ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - 15 Temmuz 2016 yılında Türkiye’de yaşanan darbe girişim, 81 ilde yapılan etkinlikler ile yeniden hatırlanıyor. 81 ilde olduğu gibi Van’da yapılan etkinlikler ile ‘15 Temmuz’ Destanı tam bir milli birliktelik şeklinde anılıyor. İhanet çetesinin yapmaya çalıştığı kanla darbe teşebbüsünde Van’da dik duran, darbelere izin vermeyen Vanlılar 15 Temmuz günü yine meydanlara iniyor. Vanlıların 15 Temmuz darbe girişimini yeniden hatırlaması ve o günü yeniden yaşaması için bugün sabah saatlerinden itibaren başlayacak olan etkinlikler yarın sabah saatlerine kadar devam edecek. İşte Van’da yapılacak olan 15 Temmuz etkinlikleri:

 

ETKİNLİKLER 13 TEMMUZ’DA BAŞLADI

13 Temmuz’dan itibaren başlayan etkinlikler ilk olarak Van Büyükşehir Belediyesi, Tuşba Belediyesi ile Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapmış olduğu resim sergileri ile başladı. Sabah saatlerinden itibaren başlayan sergiler akşam saatlerine kadar devam etti. Ardından akşam saatlerinden İpekyolu Belediyesi tarafından Van Kalesi’nde gençlik demokrasiye Sahip çıkıyor etkinliği yapıldı. 13 Temmuz’un son etliği ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) tarafından Van Kalesi’nde YYÜ Bisiklet Grubu tarafından yapılan saygı turu ile tamamlandı.

 

SERGİ, MEVLİT VE AKŞAM YEMEĞİ

15 Temmuz etkinlikleri, 14 Temmuz tarihinde de devam etti. Yine sabah saatlerinden kentin belli noktalarından kurulan resim sergileri ile Vanlılara 15 Temmuz yeniden hatırlatıldı. Van Büyükşehir Belediyesi, Tuşba Belediyesi ile Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan sergiye Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de katıldı. Sergiler yine gün boyu halka sunuldu. Sergilerin yanı sıra Van Müftülüğü tarafından saat 12.15 ile 13.00 arası tüm camilerde mevlit ve hatim programları düzenlendi. Camilerde ayrıca bugün yapılacak olan 15 Temmuz etkinliklerinin halka duyurusu yapıldı. 14 Temmuz’un son etkinliği ise Van Valiliği tarafından yapıldı. Valilik şehit ve gazi aileleri onuruna akşam yemeği verdi.

 

SERGİLER 15 TEMMUZ’U HATIRLATIYOR

Ve bugün yapılacak olan ekinlikler. 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında 2 gün boyunca devam eden sergiler yeniden vatandaşı 15 Temmuz’a götürecek. Van Büyükşehir Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van YYÜ tarafından kurulan sergilerde vatandaşlar eskileri yad edecek 15 Temmuz’u unutmayacak. Sabah kurulacak olan sergiler akşam saatlerine kadar vatandaşa hitap edecek.

 

18’DE DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜ YAPILACAK

Saat 10.00 ile 16.00 arasında Edremit Belediyesi tarafından Edremit su Sporları Merkezinde su sporlarına ilişkin etkinlikler yapılacak. Akşam 17.00’da ise Gençli Hizmetleri ve Spor İş Müdürlüğü tarafından, Kurtuluş Parkı’ndan, Beşyol Okuçular Tepesi’ne meşaleli yürüyüş yapılacak. Meşaleli yürüyüşten bir saat sonra yani 18.00’dan 19.50’e kadar demokrasi yürüyüşü yapılacak. Yine Kurtuluş Parkı’ndan başlayacak olan yürüyüş binlerce Vanlının katılması ise Beşyol Okuçular Tepesi olarak bilinen Beşyol Miting alanına tamamlanacak.

 

ANILAR CANLANDIRILACAK

19.50’den meydanda başlayacak olan etkinlikler 22.20’ye kadar devam edecek. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak olan etkinlikler 20.10 ile 20.40 arasında Kuranı Kerim tilaveti, 20.50 ile 21.20 arası mehter dinletisi. 21.25 ile 21.45 arası çocuk ilahi grubu dinletisi ile devam edecek. Beşyol meydanında yapılan etkinlikler yine sırasıyla 21.50 ile 22.10 arasında mektup ve şiir okunması, 22.10 ile 22.20 arasında ise verilecek olan ödüller ile devam edecek. Yaklaşık 2 saat 30 dakikada yapılacak olan çok sayıda etkinlik ile 15 Temmuz anıları canlandırılacak.

 

SELALAR VAN’DA YANKILANACAK

Ödül törenin ardından 90 dakikalık Van Büyükşehir Belediyesi tarafından program yapılacak Program içeriği açıklanmazken 90 dakikalık programın ardından gece yarısından sonra protokol konuşmaları yapılacak. 1 saat sürmesi beklenen protokol konuşmalarıyla birlikte gece 00.13 ile 00.20 arasında tüm camilerden sela okutulacak. 15 Temmuz 2016 gecesi 00.13 ile 00.20 arasında okutulan selalar yine Van’da yankılanacak. 1 saat sürecek olan protokol konuşması ve o arada yapılacak olan sela okunmasının ardından 01.00 ile 01.15 arasında semazen gösterisi yapılacak. Ardından 01.15 ile 02.00 arasından ise Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 20. Dönem Milletvekili Şevki Yılmaz’ın bir programı olacak.

 

ERDOĞAN CANLI BAĞLANACAK! VAN YİNE NÖBET TUTACAK

Gece 02.00’da ise Van Sivil İnisiyatif tarafından teheccüd namazı kıldırılacak. İlk gecede 81 ilde milyonları saf tuttuğu namazda yine başta Van olmak üzere 81 ilde insanlar namaza duracak. Yarım saat sürecek olan teheccüd namazının arından gece saat 02.30 ile 03.15 arasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da 81 il meydanına canlı bağlantı ile bağlanacak. 45 dakika sürecek olan canlı bağlantının ardından Vanlılar namaz namazına duracak. 03.30 başlayacak olan sabah namazı kılındıktan sonra Vanlılar Pazar sabahının ilk ışıklarına kadar yeniden nöbete duracak. Yapılacak olan etkinlikler ile Vanlılar 15 Temmuz darbe girişimi hatırlayacak yeniden Türkiye’ye sahip çıkmış olacak.

 

“ALLAH BİR DAHA FIRSAT VERMESİN”

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili gazeteniz Şehrivan olarak vatandaşlarla da görüştük. Gazetemize konuşan vatandaşlardan Salih Eminoğlu şöyle konuştu: “2016 yılında FETÖ tarafından Türkiye’de yapılması planlanan darbe halk tarafından geri püskürtüldü. Burada hiç kimse ben tek başıma bunu başardım diyemez. Bunu geri püskürten ve hatta can pahasına izin vermeyen büyük bir halktır. Zamanının da dedelerimiz Çanakkale’de toprağımızı kurtarırken, geçen yıl ise yine o dedelerin evlatları bu toprakları kurtardı. FETÖ bana gör bir yabancı devlet ajanıdır. Bu yüzden de ben böyle düşünüyorum. Darbe olsaydı belki de hepimizin katledilmesine karar verilecekti. Allah bu şansı bir daha kimseye vermesin.”

 

EMİNOĞLU: YİNE MEYDANDA OLACAĞIM

Yapılacak olan etkinliklere de katılacağını söyleyen Eminoğlu, “Yarın birçok etkinlik yapılacak. Dün ve bugün kurulan sergilerde gezindim. Bu fotoğraflarda insanlarımıza neler yapıldığını çok iyi gördüm. Hiçbir suçu günahı olmayan bu ülkenin evlatları olan askerleri nasıl kullandıklarını bir kez daha görmüş oldum. Yazık günah. Bu katillerin bu ülkeden bir an önce temizlenmesi gerekiyor. İlk gece nasıl nöbet tuttuysak yine yarın akşam nöbette olacağız. Dillerim bir daha böyle kötü geceler yaşamayız. Bizim de torunlarımız topraklarını ve vatanlarını canlarının pahasına korurlar.” Dedi.

 

YILMAZ: BİRLİĞİMİZİ YENİDEN GÖSTERELİM

Abdullah Yılmaz adlı vatandaş ise 15 Temmuz gecesinde olduğu gibi yine alanda olacaklarını söyleyerek, birlik beraberlik mesajı verdi. Yılmaz şu ifadelere yer verdi: “Söz konusu vatanımız olduğu zaman gerisi teferruattır. Ben bir Kürdüm. Kürt olduğum içinde gurur duyuyorum. Ancak bir darbe girişimi ya da darbe olduğu zaman buna karşı çıktığım için benim Kürtlüğüm bozulmuyor. Hepimiz bu topraklarda yaşıyor ve bir bütünüz. Her zaman da bunun böyle olması gerekiyor. Bunu 15 Temmuz’da yine gördük. Herkes bir arada meydana çıktı. Yarın akşam yine bunu herkese göstermemiz gerekiyor. Bu yüzden de meydanlarda olacağız.”

Editör: TE Bilisim