ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Daha önce Kapıköy’ün açılması için sayısız çağrı yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, bu kez de Kapıköy Sınır Kapısı’nı bir heyet ile ziyaret ederek bu çağrıyı yineledi. Sınır Kapısı ziyaretinde kapının kapalı kalmasının yarattığı tahribatı dile getiren Van TSO Başakanı Necdet Takva, gerekli tedbirlerle kapının yeniden açılması gerektiğini savundu.

Dünya'da ilk kez Çin'de görülen, ardından İran'a sıçrayan koronavirüs vakaları dolayısıyla Kapıköy Sınır Kapısı 23 Şubat'ta geçişlere kapatılmıştı. Sınırın kapatılması turizm ekonomisini sekteye uğratırken, kapının kısmi açılması da ticareti hafifletemedi. İran’a sınır komşusu olan Van ticaretinin tamamen kapıya bağlı olması Vanlıları zora sokmaya devam ediyor. Van’ın turizminde önemli bir yere sahip olan Kapıköy pandemiyle mücadele kapsamında henüz alçılamazken, Van’ın önemli iş insanları bir araya gelerek kapının biran önce açılması talebinde bulundu. Van Organize Sanayi Bölgesi (VAN OSB) ile Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VANESOB) yönetim kurulu ve birçok iş insanı korona virüs tedbirleri çerçevesinde kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısının yeniden açılmasını yönünde defalarca çağrılarda bulundular. Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılaması yönündeki çağrılara Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’da çağrılarını yenilerek kapının Van için hayati önem taşıdığını belirtti. Başkan Takva, Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Necip Oflaz’la ve Van TSO’nun Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı ile Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yunus Gökçenay’la birlikte Kapıköy Gümrük Müdürü Mesut Ungurlu’yu yerinde ziyaret ederek kapının açılması yönündeki görüşlerini dile getirdi.

VAN TSO HEYETİ GÜMRÜK MÜDÜRÜNÜ ZİYARET ETTİ

Batıda kapıların açılması, turizm sektörünün hareketlenmesi sonrası Van için de Kapıköy’ün açılması yönündeki çağrılar artmaya devam ediyor. Edirne’deki sınır kapısının açılmasından sonra gözler tekrar Kapıköy Sınır Kapısına çevrildi. Kapıyla ilgili tartışmalar ve çağrılar devam ederken Van Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva sınır kapısının son durumunu öğrenmek kaydıyla Gümrük Müdürü Mesut Ungurlu’yu yerinde ziyaret ederek istişarede bulundu. 

“FARKINDALIĞI DİRİ TUTMAK İÇİN ÇABALIYORUZ”

Van Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı (Van TSO) Necdet Takva, ziyaretin ardından beraberindeki heyet ile birlikte Kapıköy Sınır Kapısı’nı ziyaret etti. Burada yapılan inceleme ve görüşmelerin ardından kapının açılması yönündeki çağrılarını yenileyerek şunları söyledi: “Van turizmine ve bölgeye ticari potansiyel açısından ciddi katkılar sağlayan Kapıköy Sınır Kapısı’nı ziyaret ettik. Amacımız burada özellikle pandemi döneminin başlangıcıyla kapalı bulunan Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın Türkiye’nin batısındaki kapılar gibi kontrollü bir şekilde yaya geçişlerine açılması yönündeki farkındalığı diri tutmaktır.”

KAPININ KAPALI KALMASININ CİDDİ ZARARLARI OLDU!

“Bugün yaptığımız ziyarette özellikle Van Kapıköy arasındaki kara yolun yenilemesi konusunda yüklenici firmamızı ziyaret ettik. Onların çalışmalarını yerinde görme imkânımız oldu. Ev sahipliğinden dolayı Gökçenay İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay’a çok teşekkür ederim. Bize eşlik etti ve şu anda sınır kapısının önündeyiz ve aşağı yukarı 110 milyona mal olan devasa bir yatırımın ve Türkiye’nin doğuya açılan kapısı anlamında önemi olan sınır kapısının gördüğünüz gibi kapalı durumdadır. Pandemi ile beraber bir yıla yakındır yaya geçişlerinin çok kontrollü ve sınırlı olduğu ve aynı zamanda Türkiye için önemli olan İran turizminin şu anda kapalı olması ciddi zararlara yol açtı ve açmaya da devam ediyor.”  

“İRANLILARIN İLİMİZE YAPACAKLARI ZİYARETİ UYGUN HALE GETİREBİLMELİYİZ”

Başkan Takva, şöyle devam etti: “Bizim amacımız ve gayemiz şuan Türkiye’nin Trakya’daki Avrupa’ya açılan gümrük kapıları ve özellikle dört tanesi Edirne bir tanesi Kırklareli’nde bulunan kapılar gibi kontrollü seyahatlere açılması ve İranlı vatandaşların ilimize yapacakları ziyareti uygun hale getirebilmek için kapının açılması gerektiğini düşünüyorum. Amacımız da bunu sürekli gündemde tutarak kapının açılması yönündeki taleplerimizi sizin aracılığınızla yöneticilere ve karar vericilere iletmektir. Umuyor ve diliyorum ki pandeminin ilk başladığı dönemlerde buralarda oluşturulan Sahra Hastanesi’nin altyapısının minimum düzeyde de olsa tekrar hayata geçirmektir”

ÇAĞRILAR KARŞILIK BULSUN

Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapacak İranlılar için gerekli önlemlerin alınıp kapının açılmasını dile getiren Takva, “Bu çerçevede de İranlı vatandaşların ateş ölçerek ve aynı zamanda gerekirse test yapmak suretiyle Türkiye girişlerini kolaylaştıracak altyapının oluşturulması gerekir. Bu büyük yatırımın Van ve bölge için çok önemli olan, aynı zamanda ülkemiz için büyük bir öneme sahip olan geçiş güzergâhının kısa zamanda normalleşerek ve gerekli tedbirlerin alınması suretiyle açılmasına yönelik çağrılarımız karşılık bulur. Bugün yönetim kurulu üyemiz Necip Oflaz’la ve Van TSO’nun Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcılarıyla ve Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz Yunus Gökçenay ile birlikte Kapıköy Gümrük Müdürü Mesut beyi yerinde ziyaret ettik. İran tarafına da bir selam vererek buradaki izlenimlerimizi ve gözlemlerimizi tamamlamış olduk, ilgi ve alakadan ötürü sizlerden teşekkür ederim.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim