Van’da Sivil Toplum Kuruluşlarının arasına yeni bir soluk daha eklendi. Van Sivil Toplum Konseyi (Van STK) olarak kurulan sivil toplum kuruluşu Van’a sahip olmayı değil, Van’a sahip çıkmayı hedefliyor. Mehmet Eyyüp Acar'ın Kurucu Başkanlığı’nda bir araya gelen bileşenlerin oluşturduğu Van Sivil Toplum Konseyi'nin dönem başkanlığına ise Özhan Hakan getirildi.

 

Kurulan Van STK ile ilgili yapılan basın açıklamasında ilk olarak, “Bilindiği üzere, uluslararası güç odakları arasında yaşanan üstü örtülü tahakküm ve emperyal yayılmacılık savaşı ne yazık ki çatışma, ölüm, kan, gözyaşı ve topyekûn yıkım şeklinde. Yaşadığımız Ortadoğu coğrafyasında kendine fiili alan açmış ve Müslüman Ortadoğu halklarına ağır bedeller ödetmiştir, ödetmeye de devam etmektedir.” İfadeleri yer aldı.

 

“HALKIN DİRAYETLİ DURUŞU BERTARAF ETMİŞTİR”

Türkiye’nin kapsamlı saldırılara uğradığı ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Elbette ülkemiz de bundan nasibini almakta ve türlü hamlelerle bu kirli imha ve paylaşım mücadelesinin savaş arenası yapılmak istenmektedir. Muktedir devlet ve global güç odaklarının bu taarruz ve tazyiklerinde yerel işbirlikçi bulmakta hiç de zorlanmadıklarına yakın zamanlarda pek çok kez milletçe tanık olduk, oluyoruz. Nitekim en kapsamlı saldırıların 15 Temmuz’da gerçekleştirmiş fakat gerek iktidarın ve gerekse halkın dirayetli karşı duruşuyla bertaraf edilmiştir. Ülkemiz üzerinde halen sürmekte olan gerek askeri, ekonomik, siyasi, toplumsal hassasiyetlerin tahrik ve tahrip edilmesi yoluyla tatbik edilen, açıktan veya örtülü yıkıcı faaliyetlerin varlığının devam edeceği de açıkça görülmektedir. Doğu Anadolu’nun en büyük kenti ve dinamik bir sosyoekonomik yapıya sahip olması hasebiyle de bölgenin en büyük ekonominin merkezi olan Van’ın tüm bu olanlardan etkilenmemesi düşünülemez. Ülkede yaşayan her birey gibi bizler de bundan azade değiliz, olamayız.”

 

“VAN SİVİL TOPLUM KONSEYİNİ OLUŞTURMUŞ BULUNUYORUZ”

Ülke ve bölge genelinde yaşanan gelişmelerin etkisini Van’da da gösterdiği ifade edilen açıklamada, “Tüm bu gelişmelerin sonuçları ülke genelinde olduğu gibi ilimiz ve bölgemizde de doğal olarak etkilerini göstermektedir. Bu bağlamda bizler, kendisini toplumun her kesimine karşı insani olarak sorumlu hisseden, toplumsal tüm gelişmeler karşısında aynı hassasiyeti ve vicdani duyarlılığı taşıyan sivil toplum kuruluşları olarak, Van’a ve Vanlıya dair her nevi sosyal, kültürel, ekonomik, politik, gençlik, eğitim ve inanç temelli sorunların tespiti. Yerel yönetimler ve çalışma hayatı bölgenin ana dinamikleri olan ticarette yabancı yatırımcıların konaklama ve güvenli alışveriş şahsi ve hizmet edecek kurum ve kuruluşların bütün sorunlarında çözüm kaynağı olan yapılarla köprü vazifesini üstlenmeye gayret gösteren ve sadece sorun değil sonuç odaklı bir çalışmanın yürütülmesi ve bu kente sahip olmak değil. Sahip çıkmak amacıyla bir araya gelerek Van Sivil Toplum Konseyini oluşturmuş bulunuyoruz.” Denildi.

 

“SAHİP ÇIKMAYI FELSEFE EDİNDİK”

Açıklamada son olarak şunlar dile getirildi: “Sonuç olarak Van Sivil Toplum Konseyi dediğimiz gibi Van’a sahip olmayı değil, sahip çıkmayı felsefe edinen kentin derdiyle dertlenen, sorun oluşmadan evvelinde tespit etmeye gayret gösteren. Çözüm arayışındaki tüm kurum ve kuruluşları desteklemeyi, her nevi çalıştaya katkı sunmayı, yüklerinin hafifletilmesini de hedefleyen bir yapı olacaktır. Nitekim bir mecelle kuralıdır. Def-i marazzat celb- i menafiden evladır. Bir zararın önlenmesi, fayda sağlamaktan önce gelir.” (ŞEHRİVAN HABER)

 

Editör: TE Bilisim