“Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” kapsamında başlatılan istihdam desteğine ilk olarak destek veren Van TSO, dünde işveren ve kentteki kurum kuruluş temsilcilerinin bir araya gelmesi için bir program hazırlayan Van Valiliği ile İŞKUR’un programına ev sahipliği yaptı. Toplantı da çok sayıda kişi tarafından istihdam sözü verildi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” kapsamında her işyerinin istihdamını en az 1 ya da 2 kişi artırılması kapsamında Van’da bir toplantı düzenlendi. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıdan, birçok işveren çalıştırdıkları elemanlara ek olarak 1-2 hatta 10-15 civarında yeni istihdam yapma sözü verdi. Verilen sözler Van Valisi İbrahim Taşyapan tarafından tek tek not edildi. Verilen sözlere göre binin üzerinde istihdam sözü notu alındı. Toplantıda Vali Taşyapan’a “Siz belediyede kaç kişi istihdam edeceksiniz?” sorusu üzerine, esprili bir şekilde cevap veren Taşyapan, “Biz eleman alamıyoruz, aksine çıkarıyoruz” şeklinde cevap verdi. Taşyapan ardından, “Belediye şu anda 4 bin kişiyi istihdam ediyor. Bizde İş-Kur ile 500 kişiyi daha istihdam edeceğiz sözlerine yer verdi.”

 

 

“KENTİMİZİN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİKTİR”

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van’ımızın en önemli sorunlarından bir tanesi işsizlik ve istihdam meselesidir. Bu mesele ile alakalı belki de geç kalmış bir toplantıya ev sahipliği yapmaktayız. Ankara’da zaman zaman bir takım çalışmalar ile sadece Van’ın ya da bölgemizin değil aynı zamanda Türkiye’nin en temel sorunu olan işsizlik meselesi ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Bizlerde bu çalışmalar içerisinde bugün bir arada bulunuyoruz. Bu kentimize sahip çıkmanın ve işsizliğe çözüm olması adına bir araya geldiğimiz en önemli bileşenlerden bir tanesidir.” Dedi.

 

TAKVA: ÇÖZÜM ARAMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Kırsaldaki insanların şehre artık yerleştiğini söyleyen Takva şöyle devam etti: “Bundan 15 yıl önce nüfusumuzun yüzde 70 kırsalda yüzde 30 ise şehir merkezinde yaşarken, bugün tam tersi bir durum ile karşı karşıyayız. Aşağı yukarı nüfusumuzun yüzde 60-65 kent merkezinde yaşıyorlar. Dolayısıyla kent üzerinde hem demografik olarak hem nüfus olarak hem de işsizlik meselesi olarak çok ciddi bir baskı olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Küçük toplantılar ile bu meseleyi konuşuyor ve tartışıyoruz. Ancak bugün ki kadar vücuda gelmiş, ete ve kemiğe bürünmüş bir şekilde bir araya gelmemiz olmamıştı. Ama bugün çok değer verdiğimiz bir meselenin ve bir seferberliğin başlangıcının Sayın Valimizin başkanlığında konunun muhataplarının katılımıyla bir çözüm aramaya çalışacağız.”

 

 

“VAN EN GENÇ ŞEHİRLERDEN BİR TANESİ”

Van’ın yaş ortalamasının 21-22 olduğunu söyleyen Takva, “Bu mesele aslında bir Konya, Kocaeli, Kayser ya da gelişmiş sanayi kentleri kadar ele alacağımız basitlikte bir mesele değil. Bu bizim en temel meselemizdir. Bunun bir sebebi de şudur. Van bildiğiniz gibi genç nüfus bakımından Türkiye’nin ilk 3-4 arasında yer alıyor. Yaş ortalamamız 21’dir. 1 milyon 100 bin nüfusunun yaş ortalamasının 21 ya da 22 olduğunu varsaydığımızda bizim bu genç nüfusu istihdamı için çok daha samimi ve içten bir destek ile kararlılık göstermemiz gerekiyor.” İfade etti.

 

TAKVA: POZİTİF UYGULAMA YAPILMALI

Bunun için taleplerinin olduğunu kaydeden Takva şu ifadeleri kullandı. “Bu sorunu yerel güçler ile tek başımıza çözme olanaklarına sahip değiliz Bu anda da hükümetimizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özellikle Cazibe Merkezleri destek programı kapsamında ele alınan 23 çerçevesinde, farklı desteklerle daha pozitif bir bakış açısıyla bir değerlendirme yapmasının gereğine de vurgu yapmak isterim. Çünkü burada bizim üzerimizdeki yüklerin bütün olumsuzluklara rağmen, bölgesel gelişmişlikteki makasın açıklığına rağmen elimizden geldiğince kentsel ve yerel kalkınmamız sağlamaya çalışıyoruz. Hal böyleyken az gelişmiş illerimizin içerisinde bulunan bu 23 ilde, bu kampanya çerçevesinde daha pozitif ele alınması gerektiğini de ifade etmek gerekiyor.”

 

 

“BU EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ OLMALIDIR”

İstihdamın kendilerinin ar meselesi olduğuna değinen Takva, “Ben Van TSO olarak yaklaşık 15 gün önce Ankara’da gerçekleştirilen ekonomi şurasında Sayın Cumhurbaşkanımız bu kampanyayı başlattığında, o salonda ticaret odası olarak o kampanyayı ilk başlatan biz olduk. Öncelikle ben kendi şahsım olarak bu anlamda açık bir şekilde bireysel desteklerimizi ortaya koyacağız. Orada sosyal medya üzerinden ticaret odasının bu işi bir ara meselesi yapması gerektiğini, Van’ın bu meseleyi diğer bütün sorunlardan öncelik olarak ele alması gerektiği vurguladım. Şu an çalıştırılan insanlara ek en az 2 kişi eklenmesi gerektiği taahhütlünü verdik. Keza bizim yönetim kurulu üyelerimizde o desteği sağladılar. Daha sonra odamız bünyesinde bulunan arkadaşlarda bu işe destek verdiler. Van’ın en önemli sorunu için bugün bir araya gelmenin çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Odamızın da bu çağrı yapıldığında bunu ilk destekleyen oda ve ev sahipliği yapmış olmamız hasebiyle buradaki değerli katılımcılar ile paylaşmaktan çok mutlu oldum. Bugün buraya gelen ve duyarlılık gösteren herkese çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

“MAAŞI SENDEN, GİDERLER DEVLETTEN”

Toplantıda konuşan İş Kurumu (İş-Kur) Van İl Müdürü Salih Serçe şu ifadelere yer verdi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlatılmış olan ‘İstihdam Seferberliği’ için bugün bir aradayız. 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) 31 Aralık 2016 tarihinden sonraki süreçte 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere işverenlerimizin mevcut sigortalıları üzerine alacakları her artı istihdam ile ilgili değerlendirme de bulunacağız. Bu noktada önceki teşviklerin hepsinin bir kenara bırakırsak şu anda devletin sunmuş olduğu desteklere baktığımızda şu görünüyor. Şu anda işverenlerimizin tamamının alacağı artı her sigortalımız için, ‘maaşı senden, bütün kanuni giderleri de devletten’ sloganı ile yola çıkıldı. Şu anda bizlerde bu toplantıyı siz kıymetli işverenlerimizi bilgilendirme noktasında ve bunu teşvik kapsamında atılabilecek adımları hayata geçirme noktasında bir çalışma içinde olacağız.”

 

 

İŞTE TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI

Teşvikten yararlanmanın şartlarını da anlatan Serçe, “Bunun yerine getirilebilmesi için birkaç şartı bulunmaktadır. 31 Aralık 2016 tarihinden sonraki sigortalı sayısına ek olması gerekiyor. Yani siz mevcut sigortalı sayısını düşürüp yerine yenisini alayım dediğinizde o teşvik kapsamına dâhil olmuyor. Diğer bir şartı alacağınız ek sigortalının kesinlikle son 3 ay içerisinde bir sigorta ya da SGK’ya bir kaydının olmaması gerekiyor. Bu noktada da birçok işverenimiz yanlış değerlendirmelerde bulunmasınlar. Bu noktada sizlerin de hassasiyet göstereceğine inanıyoruz. Diğer bir konu biz çok sayıda işyeri ziyaretinde bulunduk. Gittiğimiz işyerinin çoğunda yarı yarıya bir kayır dışı gördük. Özellikle işverenlerimizden istirhamımız şudur. Kayıtsız olan işçileriniz için biraz daha hassasiyet gösterip bu elemanları kayıtlı yapın. Zaten yılsonuna kadar bu işçinin tüm kanuni giderlerini devlet verecektir. İş başı eğitim programlarımız var. İşbaşı eğitim programlarımız 1 yıldı. Ancak son teşviklerin ardından bu süre 3 aya düşürüldü. Bu süreden sonra elemanlar 1 yıllık süre içerisinde istihdam edilmesi gerekiyor. Bizde bu nokta da Van için 10 istihdam hedefi koyduk.” Dedi.

 

“KAYIT DIŞI ELEMAN ÇALIŞTIRMAYIN”

Kayıt dışı çalışanlarla ilgili konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Van İl Müdürü Abidin Göksoy şunları kaydetti: “Öncelikle kayıt dışı çalışma ile ilgili birkaç konuya dikkat çekmek isterim. Kayıt dışı çalışanlar noktasındaki sonuçları incelediğimizde kıdem ve ihbar tazminatlarından, sağlık ve anaların yardımlarından, iş göremezlik ödeneklerinden, ölüm, maluliyet ve yaşlılıklarından mahrum kalma. İşverenler yönünden incelendiğinde. Haksız rekabetin ortaya çıkması, iş kazası, denetim, ağır yaptırımlar ile karşılaşma, hibe kredi ve desteklerden yoksun kalma, verimlilik ve motivasyonun azalması. Devlet açısından baktığımızda ise; vergi ve prim kaybı, Çalışan emekli dengesinin bozulması, primsiz ödemelerin artması, adaletsizlik, yoksulluk ve ahlaki dejenerasyon gibi kayıplardır.”

 

 

ALINAN İŞÇİ VE TEŞVİK TUTARLARI

Şu ana kadar alınana desteklerle ilgili bilgiler veren Göksoy, “Daha önceki kayıt dışı çalışmalarının fazla olmasının başında istihdamın üzerindeki mali yüklerin çok yüksek olduğu sayılırken, günümüzde uygulanan teşvik programı ile bu sorun giderilmiştir. 10’nun üzerinde sigorta primi teşviki yürütülmektedir. 2016 yılının Kasım ayında ilimizde uygulanan prim teşviklerinden faydalanan işveren sayısı net tutarını incelediğimizde 5510 kanunun numaralı teşvikte, primlerin ve tahakkuklarının zamanında yapılmasıyla ilgili teşvikten yararlanan işveren sayımız 5 bin 183, teşvik tutarı ise 2 milyon 540 bin TL’dir. 6486 numaralı kanun teşvikinde 10 ve üzeri işçi çalıştıran bu sayı 2015 Mart ayında 1 işçiye düşmüştür. Bu teşvikten faydalanan işveren sayımız ise 4 bin 648, teşvik tutarı ise 2 milyon 247 TL’dir.” İfadelerini kullandı.

 

GÖKSOY: ÖNEMLİ BİR TEŞVİK PAKETİ

Göksoy son olarak şunları dile getirdi: “Hazine müsteşarlığı ekonomi bakanlığı finansmanı ile desteklenen teşvikten faydalanan işveren sayımız 21 teşvik tutarı ise 343 bin 927 TL’dir. Kadın, genç ve mesleki yeterlilik teşvikinden yararlana işveren sayımız 400, teşvik tutarı ise 228 bin TL’dir. Hazine tarafından desteklenen engelli teşvikinden faydalanan işveren sayımız 72, teşvik tutarı ise 45 bin TL’dir. Maliye bakanlığının finansmanı ile desteklenen Ar-Ge teşvikinden faydalanan işverenimiz maalesef 2, teşvik tutarı ise 555 TL’dir. Ekonomi bakanlığının desteği ile bölgesel yatırım teşvikinden yararlanan işveren sayısı 7, teşvik tutarı ise 132 bin TL’dir. Bu teşviklere ilaveten, 687 KHK’ya göre en son getirilen teşvikte ise devletimiz işverenlerimize, ‘Siz işçilerin maaşını ödeyin, diğer kalemlerin toplamı olan 773 TL ise bizdendir ’ demiştir.”

 

 

“EN HAYIRLI TOPLANTIYI YAPIYORUZ”

Toplantıda bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise, “Yaptığımız en hayırlı toplantılardan bir tanesini yapıyoruz. İnşallah bu toplantı beklentilerimizin üzerine çıkarak bizler ve sizleri sevindirecektir. Sonucu şimdiden hayırlı olan bir toplantıdır. Hayatta en önemli şey çalışmak, kendi emeğiyle evine ekmek götürmek, sabah kalktığı zaman gidecek bir işi olmasıdır. Sizler bunu sağlayan insanlarsınız ve çok değerli kişilersiniz. 5, 10, 50 kişi çalıştırıyoruz diyenler var. İlimizde çok şükür son zamanlarda 150-200 kişi çalıştıran yerler var. Bunlar çok önemli gayretlerdir. Dinlemek ve bunu söylemek çok kolaydır. Ancak bunun yerini sağlamak, buna uygun iş üretmek, katkıda bulunmak o kadar kolay değil. Ben bu arkadaşları bir kere daha tebrik ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

TAŞYAPAN: İSTİHDAM ÇOK ÖNEMLİDİR

İşçilerin işverenler için önemli olduğunu dile getiren Taşyapan şunları söyledi: “Bu önemli ve hayırlı işlerin başlangıcında ülkemizde ve diğer ülkelerde bildiğiniz gibi istihdam en önemli olaydır. Bir ülkede üretimler yapılabilir, çok büyük ihracatlar yapılabilir, ekonomik büyükler bazen beklediğimizin üzerinde olabilir. Ancak bütün bunları hayata geçirenler çalışanlardır. Oraya aldığımız elemanlarımızdır. Onlar sadece işçi değiller aynı zamanda oranın sahipleridirler. Çünkü onların sayesinde o üretimi yapabiliyoruz. Geldikleri gün acemi olarak değerlendiriyoruz 3-5 sene sonra en değerli elemanlarımız haline geliyorlar. Onların olmadığını düşünemiyoruz. Bir ustabaşınız olmadı mı işiniz olmaz. O insanlar işlerinden gittikleri zaman işini kaybedebilirsiniz. Onlar aynı zamanda oraya gelen yeni elemanları eğittikleri için o iş yerleri aynı zamanda bir okul görevi üstleniyorlar. Bu anlamda bir herkes bir birine muhtaçtır. İşveren, çalışanına, çalışan patronuna, biz sizlere muhtacız.”

 

 

“ÇÜNKÜ İNSAN HER ŞEYİN BAŞIDIR”

Türkiye’de istihdam alanında birçok çalışma yapıldığını ifade eden Taşyapan, “Biliyorsunuz ülkemizde istidama ve kalkınmaya yönelik olarak büyük modeller uygulanmaktadır. Bu tek bir unsur ile olmaz. Kalkınma sadece üretimle olmaz. Sosyal ilişkiler ile olur. Bu anlamda sosyal politikalarla, ekonomik politikalarla desteklenmesi gerekiyor. İnsan unsuru kalkınmada çok önemlidir ve çok önemli bir katkı sunar. Çünkü insan her şeyin başıdır. Paramız olabilir, fabrikada kurabiliriz, ancak bunun içinde çalışacak ve üretilen ürünleri pazarlayacak insanlarımız olmadığı zaman başarılı olamayız. İnsan bir işletme için çok değerli bir kaynaktır. Elimizdeki bu kaynaklar için çok önemli işler ve eğitim yapmamız gerekiyor.” Dedi.

 

“6. BÖLGE ÖNEMLİ TEŞVİKLER ALIYOR”

6. Bölge teşviklerinin önemli olduğunu kaydeden Taşyapan şöyle devam etti: “Bu yüzden devletimiz ve hükümetimiz daha fazla insana iş üretmek için farklı politikalar uygulamaktadırlar. Bölgemiz biliyorsunuz, bu anlamda bölgemiz ve ilimiz en önemli politikalardan bir tanesidir. Bu bölgede 6. Bölge teşvikleri uygulanıyor. Biliyorsunuz son yıllarda en önemli teşvikler 6. Bölge teşviklerinde yer almaktadır. Bunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Bunun yanına yakın zamanda hükümetimizin yeni bir paketi açıklandı. Bu paket 23 ilimizde uygulanacak. Bu kapsamda 6 cazibe merkezi var ve bu illerden bir tanesi de Van. Bununla ilgili hazine arazilerinin ve OSB’deki arazilerinin ücretsiz olarak, üretim yapılacak olan binaların ücretsiz yapılması, alınacak olan aletlerin yarısının devlet tarafından ödenmesi ve devlet alımının katkıları ile bu paket hayata geçirildi. Bu kapsamda başka illerde yatırım yapan firmalar Van’a geldiğinde destek alacaklar.”

 

 

TAŞYAPAN: İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILDI

KHK ile yeni ve güzel teşviklerin verildiğini kaydeden Taşyapan, “Zaman zaman ekonominin durmasından dolayı istihdamda azalmalar olabiliyor. Bu tüm dünyada da yaşanmaktadır. Ülkemiz çok büyük badireler atlattı. Ekonomik bu sorunlara rağmen iyi seviye de devam etmektedir. Mevsimsel durumlarla birlikte istihdamlarda azalmalar olabiliyor. Bu paketlere dahil olarak KHK ile yeni teşviklerde ortaya getirildi. Cumhurbaşkanımız bildiğiniz gibi bir istihdam seferberliği başlattı. Buda en az 1 kişi ile başladı. Ben hepinizin bunu yapabileceğine inanıyorum. Ben burada çok büyük bir işveren olarak kendimi görüyorum. Ben vali olduğum için kamuda en fazla işveren benim. Ancak bu teşvikler beni kapsamıyor. Siz özel yatırımcıları kapsıyor. Bunun ilk programı TOBB’da yapıldı. Orada Sayın Cumhurbaşkanına büyük destekler verdi. Van TSO’da bu anlamda üzerine düşeni yaptı ve gerekli destekleri verdi.” İfade etti.

 

“EN ÖNEMLİSİ İNSANLARI İŞ SAHİBİ YAPMAKTIR”

Taşyapan son olarak şunları dile getirdi: “Hepimiz bu seferberliğe katılmak zorundayız. Bir kişiye iş vermek en mutluluk veren olaylardan bir tanesidir. Bizler mesaimizin bir çoğunu bizden iş isteyen insanlara ayırmak zorunda kalıyoruz. Onlardan bir tanesine iş verdiğimiz zaman eve en huzurlu gittiğimiz gün oluyor. Bunu sizlerde yaşıyorsunuzdur. Bu yüzden insanlar evlerine gittikleri zaman ben iş sahibi oldum, artık böyle bir gelirim oldu deyip ailesine müjde verdiği zaman bizlerde çok mutlu oluyoruz. Bizde bu seferberliğe yürekten katılalım. Hepinizin buraya gelmesi de bu seferberliğin güzel bir karşılık gördüğünün göstergesidir.”


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim