ÖTV ARTIŞINA ‘RAPORLU’ ÇÖZÜM

 Son dönemlerde yeni düzenlemeler kapsamında Özel Tüketim Vergilerinin artması ve vade sürelerinin düşmesi ile birlikte vatandaş araç alma konusunda çıkmaza girdi. Araç sahibi olmak için vadelerin yeniden uzamasını ve ÖTV indirimini bekleyen de var malını mülkünü satıp araç alanlarda...

 

Şehrivan olarak otomotiv sektörünün son durumunu Van’ın önde gelen otomotiv firmalarına sorduk. Araç sayısının her gün arttığı Van’da alım düşen alım gücü hem vatandaşı hem de otomotiv firmalarını etkilerken, önde gelen firmalar ise artan ÖTV ve yeni düzenleme ile düşen kredi edinme ve vade oranlarının sıkıntısını yaşıyor. Depremden önce iyi bir satış oranının yakalanmasına rağmen, deprem sonrası alım gücünün iyice düştüğü firmalarda ikinci elde de istediğini alamayan vatandaş buna rağmen araç almaktan vazgeçmezken bunun için de farklı yöntemler izliyor. İşte bu gibi otomotiv sektöründeki tüm gelişmeleri gazetemize değerlendiren Van’daki bayiiler araç almak isteyen vatandaşları plazalara beklediklerini belirten firma yetkilileri vatandaşlara gerekli kolaylıkları sağlayacaklarını söylemeyi de ihmal etmiyor.

 

‘ARTAN FİYATLARIN SEBEBİ DÖVİZ KURU’

 

Görgülü Otomotiv Citroen Yetkili Bayisi Satış Yetkilisi İsmail Görgülü gelen müşterilere ellerinden gelen tüm kolaylıkları sağladıklarını belirterek araç alma niyetinde olan vatandaşları beklediklerini bildirdi. Görgülü  “Vatandaşlar plazamıza geçen senelerdeki öngörü ile geliyor. Geçen senelerdeki fiyatların da bu yıla oranla artması ile vatandaş biraz zorda kalıyor ve plazalara gitmekte kararsız kalıyor. Geçen sene ile bu yıl arasında iki ile on bin arasında değişen bir fiyat farkı oluştu. Bu yüzden satışlarımızda da ciddi bir düşüş yaşandı. Nerdeyse yarı yarıya bir satış farkından söz etmek mümkün. Böyle bir durumdayken sizin de tahmin edebileceğiniz gibi vatandaşlar plazalara gelip sıfır arabalar alma konusunda bir çekingenlik yaşıyor. Bunu en çok etkileyen etmenlerden biri de döviz kurunda yaşanan artışlardır. Özel tüketim vergilerinde yaşanan artışlar, bankaların faiz oranlarında yaptığı artışlar gibi birçok neden var otomotiv sektöründe yaşanan pahalılıklarda. Bankalar kredi alım oranlarını düşürdüğü için de vatandaş büyük tedirginlik yaşıyor. Yüzde yüze kadar verdiğimiz kredi imkânlarını bu dönemlerde yüzde altmışlara kadar çektik. Yüzde yirmi beşlik bir daralma var piyasada. Bu daralma otomotiv sektörüne de büyük ölçüde darbe vurmuş durumda. Bu sene böyle geçecek diye tahmin ediyoruz. Ayrıca devletin bu konuda gördüğü bir diğer sorun da yaşanan cari açıklardır. Yaşanan ithalat ve ihracat açıkları nedeniyle satışlarda büyük ölçüde bir azalma yaşandı. Bu senenin böyle geçeceği düşüncesindeyiz. Fakat önümüzdeki senelerde bir canlılık geleceği kanaatindeyiz.”dedi.

 

‘VATANDAŞ SENDELİYOR’

 

Depreme kadar olan dönemde otomotiv sektörünün tavan yaptığını belirten Görgülü “Vatandaşlar açısından bakmak gerekirse ise on ikinci aya kadar düşük otomobil fiyatlarına alışıyorlar. Misal olarak 12. Aya kadar 30.000 TL’ ye alacaklarını düşündükleri arabayı birinci ay geldiklerinde 35.000 TL olarak görüyorlar. Bu şekilde bir durumla karşılaşan vatandaş tabi ki sendeliyor. Şu anda vatandaşlarda fiyatlar düşer beklentisi var. İnsanlar kısacası şu anda bir bekleyiş içinde. Depreme kadar olan dönemde satışlarımız çok iyiydi. Hatta diyebiliriz ki otomotiv sektörü depremden önceki dönemde tavan yaptı. Depremden sonraki bir yıl içerisinde de satışlar iyiydi fakat 2013 sonlarında otomotiv sektörü duraklamaya başladı. Avrupa’daki krizler sebebi ile de bu piyasa biraz durgunluk yaşadı. Avrupa’da ki bankaların krizlerden etkilenmesi ile döviz kurlarında artış yaşandı. Buna istinaden araç fiyatları arttı. Depremden önceki dönemlerde faiz oranları da düşüktü ve daha rahat kredi alınabiliyordu. Bu yüzden olacak ki o dönemler otomotiv sektörü daha aktifti. Bu yıl içinde vergi oranlarının düşük kalması ile hafif ticari araçlar daha çok tercih ediliyor. Özel tüketim vergilerindeki artış en çok binek araçları etkiledi zaten. Ayrıca binek araçların alıcıları ve ticari araçların alıcıları çok farklıdır onu da belirtmek isterim. Şu anda kredi alımlarının bu kadar zorlaştığı bir dönemde her araç firması kendine özgü bir finansal destek benimsemiştir. Şu anda izlediğimiz yol kendi finansımıza bağlı kalarak müşterilere kolaylıklar sağlamaktır. Ben son olarak müşterilerimizi plazalarımıza davet ediyorum burada onlara yardımcı olacağımızdan emin olabilirler” ifadelerini kullandı.

 

“ÖTV ARTIŞINA ÇÖZÜM VATANDAŞTAN”

 

Şengüller Otomotiv Fiat Yetkili Bayisi Satış Danışmanı Mustafa Durna gelen düzenlemelerden sonra araç alımın eskisinden daha zor bir hal aldığını belirterek “Ben sıkça kullanılan bir tabirle başlamak istiyorum daha önce elini kolunu sallayan gelip araba alabiliyordu. Faizler çok düşüktü, kredi imkânları fazlaydı. Ortalama 5.000 TL’lik peşinatlarla herkes gelip araç satın alabiliyordu. O dönemlerde de sıkıntılar vardı ama. Borçlanma oranları bir yandan artıyordu. İnsanlar aldıkları krediler yüzünden bankalara bağlı kalabiliyordu. Bunun önüne geçebilmek için vadeleri düşürdüler. Daha önceden 60 aya kadar verilebilen vade oranları artık 48 aya düşürüldü. Faiz oranları arttı fakat bizim kendi finansımız olduğu için vatandaşlara bazı kolaylıklar sağlayabiliyoruz. Yaklaşık 20.000 TL’ye faizsiz 24 ay kampanyamız var. Vatandaşlar açısından da şöyle bir durum var; müşteriler 60 aya kadar vade kullandıklarında aylık taksitleri ortalama 600 TL gibi bir değer oluyordu. Vade süresi 48 aya inince ödenmesi gereken taksitler de yaklaşık 1.000-2.000 TL’ye varıyor. Depremden önceki dönemlerde satışlar ve talep çok iyiydi fakat depremden sonraki dönemlerde değişmeler oluştu. Ama bu değişmeleri de çok fazla abartmak doğru olmaz. Ben piyasanın çok değer kaybettiğini düşünmüyorum. Bunun yanında araca ihtiyacı olan insanlar her türlü araç alabilir. Malını mülkünü satıp da araç alan müşterilerimiz olabiliyor. Yaşadığımız dönemdeki kentleşme ile beraber araçlar vazgeçilmez bir hal aldı. Şöyle bir durumda var raporlu olan müşterilerimiz olabiliyor. Engelli raporu ile Özel Tüketim Vergilerinde indirim yoluna başvuran müşterilerimiz de var. Bizler de vatandaşlara kolaylıklar oluşturmak için çeşitli indirimler sağlayabiliyoruz. Takas destek indirimleri başlattık. Eski araca piyasa değerinden 1.500 TL fazla vererek takas yoluna gidebiliyoruz. Buda bir avantajdır müşterilerimize her açıdan yardımcı olmaya çalışıyoruz.”dedi.

 

‘BİR YILDA GELEN SİRKÜLASYON’

 

Kurşunoğlu Otomotiv Kia Yetkili Bayisi Satış Müdürü Aydın Ödemiş müşterilerin ihtiyaçlarına hitap edebilecek bir firma olduklarını belirterek vatandaşlara çağrıda bulundu. Ödemiş  “Otomobil fiyatlarının döviz kuruna bağlı olarak artması ve faiz oranlarının yükselmesi satışlarımızı gerçekten çok düşürdü. Binek araçların satışında daha çok zorluklar yaşıyoruz. Müşterilerimiz ise bir önceki yıla oranla bu yıl yaşanan %10’luk artıştan şikâyetçi. Bir aracın satış fiyatının bir yıl içerisinde bir sirkülasyon göstermesi o araca olan rağbeti azaltacaktır. Bu artış da müşteriye yansıdığı zaman müşteri araç alma konusunda iki kez düşünüyor ve bu düşünceler müşteriyi sıkıntıya sokuyor. Depremden sonra geçen yıla kadar bile satışlarımız çok iyiydi. Ama 2014 yılına girdiğimizden beri satışlarımız düştü. Bu satış düşmelerinin sebepleri başında da Özel Tüketim Vergi’lerinde yaşanan artışlar geliyor. Yakın dönemde müşteriler daha çok binek araçları tercih ediyor. Bunun sebebi ise ticari araçların fenni muayene sürelerinin 1 yıl olmasıdır. Bizim krediler konusunda gelen düzenlemelerden sonra izleyebileceğimiz herhangi farklı bir yol yok. Sonuçta kredi düzenlemeleri devletimizin almış olduğu bir karardır. Biz firma olarak 50.000 TL’nin altında olan araçlara %80 kredi kullandırabiliyorken. Bu fiyatın üstündeki araçlara %70 kredi kullandırıyoruz. En son uyguladığımız vade süresi de 48 aydır. Bu kriterlerin dışına pek fazla çıkamıyoruz. Bu tür kısıtlamalar var fakat biz müşterilerimize şimdi alıp 3 ay sonra ödemeye başlama, düşük taksitler ödeyip son taksitte yüklü bir meblağ ödeme gibi kolaylıklar sağlayabiliyoruz. Bizim müşterilerimize sağladığımız kampanyalar onlara hitap edecek şekildedir. Vatandaşlarımızı plazamıza bekliyoruz.”gibi ifadeler kullandı.

 

 ‘TALEP SİZDEN KAMPANYA BİZDEN’

Gelen müşterilerin firmadan, daha çok ticari araçlar talep ettiğini belirten Sevimli Otomotiv Peugeot Yetkili Bayisi Satış Müdürü Şahin Kaymaz “Faiz oranlarının yükselmesi otomotiv sektörüne olumsuz yansıdı. Kredi kullanılabilecek vadenin düşürülmesi insanların alım gücünü azalttı. Türkiye genelinde %35’e varan bir daralma var. Bu daralma Van’da biraz daha fazladır. Depremin etkilerini yeni mi görmeye başladık bilmem ama gerçekten bu böyle. Özel Tüketim Vergi’lerinin %45’e kadar düşmesi de otomotiv sektöründeki daralmaların sebeplerinden biridir. Vatandaşlar da bu durumlardan muzdarip. İnsanlar öncelikli ihtiyaçlarının araç olduğunu düşünmediği için otomotiv sektörü biraz duraksadı. Vatandaşlar firmamızdan daha çok ticari araç taleplerinde bulunuyor. Fakat Van genelinde ticari araçların alımı ile binek araçların alım arasında pek bir fark görülmüyor. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek için şu anda nakit araç alımlarında indirimler sağlıyoruz. Müşterilerimizin isteğine göre taksitlendirmeler yapabiliyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir firmayız. Araç alma fikrinde olan vatandaşlarımızı plazalarımıza bekliyoruz.”diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim