ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ - Araç sayısının her geçen gün arttığı, toplu taşımanın nüfusu taşımada yetersiz kaldığı, cadde ve sokakların da daha fazla trafiği kaldırmadığı taşımada en az taksiler konuşuluyor. Diğer kentlerde uzak-yakın tüm mesafelerde kullanılan taksiler Van’da zorunlu haller dışında kullanılmazken Van’da havalimanına gitmek bile vatandaşa pahalıya mal oluyor. İstanbul, Ankara gibi kentlerde taksilerin hiç eksik olmazken Van dışında bir çok ilde de kent içinde tek tip fiyat uygulaması ile sıkça taksi ile ulaşım sağlanıyor. Şehrivan’ın kentteki taksicilerle yaptığı görüşmelerde havalimanına, üniversiteye, Edremit ilçesi gibi önemli merkezlere ise ulaşımın 30, 40, 50 TL gibi ücretlerden aşağı düşmediği görülüyor. Hal böyle olunca taksiler ne şehir merkezinde ne de havalimanı gibi bölgelerde çok acil ve sağlık durumu olmadıkça kullanılmıyor. Vanlı taksi alışkanlığını yüksek fiyattan dolayı tam anlamıyla yitirirken taksici esnafı ise iş olmamasından şikayet ediyor. Hem vatandaşı hem esnafı yakından ilgilendiren konuda Şehrivan’a konuşan Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise bu noktada Van’da taksilerin çok çalışmadığını, kısa mesafelerin kurtarmadığını belirtirken vatandaş lehine duruş da sergilemeyi ihmal etmedi. Tuğrul, vatandaşa taksiye binince taksimetre açtırması uyarısını yaparak vatandaşın şikayetleri de kendileri ile paylaşma çağrısında bulundu.

 

Nüfus miktarındaki artış, şehir merkezine uzak olan hastaneler ve vatandaşların havaalanına ulaşma konusunda yaşadığı sıkıntılar gözleri taksicilere çevirdi. Taksi fiyatlarının da adeta cep yakıyor olması vatandaşı hem düşündürüyor hem de konudan mustarip bir hale sokuyor. Hal böyle olunca da vatandaş farklı illerde taksi ile gittiği mesafenin aynısına Van’da daha fazla ücret ödemek zorunda kalıyor. Örneğin Şehrivan’ın kentteki bir çok taksi durağında yaptığı fiyat sorgulamasında sadece havalimanına gitmek bile en az 30-40 TL arası. Havaalanı, hastane, üniversite gibi önemli merkezlere gitmek isteyen bir vatandaşın 30-40 TL gibi bir ücreti gözden çıkarması gerekirken; Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul bu ücretin taksiciler üzerine yüklenen trafik sigortası, araç kaskosu, sürücü sigortası ve günden güne zamlanan akaryakıt ödemeleri karşısında normal olduğunu belirtti. Farklı illerde taksi ile seyahat etmeleri halinde 10-15 TL gibi ücretler ödediklerini fakat aynı mesafeyi taksi ile Van’da gittiklerinde kendilerine daha pahalıya mal olduğunu belirten vatandaşlar ise Van’da taksiyi bir ‘lüks’ olarak görüyor.

 

 

“VAN’DA TAKSİ BİR LÜKSTÜR”

Van’da taksi ile seyahat etmenin kendisi için bir lüks olduğunu ifade eden vatandaşlardan Servet Furat “Van’da taksi ile seyahat etmek başlı başına bir lüks. Fiyatlar o kadar artmış durumda ki bir yere gitmek için nerdeyse 40-50 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Aslında batı illerinde bu fiyatlar bu kadar fazla değil. İstanbul Ankara gibi yerlerde insanlar taksiyi normal bir şekilde kullanıyor. Oradaki fiyat tarifeleri de zaten buradakinden çok düşük. Van’da neden fiyatlar bu kadar yüksek? Taksilerin ücretleri ile ilgili şehirden şehre bir fark mı oluşuyor? Van’dan hiç dışarı çıkmayan biri olsak herhalde her yerde fiyatlar böyle uçuk deriz ama biz diğer illeri de gördük. Van birçok anlamda eksiklik yaşarken taksi fiyatlarının pahalılığı konusunda birçok ili geçebilir sanırım.” Şeklinde konuştu.

 

 

“ÖMRÜMDE TAKSİYE BİMEDİM”

Ömründe taksi ile hiç seyahat etmediğini ve taksiye binmek için ancak memur olmak gerektiğini belirten vatandaşlardan Kenan Ayten “Ben ömrümde taksiye binmedim. Biz ne kadar zenginiz ki taksiye binelim. Sabah köyden buraya geliyoruz akşam yine köye gidiyoruz. Bir dolmuşumuz var. Zaten o dolmuşta kendimi bildim bileli köyle Van arasında gidip geliyor. Taksiye bizim gücümüz yeter mi? Ancak bir memur olalım bir müdür olalım ya da bir iş yeri sahibi olalım o zaman binebiliriz taksiye. Biz de isterdik köyden geldiğimizde bir hastamızı getirdiğimizde taksiye binip götürelim ama fiyatlardan korktuğumuz için taksilere binemiyoruz. Zaten bu Van’da neyi bitirmişler ki taksi fiyatlarını da düşürsünler.” Dedi.

 

 

“CEBİMDEKİ 40 LİRAYA GÜVENMİŞTİM”

Daha önce bir taksi ile ilgili yaşadığı anıyı anlatan vatandaş Yunus Batur “Hiç unutmuyorum bir akşam annem rahatsızlanmıştı. Acilen hastaneye götürmemiz gerektiğinde ben cebimdeki 40 lira ile artistlik yapıp durun taksi çağıralım demiştim. Taksiyi çağırmaya bizimkileri ikna ettim. 10-15 dakika içerisinde taksi geldi. Bu arada evimizde eski araştırma hastanesinin yanında. Gelen taksici bizi görünce arabadan indi, kapıyı açtı, eşyalarımızı da aldı bagaja bıraktı. Geçti şoför koltuğuna. Yani bizimle ilgilendi de. Geldik hastanenin kapısına annemi indirdik, ben taksiciye ücreti sorduğumda bana 50 lira dedi. Akşam olması ve o saatte 40 liradan başka para temin edemeyeceğimi anlayınca 40 liraya razı oldu ama benim içim hiç rahat değildi.” Diye konuştu.

 

 

İSTANBUL’DA 10 TL ÖDÜYORSAK VAN’DA 10 ÖDÜYORUZ!

Ankara’da taksi ile gittiği bir mesafeye Van’da daha fazla ücret ödediğini belirten Ayten şu şekilde konuştu: “Şimdi soruyorum size bu şekilde zor durumda kaldığımızda bir taksiye muhtaç olup binmek bize niye pahalıya mal oluyor? Van’daki taksiciler neden bizi üç tekerli hamal arabası kiralarmış gibi pazarlık yapmaya zorluyor? Fiyatlar yüksek diyorum çünkü gerçekten bizim Van’da taksi ile seyahat ederken belli bir mesafeye verdiğimiz para başka illerde bunun çok daha altında. Misal ben Beşyol’dan Şabaniye’de bulunan sebze haline gitmek için burada 25 TL ödüyorsam Ankara’da 10 TL ödüyorum. Taksilerin fiyatları uygun olduğunda belki vatandaşlarda daha fazla kullanır ve ulaşım rahatlamaya başlar.”

 

 

O PARAYA ARAÇ KİRALANIR!

Taksilere verilen ücretle nerdeyse bir araç kiralanabileceğini belirten Baki Arvas “Van’da yaşadığınız ulaşım sıkıntılarından başka illeri gördüğünüzde gerçekten utanıyoruz. Hala şehirdeki minibüslerde, otobüslerde yol ücretlerini muavinler gelip topluyor. Bir de bu şoförler kullandıkları araçları tıka basa doldurunca yolcularda ulaşım konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Bunun çözülmesi lazım. Zaten taksilerden hiç bahsetmek istemiyorum. Taksiye bindiğimizde sanki o arabayı kiralıyormuş gibi ücret veriyoruz. Gerçekten Van’da taksi parasına araç kiralamak bugün mümkün hale gelmiş. Taksilere en çok havaalanına gidişte ihtiyaç duyuluyor. Havaalanına da 40 liraya gidiyor taksiler. Ben 50 liraya araç kiralayan firmalar biliyorum. Bu dengesizlik son bulmalı. Taksilerde ulaşıma dâhil edilmeli.” İfadelerini kullandı.

 

 

TAKSİ FİYATLARININ DÜŞMESİ ULAŞIMI RAHATLATIR!

Taksilerin fiyatının uygun bir hal aldıktan sonra tüm ulaşımın rahatlayacağını belirten vatandaş Vefa Bilge “Taksilerin belirli bir ücret tarifesi yok mu? Niye tüm taksiciler birbirinden farklı fiyatlar belirliyor? Belirledikleri fiyatlar da uygun fiyatlar olsa yine razıyız ama artık taksiler o kadar fazla fiyatlar söylüyorlar ki insan pazarlık yapmadan taksiye binemiyor. Sanırım taksiciler taksi ile ulaşım pek fazla tercih edilmediği için yakaladıkları müşteriye yüksek fiyatlar söylüyor. Bu konuda bir düzenleme yapılması lazım. Taksilerin fiyatları uygun olsa emin olun herkes bunu göz önünde bulundurur hem ulaşım rahatlar hem de Van gelişmiş iller gibi taksilerin yoğun kullanıldığı bir şehir haline gelir. Elbette onların da haklı oldukları yanlar olabilir. Ama bu haklılıklarını vatandaşlara yüksek fiyatlarla yansıtmamalılar.” Diye konuştu.

 

 

TARTIŞMALI KONUDA EMİN TUĞRUL DA KONUŞTU

Taksicilerin Van’da çalışırken tek yönlü çalıştıklarını, müşteri götürdükten sonra boş döndüklerini belirten Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise “Öncelikle sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Şehrivan Gazetesi’nin böyle güzel bir araştırma yapması hem vatandaşlar açısından hem de şoförler açısından iyi olacaktır. Taksilerle ilgili pahalılığa ben pahalılık demek istemiyorum. Bunu şöyle izah edeyim ekonomik şartlara baktığınız zaman ilimizde mesafeler kısa ve taksiler tek yönlü çalışır. Haklı olarak vatandaşlar biz batıda taksiye bindiğimizde daha makul fiyatlara ulaşım sağlayabiliyoruz diyorlar. Bizim taksicimiz buradan İskele bir yolcu götürdüğü zaman boş dönüyor. Taksicilerin çalışma şekli tamamen tek yönlü oluyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

TUĞRUL MASRAF ÇOK DİYOR...

Taksicilerin de mesleklerini icra ederken birçok masraf ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Tuğrul “Artan akaryakıt zamlarının da büyük etkileri var. Bununla birlikte vatandaşlar taksiye bindikleri zaman sadece akaryakıtın fiyatını göz önünde bulunduruyor. Akaryakıt fiyatlarına bakıp taksicilerin aldığı ücretleri bun göre değerlendiriyor. Benzinin litresinin 4,5-5 TL olması ya da oto gazın litresinin 2,75-3,00 TL olmasını hesaplıyorlar. Şu anda her taksinin trafik sigortası var. Trafik sigortası ücretleri korkunç derecede arttı. Buna indirimler yapıldı fakat tatmin edici bir indirim olduğundan söz edilemez. Hemen arkasından zorunlu koltuk ferdi sigortası çıktı. Yılda buna da ayriyeten belirli bir ücret ödemesi yapılıyor. Bu fiyatta yine aracın motor hacmine göre değişiyor. Ayrıca sürücüler de sigortalı olmak zorunda ve bunun da ödemesi taksiciye yansıyor. Bunun dışında bir de sürekli artan yakıt, araç bakımı ve yedek parça fiyatları var.” Diye ekledi.

 

 

VATANDAŞA UYARI: MUTLAKA TAKSİMETREYİ AÇTIRIN!

Vatandaşlara bir çağrıda bulunan Tuğrul bindikleri taksilerde taksimetreyi açtırmaları gerektiğini vurgulayarak şu sözleri kullandı: “Taksimetrelerin açılmama sebebine gelecek olursam vatandaşlara bu konuda özellikle rica ediyorum: taksimetreyi açtırsınlar. Vatandaşlarımız bunu yapmıyor araca bindiklerinde taksi şoförü ile pazarlık yapıp gidecekleri yeri söylüyorlar ve bunun üzerinden pazarlık yapıyorlar. Sonra fiyatlar kendilerine pahalı gelince de taksimetre açılmadı bu taksiciler neden yüksek ücretler alıyor diyorlar. Taksimetreyi şoför araca bindiği gibi açar ve yolcu buna göre seyahat eder. Bizim şu anki tarifemiz birçok ilden daha düşük zaten.”

 

TEK TİP ÜCRET OLABİLİR!

Taksicilerin kısa mesafeler için duraklarındaki sırayı terk ettiklerinde sıkıntı yaşadıklarını belirten Tuğrul, Şehrivan’ın Bingöl gibi kentlerde kent içinde her yere ulaşımın tek fiyat üzerinden sağlandığı yönündeki hatırlatması üzerine de şu ifadelere yer verdi: “Van’da taksiciler sabahları iş yerlerini açar ve saat 10-11’e kadar bekler. Bu bekleyişin ardından ya bir müşteri geliyor ya da gelmiyor. Müşteri geldiğinde de kısa bir mesafeye gitmek istediğinde örneğin Beşyol’dan Ezberciler İş Merkezine kadar gidişte taksimetre en fazla 5 lira yazıyor. Bu taksici sabah geldikten sonra duraktaki 10 aracın içinden sıra kendine gelince Ezberciler’e kadar gidip 5 lira alırsa geçinemez. Bu yüzden şehir içindeki bu tarz mesafeler arasında seyahat ederken taksici ile konuşulduğunda taksici 10 TL gibi bir ücret belirleyebilir.” Diye konuştu.

 

 

“BATI’DA TAKSİLER BOŞ KALMIYOR”

Van ile taksilerin hiç boş kalmadığı şehirleri kıyaslamanın yanlış olduğunu belirten Tuğrul “Ayrıca vatandaşların taksiler ile ilgili şikâyetleri bizlere geldiğinde biz gerekli cezai işlemleri yapıyoruz ama vatandaşın da taksiciler konusunda daha duyarlı temenni ediyorum. Batıda taksiler daha fazla iş yapıyor olabilir ve daha az ücret alıyor olabilirler. Ama oralara baktığımızda taksilerin nerdeyse hiç boş kalmadığını söyleyebiliriz. Bu gibi yerleri Van ile kıyaslamak çok yanlış. Bizim 45 tane durağımız var, her durakta ortalama 10 taksi var. Bu taksiler zaten günlük yine ortalama 1-2 iş yapıyor. Bizim taksimetre açılış ücreti 3 TL iken her kilometrede 4 TL yazılır. Bununda bilincinde olmak gerekir.” Dedi.

 

MESLEĞİ SUİSTİMAL EDENLER OLABİLİR...

Taksiciler ile olan görüşmelerinde sürekli müşterinin rahatını düşündüklerini belirten Tuğrul “Tüm meslek gruplarında olduğu gibi taksici esnafının içerisinde de mesleğini suiistimal edenler olabilir. İyi olanda var kötü olanda var. Biz tüm taksiciler kusursuzdur demiyoruz. Esnafımızla olsun vatandaşımızla olsun sürekli irtibat halindeyiz. Taksicilere yaptığımız ziyaretlerimizde dile getiriyoruz zaten: müşterinin rahat bir şekilde seyahat etmesini sağlayın ve en uygun şekilde yaklaşım gösterin. Son zamanlarda zaten çoğu taksimiz yenilendi ÖTV’den dolayı. Duraklarda göze çarpan eski araçlar olabilir. Bu araçlar sadece o bölgelerde taksinin varlığından haberdar olunması için bırakılmıştır.” İfadelerini kullandı.

 

FAHİŞ FİYAT TALEP EDENİ ŞİKAYET EDİN!

Vatandaşların kendilerinden fahiş fiyatlar talep eden taksiciler olduğunda bunu kendilerine iletmeleri gerektiğini vurgulayan Tuğrul “Tekrardan belirtmek istiyorum normalin üzerinde fahiş fiyatlar talep eden taksiciler olursa vatandaşlarımız bunu bize bildirsinler biz gereken neyse yaparız. Gerek telefonlarımızdan gerekse Şoförler ve Otomobilciler odamızdan her türlü bağlantıyı sağlayabilirler. Ama bu şikâyetlerde bulunurken de dikkat etsinler ve esnafla karşılaştırdığımızda mahcup olmayacak şekilde gerçeği yansıtan şikâyetlerde bulunsunlar. Bununla birlikte tekrardan dikkatinizi çekmek istiyorum taksicilerde birer esnaftır. Bu insanlara da yüklenen ağır ödemeler var. Bu insanlarında bakmakla yükümlü olduğu aileleri var. Anlayışlı ve sağduyulu olmak gerekir.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim