ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ/ÖMER TOKTAŞ- Karayolları Bölge Müdürlüğünün icraatlarından olan İkinisan ve Kale köprülü kavşaklarının ardından geçtiğimiz günlerde Bölge Hastanesi Kavşağına da yapılan köprülü kavşak trafiği rahatlatırken, gözler Otogar ve Eski Karayolları kavşağına yapılacak olan köprülü kavşaklara çevrildi. Trafik yoğunluğunun en çok olduğu noktalardan olan Karayolları ve Otogar kavşaklarına yapılacak olan köprülü kavşaklarla Van trafiğinin rahatlayacağı kaydedildi. En büyük trafik yoğunluğunun yaşandığı otogar ve Karayolları kavşağında sürücüler duruma tepki gösterirken, yetkililerden bir an önce bu alanlara köprülü kavşak yapılmasını istedi.

Van’da ilk olarak İkinisan Kavşağı ile başlayan ardından Kale Kavşağı ile 2010’lu yıllarda kent ilk kez köprülü kavşaklarla tanıştı. Yıllar içerisinde İpekyolu Caddesi üzerinde rahatlama sağlayan bu kavşaklar sonrası yeni köprülü kavşak yapılması zorunluluğu oluştu. Karayolları Bölge Müdürlüğü son olarak geçtiğimiz günlerde Bölge Hastanesi Kavşağı’nda ‘Bölge’ Köprülü Kavşağı’nı tamamlayarak hizmete açtı. Fakat uzun süredir ulaşım, trafik ve toplu taşıma konusunda büyük sancılar yaşayan Van’da daha birçok noktada köprülü kavşak yapılması gerekiyor. İpekyolu’nun kentin yükünü kaldırmamaya başladığı, araçların her geçen gün arttığı kentte, trafik ışıkları ile trafik tıkanma noktasına gelirken Van’da yeni yapılan Emniyet Müdürlüğü civarındaki eski Karayolları Kavşağı ile Otogar Kavşakları S.O.S veren noktalar olarak öne çıkıyor. Hâlihazırdaki Emniyet Müdürlüğü binasının tamamlanması, Van Valiliği’nin de aynı kampüste inşaatının başlamasıyla yoğunluğun daha da artacağı düşünüldüğünde eski Karayolları Kavşağı için bir köprülü kavşak projesi elzem olarak öne çıkarken, gün içinde sık sık tıkanan Otogar kavşağı için de aynı şekilde köprülü kavşak yapılması talebi dillendiriliyor. Şehrivan’a konuşan Vanlılar, Van’ın ve İpekyolu Caddesi’nin kısa vadede bu projelerle rahatlatılması gerektiğini söylüyor.

YOĞUNLUK ARTTIKÇA KAVŞAK İHTİYACI DA ARTIYOR!

Nüfusu, trafiği ve yoğunluğu her geçen gün artan Van’da son zamanlardaki en büyük sorun şüphesiz ulaşım anlamında yaşanıyor. Hem kent merkezi hem de ana arterlerindeki trafik yoğunluğu artık kentin trafiğini kaldırmayan Van için her kesimden çözüm çağrıları geliyor. Özellikle Çevre Yolu konusunda talepler bir an olsun dinmezken bir taraftan da kentin tek ana caddesi olan ve aynı zamanda çevre yolu görevi de gören İpekyolu Caddesi de de S.O.S. veriyor. Günün her saatinde uzun kuyrukların oluştuğu caddede trafik sıkışıklığı ve yoğunluğu bir an olsun bitmezken özellikle mesai başlangıç ve çıkış saatlerinde Van trafiği İstanbul’daki çileyi aratmıyor. Şehrivan Gazetesi olarak trafik yoğunluğunun yaşandığı noktalardaki esnaf ve vatandaşla görüştük. Çevre esnafı en kısa sürede bölgede bir köprülü kavşağının yapılmasının şart olduğunun altını çizdi. Yapılacak olan köprülü kavşakla birlikte hem çevre esnafının hem de güzergahı kullanan vatandaşların rahatlayacağını ifade etti.

ÖNCE KÖPRÜLÜ KAVŞAK, SONRA ÇEVRE YOLU BU İŞİ ÇÖZER!

Şehrivan gazetesi olarak çevre esnafı ile yaptığımız görüşmelerde esnafın ve vatandaşın en büyük talebi bölge trafiğinin rahatlaması için köprülü kavşakların en kısa sürede yapılması talebinde bulundu. Çevrede esnaflık yapan şahin Oktar isimli esnaf, burada bir alt geçidin yapılması halinde trafiğin çok rahatlayacağını ifade etti. Oktar, “Burada yapılacak olan alt geçit veya köprülü kavşağın buradaki trafiği fazlasıyla rahatlatacağını belirtebilirim. Yollar zaten yetersiz, trafik yoğun. Ayrıca bu yol aynı zamanda çevre yolu ile de bağlantılı. Burada yapılacak olan köprülü kavşak çevre yoluna fayda sağlayacaktır.” Dedi.

“VAN’IN BU TARZ PROJELERE İHTİYACI VAR”

Salih Oktar isimli bir diğer esnafta burada yapılacak olan köprülü kavşak ile yol trafiğinin fazlasıyla rahatlayacağına dikkat çekti. Bölge hastanesi önünde yapılan köprülü kavşağın oradaki trafiği fazlasıyla rahatlattığını kaydeden Oktar, “Van’ın bu tarz projelere ihtiyacı var. Şehrimiz sürekli büyüyen ve göç alan bir il. Haliyle de yollarımız artık bu yoğunluğu kaldıramıyor. Haliyle buraya acil olarak bir köprülü kavşağın yapılması şart.” Diye konuştu.

SIKIŞIKLIĞIN BİTMESİ İÇİN KÖPRÜLÜ KAVŞAK ŞART

Yusuf Akman isimli bir diğer esnafta gazetemize verdiği demecinde, buradaki trafiğin sabah saatlerinde ve akşam iş çıkışı saatlerinde çekilmez bir hal aldığına dikkat çekerek, “Bu yol transit geçiş bir yerde. Hemen hemen herkes bu yolu ve kavşağı kullanıyor. Ambulansların en sık kullandığı yollardan biri bu. Ancak yoğunluktan dolayı sürekli ambulansın burada sıkışıp kaldığına şahit olduk. O kadar büyük bir sıkışma yaşanıyor ki burada acil olarak buraya el atılması gerektiğini düşünüyoruz. Köprülü kavşak artık şart oldu.” Şeklinde konuştu.

BÖLGE KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI TRAFİĞİ FAZLASIYLA RAHATLATTI

Yol güzergahında esnaflık yapan Nazif Aslan yaptığı açıklamada burada yaşanan trafik yoğunluğundan dert yandı. Aslan, “Biz vatandaşlara oranla daha sık burada bulunuyoruz. Haliyle burada yaşanan trafik sorununun en büyük şahitleri de bizleriz. Her gün sabah ve akşam saatlerinde buradaki trafik İstanbul trafiğini aratmıyor. Yollar kilitleniyor ve ister istemez korna sesleri yükseliyor. Bu sorunun çözümü için en büyük fırsat acil olarak burada yapılacağı belirtilen köprülü kavşak projesini hayata geçirilmesi. Bölge hastanesinin orada yapılan kavşak trafiği fazlasıyla rahatlattı. Buraya da acil olarak bir köprülü kavşak şart.” Dedi.

ARAÇLAR CİVARDAKİ İŞ YERLERİNE KADAR DAYANIYOR!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan lokantacı esnaf Halit Alıcı oluşan araç kuyrukları yüzünden müşterilerinin bile rahat oturamadığını belirterek “Açıkçası burada bir alt geçidin olması esnafa da fayda sağlayacaktır. Şimdi buradan geçen araçlar trafik yoğun olduğunda gelip neredeyse bizim iş yerlerimizin içinden geçiyorlar. Tabi buda bizim için olumlu bir durum değil. Burada müşteriler yemek yerken, çay içerken bir bakıyorsunuz ki yanlarında bir araç kuyruğu oluşmuş ve ortalık toz dumana dönmüş. Artık bir alt geçit ile ya da yolda yapılacak bir düzenleme ile buradaki yoğunluğun giderilmesi gerekiyor. Şehir içerisinde nereye gidecek olursanız gidin burası ana bir merkez konumunda illaki burayı kullanıyor ve geçmek zorunda kalıyorsunuz hal böyle olunca da bir yığılmanın ve trafik sıkışıklığının olması kaçınılmaz oluyor.” İfadelerini kullandı.

BÜYÜK ARAÇLAR İLE YOL TAM BİR ÇİLEYE DÖNÜŞÜYOR!

Şehirlerarası otobüslerin ve tırların da kullanmakta olduğu bu yolun yetersiz olduğunu belirten bölge esnaflarından Cemil Ayyıldız “Özellikle belli saatlerde burada bir sıkışıklık oluşmuyor. Günün her saatinde karayolları kavşağını ve otogar kavşağını bir şekilde sıkışmış ve yoğun görebiliyorsunuz. Şimdi belli saatlerde bir sıkışıklık yaşanıyor olsa biz işte iş saati, okul saati ya da hafta sonu kalabalığı olduğu için sıkışıklık olması kaçınılmaz diyebiliriz. Ama tüm bunların yanında asıl yol ve kavşak yetersiz olduğu için yaşanıyor bu sıkıntı. Van’ın neredeyse tüm noktalarına gitmek için kullanılan bir bölge. Van’a giriş-çıkış yapan şehirlerarası otobüslerden tutun; ticari tırlara ve ağır vasıtalara kadar hepsinin kullandığı bir kavşak ve yol burası. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda yolun ne kadar yetersiz olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Bu yol yıllardır bu şekilde ama Van yıllar önceki Van değil, gelişmiş ve nüfusu artmış bir şehirdeyiz. Yollarımızın da buna göre düzenlemelere uğraması gerekiyor.” Diye konuştu.

ESNAF DA TIKANIKLIĞIN MAĞDURU OLUYOR!

Yolun sıkışıklığını gören minibüslerin petrolün içerisinden geçmeye çalıştığını belirten esnaflardan Şahabettin Savur, “Şimdi burada bir sıkışıklık yaşandığında minibüsler olsun sivil araçlar olsun hepsi bir şekilde bu sıkışıklıktan nasıl en kısa yolda kurtulabilirim mantığı içerisine giriyorlar. Kimisi Alipaşa yoluna girerek kimisi ışık yanarken petrolün içinden geçerek bir şekilde trafikten kaçmaya çalışıyor. Özellikle minibüslerin bunu çok yaptığını söyleyebilirim petrolü işleten insan da onun içindeki esnafta bu durumdan rahatsız oluyor yani. Bu yol ya genişletilsin ya Bölge Hastanesi’nin oradaki gibi yolda bir genişletme çalışmasına gidilsin. Birden çok alternatif üretilmeli ve olmalı ki en azından otogardan artarda çıkan otobüsler, şantiyelere giden iş makineleri tüm yolu kapatmasın ve trafik akıcı bir şekilde ilerlesin. Van’daki tüm ulaşım yollarını aksatan bir kavşak burası burada bulunan yoğunluk sadece bu bölgeyi etkilemiyor.” Şeklinde konuştu.

“YA GENİŞLETİLSİN YA ALT GEÇİT AÇILSIN”

Yolun genişletilerek ya da alt geçit açılarak trafik sorununun üstesinden gelinebileceğini belirten esnaflardan Ersin Aksu “Bu kavşağa trafiğin yoğun olduğu bir esnada içinde yaralı olan bir ambulans girdiğinde Allah korusun hastaneye yetişme şansı kalmayacak derecede az olur. Ya da herhangi bir iş makinesi veya otobüs girdiğinde trafik adeta durma noktasına geliyor. Burada sorun otobüsten ya da ambulanstan kaynaklanmıyor. Yolun yetersiz olması etkiliyor buradaki sıkışıklığı. Yani yoğunluğu görmeden kavşağa ve etrafından ayrılan yollara bakan biri bu yolda oluşacak az sayıda bir araç yoğunluğunu bile kaldıramayacağını anlar. Bir alt geçit çalışması olabilir, yol ile ilgili bir düzenleme yapılarak genişletilebilir bunu uzmanlar belirler ama bizim bu noktada talebimiz buranın incelemeye alınmasıdır.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim