ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van bu yıl Büyükşehir Belediyesi, Kültür Turizm Müdürlüğü, DAKA, Van TSO, Asya Fuarcılık ve kentteki turizmciler ve işadamları ile birlikte EMİTT’e değil Tahran’a çıkarma yaptı. Yıllardır İran’ı fuarlarında ağırlayan Van, bu kez güçlü bir tanıtım ekibiyle İran’a çıkarma yaparken tam anlamıyla fuarın da ilgi odağı oldu.

 

Fuardan önemli kazanımlarla ayrıldığı o fuarı kurum ve kuruluşlarla birlikte giden turizmciler de memnuniyet ile tamamladı. Şehrivan’a özel değerlendirmelerde bulunan turizm ve diğer sektörlerin temsilcileri bu adımın da iki ülkenin son dönemlerdeki ekonomik işbirliği adına önemli olduğunu söyledi. Katılımcılar ayrıca Van’ın artık hava yoluyla da İran’a daimi gidiş gelişinin olması gerektiğini belirtirken fuarın ardından yıllardır dillendirilen Van-Tebriz, Van-Urmiye uçuşları dışında Van-Tahran uçuşları ile daha büyük kazanımlar elde edebileceği görüşü ile döndü. Şehrivan ile görüş paylaşan diğer isimler de Van’ın bu yıl eksikliklerini gördüğünü gelecek yıllarda daha güçlü katılımlar sağlayacağını belirtti.

 

Van bu sene ilk kez İran’da Tahran Turizm ve Seyahat Fuarına katıldı. Şehrivan Gazetesi olarak fuara katılan turizmciler ve diğer katılımcılarla Tahran Fuarını değerlendirdik. Tahran’dan elleri dolu döndüklerini belirten turizmciler, Van’ın Tahran fuarı ile önemli bir addım attığını söyledi. Bu adımların devam etmesi gerektiğini de ifade eden katılımcılar, EMİTT mi Tahran mı? Sorusunu da cevapladı. Tahran’ın, Van’ın doğuya yüzünü dönmesi noktasına önemli olduğunu söyledi. Van’ın her 2 fuara da katılması gerektiği vurgusu yapan katılımcılar, Tahran’daki Farsların Van’ı çok iyi tanıdığını ve Van’a gelmek istediklerini belirtti. İşte Tahran fuarına katılanların, fuar izlenimleri...

 

 

YEŞİLAĞAÇ: TAHRAN’DAN İSTEDİĞİMİZİ ALDIK

Gazete olarak görüştüğümüz Royal Berk Otel Yetkilisi Reşat Yeşilağaç, Tahran fuarıyla ilgili şunları söyledi: “İl olarak ilk kez Tahran fuarına katıldık. Harika bir fuar oldu. Bence biz Tahran’dan istediğimizi alarak döndük. Van’dan katılım güzeldi. Aynı şekilde diğer illerden ve ülkelerden de güzel bir katılım vardı. Fuarda Van’ın önemli bir tanıtımını yaptık. Bazı insanlar Van’a çok şaşırdı. Van’daki birçok şeyi gördüklerinde Van’da bunlarda mı var diye şaşıranlarda oluyordu. Verimli bir fuar geçti. İnşallah bunun meyvelerini alacağız.”

 

“PAZARA GÖRE İRAN DAHA ÖNEMLİ”

EMİTT mi, Tahran mı sorusuna da cevap veren Yeşilağaç, “Bizim piyasamız daha çok İran. Son yıllarda Van olarak bir İran ve Azerbaycan atağımız var. Bu da yüzümüzü tam anlamıyla doğuya döndüğümüz anlamına geliyor. Tahran çok farklı bir yer. Tahran Van’a gelen İranlıların kaynağı. Biz bu kaynağı Van’a çekmemiz gerekiyor. Bu yüzden de İran ve Tahran pazarını göz önünde bulundurduğumuz EMİTT fuarındansa, Tahran fuarı Van için daha önemli. Güzel bir fuar ile geri döndük. İnşallah meyvelerini de yakında alacağız.” Dedi.

 

 

BEYAZ: TAHRAN VAN’I TANIYOR

Van’ın ilk kez Tahran Turizm ve Seyahat Fuarı’na katıldığını ifade eden Seyahat Acentesi Yetkilisi Murat Beyaz şöyle konuştu: “Daha önce bireysel olarak turizmciler Tahran’daki fuara katıldı. Ancak il olarak ilk kez fuara katıldık. Van’ın Tahran’daki bilinirliği ön planda yer alıyor. Bunu rahatlıkla orada görebildik. Biz sadece Van’a sınır olan illerin Van’ı tanıdığını düşünürken, Tahran’ın da Van’ı iyi bilmesi bizleri şaşırttı. Tahran’daki Farslar ile sohbet ettik. Van’a gelmek istiyorlar ancak çekinceleri var. Bu çekinceleri de Van’a gelirken kullanacakları ulaşım yolu. Karayolu ile yol çok uzun, havayolu da yok ne yazık ki.”

 

VAN-TAHRAN ARASI UÇAK SEFERİ

Tahran’dan Van’a haftada 1-2 defa uçak seferi yapılması gerektiğini söyleyen Beyaz, “Bu sezon için artık zor ancak önümüzdeki sezon için artık Tahran-Van arasına uçak seferi konulmalı. Bu uçak seferleri zaten konuşuluyor ancak Tebriz ya da Urumiye konuşuluyor. Bana fikrimi sordular. Bende Urumiye ile Tebriz yakın iller uçak çok verimli olmaz ancak Tahran olursa uzak mesafeden dolayı uçakların dolu olacağını söyledim. Uçak olacaksa bu şekilde olmalı.” İfadelerini kullandı.

 

“TAHRAN’I VAN’A ÇEKMEMİZ GEREKİYOR”

Fuara Türkiye’den ve dünyada birçok kentin katıldığını ifade eden Beyaz şunları kaydetti: “Birçok dünya ülkesi ve Türkiye’den birçok önemli şehir fuara katıldı. Ancak en renkli ve kalabalık stant Van oldu. Farsların fuarda Türkiye ile Van’ı ne kadar sevdiklerini gözlemledik. Bu önemli bir tavırdı. Yaklaşık 10 milyonluk bir nüfusu olan Tahran’dan insanları Van’a çekmek önemlidir. Bu yüzden bu ziyaretler sadece fuar ile olmamalı. Tahran’ı buraya çekmek ve 2017 yılında gelen 500 bin kişilik İran turistini milyonlara artırmak istiyorsak bu gidiş-gelişler artırılmalı.”

 

 

BEYAZ: EMİTT’İ UNUTMADIK

EMİTT ile Tahran Turizm ve Seyahat Fuarı’nı değerlendiren Beyaz, “Van’ın sadece Tahran’a ya da EMİTT’e katılmaması gerekiyor. 2 fuara da katılması gerekiyor. Ancak ne yazık ki bu sene böyle bir karar alındı. Ne yazık ki bu yıl tercih yapmak zorunda kalındı. Peki, biz EMİTT’i unuttuk mu? Tabi ki de unutmadık. EMİTT’e bugüne kadar gittiğimiz gibi yine gideceğiz. İl olarak gidemedik ama Tahran dönüşü bireysel olarak EMİTT’e katıldık.” Diye konuştu.

 

TÜRKİYE İRAN’I VAN’A SORUYOR

EMİTT Fuarı hakkında da konuşan Beyaz şunları söyledi: “Biz EMİTT’e gittiğimiz gibi EMİTT fuarına katılan iller bize hemen Tahran Fuarını sordu. Bizde oraya katılalım mı katkısı ne olur gibisinden. Türkiye artık Van’ı İran olarak görüyor. Hemen bize İran’ı, Tahran’ı ve diğer İran pazarlarını soruyorlar. Bu da çok önemli ve güzel bir gelişmedir. İnsanların İran’ı Van’a sorması önemlidir. Bizde bu önemin farkındayız. Tüm bu gelişmeler Van’ın yüzünü doğuya dönmesinde başarılı olduğunu gösteriyor. Ancak biz batıya sırtımızı dönmedik. Ancak batının da bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Biz yüzümüzü İran dönüyorsak batıda Van’a gelmesi gerekiyor. Doğunun Van’a gelişini hepimiz görüyoruz.”

 

 

GÜLER: FUARDAN VERİM ALINDI

Şehrivan’a konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler’de Van’ın ilk defa il olarak fuara katıldığına dikkat çekti. Güler, “Van için çok güzel ve orijinal bir fuar oldu. Önemli verimler elde edildi. Van zaten İran’da ve Tahran’da biliniyor. Bu fuarla birlikte orada Van için önemli tanıtımlar yaptık. Bu konuda Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi orada güzel işlere imza attı. Bu da bizim için önemliydi. Fuara emek veren başta bu 3 kuruma ve katılım sağlayan Van Ticaret ve Sanayi Odası’na (Van TSO) ve diğer tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

FUARDAKİ ÜZÜCÜ OLAYI ANLATTI

Güler konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fuarın üzücü tarafı ise Van’daki turizmcilerin fuara tam anlamıyla ilgi göstermemesi oldu. Van’da sürekli İranlılar bizim can damarımızdır diyen turizmcilerin fuara katılmaması önemli bir eksiklikti. Van’daki turizmcilerin bu tür fuarlara katılması ve Van için elinden geleni yapması gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda özellikle katılımcıların artması ve Van için elini taşın altına koyması gerekiyor. Van için sadece belli isimlerin adım atmasıyla olacak bir iş değil. Bu yüzden de herkesin katılması gerekiyor.”

 

GÜLER: VAN EMİTT’SİZ OLMAZ

“EMİTT mi, Tahran mı?” sorusunu cevaplayan Güler, “2 fuarın hemen hemen aynı tarihte olması kötü oldu. Bu konuda tercih Tahran’dan yana kullanıldı. Ancak biz İran’a gideceğiz diye diğer ülkeleri de bir tarafa atamayız. Van EMİTT’siz olmaz. Bu yüzden EMİTT’i elimizden bırakmamamız gerekiyor. Ancak diğer taraftan İran’a da sahip çıkmamız gerekiyor. Her iki fuarda bizim için çok önemli. Ancak EMİTT bir dünya fuarı. İran’da bir eksiklik vardı. O da İran’daki turizmin canlandırılması gerekiyor. Bu yüzden de sonbaharda orada bir organizasyon yapmayı düşünüyoruz. Var olan eksikler tamamlanmalı. EMİTT mi Tahran mı? Dediniz. Bence her ikisi de.” Dedi.

 

 

BASKIN: İRAN VAN’I TANIYOR

Tahran Turizm ve Seyahat Fuarına katılan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Taner Baskın da, fuar hakkında konuştu. Baskın şu ifadelere yer verdi: “Benim beklentilerimin çok üstünde bir fuar oldu. Bana göre geç kalınmış bir karardı. Bu fuarda eksikleri gördük. Bir sonraki fuarda bu eksiklerimizi de tamamlayıp gideceğiz. İran Van’ı çok iyi tanıyor. Bu da bizim için önemlidir. Bu önemli veri ve gelişmeleri kendi lehimize çevirmemiz gerekiyor.”

 

“EMİTT GÖSTERİŞ FUARINA DÖNÜŞTÜ”

Van’daki acentelerin fuara katılmadığını söyleyen Baskın, “Van’daki acenteleri fuara davet ettik. Ancak acentelere fuara çok sıcak yaklaşmadı ve fuara katılan olmadı. Birçok ilden acenteler fuara katıldı ve önemli katılımlar gerçekleştirildi. Bizde ise acentelerin yanı sıra 5 yıldızlı otellerde katılmadı. Bu da bizim için kötü bir açık oldu. Tahran’dan aldığımız verim EMİTT’e göre daha iyiydi. Bende fuarda 2 bağlantı yaptım. Birçok arkadaşımız bu konuda önemli bağlantı yaptı. EMİTT fuarı evet önemli bir fuar ancak EMİTT’e çok verim alamıyorduk. Bu yüzden de EMİTT artık bir gösteriş fuarına döndü. Bizim daha çok verim alacağımız fuarlara gitmemiz gerekiyor. Tahran’da Azerbaycan yetkilileri bizi Nahçıvan Fuarına davet etti. Biz acenteler olarak oraya da gideceğiz. Tahran Fuarı zamanında ve doğru bir karardı.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim