Manisa’nın Soma ilçesinde önceki gün trafo patlamasından sonra bir kömür madeninde başlayan yangın Türkiye’nin içini yaktı! Kaderleri kömürle yazılmış yüzlerce emekçinin çalıştığı maden ocağından gelen haberler sabah saatlerine kadar Türkiye’yi yasa boğdu. Yerin yüzlerce metre altında yaşanan can pazarından her dakika yeni canlar çıkarılırken tüm Türkiye’yi matem havası sardı. Yerin altından cansız bedenler bir bir çıkarılırken bu görüntüler en çok da Van halkının içini yaktı. 2011 yılında meydana gelen depremde aynı acıyı yaşayan Van halkı Soma’daki o dramı daha büyük bir hüzünle karşıladı. Vanlılar dualarıyla yaşama tutunmaya çalışan emekçileri için ellerini semaya kaldırdı. Van için Türkiye’nin ‘tek yürek’ olduğu o günleri yaşayan Van’dan daha sabahın ilk saatlerinde Soma için dualar ve yardım teklifleri edilmeye başlandı. Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş yardıma hazır olduğunu dile getirirken gözler akşam saatlerine kadar 250 emekçinin çıkarıldığı o maden ocağından bir an bile ayrılmadı… İşte o patlamanın ardından Soma’nın acısını paylaşan ve yardıma hazır olan Vanlıların o mesajları:

EŞ BAŞKANLAR: İMKANLARIMIZI SEFERBER ETMEYE HAZIR

Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan facia nedeniyle bir mesaj yayınladılar. Eş başkanlar, yayınladıkları mesajda, "Dün Soma'da yaşanan iş cinayetinde şu ana kadar 232 emekçi hayatını kaybetmiş, maden ocağında halen 200'den fazla emekçinin olduğu belirtilmiştir. Bu katliamda hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara şifa, şu an maden ocağında mahsur kalan 200'den fazla emekçinin sağ salim ailelerine kavuşmasını diliyoruz. Yakın zamanda, deprem nedeniyle aynı acıları yaşamış bir kent olarak bu acıyı çok iyi biliyor ve Soma halkımızın acısını Van halkı olarak yüreğimizde hissettiğimizi belirtmek istiyoruz. Kentte yaşayan halkımız adına Soma halkına taziyelerimizi bildiriyor, Van kenti olarak tüm imkanlarımızı seferber etmeye hazır olduğumuzu belirtiyoruz" ifadelerine yer verildi.

BAŞKAN ÖZGÖKÇE: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN

Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciası dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayımladı.
Doç. Dr. Özgökçe, yayımladığı masajında, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen feci kazanın tüm Türkiye’yi yasa boğduğunu belirterek, “Manisa’nın Soma ilçesinde milletçe hepimizin yüreğini kanatan ve acıya boğan maden ocağı faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerinin acısını yürekten paylaşır, yaralı olan kazazedelerin ise bir an önce sağlıklarına kavuşmaları umuduyla acil şifalar diliyoruz. Bir daha böyle elim olayların yaşamaması dileğiyle milletimizin başı sağ olsun” dedi.

BİDAV VE KESER’DEN SOMA İÇİN TAZİYE MESAJI

Van’ın İpekyolu Belediyesi eş başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden ocağı faciası nedeniyle bir taziye mesajı yayınladılar.

Eş başkanlar Bidav ve Keser, yayınladıkları mesajda, dün Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden ocağı faciasında yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu. Yaşanan facianın tarifinin imkan edilemez bir iş cinayeti olduğunu belirten eş başkanlar, halen madende kurtarılmayı bekleyen işçilerin olduğunu hatırlatarak, Van’dan Soma’ya gerekli tüm yardımlara hazır olduklarını ifade ettiler. Eş başkanlar, “Şu ana kadar 201 emekçi hayatını kaybetmiş, maden ocağında halen 200'den fazla emekçinin olduğu belirtilmiştir. Bu katliamda hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara şifa diliyoruz. Maden ocağında mahsur kalan 200'den fazla emekçinin ise kısa bir zamanda sağ salim ailelerine kavuşmasını diliyoruz” dediler. Van’ın yakın zamanda deprem nedeniyle aynı acıları yaşamış bir kent olarak böylesi büyük bir acıyı çok iyi bildiğini ve bu acıyı yürekten paylaştıklarını belirten eş başkanlar, “Soma halkımızın acısını Van halkı olarak yüreğimizde hissediyoruz. İhtiyaç duyulduğu halde tüm imkanlarımızın madenciler ve aileleri için seferber edeceğimizi belirtmek istiyoruz” diye belirttiler.

TAKVA: MADDİ VE MANEVİ DESTEĞE HAZIR

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Soma’da maden ocağında meydana gelen patlama ile ilgili bir mesaj yayınladı.

Takva, yayınladığı mesajında, “Soma ilçemizde maden ocağında meydana gelen patlamayı büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Yaşanan elim olayda hayatlarını kaybeden vefakâr emekçilerimiz bizleri üzüntüye boğmuştur. Patlamadan yaralı olarak kurtulan emekçi kardeşlerimizin bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz. Yerin yüzlerce metre altında alın teri dökerek hayatlarını, sağlıklarını tehlikeye atmak suretiyle yaşamlarını sürdüren kahraman emekçilerimizin ne yazık ki yaşam mücadeleleri çok zorludur. Meydana gelen patlamada da hayat mücadelelerinin ne kadar zorlu ve meşakkatli olduğunu bir kez daha öğrenmiş bulunmaktayız. Yakın bir zamanda depremi, oluşturduğu tahribatı ve verdiği acıları yaşayan bir kentin insanları olarak acınızı çok iyi anladığımızı ve yürekten paylaştığımızı ifade etmek isteriz. Olayda hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar, ailelerine ve sizlere sabır diliyoruz. Van TSO ayrıca Manisa Valisi, Soma Belediye Başkanı ve Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’na da geçmiş olsun dileklerini ileterek, Van iş dünyasının her türlü maddi ve manevi desteğe hazır olduklarını bildirdiler” dedi.

ŞAHİN: MESLEK ÖRGÜTÜ OLARAK ACIYI PAYLAŞIYORUZ

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasıyla ilgili bir başsağlığı mesajı yayınladı. İbrahim Şahin, yayınladığı mesajında, "Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan maden ocağında çıkan yangın sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan madencilerimizin acısını paylaşıyoruz. Hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine baş sağlığı ve sabır temenni ediyor, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu tür acı olayların bir daha yaşanmaması temennisi ile milletimize başsağlığı diler, yüreklere düşen bu acıyı meslek örgütü olarak paylaştığımızı belirtiriz" dedi.

TUĞRUL’DAN SOMA İÇİN TAZİYE MESAJI

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan facia için taziye mesajı yayınladı. Emin Tuğrul, yayınladığı mesajında, “Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyor, göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberlerin gelmesini yürekten temenni ediyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

ARAS’TAN SOMA İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, Soma’daki maden yangını kazasında yaşamını yitiren işçiler için başsağlığı mesajı yayınladı. AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, yayınladığı mesajda, “Geçtiğimiz Manisa’nın Soma ilçesinden gelen müessif maden ocağı yangını haberi yüreklerimizi yaralamış ve hepimizi derin bir kedere sevk etmiştir. Bu müessif kazada yaşamını yitiren şehit kardeşlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyor, yaralı kardeşlerimize de Allah’tan acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Türkiye’nin başı sağ olsun” dedi. 

Editör: TE Bilisim