Ömer Aytaç AYKAÇ - Önder ALTINAL - ŞEHRİVAN


 

Van TSO Yönetim Kurulu görevlerinin 1’inci yılında 1 yıllık çalışmanın hesabını verdi. Başkan Necdet Takva, 1 yıl önce seçim bildirgesinde yer alıp da hayata geçirilen tüm çalışmaları tek tek anlattı. Hayata geçirilen tüm çalışmaları paylaşan Takva, gündemlerinde olup da başaramadıkları ‘Vergi Terkini’ ve birkaç konuyu da başaramadıkları için de özür diledi.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve yönetimi görevlerinin 1’inci yılında basın mensuplarının ve üyelerinin karşısına çıktı. Van TSO toplantı salonunda 1 yılın hesabını veren Takva, yaptığı sunum ile 1 yıl boyunca yaptıkları ve ‘yapamadıkları’ çalışmaları tek tek açıkladı. Van TSO olarak seçim öncesinde hazırladıkları ‘seçim bildirgesi’ne sadık kalarak kısa, orta ve uzun vadede verdikleri sözlerin büyük bölümünü gerçekleştirdiklerini açıklayan Takva, sunumunda bir yıl önce seçimi kazandıklarında “En Büyük Vaadimiz; Dürüst Olacağız!” şeklindeki sloganıyla başladı.

VERGİ TERKİNİ İÇİN 1 UMUT DAHA VAR!

Van TSO’nun 1 yıllık çalışmasından önce önceki gün Meclis Bütçe Komisyonu’nunda reddedilen Van’ın vergi borçlarının silinmesi ile ilgili konuya değinen Takva, “Biz Van TSO olarak bu konuda ciddi çabalar safrettik. Konu ile ilgili 6 bakan ile görüşüp sayısız girişimler yaptık. Son olarak da konu Hakkari milletvekili Adil Zozani’nin önerisiyle komisyonda görüşüldü ve kabul edilmedi. Elbette torba yasada olmaması durumu zorlaştırdı. Ama herşey bitmiş değil. Van milletvekillerinin de dahil olacağı bir çalışma ile bu konu yeniden meclisin gündemine alınabilir” dedi.

“MADEM TERKİN YOK KAPIKÖY’Ü İYİLEŞTİRELİM”

Ardından bu konuda yaptıkları girişimleri ve Maliye Bakanı ile olan bir diyalogunu anlatan Takva, bu konuda bakanlığın çok sıcak bakmadığını belirtti. Takva ayrıca; “Vatandaşın büyük borçlarının olduğunu bu yüzden buraları terk ettiğini çok iyi biliyorum. Ben maliye bakanına deprem sonrasında 637 milyon borcun olduğunu söylüyorum. Kendileri de bana biliyorum diyor. Mehmet beyin bana tam olarak açıklaması bu ve şunu da söylüyor: Benim umurumda da değil diyor. 650 milyonun genel bütçeye katkısı da zaten sıfırdır. Ben zaten Van’daki vergimin %70’ni dolaylı bir şekilde alıyorum. Buda çok önemli değil ve bana da hiçbir faydası yok. Soruyoruz peki neden terkin etmiyorsunuz? Emsal değil deniliyor. Emsal var. Kocaeli’nde emsal vardı. Bizim bütün yöneticilerimiz ve 3 tane de vekilimizde oradaydı. Kocaeli’nde emsalin olduğunu söylüyoruz. Bize yanlış yapılmış deniliyor. Bende bakana şunu söyledim. 90’ndaki siyasi istikrarsız ekonomik bütçe ile şimdi ki ekonomik bütçe aynı mıdır? Eğer ki sizin böyle bir bütçeniz ve kaynağınız varsa bunun önünde bekçilik yapmanıza gerek var mı? Böyle bir bütçe varsa bunu halkın refahı için kullanmak zorundasınız. Kaldı ki bu bir doğal affettir. Diyor ki İstanbul’da olsa ne yapacağız? Allah korusun Allah öyle bir şey vermesin ama İstanbul’un başında gelse elinde bütçe varsa vereceksin. Dönüp bize ve vekillere bununla gelmeyin başka bir şeyle gelin diyor. Ona da tamam dedim. Başka bir şeyle gelelim dedim. İşte size Kapıköy. Kapıköy’ü iyileştirelim dedim. Bize işte bunu konuşalım dedi. Bende el insaf zaten 20 yıldır konuşuyoruz dedim. Bu cümlelerin aynısını kullandık ve 1,5 saat orada konuştuk. Bürokrasi dedikleri şey işte böyle bir şey olsa gerek.”

Ardından 1 yıllık değerlendirmeye başlayan Takva, sunumunda özetle yapılan çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi:

“KİMSE KOMİSYON TOPLAYAMAZKEN…”

Göreve geldikleri günden bu yana yapılan toplantıları değerlendiren Takva, “58 Toplantı gerçekleştirilmiş, söz konusu toplantılarda 679 Gündem maddesi görüşülmüştür. 6 Yönetim Kurulu Toplantısı Kümelenmiş İş merkezlerinde gerçekleşmiştir. Ayrıca Van Ticaret Ve Sanayi Odası’nda şu ana kadar 12 Meslek Komitesi 144 Toplantı gerçekleştirmiş ve 492 karar vermiştir. Van TSO’dan önce kurulan ve daha büyük olan bir çok odada komisyonlar toplanmakta bile zorlanırken bizde komisyonlar ciddi bir görev üstlenmiştir” dedi. Takva ayrıca; “Yönetim Kurulu olarak da 58 Toplantı gerçekleştirilmiş, söz konusu toplantılarda 679 Gündem maddesi görüşülmüştür. 6 Yönetim Kurulu Toplantısı Kümelenmiş İş merkezlerinde gerçekleşmiştir.” Dedi.

KAPIKÖY İÇİN 2015 MÜJDESİ!

Vergi terkininin yanında Van için en çok önemsedikleri konuların başında Kapıköy ve sınır ticareti geldiğini belirten Takva, bu konuyla ilgili olarak yapılan çalışmaları; “Başbakanımız başta olmak üzere, Gümrük ve Ticaret Bakanımıza konulara ilişkin Raporlarımız sunulmuştur. Ayrıca Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının Katılımı ile gerçekleşen Türkiye-İran İş Formunda taleplerimiz dile getirilmiştir. Ayrıca Odamız ve DEİK İşbirliğinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımı ile Türkiye-İran Dış İlişkiler Toplantısı düzenlendi.” Dedi. Kapıköy konusunda önümüzdeki günlerde süreç hakkında değerlendirmelerde bulunacaklarını belirten Takva, İran tarafındaki çalışmaların da bitmesiyle birlikte Kapıköy’de 2015 yılı itibariyle bir başlangıç yaşanabileceğini belirterek; “Biz 2015 yılında 30 milyon TL’lik bir ticari hacmi oluşturabiliriz.” Dedi. Takva ayrıca öncüsü oldukları bir sınır illeri iş birliği komisyonunun fikir babası olduklarını da belirterek; “Odamız tarafından yapılan girişimler neticesinde sınır kenti olan illerin Ticaret ve Sanayi Odalarının içerisinde yer aldığı Sınır İlleri İşbirliği Komisyonu teklifi TOBB’a sunulmuştur. Bu iller ise şöyle: Van – Edirne – Gaziantep – Hakkari – Şırnak – Hatay – Ardahan – Mardin – Iğdır – Kars – Şanlıurfa – Kilis – Kırklareli.” Dedi.

“VAN-ŞIRNAK KARAYOLU ÇÖZÜM SÜRECİ KADAR ÖNEMLİ”

Bu iki önemli konunun yanında Van’da hafif raylı sistem kurulması ve çözüm süreci kadar büyük bir önem arzettiğini dile getirdiği Van-Şırnak Karayolu konusunda da girişimler yaptıklarını söyleyen Takva, İlimiz ile Erciş İlçemiz arasında yer alan karayolunda hafif raylı hat kurulması, Van-Şırnak Karayolu Projesi, başta karayolları bölge müdürlüğü uhdesinde gerçekleştirilen yatırımlara ilişkin hak ediş alamayan firmalarımızın mağduriyetinin giderilmesi, Çağrı Merkezi ve İlimizde SRC Sınav Merkezi kurulması hususunda Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Bakan Yardımcısı ile görüşme yapılmıştır. Bakan Yardımcısı Yahya BAŞ tarafından ilgili birimlere SRC Sınav Merkezi kurulması talimatı verilmiştir.” Dedi.

“POLİTİK YAKLAŞIMLAR DA SERGİLENDİ”

Bunun dışında Van’da lojistik köy kurulması, AVM kurulması, Ekonomik suçlara ait sicil affı, Van’a özel ekonomik paket, SEGEM sınavları, kömür alımları, İmar planı gibi konularda da girişimlerde bulunduklarını belirten Takva, bunun dışında bir dizi de girişimlerde bulunduklarını belirtti. Takva, bunun yanında odanın kimliğine zarar vermeden bazı politik girişimlerde de bulunduklarını belirterek çözüm sürecine ve yerel seçimlere dahil olduklarını belirterek; “Ülkemizde uzun yıllardır süregelen çatışmalı ortamın sona ermesine ilişkin atılan adımların ülkede yarattığı olumlu havanın devam etmesi ve somut adımlara dönüşmesine yönelik 365 Oda Borsaya Çağrıda bulunulmuş, 20’ye yakın Oda ve Borsadan destek gelmiştir. Odamız yerel seçimlerde tarafsızlığını korumuş, sağlıklı ve huzurlu bir yerel seçim için sivil toplum kuruluşları ile birlikte koordineli çalışmıştır. Ayrıca Nasıl Bir Belediye ? Nasıl Bir Belediye Başkanı? Gibi sorulara cevap aramak için anketler düzenlemiştir.” Dedi.

İŞTE VAN TSO’NUN BEKLEYEN PROJELERİ

Buna ek olarak Van TSO bünyesindeki Kurul ve Komisyonlar, Ekonomi Konseyi, İlin tanıtımına yönelik etkinlikler, üyelere yönelik çalışmalar, Yatırım Destek Ofisleri, Sektör Toplantıları, Sosyal Faaliyetler ve seminerleri sıralayan Takva, Ekonomi Konseyi olarak 5 toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu toplantıların büyük bölümünde öncelikli olarak Van Gölü Kirliliği üzerine önemli bir çalışma hazırladıkların söyleyen Takva, “Şehir Merkezinde bulunan Ahırların, Şehir dışına çıkarılması Projesi, Çağrı Merkezi Projesi, Seyir Terası Projesi, İnşaat Malzemesi Satıcıları Sitesi Projesi, Sağlık Bilimleri ve Yaşam Teknolojileri, Kentsel Dönüşüm Turizm Kümelenme Projesi” şeklindeki projelerin de hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

NEWROZ’DA ALIŞVERİŞ FESTİVALİ BAŞLIYOR!

Sosyal alanda da çalışmalar yürüttüklerini belirten Takva, Van Kahvaltısı çalışmasının Van’ın tanınması adına önemli bir organizasyon olduğunu söyleyerek; “Van Kahvaltısı’nın rekorlar kitabına girmesi kent adına gerçekten tarihi bir adımdı. Bunun bizim dönemimizde gerçekleşmiş olması bizim için büyük gurur. Bu Van ve Van TSO adına büyük bir umuttu. Bunun yanında Van Kahvaltısı’nın da patenti önümüzdeki günler itibariyle resmen alınmış olacak. Ama bununla sınırlı kalmamak gerekiyor. Örneğin biz bir Ankara ve İstanbul’da olduğu gibi bir alışveriş festivalinin hazırlığı içindeyiz. Her yıl Newroz döneminde Van’a gelen turistlerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda tam bu dönemdeki tatilde Van’da bir ‘shopping fest’ hazırlığı içindeyiz. İnşallah 2015 Newroz’unda böyle bir çalışmanın da startını vermiş olacağız.” Dedi. Öte yandan Van’ın bir iç deniz olması hasebiyle Türkiye’de sadece 3 yerde bulunan Deniz Ticaret Odası konusunda da çalışmalar yürüttüklerini ve Van’ın da Van TSO bünyesinde bu konuda bir Deniz Ticaret Ofisi’ne sahip olacağını belirtti.

İŞTE ODANIN BORCU

Değerlendirmesinin son bölümünde bütçeye dair bazı bilgiler de paylaşan Takva, Oda’nın 2014 bütçesini de açıklayarak Odanın 2014 bütçesinin 4 milyon 100 milyon TL olduğunu belirtti. Takva, “Bizim 6 aylık gelirimiz 1 milyon 518 milyon 918 bin 76 TL, giderimiz ise 1 milyon 475 milyon 799 bin 93 TL. Doğu’daki diğer odalara göre bütçemiz daha fazla.” Dedi. Öte yandan Oda’nın toplamda 364 bin TL borcunun olduğunu da belirten Takva, mevcut nakit bütçesinin ise 172 bin TL olduğunu açıkladı. Takva, öte yandan odanın borç durumunu da değerlendirerek, önceki yıllarda borcu olmamasına rağmen kendi dönemlerinde odanın bazı farklı ödemelerle de devralındığını belirtti. Takva konuyla ilgili olarak; “Ben 7 yıl boyunca odada genel sekreterlik yaptım. Odamız 1962 yılında kurulmuş ben 2004 Aralık ayında göreve başladım. O dönemde odanın 800 bin lira nakitti vardı. O zaman ki bütçelerde 200-250 bin civarındaydı. Oda 2005 yılındaki tüm giderleri ve harcamaları o zaman ki bankada bulunan 800 bin lira ile yapıyordu. Yani bunu faiz ile yapıyordu ve buda inanılmaz bir para yapıyordu. Ve ben 1 Mart 2012 yılında oda da ayrıldığımda odanın 872 bin lira nakitti vardı ve bir tek borcu da yoktu. Daha sonra deprem döneminin ardından biz göreve geldik. Bizim önümüze konulan borç miktarı ise işte sizinle paylaştığımız 562 bin liradır. Artı birde bu tekno kent ile güneş enerjisi taahhütleri bunun içinde yoktu. Bizde bu tekno-kenti hisse payında çekileceğiz. Çünkü bunun bir katma değeri bulunmuyor. Geçmişi konuştuğumuz zaman biz o son iki yıla göre iyiyiz. Biz bu anlamda iyi bir yönetim olduğumuzu düşünüyoruz.”

YAPAMADIKLARI İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

Takva konuşmasının son bölümünde alışılmışın dışında bir konuşma yaparak, yapılanların dışında bir de yapamadıklarını ayrı bir paragrafta değerlendirdi. Bu konuda çalışmalarını devam ettireceklerini belirten Takva, bunları yerine getiremedikleri için de özür dileyerek; “Biz Oda Borçlarını bitiremedik. Plaketçi olmayacağız dememize rağmen zorunda olduğumuz bir çok durumda Plaket vermek zorunda kaldık. Tüm çabalarımıza rağmen vergi terkinini gerçekleştirmedik. Üyelerimizi yeteri kadar ziyaret edemedik. Faiz affından beklentimize ulaşamadık. Bu yüzden özür diliyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim