Van’da kuruluşunun üzerinden kısa süre geçmesine rağmen ses getiren işlere ve çalışmalara imza atan Van Sivil Toplum Konseyi (Van STK) şimdiye kadarki en kapsamlı referandum çalışması ve buluşmasını yapan taraf oldu. Muhaliflerin hayır çalışması için vites artırdığı bir dönemde binlerce kişinin katılımıyla Van’da dev bir referandum programı gerçekleştirildi.

 

Daha önce 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda evet diyeceklerini açıklayan Van STK, gerçekleştirdiği “Güçlü Gelecek ve Yeni Bir Anayasa” konferansı ile referandum çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ediyor. Van STK, Cumhurbaşkanı Kurumsal İletişim Başkanı Dr. Mücahit Küçükyılmaz’ı Van’a getirerek konferans verdi. Van’da güçlü bir evet çıkması için çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Van STK bileşenleri “Gelin bir olalım, el ele verelim, omuz omuza verelim, gelin evet diyerek büyük Türkiye’yi kuralım” mesajı verdi. Binin üzerinde katılımın sağlandığı toplantıda referandum buluşmasına büyük bir ilgi olduğu gözlenirken, gerçekleştirilen toplantı şimdiye kadar gerçekleştirilen en güçlü ‘Evet’ buluşması olarak değerlendirildi. Van’da ‘Evet’ çalışmaları yeni yeni start alırken Van STK’nın programı kamuoyunda hareketlilik yarattı.

 

 

ACAR: BİSMİLLAH DİYOR VE START VERİYORUZ

Gerçekleştirilen konferansta konuşan Van STK Kurucu Başkanı Mehmet Eyüp Acar şu ifadelere yer verdi: “Bildiği üzere bizler 15 Şubat’ta geniş katılımlı bir basın açıklamamız ile referandumdaki kararımızı açıkladık. Referandumda sadece evet demekle kalmayacağımız ve saha da aktif bir şekilde çalışacağımızı belirttik. Bugün bismillah diyor ve start veriyoruz. Bizler güçlü gelecek ve yeni anayasa diyoruz. Güçlü geleceğin güçlü iktidarlar ile gerçekleşeceğine inanıyoruz.”

 

 

“DAHA BÜYÜK KAZANIMLAR ELDE EDECEĞİZ”

Referandumda evet dedikleri vakit Türkiye daha büyük kazanımlar elde edeceğini söyleyen Acar, “90 yıllık bir demokrasi serüvenimize baktığımızda koalisyonların ağır bedelini görüyoruz. Bunun yanında tek başına iktidarların kazanımlarını da biliyoruz. Rahmetli Özal güçlü bir halkın temsilcisi ve güçlü bir liderdi. Kangrenleşmiş sorunların çözümü ve Türkiye’nin gelişimine katkı sunuyordu. Türkiye’nin son 15 yıllık Ak Parti siyasetine baktığımızda Recep Tayyip Erdoğan içinde aynı şeyi söyleyebiliriz. Bizler güçlü gelecek için yeni anaysa dersek daha büyük kazanımlar elde edeceğiz.” Dedi.

 

 

ACAR: EVET DİYEREK TÜRKİYE’Yİ KURALIM

Darbecilerin hazırladığı anayasa ile Türkiye’nin yoluna devam edemeyeceğini dile getiren Acar şunları dile getirdi: “Artık darbecilerin hazırladığı anayasa ile bu ülke yoluna devam edemez. Bu taslak onaylandıktan ve halkımız sandıktan güçlü bir evet çıkardıktan hemen sonra yeni anayasa süreci başlamıştır. Ben Van STK’nın çağrısını sizlerle paylaşmak isterim. Van Sivil Toplum Konseyi der ki; Büyükler gelin bize büyüklük yapın, kardeşler gelin bize kardeşlik yapın. Gelin bir olalım, el ele verelim, omuz omuza verelim, gelin evet diyerek büyük Türkiye’yi kuralım.”

 

 

SOĞANDA: SADECE EVET DEMEKLE YETİNMESİNLER

Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda gerçekleştirilen konferansta ilk olarak, “Referandum sürecinin başlamasıyla birlikte Van’da yaptığımız çalışmalarda şunu söyledik. Bu referandum sadece bir partinin meselesi değildir. Bu mesele bütün Türkiye’nin meselesidir. STK’lar sadece evet demekle yetinmesinler aynı zamanda kapı kapı dolaşsınlar. Bu talebimize karşılık veren sivil toplum kuruluşlarının başında inisiyatif olarak ortaya çıkan Sivil Toplum Konseyi çok iyi bir yol izlemiştir.” Şunları söyledi.

 

 

“BU VAN İÇİN BİR MİLAT MESELESİDİR”

Van’da gezilmeyecek ev bırakmayacaklarını ifade eden Soğanda şunları dile getirdi: “Buradaki toplum yarın inşallah bismillah diyerek alana inecektir. Günde 10 eve gidilirse Van’da gezilmeyecek ev ve sıkılmadık el bırakılmayacaktır. Bu mesele Van için bir milat meselesi ve Türkiye için büyük bir mesele ise hepimizin çalışması gerekiyor. Anayasanın Türkiye’nin getireceklerini inşallah hepiniz göreceksiniz. Ayağımıza pranga olan bu parlamenter anayasa ile çok daha ileriye doğru gitmemiz mümkün değildir. Kazanımlarımızın üzerine daha fazlasını eklemek adına başkanlık sistemi büyük önem kazanmıştır.”

 

 

SOĞANDA: TEMELLERİ 16 NİSAN’DA ATACAĞIZ

Soğanda son olarak, “Evet, bloğuna baktığınız vakit sadece ve sadece memleketi ileri götürmüş çalışmalar görürsünüz. Ama diğer taraftan hayır bloğuna baktığınızda CHP 1923’ten 1950’ye kadar bu memlekete kan ve gözyaşı bırakmıştır. Kürtler inkar edilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan döneminde bunların hepsi yok edilmiştir. Dolayısıyla sadece hayır diyenlere baktığımız zaman evet dememiz gerekiyor. Van’ımız cazibe merkezi seçildi. En çok başvuru Van ilimize yapıldı. Yapılan başvurular kapsamında yapılacak olan yatırımlar ve hedeflenen istihdamların temelleri 16 Nisan’da inşallah atılacaktır.” İfadelerine yer verdi.

 

 

KAYATÜRK: KOALİSYONLARI HEPİMİZ GÖRDÜK

Konferansta bir konuşma yapan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ilk olarak şunları söyledi: “Geçmişi buradaki herkes hemen hemen biliyor. Koalisyon sistemlerinin ülkemize neler yaşattığını biliyoruz. Hepimizin bu koalisyonların Türkiye’nin bir yere taşımadığını gördük. Tansu Çiller ile Süleyman Demirel baba kız gibiydi. Ancak biri cumhurbaşkanı diğeri başbakan olduğunda geçinemediler. Zamanında başbakanlar ile cumhurbaşkanları arasında yaşanan sıkıntıları hepimiz ülkemizde çok iyi bir şekilde gördük. Ak Parti döneminde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e 328 kararnamenin sadece 9 tanesi onaylanıyor. Siz cumhurbaşkanı olarak bunların 319 tanesini gönderirseniz, o zaman başbakan nasıl çalışacak? Birileri zannediyor ki oturduğumuz yerden keyfimize göre bir anayasa değişikliği yaptık. Bu iş yürümediği için bu noktaya geldi.”

 

 

“TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİ DIŞINDA BİR YOL YOK”

Cumhurbaşkanlığı sisteminin artık oluşması gerektiğine değinen Kayatürk, “Bundan önceki birçok başbakan ve cumhurbaşkanı Türkiye’de başkanlık sistemi dışında bir yol yok dediler. Bu başbakan ve cumhurbaşkanları dönemlerinin sonunda bunu söylediler. Ancak biri vardı ki belediye başkanı, başbakan ve cumhurbaşkanı olduğu gün başkanlık sistemin bu ülkedeki sorunlar için şart olduğunu söyledi. Bunu söyleyen ise Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu arayış madem Türkiye’de sürekli söylendi ve bu sistem çözümdür denildiyse bu sistemin artık oluşması gerekiyor.” Dedi.

 

 

KAYATÜRK: SEÇİM HÜKÜMETİ DAHİ KURAMADIK

7 Haziran seçimlerinde bir koalisyonun kurulamadığına değinen Kayatürk şöyle devam etti: “Herkes bu ülkede koalisyonların ne olduğunu çok iyi biliyor. İşte gözümüzün önünde 2015 seçimleri var. 7 Haziran seçimlerinin ardından bir koalisyon bile yapılamadı. Hangi partinin suçlu ya da yapamadığını bir kenara bırakalım. Hangi parti çıktıysa biz yapmak istiyoruz ancak diğerleri istemiyor dediler. Biz bir koalisyon kuramadık. Bırakın koalisyonu 2 aylık bir seçim hükümeti dahi kuramadık. Seçim hükümetinde her parti milletvekili verir ve bakanlar oluşur. Hiçbir parti o dönem bakan olması için vekil vermedi. MHP’den gelen Türkeş’in oğlu olmasına rağmen partisinde istifa edilmek zorunda bırakıldı. Daha sonra 1 aylık süre kalınca HDP’li 2 bakan istifa etti. Terörle mücadeleden rahatsız oldukları için istifa ettiler ya da ettirildiler. Onlar yerine atanacaklar için biz meclisi toparlayamadık.”

 

 

“HAYIR, DİYENLER TERÖRİSTTİR DEMİYORUZ”

Hayır diyenleri dışlamadıklarını dile getiren Kayatürk, “3 taraflı denizler ve 4 tarafı düşmanlar çevrili Türkiye’nin her köşesinde terör ile mücadele edilirken, siz hangi akla 1 ay çalışacak 2 bakanı ve hükümeti kilitliyorsunuz. İşte böyle bir anlayıştan dolayı başkan çözüm yok denildi. 16 Nisan’dan sonra Türkiye’nin bütün dünyada ses getirecek büyük bir aktör ortaya çıkacaktır. Bu Türkiye için çok önemlidir. Biz kimseyi hayır dediği için PKK’lıdır ya da FETÖ’cüdür demiyoruz. Evet, PKK ile FETÖ hayır çıkmasını istiyor ama hayır diyenler teröristtir demiyoruz. Fakat hayır diyenlerin Türkiye için neler düşündüğünü ve evet diyenlerin neler düşündüğünü çok iyi bilip öyle hareket etmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

 

 

KAYATÜRK: BU SADECE ŞİMDİ OLMUYOR

Kayatürk, “CHP hayır diyor. CHP hayır çıkarmak için çalışıyor. Bir sürü yalan bilgiler ile çalışmalar yapılıyor. Ben anayasa taslağını karşılaştırıp, okuyan ve bizi dinleyecek olan insanları yüzde 100 ikna edeceğimize inanıyorum. Ancak dinlemek istemiyorsan, yalan ve yanlış bilgilere inanacaksan o senin bileceğin bir şeydir. Türkiye’nin bir yere gelmesini istemeyenler evet çıkacağı için endişeleniyorlar. Almanya’nın ne yaptığını çok açık bir şekilde görüyoruz. Bütün terör örgütleri Avrupa ve Almanya’da cirit atıyor. Almanya terör örgütünün hepsinin propagandasına izin veriyor, bizim Adalet Bakanımızın gidip hakkı, hukuku anlatmasına izin vermiyor. Bu sadece şimdi olmuyor.” Dedi.

 

 

“KİM DOST KİM DÜŞMAN GÖRDÜK”

Darbe girişimi sonrası kimin dost kimin düşman olduğunu gördüklerini söyleyen Kayatürk şu ifadelerini kullandı: “Bir içişleri bakanının, bir gazetecinin ne söylediğini gördünüz. BBC kanalında bir gazeteci, darbecilerin en büyük hatasının cumhurbaşkanını öldürmediği olduğunu söyledi. Daha sonra halkımız ortaya çıkıp bir dakika dedikleri zaman her şey ortaya çıktı. Ardından devlet başkanları biz seçilmişlerin arkasında demeye başladılar. Bugün aynı şeyi Avrupa bize nasıl bakıyorsa 15 Temmuz’da da öyle baktı. Peki, İslam alemi nasıl baktı. Dürüst olun dedi. O gün birçok İslam ülkesi darbeyi kınadı. İslam ülkeleri Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanının yanında olduğunu söyledi. Türkiye’nin bugün yanında kim varsa yine yanında, 15 Temmuz’da karşısında kim varsa yine bugün karşısındadır.”

 

 

“VAN ORTALAMASINI, ÇOK ÜSTE ÇIKARMALIYIZ”

Kayatürk son olarak, “İnşallah Türkiye ortalamasında evet iyi çıkar. Türkiye ortalaması ne kadar iyi çıkarsa o kadar güzel olur. Ancak biz Van ortalamasını çok üste çıkarmalıyız. Biz Van ortalamasını ne kadar üste çıkarırsak ve Ankara’da o kadar gümbür gümbür ses çıkarırız. Cumhurbaşkanımız bizi bugünde gördüğünde 2014 seçimini unutmadığını söylüyor. Biz Van’ın nasıl güçlü bir evet çıkardığını ispat etmek zorundayız. Ki Van için Ankara’da yumruğumuzu güçlü bir şekilde masaya indirebilelim. Her evet bizim için çok önemlidir. 40 günün üzerinde bir zamanımız var. Bizim burada çok iyi çalışmamız gerekiyor. Herkesten tek tek destek istiyoruz.” Dedi.

 

 

KÜÇÜKYILMAZ: O GECEDEN SONRA GÜNEŞ DOĞDU

Toplantı da konferans veren Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Dr. Mücahit Küçükyılmaz ilk olarak şunları söyledi: “Türkiye’nin bütün insanları saygıdeğerdir. Biz bu dönemde insanlarımızın rencide olduğu dönemleri yaşıyoruz ne yazık ki. Ancak kriz ve kaos dönemleri var olan ruhun kazanılması için önemlidir. Bizim için hak şerleri def eder. 15 Temmuz gecesi, o kötü gecede cenabı hak sabah güneşini doğurduğu gibi bizim üzerimize de hayrı doğurdu. Biz o gece önce Allah sonra milletin ayağa kalkması ile bugün buradayız.”

 

 

“BİR ÇIKAR YOL OLARAK GÖRMEKTEYİZ”

Cumhurbaşkanlığı sisteminin önemli olduğunu dile getiren Küçükyılmaz, “15 Temmuz gecesi saat 12’yi geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan milletimi meydanlara davet ediyorum dedi. O gece FETÖ’ye karşı bu çağrıyı yapan Recep Tayyip Erdoğan değil de başka bir cumhurbaşkanı olsaydı siz meydana çıkar mıydınız? İşte bu bize, milletin kendi oyu ile seçtiği lidere böyle sahip çıktığını gösterdi. Türkiye’nin her toprağını bunu gösterdi o gece. Cumhurbaşkanlığı sistemi dediğimiz sistem işte budur. 12 Mart seçilemeyen bir cumhurbaşkanlığından dolayı ortaya çıktı. 1980 yılında da aynen bu olay oldu. Darbeciler ortaya çıktı meydanı boş buldu. Biz bugün Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık sistemini konuşuyorsak bu, bu ülkede her 10 yılda yapılmak istenen darbelerdendir. Darbecilere karşı dik durabilmek için biz Cumhurbaşkanlığı sistemini bir çıkar yol olarak görmekteyiz.” Şeklinde konuştu.

 

 

KÜÇÜKYILMAZ: BUNLARI SİZE ANLATMAZLAR

Sistemle ilgili konuşan Küçükyılmaz şöyle konuştu: “Şu anda Türkiye’de tek adam getirmek istiyorsunuz diyorlar. Tek adam nasıl olur biliyor musunuz? Tek adam göreve geldiğinde siz onun ne zaman gideceğiniz sadece beklersiniz. Getirilecek olan cumhurbaşkanlığı sistemi Rahmetli Erbakan ya da sonrasında hayata geçirilmiş olsaydı. Bugün başımızda sadece 10 yılbaşında kalabilirdi. Ancak parlamenter sistemde Allah başımızdan eksik etmesin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 15 yıldır görevdedir. Tek adamlığın geleceğini söyleyenler şu farkı kaçırıyorlar. Cumhurbaşkanlığı sisteminde en fazla 5+5 yıllık 2 dönem seçilebilecekler. Cumhurbaşkanı başa geldiği zaman meclisi fesih edebilir diyorlar. Cumhurbaşkanı bugün meclisi fesih edemiyor mu? Bugün Cumhurbaşkanı meclisi fesih etme yetkisi var. Cumhurbaşkanı meclisi fesih ettiği zaman, cumhurbaşkanının da görevi sona eriyor ve seçime giriyor ya da giremiyor. Bunları size anlatmazlar. Bunları çok iyi biliniz.”

 

 

“TEK FARK BU ANAYASAYI MİLLET YAPIYOR”

Türkiye’de daha önce hayata geçirilen anayasalarla ilgili konuşan Küçükyılmaz, “Bu anayasanın en önemli özelliği, bu anayasayı milletin yapıyor olmasıdır. 1961 anayasasını 1960 yılında darbe yapanlar yaptı. 1982 anayasasını 1980 yılında darbe yapanlar yaptı. Fakat 27 Nisan 2007’ye geldiğinde anayasayı değiştirenler gücünü sivillere terk etmek zorunda kaldı. Biz bugün yine bir yeni anayasa yapıyoruz. Bu anayasayı yine bir darbe girişiminden sonra yapıyoruz. Ancak bu kez anayasayı darbeciler değil, darbecilere denize döken millet yapıyor. Yani sizler bu anayasayı yapıyorsunuz. Peki, bunu yapana sizler kendi gücünüzü ya da meclisin günün biteceğine inanıyor musunuz?” İfade etti.

 

 

KÜÇÜKYILMAZ: SİZDEN DESTEK İSTİYORUZ

Küçükyılmaz yaptığı konuşmada son olarak şunları dile getirdi: “Hayır diyen kardeşlerimiz arkalarına, sağlarına ve sollarına baksınlar kimlerin de hayır dediğini iyi bir şekilde görsünler. Siyasi olarak CHP hayır diyor, HDP hayır diyor. Öte taraftan DAEŞ, PKK, FETÖ’de hayır diyor. Baktığınız zaman Amerikan ve Rusya’da hayır diyor. Yunanistan biz seçimden endişeliyiz diyor. Bizde sizden endişeliyiz ne olacak? Müslüman gavura benzemeyecek. Bugün saydığımız Türkiye düşmanları olarak saydığımız herkes Recep Tayyip Erdoğan’ı vuruyor o halde biz düşman oklarına baktığımız zaman kimin iyi olduğunu ve doğru olduğunu görebiliyoruz. Biz geleceğimiz için cumhurbaşkanlığı sistemini getirmeyi düşünüyoruz ve sizden de destek istiyoruz.”

 

Programa, Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan, YYÜ Rektörü Peyami Battal, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, eski milletvekilleri, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt, siyasi parti temsilcileri, parti yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim