunu yakından takip etti ve bizlerle sürekli irtibat halinde. Bizi sıkıştırdı ve neticesini ne aldı.”

 

 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

 

Zorluoğlu son olarak, “Ben OSB başkanımıza ve yönetimine de teşekkür ediyorum. Tabii bizim Kalkınma Ajansımızın yönetim kurulu üyeleri, Ticaret Sanayi Odası Başkanımız da Kalkınma Ajansımız yönetim kurulu üyesi ona da diğer yönetim kurulu ajansına teşekkür ediyorum. İnşallah bu yıl bitmeden bu projeyi tamamlayacağız Tıpkı tekstilkentte yaptığımız gibi İnşallah organize sanayide de aynı şeyi yapacağız ilimiz ekonomisine OSB ye iş dünyamıza hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.

 

İŞTE PROJENİN DETAYLARI

 

5 milyon 401 bin 802 TL toplam yatırım tutarı olan projenin 3 milyon 305 bin 639 TL’lik kısmı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı desteği ile finanse edilmektedir. Kalan 2 milyon 96 bin 183 TL’lik kısmı ise Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve proje ortağı olan Van Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilecek proje kapsamında. Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 1. ve 2. Etapta bulunan 7 bin 222 metre uzunluğunda 11 adet yolun sıcak asfalt uygulaması yapılmak suretiyle yenilenerek Van OSB altyapısının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

 

 

Yenilenmesi planlanan yollar çift şerit ve 20 metre genişliğinde ana yollar ve 17 metre, 13.5 metre ve 10 metre genişliğinde ve tek şerit olan ara yollardan oluşmaktadır. İklim koşullarının ağır geçmesi, sanayi bölgesinin hızlı büyümesi ve yeni etapların faaliyete geçmesi, yeni etapların altyapı çalışmaları dolayısıyla ağır tonajlı iş makinalarının yoğun bir şekilde bu yolları kullanması nedeniyle yolların deformasyona uğraması sonucunda 1. ve 2. Etapta bulunan yolların ve altyapıların revizyon ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. Van Organize Sanayi Bölgesinde 1. ve 2. Etap Yatırım Bölgesi 127 hektardan oluşmakta olup bu etaplarda toplam 83 yatırımcı fabrika inşaatlarını tamamlamış ve üretimlerine devam etmektedir.

 

 

Proje ile ulusal ve uluslararası yabancı yatırımcılara yenilenmiş ve modern yollara sahip, altyapısı, üstyapısı ve çevre düzenlemesi yapılmış modern bir yatırım ortamı hazırlayarak Organize Sanayi Bölgesinde istihdam ve yatırımcı kapasitesinin arttırılması hedeflenmektedir.

Editör: TE Bilisim