Kısa bir süre önce kurulan ve yakın zamanda 2 bin esnafla yapmış oldukları anketle Van’ın gündemine gelen Van STK, 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda evet diyeceğini açıkladı. Siyasi partiler alana inmeye hazırlanırken nitelikli bir toplantı ile referanduma dair önemli bir program düzenleyen Van STK adına konuşan dönem başkanı Özhan Hakan, bundan sonraki süreçte de bu tür çalışma ve görüşmeleri gerçekleştireceklerini ve Van’dan güçlü bir ‘Evet’ çıkması için çalışacaklarını belirtti.

 

16 Nisan tarihinde yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu için Van Sivil Toplum Konseyi (Van STK) açıklama yaptı. Gerçekleştirilecek referandumda evet diyeceklerini açıklayan Van STK, neden evet diyeceklerini ise madde madde açıkladı. Van Şişli Öğretmen Evinde gerçekleştirilen toplantıya Van’daki bir çok STK temsilcisi, siyasetçi ve vatandaş katıldı. Toplantıya Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyon Başkanı Ziya Sözen de katılırken referandum süreci ile ilgili değerlendirme toplantısında açılışı Van STK genel sekreteri Bilal Yücebaş yaptı. Yücebaş, STK’ların önemine vurgu yaptığı konuşmasında böylesi bir süreçte güçlü STK’ların her zaman olduğundan daha büyük bir rol üstlendiğini söyledi. Yücebaş, bu noktada 14 dernek ile bir çatı oluşum olarak kurdukları Van STK ile Van’a değer katmak için mücadele ettiklerini ve bu anlamda Van odaklı önemli çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

 

 

VAN STK KARARININI AÇIKLADI

Yücebaş’ın ardından konuşan dönem başkanı Özhan Hakan paylaştı. Van STK Dönem Başkanı Özhan Hakan, “Cumhuriyet tarihinde ve yakın tarihimizde askeri darbeleri yaşamış bir toplum olarak, küresel emperyalistlerin şekillendirmek istedikleri, içinde insan olmayan tüm oyunların bilincinde olarak. Yine 15 Temmuz’u iliklerimize kadar hisseden bir yapı olarak 16 Nisan’da yapılacak referandumda Van Sivil Toplum Konseyi bileşenleri olarak, Cumhurbaşkanlığı sistemine Evet diyor, halkımızı da referandumda Evet demeye davet ediyoruz.” Dedi.

 

“ÇOK ÖNEMLİ BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”

Toplantıda konuşan Van STK Başkanı Hakan, “Bilindiği üzere hem dünya hem ülke olarak çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Dünya yeni bir siyasal türbülansa giriyor, bizler de bunu iliklerimize kadar hissediyoruz. Tek kutuplu bir dünyadan yeniden iki kutuplu bir yeni dengeler düzenine geri dönüyoruz. Küresel entegrasyon, ve aynı zamanda küresel çatışmalar hepimizi ister istemez bir birey dahi olsak bu değişiminin etkisine sokuyor. Sadece birey ve toplum olarak değil elbette ki yenidünya düzeninde edilgen konumdan etken konumuna geçmeyi bir yol haritası olarak kabul eden bir ülke olarak da etkileniyoruz.” Dedi.

 

 

HAKAN: DERİN BİR KAOS İÇİNDEDİR

Hakan konuşmasını şöyle sürdürdü: “ABD’de Trump’ın seçilmesiyle yeni ve aslında beklenmeyen bir süreç başladı. Keza Avrupa Birliğinde birliğin geleceğini derinden etkileyecek gelişmeler olduğunu görüyoruz. Bildiğiniz gibi İngiltere birlikten ayrılma kararı aldı, Birlik ile Trump Amerika’sı arasında çelişkiler hızla artmaya başlarken aynı zamanda Avrupa hem dipten gelen milliyetçi bir akımın tesirine girmekte ve buna bağlı olarak da yeni bir paradigma tesis etme sürecine girmiş bulunmakta. Bu milliyetçi paradigma iki tarafı da çelişkilerine rağmen aynı noktada buluşturuyor. Ortadoğu ise zaten hepimizin bildiği gibi küresel güçlerin planlarıyla bir savaş alanına dönüşmüş, derin bir kaosun içerisindedir.”

 

 

Türkiye’nin bu sürece mevcut parlamenter hükümet sistemiyle ayak uydurmasının zor olduğuna işaret eden Hakan, “Tarihi bilenler bunu çok kolaylıkla fark edeceklerdir ki bu tür toplumsal gelişmeler, dip dalgalar küresel türbülansların habercileri olmuştur ve dünyada her anlamda derin kırılmalar yaşanmıştır. Fransız ihtilalinden, birinci ve ikinci dünya savaşlarına ve soğuk savaş dönemine değin bütün can alıcı süreçler bu şekilde başlamıştır. Bu noktada; yenidünyada var olabilme ve varlığını koruyabilme adına ülkemizin de daha güçlü ve daha mukavim bir sisteme evrilmesi gerektiği muhakkaktır. Bu apaçık kendini göstermiştir. Bu keyfi bir vaziyet değil, hayati bir zaruriyet ve güçlü bir ihtiyaçtır. Bütün dünyada kartlar yeniden karılırken, yeni bir düzen kurulmaya çalışılırken, sınırlarımızın hemen dibinde geleceğimizi derinden etkileyecek yapılanmalara gidilirken, Türkiye’nin bu sürece mevcut parlamenter hükümet sistemiyle ayak uydurması kesinlikle çok zor gözükmektedir. Evet, hepimizin gönlünden geçen elbette ki çok daha ileri bir demokrasi, çok daha standartları yüksek bir toplumsal refahtır. Ancak şunu da kabul etmek lazım ki biz Demokrasi ve refah deyince ilk akla gelen bir İsveç değiliz çünkü komşularımız da bir Norveç değildir. 90 yılı aşkın demokrasi serüvenimiz ülkemizde bir parlamenter hükümet sistemi sorunu olduğunu ortaya koymuştur.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BÜYÜK ZAMAN KAYBEDİLDİ”

Hakan madde madde yeni anayasa için başlıklarını söylerken, Güçlü İcra, Güçlü Yasama, Tarafsız yargı maddelerini ön plana çıkaran söylemlerle yeni sistemin ihtiyacının altını çizdi. Hakan: “Yıllarca koalisyonlarla yürütülen ve 93 yılda 65 hükümet çıkaran ülkemizde, yaşadığımız tecrübeler güçlü bir icra organının ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermiştir. Türkiye bu konuda çok acı tecrübelere sahip bir ülkedir. Ve görülmüştür ki parlamenter sistemde tek başına iktidar dönemleri her zaman istikrar, büyüme ve refah getirmişken koalisyonlar bu ülkeye de millete de büyük zamanlar kaybettirmiştir. Türkiye'nin hızla değişen bu dünya şartlarında hızlı hareket eden, etkin, süratli karar veren ve icra eden bir hükümet sistemine ihtiyacı vardır.

 

FETÖ ÖRNEĞİ...

Mevcut sistemde Yasama esasında Yürütmenin gölgesi altında çalışmaktadır. Tek başına da olsa koalisyonda olsa Hükümetin istemediği hiçbir yasa meclisten geçememektedir. Bu haliyle Meclisin denetleme gibi bir gerçekliği esasında yoktur. Denetleme gücü yüksek ve Yürütme erkinden bağımsız bir Yasama’ya demokrasinin kaçınılmaz bir gereği olarak ihtiyaç vardır. Temel paradigma erklerin eşit güçte olması gerekirken bu durum bu değişiklikle doğru bir zemine evrilecektir. Yargının bağımsızlık vurgusu kadar tarafsızlığı da önemlidir. Yeni sistemde bağımsız yargı ifadesi yeterli görülmeyip bağımsız ve tarafsız yargı ifadesi getirilerek esasında önemli bir paradigma değişikliğine gidilmiş, demokrasinin gereği yerine getirilmiştir. Özellikle bölgemizde acısının derinden yaşandığı, askeri mahkemelerin kapatılması ve yargının tamamen sivilleştirilmesi hukuk devleti açısından önemli bir adımdır. Ve yapılan düzenlemelerle son dönemde çok açık örneğini gördüğümüz FETÖ örneğinde yaşadığımız gibi bazı zümrelerin, nifak merkezlerinin yargıyı etkisi altına almasının, yargının vesayet odaklarına teslim edilmesinin önüne geçilmiştir.”

 

 

“BU BİR YENİ ANAYASA OYLAMASI DEĞİLDİR”

“Yeni seçim sistemi Toplumsal mutabakat kültürünün gelişimine de katkı sunacaktır. İnsanlar asgari müştereklerde bir araya gelecek, millet mutabakatı vekilleri aracılığıyla değil bizzat kendi iradesiyle sandıkta şekillendirecektir. Nihayetinde ülkeyi yönetecek olanlar toplumun en az 51 ini ikna etmek, uzlaşmak ve toplumsal bir mutabakata varacaklardır. Bilinmesi gerekir ki bu bir yeni anayasa oylaması değildir. Mevcut anayasa içinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini merkez alan bir kısmi değişimdir. Referandumdan sonra yeni sisteme entegrasyon sağlamak üzere pek çok alanda yasal düzenlemeler yapılacak, erkler ayrılığı üzerine şekillenmiş, daha güçlü bir demokrasi tabanlı pek çok yasal mevzuat değişiklikleri görülecektir. Bunun dışındaki değişiklikler ise, yasamanın 550 kişiden değil 600 kişiden oluşması, seçilme yaşının seçme yaşına denk getirilmesi, yürütme ve yasamanın aynı günde halk tarafından şekillenecek olması, Cumhurbaşkanı seçilme kriterlerinin belirtilmesi bu taslakta halkımızın onayına sunulmuştur.

 

HAKAN: CUMHURBAŞKANLIĞINA EVET DİYECEĞİZ

Güçlü gelecek ve yeni Türkiye için evet diyeceklerini kaydeden Hakan şunları söyledi: “Cumhuriyet tarihinde ve yakın tarihimizde askeri darbeleri yaşamış bir toplum olarak, küresel emperyalistlerin şekillendirmek istedikleri, içinde insan olmayan tüm oyunların bilincinde olarak. Yine 15 Temmuz’u iliklerimize kadar hisseden bir yapı olarak 16 Nisanda yapılacak referandumda Van Sivil Toplum Konseyi bileşenleri olarak, Cumhurbaşkanlığı sistemine evet diyor, halkımızı da referandumda evet demeye davet ediyoruz. Sadece evet demiyoruz aynı zamanda halkımızın evet demesi için çalışmalar yapacağımızı hep birlikte güçlü gelecek ve yeni bir anayasa için evet diyeceğimizi ifade ediyoruz. katılımınızdan dolayı Başta büyüklerimiz olmak üzere, kıymetli basın mensuplarına, salonda bulunan, bulunmayan her kese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

 

 

“BİZİ ÖMER HALİSDEMİR İKNA ETTİ”

Evet için nasıl ikna olduklarını da açıklayan Hakan, “Bizi ‘evladım sana bir görev veriyorum ama şehit olabilirsin, hakkını helal et. Diyen komutanına ‘komutanım söz konusu vatansa gerisi teferruattır, hakkım bu vatana helal olsun’ diyen Ömer Halisdemir ikna etti. Biz tankların önüne çıkmak yerine ekmek kuyruklarına giren insanlara bakarak ‘baba o ekmekler bitmeyecek mi? Sonra ne yapacaklar?’ diyerek göğsünü namerdin kurşununa siper ederek 15 yaşında şehit olan Halil İbrahim Yıldırım ikna etti. Bizi vatanını, milletini, namusunu, geleceğini demokrasi ve cumhuriyeti koruma adına sinesini, bedenini kahpe ve kalleş mermilere ve toplara siper ederek şehadete yürüyen tüm 15 Temmuz kahramanlarının aziz hatırası ikna etti. Bizi vicdanımız ikna etti. Biz düşündük, tefekkür ettik ve kabul ettik. Evet diyor ve daha güçlü, daha demokratik ve daha müreffeh bir Türkiye’ye inanan herkesi evet demeye davet ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

Toplantıya Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyon Başkanı Ziya Sözen ve çok sayıda davetli katılım sağladı. Toplantıda konuşan Sözen de bu referandum sürecinin Van ve Türkiye adına önemli bir süreç olduğunu ve ümmetin umudu olan Türkiye’de bu sistemin herkes için büyük bir anlam taşıdığını kaydetti.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim