ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, Eski Van Şehrinde devam eden çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. Konyar gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tüm alanın yeniden ayağa kaldırılması için yaklaşık bir yıllık bir projelendirme süresi var. 3 yılın sonunda buradaki binaların ayağa kaldırılmış şekilde görmenizi umut ediyoruz. Ve bu da çok uzak bir ihtimal değil.” Dedi.

 

Eski Van Şehrinin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar devam ederken, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, devam eden çalışmalara dair açıklamalarda bulundu.

 

Fotoğraflar için tıklayın

 

VAN ŞEHRİNİN FİLMİ ÇEKİLECEK

Konyar, Kültür ve Turizm Bakanlı ile İstanbul Üniversitesi adına yürüttükleri ‘Eski Van Şehrinin’ kazı çalışmasının ikinci aşamasını başlattıklarını dile getirdi. Konyar, “Bu çalışmaların ikinci aşamalarını DAP idaresi ve Kültür Turizm Bakanlığı çerçevesinde destekleniyor. Burada yapılmak istenen şu. 19’uncu ve 18’inci yüzyıla ait Osmanlının Türk İslam kent dokusunu tekrar ayağa kaldırmak için çalışma yürütüyoruz. Bu arada şehrin animasyon çalışmaları da yürütülüyor. 4 ay içinde animasyon çalışmalarıyla eski Van şehrinin eski kent dokusu, camileriyle, kiliseleriyle yaklaşık 10 dakika sürecek film çalışmasını da başlatmış bulunmaktayız.” Diye belirtti.

 

 

BÖLGENİN TURİZM POTANSİYELİ ARTTIRILACAK

45 hektarlık bir alanda çalışma yürüttüklerini vurgulayan Konyar, “Bu alanın tümünün kazılması arkeolojik ve sanat tarihi açısından doğru değil. Biz küçük modellerle dar alanlarda modelleme çalışması yaprak öncelikle önümüzü görmeye çalışıyoruz. Bu bölgenin çevre düzenleme çalışması ile birlikte bölgenin turizm potansiyeli açısından destinasyon noktası oluşturma çabamız var.” dedi.

 

 

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE SİTEM

3 kilometrelik bir yürüyüş yolu projelerinin olduğunu söyleyen Konyar, “DAKA ve DAP destekli bir proje bu. Ama ne yazık ki Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bu konuda sıkıntılarımız var. genel müdürlüğümüz bu konuda oldukça yapıcı yaklaşıyor ama yerel noktada birçok sıkıntı yaşıyoruz.  Bizim burada Kaya Çelebi Cami, Horhor Cami ve Hüsrev Paşa Cami olsun çalışmaları daha bitmiş değil. Ben kendim 18 yaşımdan bu yana burada kazı çalışmalarına katılıyorum, ama bu zamana kadar devam eden bir restorasyon var. Bu restorasyon çalışmaları bizim yapacağımız bütüncül çalışmalarımız da ciddi derecede etkiliyor. Bu noktada Vakıflar Genel Müdürlüğü bizi hep destekliyor, yardımcı oluyor ama bölgesel noktada çözemediğimiz birçok şey var. Birçok sıkıntımız var. Çözmeye çalışıyoruz ama buradaki yerel yetkililer bize yardımcı olmuyorlar.” Şeklinde konuştu.

 

 

KURUMLARA ÇAĞRI!

Konyar konuşmasına şu ifadelerle devam etti: “Arkanızda gördüğünüz alan 5 bin 600 metrekarelik alanda Osmanlının 19’uncu yüzyıl kamu yapıları yer alıyor. Bunlar belediye binası, mahkeme binası, kamu maruf milli eğitime ait yerler, dükkanlar ve binalar var. bizim DAP’la oluşturduğumuz proje çerçevesinde bu alanların tekrar ihya edilmesi ve gerçek işlevlerine dönüştürülmesi var. Bu iki ay sürecek. Önümüzdeki sene bunun projelendirilmesini ve yeniden ayağa kaldırılmasını yapacağız. Ve umut ediyorum ki ilgili kurumlar buraya gelsinler ve görsünler. Biz buranın ayağa kaldırılmasının ardından gerçek işlevleri ile kullanılmasını hedefliyoruz.”

 

 

3 YIL SONRA VAN ŞEHRİ AYAĞA KALKACAK

Eski Van Şehrinin tam olarak ayağa kaldırılması için bu yıl iki aylık çalışmalarının olduğunu dile getirerek, “Tüm alanın yeniden ayağa kaldırılması için yaklaşık bir yıllık bir projelendirme süresi var. 3 yılın sonunda buradaki binaların ayağa kaldırılmış şekilde görmenizi umut ediyoruz. Ve bu da çok uzak bir ihtimal değil. Özellikle Erzurum DAP Van’daki kültür yatırımları konusunda inanılmaz hevesli ve destekçi. Tabi ki DAKA’da bu konuda destek sunuyor. Bütün projeleri birlikte yapıyoruz.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim