ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Güç Birliği Toplantılarının 6’ıncı başlığı olan Sağlık Buluşmasında mütevelli heyet ve katılımcılar kentin sağlığını masaya yatırdı.

 

Yönetim kurulunda bu kez de Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın oturduğu Güç Birliği toplantısında katılımcılar bir birinden önemli talepleri bakana iletti. Beşir Atalay ve Vali Murat Zroluoğlu’nun konuşmalarının ardından toplantıya katılan katılımcıların talepleri ile devam etti. Bakan Akdağ önce soruları dinledi. Tüm talepler bitince de tüm sorular cevap buldu.

 

HAKAN: HIZLANDIRMA TALEP EDİYORUZ

Toplantıda konuşan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan Sağlık Bakanından hastane için destek istedi. Hakan şunları söyledi: “Gevaş ilçemize bir devlet hastanesi yapıldı. Kaymakamlık, Kamu Hastaneleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ortaklında hastanemiz yapılıyor. Yer problemi çözüldü. İlçemizin hasretle beklediği bir yatırımdır, inşallah tamamlanacak. Ben sayın bakanımızı burada gördüğüm için söylüyorum. Bu yatırım hızlandırılmasını talep ediyorum.”

 

 

TAKVA YİNE DOSYA İLE GELDİ

Güçbirliği toplantıların dosya sorunlar ile gelen Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva bu alışkanlığını devam ettirdi. Başkan Takva sorunları şöyle sıraladı: “Sağlık bakanımızın burada olması bizim için çok önemlidir. Öncelikle kamu kurumlarına yerelden mal alım taleplerinin önceliklendirilmesi ve alımın öncelikli olarak yerelde yapılması konusunu değerlendirmenizi istiyorum. Yine tedarikçilerimizin sağlık kuruluşlarından olan alacakları oldukça külliyatlı bir duruma ulaşmış durumda. Bölgemizin dezavantajlı bir durum olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu ödemelerin yapılması gerektiğini söylemek isterim. Üniversite hastanelerinde bu durum var. Bunu sizlere iletmek isterim.”

 

“TIBBI ONAY SÜRECİ UZUN SÜRÜYOR”

Van OSB ve Küçük Sanayi Sitemisin sağlık ocakları açılması talebinde bulunan Takva, “Yine tedarikçilerin burada alacaklarını temin etmek için tıbbı onay süreci çok uzundur. Daha önce bu Erzurum’da şimdi ise İzmir’de gerçekleşiyor. Bu konular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da içinde yer aldığı konulardır. Sadece sağlık bakanlığı ile alakalı değil. Konu sağlık tedariki olduğu zaman aklımıza ilk olarak sizin bakanlığınız geliyor. Bu anlamada bir ortak çalışma önemli bir yere sahiptir. Sizlerin çözümü bizler için çok etkili olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA: TOKİ’YE DEVRİ DOĞRU BULMUYORUM

TOKİ’ye devredilen sağlık arazileri ile ilgili de konuşan Takva şunları söyledi: “Deprem sonrası bakanlığınıza ait birçok alanın TOKİ’ye devredilmesi çok doğru olduğunu düşünmüyoruz. Ben bunu açıkçası doğru bilmiyorum. TOKİ’nin de bu alanları nasıl değerlendireceğini henüz bilmiyoruz. Bakanlığınıza ait birçok alanının TOKİ’ye devri söz konusudur. Bunları geneli de atıl durumdadır. Hem kent ekonomisi hem de sağlık hizmetlerinin yürütülmesi anlamında bunu bir dezavantaj olarak görüyoruz. Buralarda yeniden bir değerlendirme yapılması ihtiyacını sizlerle paylaşmak isterim.”

 

“BAĞ-KUR’LULARA ÇÖZÜM BULUNMALI”

BAĞ-KUR borcu olanların sağlık hizmeti alamadığını ve bunun sorun olduğu söyleyen Takva, “Mevcut hastanelerdeki donanım eksikliklerinden bahsedildi. Bunlar elbette ki ülkemizin son 10-15 yılda sağlıkta yaşadığı değişim dönüşümünde çok iyi farkındayız. Bunun içinde müteşekkiriz. Çalışma Sosyal Güvelik Bakanlığı ile bağlı olarak Bağ-Kur borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanamaması meselesi var. Geçen yıl bir haber var. 2017 yılında sonuna kadar bunun olmayacağı söyleniyordu. Bunun içinde kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor. Gerekiyorsa alacakların bu insanlar tahsil edilmesi ve sağlık hizmetinden faydalanması gerekiyor. Kendisi belki sağlıktan faydalanmayabilir ancak çocuklarının bu anlamda mağdur edilmemesi gerekiyor.” Dedi.

 

TAKVA: ‘İSTANBUL’ ESKİSİ GİBİ ÇALIŞMALI

İstanbul Hastanesine de değinen Takva, “hastane eskisi gibi çalışmalı” dedi. Takva sözlerine şöyle tamamladı: “Bir İstanbul Hastanemiz var. Özel sektör eksikliği göz önüne alındığı da, KHK ile kapatılan ve ardından bakanlığa devredilen İstanbul Hastanesi’nin de acil bir şekilde esnafın mağduriyeti de giderilecek şekilde mutlaka tam kapasiteli çalışmalıdır. Ayrıca kapatıldığı düzeyde açılmasına Van olarak çok fazla ihtiyacımız var. Kapatılmasından sonra orada insanlar çok büyük mağduriyetler yaşadı. Biz defalarca sizlere yazışmalar yaptık. Burada sizin bir müdahalenize de ihtiyaç var. Burada olmanız çok önemlidir.”

 

 

“AİLE SAĞLIK MERKEZLERİNE İHTİYAÇ VAR”

Toplantıda bir konuşma yapan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise, “Bizim ilçemize bağlı birçok mahallede aile sağlık merkezlerine ihtiyaç var. Bir araya geldiğimiz halkımız bu anlamda taleplerde bulunuyor. Bu anlamda aile sağlık merkezleri konusunda sizlerden taleplerimiz var. Bu merkezlerin hayata geçirilmesi Tuşba ilçemizde yaşayan insanlarımız için önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda desteklerinizi bekliyoruz. Bunun dışında belediye olarak bisiklet yoluna ihtiyacımız var. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz ancak bakanlık olarak sizlerin desteğinize ihtiyacımız var. Şehrimizin merkezinde bir semt polikliniğine ihtiyaç var. Bu anlamda da desteklerinizi bekliyoruz. Vanlıların bu anlamda da talepleri var.” İfadelerini kullandı.

 

ORUNÇ: ÇÖLYAK HASTALARINI UNUTMADI

Çölyak Hastaları ile ilgili bir talepte Eczacı Esin Akarsu Orunç, hastaların sesi oldu. Orunç şu sözlerle hastalara destek istedi: “Ben serbest bir eczacıyım. Bu anlamda gözlemlediğim birkaç eksiklik var. Bunlardan bir tanesi glütensiz gıdalara ulaşım sıkıntısı var. Çölyak hastalığı dediğimiz bir hastalık var. Bu anlamda binin üzerinden hastamız bulunmaktadır, sadece kayıtlı olan. Bu bir yaşam biçimi olsa da bir hastalıktır. Bunun ilgili hem üretime hem istihdama hem de insanların ürünlere daha kolaylıkla ulaşması amacıyla bu anlamda bir fırın talebimiz var. Bununla ilgili bir kamu sporu hazırlanabilir diye düşünüyorum. Ayrıca bir çağrı merkezi de oluşturulursa insanlar bu anlamda daha kolay ulaşım sağlayabilecektir. Eczacılar olarak biz de İstanbul Hastanesinden dolayı sıkıntılar yaşıyoruz.”

 

AĞAR: ÖZEL HASTANE EKSİKLİĞİ VAR

İstanbul Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar ise Van’da özel hastane eksikliği olduğunu söyledi. Ağar, “2 konuya değinmek istiyorum. TSO başkanımızın da dediği gibi Van’da özel hastane eksikliği var. Birkaç hastanenin kapanması ve bir hastaneye el konulmasından dolayı ciddi sıkıntılar var. Şu anda özelde toplam 104 uzman hekim hizmet vermekte buda çok az bir rakam. İkinci bir konu Türkiye’de toplam doğurganlık binde 2.10’ken Van’da ise 3.8 bu çok ciddi bir rakam. Sağlık bakanlığına bağlı 415 uzman hekimimiz var. Ciddi anlamda bir kadın doğum uzmanına ihtiyaç var. Bunu arz etmek isterim. Bu anlamda bir çalışma yapılması gerekiyor diye düşünüyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

HASTANE KANGRENE DÖNÜŞTÜ! BİR EL ATIN

Gürpınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı bitmeyen hastaneden yakındı ve destek istedi. Doğramacı şöyle konuştu: “Bizim orada 3 yıldır devam eden bir hastanemiz var. Artık orada bir kangrene dönüşmüş durumda. Bir firma hastane yapılıyor. Hastane 10 ay önce teslim edilmesi gerekirken, 10 yataklı hastanemize henüz teslim edilmedi. Bu konuda sayın vekillerimizin de bilgisi var. Vatandaşlarımızın da bu anlamda talepleri var. Ne zaman bitecek konusunda her hangi bir şey yok. Süre sürekli uzatılıyor. Biz bir an önce oranın bitmesini talep ediyoruz. İlçe olarak böyle bir hastaneye ihtiyacımız var.”

 

 

ÇELİK: KAN IŞINLAMA CİHAZIMIZ YOK

Toplantıda bir konuşma yapan Türk Kızılayı Güneydoğu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik ise, “Biz bölge müdürlüğü olarak 6 ile hizmet veriyoruz. Bu anlamda 30 civarında hastanenin kan ihtiyacını karşılıyoruz. 2016 yılında yüzde 98 civarında bölgenin kan ihtiyacını müdürlük olarak karşıladık. Bizim kan ışınlama cihazı ile ilgili olarak başka bir bölgeden tedarik yoluyla bu hizmeti sağlıyoruz. İstanbul’dan getirdiğimiz ışınlanmış kanlar ile hizmet veriyoruz. Bizim bölgemizde ışınlama cihazı ne yazık ki yok. Bu yüzden de böyle bir çalışma yapıyoruz. Bu anlamda istenen kanı bir gün arayla başka bir ilden istemek zorunda kalıyoruz. Kızılay’ın şu anda her bölge için kan ışınlama cihazı almak gibi bir planlaması yok. Ancak bakanlıktan hastanede ışınlama cihazının olması anlamında bir talebi var.” Dedi.

 

DEĞER: PERSONEL SORUNLARI ELE ALINMALI

Van-Hakkâri Tabipler Odası Başkanı Dr. Özgür Deniz Değer ise personel sıkıntılarının konuşulması gerektiğini söyledi. Değer şunları söyledi: “Personellerin burada kalmaması gibi bir sorun var. Burada personelin sorunları ile ilgili bir çalışma yapılması gerekiyor. Personelin burada neden durmadığı ile ilgili bir çalışma yapılmalıdır. Personel bu anlamada dinlenmesi gerektiğini düşüyorum. Personel eksikliğinde bahsediyoruz. Bu anlamda bazı bölgeler personel hiç yok. Soruşturmalar kapsamında açığa alınana personellerle birlikte bu sayı daha da artıyor. Aile sağlı merkezlerinin sorunları da çok fazla ve bu konu üzerinde de durulması gerekiyor. Burada maaşların artırılması ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum.”

 

YAŞAR TEŞEKKÜR ETTİ, DESTEK İSTEDİ

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar teşekkür etti, destek istedi. Yaşar, “Belki bu Van vilayetindeki en problemli kamu yatırımı Erciş Devlet Hastanesidir. Sizin konuya el atmanızla birlikte ciddi bir inşaat yapılanması gördük. Bu konuyla ilgili hem teşekkür etmek isterim ilginize hem de bu desteğiniz ve ilginizin katkıları daha fazla bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

BOZKURT: İNSANLAR HASTA OLMAMAK ÜZERE EĞİTİLMELİ

Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ise sadece bina yapmakla sağlık olmadığını söyledi. Bozkurt şu ifadelere yer verdi: “Sağlık benim çok alanım değil ancak birkaç kelam etmek isterim. Ak Parti döneminde sağlıkta ciddi reformlar gerçekleşti. Bunu inkar edemeyiz. Van’ımız da bu anlamda kendine düşen payı aldı. Yapılan devasa hastaneler ilimize ciddi katkılar sağladı. Bunun yanı sıra ticaret odamızın söylemiş olduğu çalışmada bizler için önem taşıyor. Ancak şunu da söylemek isterim üniversite hastanemizde bize 500 metre uzaklıkta yer alıyor. Bana göre fiziki mekanlardan ziyade insan kaynağı eksikliği var. Özellikle uzman hekim eskiliğimiz var. Buradan hareket insanlarımızı hasta etmeme konusunda ilerlememiz gerekiyor. Hastane yapmaktan çok insanların hasta olmaması sağlamak çok daha önemli bir yere sahiptir. İnsanları hasta etmemek üzere eğitebiliriz.”

 

GÜLER: SAĞLIK TURİZMİ VAN İÇİN ÖNELİDİR

Toplantıda konuşan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Süleyman Güler ise, “Sağlık turizm Van için çok önemlidir. Van’ın bulunduğu coğrafi konum sağlık anlamında önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda sağlık turizm anlamda işbirliği içerisinde çalışmalar yapılabilir. Özellikle Vangölü’nün sağlık önemi turizm anlamında kullanılması gerekiyor. Bunun dışında yer altı kaynağı olaran değerlendirilen termal su kaynakları yine bu anlamda önemli bir yere sahiptir. Bunun dışında bakanlığa devredilen kurumların ve hizmet alanları daha aktif kullanılmalı. Kale yolunda yer alan bir Medikal Park Hastanesi vardı. Şu anda atıl durumda. Bunun da değerlendirilmesi gerekiyor.”

 

Editör: TE Bilisim