Sağlık alanında Türkiye genelinde büyümeye gidilerken büyükşehir olan Van’da ise küçülmeye yönelik operasyonlar devam ediyor. Depremden ardından önce Van’ın kalbi olan Yüksek İhtisas Hastanesi kapandı. Henüz bunun yankıları sürerken bu kez de defalarca kapatılmayacağı söylenen İpekyolu Devlet Hastanesi’nin tabelası indirildi… Yıllardır hem bölge halkına hitap eden hem de Bölge Hastanesi’nin yükünü alan hastane şimdi de tek poliklinik ve bir acille çalışan hastane olarak kaderine terkedildi. Bu haliyle hastanenin bir süre sonra da tarih olması artık çok yakın…

Nüfusu 1 milyonu aşan ve geçtiğimiz yerel seçimde resmen büyükşehir olan Van’da sağlıkta küçülme operasyonları devam ediyor. Deprem öncesi yapılan ve depremde Van’ın can damarı olarak hizmet veren Bölge Eğitim ve Araştırması tek başına büyük bir yük üstlenirken civardaki küçük çaplı hastaneler ise bir bir kapatılmaya başlandı. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin kurulması sonrası adeta geniş çaplı bir operasyonla bir bir tarih olan hastaneler sağlıkta kaliteyi düşürürken merkezde semt polikliniklerinin olmaması ve yeni merkez ilçelerinin de hastanesiz kalması Van’da sağlık memnuniyetini de adeta yerle bir etti. Önce Van’ın kalbi olan hastanelerden biri olan Yüksek İhtisas’tan sonra aynı taktikle kapatılmayacağı söylenmesine rağmen yavaş yavaş gözden çıkarılan İpekyolu Devlet Hastanesi de aynı politika ile kapatılmaya yönlendirildi. Yıllardır SSK hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve İpekyolu Hastanesi olarak hizmet veren ve bölgenin kalbi olan İpekyolu Hastanesi de yine küçülme kurbanı oldu. Bölgenin yükünü alan ve ayakta tedavi gibi hizmetlerde yükü hafifleten bir hastane olması beklenirken bu sağlık merkezi de tek bir polikliniğin hizmet verdiği ve kapatılmaya yüz tutan merkezlerden biri haline geldi. Bu hamleyle birlikte Van’da halk sağlık merkezi almak için Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi olmak üzere her biri kentin bir ucunda kalan merkezden uzak hastanelere mahkûm edildi…

ÇEVRE ŞEHİRLERDE ÖRNEĞİ YOK!

Hastane ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken İpekyolu’na bağlı mahallelerde ikamet eden vatandaşlar ve bölge mahalleleri muhtarları bir kez daha gelinen noktayı protesto etmek için toplandı. Şehrivan’a konuşan bölge halkı ve muhtarlar yavaş yavaş uygulanan bir politika ile önce hastanenin kapsamının düşürüldüğünü ardından da tabelasının değiştirildiğini ve bu haliyle resmen kapatıldığını belirtti. Öncelikle vatandaşlar adına burada bir açıklama okuyan Önder Orunç, şu ifadelerle hastanenin kapatılmama talebini dile getirdi; “Hastanemiz sahipsiz bir hastane. Gerçi batı şartlarına göre hastane değil sanki bir sağlık ocağı. Hastanemiz maalesef 2011 depreminin ardından terk edilmiş, bu aralar TOKİ’ye devredildiği söyleniyor. Van halkı inatla tek hastaneye mahkûm ediliyor. Başka illerde her ilçede yeni hastaneler açılırken Van’daki mevcut hastaneler bile kapatılıyor. Gerekçesi ise hastanenin eski olması ve Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesine yakın olması. Ama bizce amaç Van’daki sağlık hizmetlerini küçültmektir. Çünkü Türkiye’de 1881 yılından bu yana hizmet veren hastaneler mevcut. Doğu Anadolu Bölgesinde de eski SSK hastaneleri bu binadan çok daha önce yapılmıştır. Örnek olarak Erzurum eski SSK hastanesi şuan ki ismiyle Palandöken Devlet hastanesi 1959 yılında, Elazığ Harput Devlet hastanesi 1960 yılında, Şanlıurfa Balıklıgöl devlet hastanesi 1963 yılından beri hizmet vermektedir. Ankara Sıhhiye de 4 tane büyük hastane yan yana hizmet vermektedir. Hastanelerin yakın olması birisinin kapatılacağı anlamına gelmiyor. Kaldı ki Van Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesi üçüncü basamak sağlık kuruluşudur. Tüm hastaları bu hastaneye toplamak hastanenin Eğitim ve Araştırma hastanesi kimliğine ters düşmektedir. İpekyolu devlet hastanesi Eminpaşa, Hatuniye, Halilağa, Şabaniye ve Süphan Mahallelerinin ortasındadır. Tahmini hitap ettiği nüfus 150 bindir. Bu hastanenin kapatılmasıyla bu insanlar mağdur olacaktır.”

“BU HASTANENİN KADERİNİ HALK BELİRLEMELİ”

“Memlekette bir hastanenin kapatılması onayına sadece genel sekreterlik söz sahibi olmamalıdır. STK, Tabip Odası, Muhtarlar ve seçilmişler ile karar verilmelidir. Türkiye’nin hiçbir Büyükşehrinde tak hastaneyle hizmet verilmemektedir. İpekyolu devlet hastanesinin tekrar tüm poliklinikleriyle ayakta tedavi hizmeti vermeli ve acil servisi de yetişkinler için aktif hale getirilmelidir. Van sağlık hizmetleri açısından Türkiye’nin en kötü illerindendir. Acaba sağlığı tek hastaneye toplamak buna sebep değil midir? Bu hastanenin kaderini bu bölge ve bu bölgede yaşayan insanlar belirlemelidir.” Dedi.

MUHTAR BİLİR: BU KAPATMA VAN’IN KALBİNE MÜDAHALEDİR!

Ardından konuşan Şabaniye Mahalle Muhtarı ve Edremit Muhtarları Derneği Başkanı Çetin Bilir ise, bu hastanenin ilçenin kalbi olduğunun altını çizerken, şu ifadelere yer verdi; “2011 Yılında bu hastanenin kapatılmamasıyla ilgili birçok açıklama yaptık. Hata siyasetçiler ve Bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz oldu. Biz hastaneye yakın olan Mahalle muhtarları olarak İpekyolu devlet hastanesinin kapatılmasına karşıyız. Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinin uzak olması nedeniyle bu hastanemiz adeta Van halkının sağlıktaki kalbi olmuştur. Kentin bir ucunda hastalanan vatandaşların ilk uğrak yeriydi bu hastane. Yani hayati öneme sahip olan bir hastanemizdir. Daha önceki girişimlerimiz sonucunda hastanenin kesinlikle kapatılmayacağı söylendi. Ama maalesef geçen zaman diliminde bu sözler yerine getirilmedi. Biz Van halkı adına Mahalle muhtarları olarak, Van’ın kalbi durumunda olan bu hastanenin kapatılmasını istemiyoruz. Burada sağlık hizmetlerinin devam edeceği bir pozisyonda tutulmasını istiyoruz. Bu konuda geçmişte bize söz veren ve halen aktif olan siyasilerin sözlerini yerine getirmesini istiyoruz.”

“KAPATILMASI YANLIŞ OLUR!”

Hatuniye Mahalle Muhtarı ve İpekyolu Muhtarlar Birliği Başkanı Turgut Külay ise; “İlimizin Büyükşehir olmasıyla birlikte semt poliklinikleri açılması gerekirken, ne yazık ki mevcut hastaneler bile kapatılıyor. Normal şartlarda her ilçeye bir hastane yapılması gerekiyor. Buradaki hastanemiz hem Edremit hem de İpekyolu ilçesinin faydalandığı bir hastanedir. Bu hastanenin kapatılması durumunda Van ve Van halkına yanlış bir işlem yapılmış olur. Bu hastanenin daha faal hale getirilip çalıştırılması gerekmektedir.” Dedi.

SÖZLER VERİLMİŞTİ!

Depremden sonra farklı politikaların uygulandığı ve aşama aşama işlevsiz hale getirilip zarar ettiği, çalışmadığı veya hizmet vermediği şeklinde bir izlenim uyandırılan İpekyolu Devlet Hastanesi de yanlış politika kurbanı oldu. İlçe ve bölge semt polikliniklerinin olmadığı kentte 2’inci kademe tek devlet hastanesi de tabelası değiştirilerek Çocuk Hastanesi’ne dönüştürüldü. Bir zamanlar yine tartışma konusu olmasına rağmen bölge halkı ve kentin ayaklanması üzerine Van’da gündem maddesi olan o hastane deprem sonrası dönemde ilgili isimler tarafından kapatılmayacağı söz verilmesine rağmen sahipsizlik kurbanı oldu. Zira o günlerde tepkiler yükseldiği bir dönemde dönemin AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras ve ekibi de bu konuda girişimlerde bulunmuş ve yapılan görüşmelerin ardından hastanenin kapatılmayacağı ve yeni polikliniklerin açılacağını söylemişti. Aras o tartışmalar devam ederken; “Birincisi, İpekyolu Devlet Hastanesi kesinlikle kapatılmayacaktır. İkincisi, hastanedeki şu an mevcut olan poliklinikler kesinlikle kapatılmayacağı gibi bilakis vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verilmesi için ilave yeni poliklinikler açılacak, eksikleri tamamlanacaktır. Üçüncüsü, şu an Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan çocuk tedavisi bölümü İpekyolu Hastanesine taşınacaktır. İpekyolu Hastanesi kapasitesi buna müsait olduğu için en azından yeni yapılan çocuk hastanesi bitinceye kadar çocukların her türlü tedavisi çok daha rahat yapılsın diye çocuk tedavileri İpekyolu Devlet Hastanesinde verilecektir. Dördüncüsü, Sağlık Bakanlığının talimatı doğrultusunda artık Acil Hizmetlerin uzman doktorlar tarafından verilmesi ve bu nedenle Acil hizmetlerin tek bir noktada toplanması söz konusu olduğu için İpekyolu Devlet Hastanesindeki Acil hizmetler Bölge Hastanesinde verilecektir. İpekyolu Hastanesindeki Acil bölüm ise Çocuk Acil bölümü olarak hizmet verecektir." İfadelerini kullanmıştı.

“KÜÇÜK MUHARREM’İN ÖLDÜĞÜ KENTTE HASTANE KAPATILIYOR!”

Bir diğer vatandaş ise yaptığı konuşmasında Van’da sağlıkta bilumum sorunlar varken hastane kapatılmasının sağlıksız olduğuna değinirken şu ifadeleri kullandı; “Doktor yetersizliği bahane edilip sağlıkta tasarruf edilemez. Van donarak ölen Muharrem’in yaşadığı şehirdir. Muharrem babasının sırtında sağlık sisteminin eksikliğinden dolayı çuvalla taşındı. Ve bu Van’da da hastane kapatılıyor. Yenisi yapılmadan, çeşitlendirilmeden hiçbir yerde hastane kapatılamaz. Hangi akıl ile hizmet ediliyor bilemiyoruz. Ki bize hem siyasetçiler hem sağlık kuruluşunun başındakiler tarafından bize söz verildi. Ama şu an bahaneler suruldu. Hastanenin çalışmıyor denilerek sekreterlik kapatılması, randevu verilmemesi, her hafta bir doktorun değiştirilmesi ancak şark kurnazlığıdır. Siz hizmet vermediğiniz hastaneyi zarar ediyor diye tabi kapatırsınız. Bakıyorsunuz tabela değişti. Türkiye’nin hiçbir yerinde SSK hastaneleri kapatılmazken burada kapatılmaya çalışılıyor. Tabelada çocuk hastanesi yazıyor yan tarafta başka bir şey. Yine yan tarafta fizik tedavi hizmet binası yapıldı. O da ha keza kaderine terkedildi. Hem bu halka yazık hem de bu binalara. ”

HERŞEY GİTTİ ÇOCUK ACİL KALDI!

Öte yandan vatandaşların bu tepkinin ardından tabelada yapılan değişiklikler de durumu doğrular nitelikteydi. Zira Tıpkı Yüksek İhtisas Hastanesi’nin deprem sonrası çeşitli bahanelerle kapatılması gibi İpekyolu Hastanesi de doktor, poliklinik ve çeşitli hizmetlerin kademe kademe düşürülmesi ile tarih olan hastaneler arasında yerini aldı. Hastane ile ilgili tüm sözler yalan olurken hastane geçtiğimiz günlerde yeni asılan tabelasıyla Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi adını aldı. Çocuk Hastanesi olarak tabelasına rağmen hastanede sadece bir poliklinik ve çocuk acil hizmeti verilirken, hastaneni bu durumu bölgedeki vatandaşı da bir kez daha ayağa kaldırdı. Zira semt polikliniklerinin olmaması, şehir merkezinde sadece özel hastanesinin olması gibi sebeplerle büyük bir yığılmanın yaşandığı bölge hastanesi artık kent sağlığı için yetersiz kalırken bölge insanı da yıllardır kullandığı İpekyolu Hastanesi’nin yanlış politikalarla kapanmasını kabul etmiyor.


ÖMER AYTAÇ AYKAÇ - ORHAN AŞAN-ŞEHRİVAN ÖZEL


Editör: TE Bilisim