Siyasi parti, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları Sivas katliamının 22’nci yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Madımak Otelinde 37 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin yapılan açıklamalarda yaşanan katliam kınandı. Van kamuoyu yaptığı bu açıklamalara ‘Sivas Madımak’ın unutmadığını gösterdi.

 

İşte Sivas katliamı için yapılan açıklamalar:

HDP: DEVLETİ ÖZÜR DİLEMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Yönetimi Sivas katliamının yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada devleti, toplumsal barışın kurulması, benzer acıların bir daha yaşanmaması için katillerden hesap sormaya, Alevilerden ve demokratik kamuoyundan özür dilemeye çağırısında bulundu. Sivas katliamının 22. Yıldönümü nedeniyle HDP Van İl binasında düzenlenen basın toplantısına HDP İl Eş Başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi ve il yöneticileri katıldı.

 

Toplantıda konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Bundan tam 22 yıl önce Sivas’ta bulunan Madımak otelinde 37 aydın, 37 canın faşist güçler tarafından yakılarak katledildiğine dikkat çekti. 2 Temmuz 1993’te bütün dünyanın gözü önünde yaşanan bu vahşetin ardından dönemin Başbakanı Tansu Çiller, “ Neyse ki otelin etrafında toplanan vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelmemiştir’ diyerek daha o gün katilleri devletin koruması altına aldığını kaydeden Dilekçi, “ O günden bu yana katliamın sorumluları açığa çıkarılmadığı gibi, katliamı gerçekleştirenler çok açık bir biçimde korundu. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğradığı yönünde ki karar için ‘Hayırlı olsun’ diyerek devletin Sivas katliamına bakış açısını net bir şekilde ortaya koymuştur. Çünkü; Sivas katliamı devletin Alevilere, farklı kimlik, kültür ve inançlara bakışının bir sonucu olarak gerçekleşti.” Dedi.

 

Katliamın ardından başlayan Sivas katliamı davasında ise yargının sunulan delilleri bile inceleme gereği duymadığını ifade eden Dilekçi, “ Sonuç olarak zaman aşımı kapsamında değerlendirip dosyaları rafa kaldırmış ve bu katliamın da üstü kapatmaya çalışmıştır. Sivas katliamını gerçekleştiren zihniyet bugün de Alevi vatandaşlarımızın oturduğu evlerin işaretlenmesiyle, Alevi çocuklarına zorunlu din dersi okutulmasıyla devam ediyor. Bugün DAİŞ çetelerinin yaptığı vahşet ile Sivas katliamını yapan zihniyet aynıdır. Devlet, Bu bağnaz-faşist zihniyetle hesaplaşmadığı sürece halklar hep katliam tehdidi altında olacaktır.” diye konuştu.

 

ORTAK DEĞERLERİ KORUMAK MÜCADELE GEREKÇEMİZDİR’

Dilekçi konuşmasını şöyle sürdürdü : “Sivas katliamı aradan geçen 22 yıla rağmen hâlâ toplum vicdanında bir yara, bir sızı olarak, T.C tarihinde tıpkı Dersim katliamı gibi bir kara leke olarak kalmaya devam edecektir. T.C’nin karanlık geçmişiyle hesaplaşması aydınlık bir gelecek için şarttır. Vicdanlar ancak böyle temizlenebilir, adalet ancak böyle yerini bulabilir. Bizler HDP olarak farklı kimlik, kültür ve inançları halklarımızın ortak değerleri ve zenginlikleri olarak görüyoruz. Bu ortak değerleri korumak ve yaşatmak mücadele gerekçemizdir. Çorum, Maraş, Sivas ve Gazi katliamını gerçekleştiren zihniyetle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Sivas katliamının sonuna kadar takipçisi olacağız. Sivas katliamında yaşamını yitiren 37 insanımızı tekrar saygıyla anıyor, katliamı bir kez daha lanetliyoruz.”

 

ERCİŞ BELEDİYESİ’NDEN KINAMA MESAJI

Erciş Belediyesi eş başkanları Abdurrahman Çağan ve Diba Keskin, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak'ta 37 kişinin yakılarak can verdiği katliamın yıl dönümü vesilesiyle mesaj yayımladı.

 

Eş başkanlar Abdurrahman Çağan ve Diba Keskin, Sivas Madımak Katliamının diğer toplumsal trajediler gibi bu ülke tarihinde bir leke olduğunu vurgulayarak katliamı nefretle kınadıklarını belirtti. Eş başkan Çağan ve Keskin yayımladıkları mesajın devamında ise şunları dile getirdi; '' 2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak otelde çoğu aydın ve yazar olmak üzere 37 insanın yakılarak öldürülmesi olayı, mevcut tekçi zihniyetin farklı olanı reddeden anlayışı sonucudur. Ve bu anlayış Dersim'de, Zilan'da, Roboski gibi diğer toplumsal trajediler gibi bu ülke tarihinde bir leke olarak kalmaktadır. O dönem bu zihniyet mahkum edilseydi bugün İŞİD çeteleri Rojava'da, Güney'de benzer katliamları yapamazdı. Madımak Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle, bu katliamı kınadığımızı bir kez daha buradan belirtiyoruz.''

 

İPEKYOLU: ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUZ

İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Aygül Bidav ve Veysel Keser’de yayınladıkları mesajda şu ifadelere yer verdi: ''2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin Sünni karanlık güçler tarafından yakılması. Çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanan Sivas katliamını unutmadık unutturmamalıyız. Halkların demokratik birlikteliğini hedef alan ve toplumu tek dil, tek din, tek millet diye ötekileştiren bu linç kültürünün bu topraklarda felaketten başka hiç bir getirmediğini geçmişte gördüğümüz gibi günümüzde de bunu yaşamaktayız. Tarihe kara bir leke olarak düşen bu gibi olayların bir daha yaşanmaması için her kesin barışa ve huzura olan sağduyuya destek vermesini temenni ediyoruz. Madımakta yaşamını yitiren 33 yazar, ozan ve düşünürümüzün yakınlarına Allah'tan rahmet diliyoruz.''

 

EŞBAŞKAN ÇOBAN VE KAYA'DAN ‘SİVAS’ MESAJI

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, 22 yıl önce 35 kişinin yakılarak katledildiği Sivas katliamının yıldönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Eşbaşkanlar, "İnsanlık suçu işleyenler aklandıkça, katliamlar devam edecektir" dedi.

 

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, 22 yıl önce 35 kişinin yakılarak katledildiği Sivas katliamının yıldönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Tarih boyunca bu topraklar üzerinde yüzlerce katliamın yaşandığını hatırlatan Eşbaşkanlar, katliamların hesabının sorulmaması ve devletin bu katliamlarla yüzleşmemesinden dolayı Sivas'a benzer onlarca katliamın halklara yaşatıldığına dikkat çekti. Farklı inanç ve kimliklere yönelik katliamların devletin bizzat desteği ile yapıldığını söyleyen Eşbaşkanlar, bu katliamları işleyenlerin ise yine hükümetlerin desteği ile devletin en üst kademelerine atanarak ödüllendirildiklerini söyledi. Eşbaşkanlar açıklamalarında, "Devletin gücünü arkalarına alarak bu katliamları işleyenler, bilinmelerine rağmen yargı önüne çıkarılmamış ve devlet bu katil ve katliamlarla yüzleşmemiştir. Bu süre içerisinde bırakın adaletin sağlanmasını, insanlık suçu işleyen bu katiller aklanmıştır. Sivas katliamı tüm gerçekleri ile ortaya çıkarılmamasından dolayı Roboski ve birçok katliam gerçekleşmiştir. Bu katliamların bir daha yaşanmamasının tek yolu yüzleşme ve hesap sormadır. Bu katliamların hesapları sorulmadan, devlet acılı ailelerden ve tüm halklardan özür dilemeden bu acılar her gün biraz daha ağırlaşacaktır" ifadelerine yer verdi. 

 

Yaşanan katliamı lanetleyen Eşbaşkanlar Çoban ve Kaya, "22 yıl önce Madımak'ta katledilen tüm canlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz" dedi. 

 

EDREMİT MADIMAK KATLİAMINI KINADI

Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan 2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta Madımak Otelde 35 aydın ve sanatçıyla beraber katledilen 2 otel işçisinin yakıldığı katliamı yayınladıkları mesajla kınadı.

 

Eş Başkanlar Türkiye'de 'Tek Millet' zihniyetiyle farklı etnik gruplara halklara dönük gerçekleştirilen katliamlar gerçekleştirdiği gibi bir dönem sonra 'Tek Din Mezhep' algısıyla Çorum'da, Maraş'ta katliamlara imza atan baskıcı, totaliter anlayışın 2 Temmuz 1993 yılında bir kez daha ortaya çıkarak Sivas Madımak'ta 35 aydın sanatçıyla beraber toplamda 37 kişiyi gözünü kırpmadan katlettiğini belirtti. Eş Başkanlar mesajlarında "22 yıl önce bu gün Sivas Madımak Otel'de 33 aydın sanatçıyla beraber 2 otel çalışanı inkarcı, imhacı zihniyet tarafından katledildi. ' Tek Millet' algısıyla katliamlara imza atanlar Sivasta da ' Tek din ve mezhep ' anlayışıyla 37 insanı canice yakarak bir katliama daha büyük bir soğukkanlılıkla imza attılar. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas'ta bulunan aydın ve sanatçıların bu kadar kolay bir şekilde katledilmelerinin ya da katlettirilmelerinin hiçbir insanlık vicdanında yeri yoktur.” Madımak'ta katledilenleri saygıyla andıklarını ifade eden Eş Başkanlar, katliamı gerçekleştirenleri kınadıklarını belirtti.

Editör: TE Bilisim