ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ – Dünya'da ve Türkiye'de hızla yayılan Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nedeniyle bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesinin sağlaması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için yazlık ekim yapılabilecek arazilerde 21 ilde tohumun yüzde 75'i hibe edileceğini duyurdu. Listede Van’ın olmaması son günlerin en çok konuşulan ve tepki gösterilen konusu oldu.

VAN’IN LİSTEDE YER ALMAMASI TEPKİYE NEDEN OLDU

Dünya'da ve Türkiye'de hızla yayılan Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nedeniyle sosyal hayat en alt seviye de seyrederken ekonomiye yönelik adımlar da atılmaya devam ediyor. Türkiye’de üretimin devamlılığı ve ekonominin ayakta kalması adına tedbirler kapsamında bir adımda da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandı. Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nedeniyle üretimin durma noktasına geldiği bir dönemde bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesinin sağlaması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için yazlık ekim yapılabilecek arazilerde 21 ilde tohumun yüzde 75'i hibe edileceğini duyurdu. Bazı önemli sektörlerle birlikte tarım ve hayvancılığın da deam etmesi gerektiği konusundaki hassasiyeti sürekli vurgulayan ve destek paketini açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, uygulamanın 21 ilde başlatıldığını ve 21 ilde tohumun yüzde 75'i hibe edileceğini duyurmasının ardından özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarım ve hayvancılık noktasında önemli bir konumda yer alan Van’ın liste dışında yer alması tepkiye neden oldu. Sektörü iyi bilen ve Şehrivan’a konuşan isimler Van’ın mutlaka bu listede olması gerektiğini vurguladı.

KENT İÇİN TALİHSİZLİK OLARAK GÖRÜLDÜ!

Konuyla ilgili olarak tepkisini ilk dile getiriren isim Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer oldu. Tarım konusundaki önemli kuruluşlardan birisinin başındaki isim olan Süer tohum desteği verilecek 21 ilin olduğu listede Van'a yer verilmemesinin kent için talihsizlik olduğunu söyledi. Süer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 21 şehri kapsayan çiftçiye yüzde 75 tohum desteği sağlayan uygulamasında Van'ın yer almamasına yönelik bir açıklamada bulundu. Mevsimsel sıkıntılar, nakliye maliyetinin yüksek olması, rekolte azlığı gibi pek çok dezavantaja sahip bölgenin pilot ili konumunda olan Van'ın destekten faydalanamamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

SÜER: VAN'IN DA LİSTEYE ALMALARINI TALEP EDİYORUZ

Başkan Süer, son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğu Anadolu Bölgesi tarım ve hayvancılık için uygun jeolojik yapıya sahip olmasına rağmen bundan yeterli randımanı alamamakta. 21 ilin olduğu listede Van'a yer verilmemesi ilimiz için talihsizliktir. Van, her türlü tarımsal desteğe ihtiyacı olan ve hak eden bir şehir. Şahsım ve üreticilerimiz adına Tarım ve Orman Bakanlığının kararında düzenleme yapıp, bir an evvel yüzde 75 tohum desteği kapsamına Van'ı da almalarını talep ediyoruz” dedi.

ÖZGÖKÇE: VAN’IN LİSTE DE YER ALMAMASI ÇİFTÇİLERİ ÜZMÜŞTÜR

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe de konuyla ilgili değerlendirmelerini Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Kentin hem tarımsal hem de hayvansal bakımdan önemli bir konumda yer aldığını anımsatan Özgökçe, kentin genç nüfus bakımından en yoğun iller arasında yer aldığını ifade ederek şunları belirtti: “Türkiye’de ilimiz genç nüfus bakımından en yoğun olduğu iller arasında yer almaktadır. İlimize pozitif ayrım yapılmalıdır, işsizlik oranı olarak da Türkiye ortalamasının maalesef üzerindeyiz bütün bu hususlar göz önüne alınarak karar alınmalıdır. Özellikle Tarım Bakanı Pakdemirli, açıkladığı tohum desteği ve 21 il arasında ilimizin yer almaması kentteki çiftçileri derinden üzmüştür. Bunun yanı sıra halı hazırda kura bağlı olarak artan akaryakıt, tohum ve yem fiyatları çiftçileri derinden etkilerken destek verilecek iller arasında ilimizin olmaması bizleri üzülmesine neden olmuştur” dedi.

“BÜTÜN BU TALEPLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Destek paketinin açıklamasının ardından girişimlerde bulundukları ifade eden Özgökçe, şunları kaydetti: “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile görüşme gerçekleştirdik, bakanlıkla gerekli görüşmelerin devam ettiğini biliyoruz. İlimizin tam da ekim ve dikim zamanı böyle bir desteğin kentteki çiftçilerin elini böyle bir dönemde çok rahatlatacaktır. İlimizdeki çiftçilerimizin taleplerini biliyoruz ve takipçisi olamaya gayret gösteriyoruz. Bu desteğin ilimize kazandırılması adına gerekli girişimlerimiz oldu olmaya da devam edecek. Tuşba Ziraat Odası Yönetimi olarak bütün bu taleplerin takipçisi olacağız” diye belirtti.

IRAK: İLİMİZİN BU DESTEĞİN DIŞINDA TUTULMASI HAKSIZLIKTIR

Tarım ve Orman Bakanlığı, yazın ekilebilecek arazilerde 21 ilde ekilecek tohumun %75’ini hibe edilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Van TSO ve Van TB Eski Başkanı Feridun Irak, hibe edilecek iller arasında Van’ın yer alamamasının hiçbir açıklaması olamayacağını söyledi. Irak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hibe alacak bu illerin arasında Muş, Bingöl, Erzincan, Kars, Erzurum ve Ağrı yer alırken, maalesef Van yer almamış olması bizleri derinden üzmüştür. Erzurum, Kars, Ağrı ile rakım ve iklim farkı olmayan ilimizin bu desteğin dışında olmasının hiçbir açıklaması olamaz. İlimiz çiftçisi satın alacağı tohuma 100 bin TL öderken, destek alan illerde bulunan çiftçiler 25 bin TL ödeyecek. İlimizin bu desteğin dışında tutulması haksızlıktır. Bu ve benzeri haksızlıklara sık sık muhatap olmamızın nedeni siyasilerin ilgisizliğidir” dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ DESTEK PAKETİNİ AÇIKLAMIŞTI

Tarım ve Orman Bakanlığı salgın dolayısıyla bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesini sağlamanın önümüzdeki dönem için büyük önem taşımasından dolayı harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bu doğrultuda gerek Bakanlığımızın tüm birimleri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam ediyoruz" dedi.

STRATEJİK ÜRÜNLERDE REKOLTE ARTIRILACAK

Bu kapsamda, yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş yapmak için Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programını başlattıklarını ifade eden Pakdemirli, "Bu proje ile ülkemiz için, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolayısıyla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

TOHUM BEDELİNİN YÜZDE 75'İ HİBE EDİLECEK

Program doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgilerinin toplandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Uygulama ile bu alanlarda tohum bedelinin yüzde 75'i hibe, yüzde 25'i ise çiftçi katkısı ile karşılanacak." açıklamasını yaptı.

TOHUM DAĞITIMINA BAŞLANDI

Mevsim itibarıyla öncelikli olarak ekilişinin yapılması gereken ürünlerin tohumlarının üreticilere dağıtımına başlandığının altını çizen Bakan Pakdemirli, "Uygulamayı 21 ilde başlattık. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi" değerlendirmesinde bulundu.

6 BİN 700 TON SERTİFİKALI TOHUM DAĞITILACAK

Ekimi yapılacak tohumların sertifikalı ve miktarının 6 bin 700 ton olduğunu belirten Pakdemirli, proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacağını ve ilk aşamada ekilişleri yapılan ve hasat edilecek olan ürünün toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağını söyledi. Bakan Pakdemirli, proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğunu da sözlerine ekledi.

PROJE KAPSAMINDAKİ İLLER

ADIYAMAN

AFYONKARAHİSAR

AĞRI

AKSARAY

BİNGÖL

ÇANAKKALE

ERZİNCAN

ERZURUM

KARS

KAYSERİ

KIRIKKALE

KIRŞEHİR

KONYA

MUŞ

NEVŞEHİR

NİĞDE

SAMSUN

SİVAS

TOKAT

UŞAK

YOZGAT

Editör: TE Bilisim