Orhan AŞAN - ŞEHRİVAN ÖZEL

Van’ın 50 yıllık şehirlerarası terminali 2011 yılında meydana gelen depremden bu yana enkaz halde bekliyor. Halen konteynerlerde hizmet veren firmalar defalarca yapımı ve yapılacağı ertelenen proje yüzünden Van kente gelenleri yıkık dökük bir alanda karşılıyor. Belediyenin 2012 yılı projelerine kattığı modern otogar projesi ise hala kağıt üzerinde yapılmayı bekliyor.

Yaklaşık 50 yıl önce yapılan Van Şehirler Arası otogarı 2011 yılında yaşanan depremlerde büyük hasar görmüş ve kullanılamaz bir hal almıştı. Bunun üzerine Van Belediyesi kente yeni bir otogar kazandırmak için kolları sıvadı ve 2012 yılındaki projelerine otogar projesini eklemişti. Ancak 2012 yılından bu yana Şehirler Arası otogar bir türlü bitirilemedi. Birçok kez yer değişikliği yapılan otogarın yeni yeri belli olmazken otogar esnafı artık Van’a yakışık bir otogarın yapılması için yetkilileri göreve çağırdı. 2011 yılındaki depremlerde hasar görmesi ve firmaların konteynerlerde hizmet vermeye devam etmesi yeni bir otogar ihtiyacını gündeme getirdi.

HALEN İHALE YAPILMASI BEKLENİYOR!

Daha önce yeni otogarı Otogalericiler Sitesi’nin yanında bulunan alana yapmayı planlayan Van Belediyesi, Van Ekonomi Konseyi’nin talebi üzerine buradan vazgeçti. Van Belediyesi yeni otogarı çevre yolunun geçtiği Erciş yolu üzerinde yapılması için karar aldı. Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, 2012 yılında yaptığı açıklamada yeni otogarın arsa ile ilgili sıkıntıların giderilmesinin hemen ardından ihale edileceğini açıklamıştı.

VAN’I BU MANZARADAN KURTARIN!

Otobüs firmaları işletmeleri 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından kendi imkanlarıyla terminal avlusuna kurdukları konteynerlerde hizmet vermeye çalışıyor. Ancak konteynerlerle artık bu hizmeti vermekte zorlandıklarını söyleyen firma yetkilileri 2011 yılından bu yana yeni bir terminal için beklediklerini ancak herhangi bir adımın atılmadığını belirtti. Firma yetkilileri Van’ın büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte Van’a yakışır bir terminalin artık yapılması gerektiğini söyleyerek, yetkilileri bu konuda duyarlılığa çağırdı.

BÜYÜKŞEHİRE YAKIŞIR OTOGAR HERKESİN BEKLENTİSİ

Terminalin adeta kaderine terk edildiğini söyleyen otobüs firma yetkilileri, “Buraya hiçbir hizmet verilmiyor. Kimse halkı düşünmüyor. Eski binamız kullanıma elverişli değil. Güçlendirme yapılacak denildi, ama halen yapılmadı. Şu an hepimiz konteynerlerde kalıyoruz. Burada 8 firma var. Yolcular geldiği zaman müdüriyeti kullanıyoruz. Bu bir haksızlıktır. Önce güçlendireceğiz sonra yeni bir otogar yapacağız dediler, ama hiçbir söz yerine getirilmedi. Yetkililerden büyükşehre yakışır bir otogar istiyoruz. Van Türkiye'de en büyük iller arasında, ama buna rağmen harabe gibi bir otogarda kalıyoruz. İlçelerin bile otogarları bizim otogarımızdan daha iyidir.

O PROJELER HAYAL OLMASIN

Öte yandan Van Belediyesi’nin 2012 yılında tanıttığı ve hayata geçirmek için hemen çalışmalara başlayacağını duyurduğu o proje o günlerde büyük heyecan yaratmıştı. Modern bir yapıya sahip olduğu gözlenen o projeler büyükşehir vizyonuna yakışır bir şekilde tasarlanmıştı. Şimdi gözler gündemine 2014 takviminde hangi hizmetlerin olacağı henüz netleşmeyen Van Büyükşehir Belediyesi’nin yeni otogar ile ilgili bir çalışma yapıp yapmayacağında.

Editör: TE Bilisim