ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Mülkiyetinin bir kısmı Van Ticaret Borsası’nda bir kısmı da özel şahıslarda iken geçtiğimiz yıl Van Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ) yeniden el değiştirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin bir süre önce ihaleye çıkardığı fakat sonradan iptal ettiği dün itibariyle gerçekleştirildi. Son günlerde sıkça konuşulan ve Van’da kalması konusunda ciddi bir kamuoyu oluşturulan VOTAŞ 39 yıllığına devredildi. VOTAŞ’a daha önce de talip olan fakat alamayan Van TSO kamuoyundaki beklentiler üzerine ihaleye dahil olarak ihalede VOTAŞ’ı satın alan taraf oldu. Böylelikle Van’ın tarımdaki önemli bir markası Van TSO tarafından şekillendirilmiş olacak.

 

10 yıl önce yapılan çalışmalar kapsamında Van Ticaret Borsası öncülüğünde devletten kiralanan arazi üzerine kurulan VOTAŞ yine el değiştirdi. VAN TB bünyesinde ve 30 üzerinde hissedarı ile Büyükşehir Belediyesine devredilen VOTAŞ, yapılan ihaleyle devredildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) bünyesinde faaliyet gösteren Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş’ye 39 yıllığına devredildi. Son günlerde sosyal medyada epeyce konuşulan VOTAŞ’ın bundan sonra nasıl bir akıbeti olacağı ise şimdiden merak konusu oldu. Türkiye’nin en büyük tarım ve hayvancılık arazisinin Van’a neler göstereceği önümüzdeki dönemlerde kendini gösterecek.

 

 

19 MİLYON 510 BİNE DEVREDİLDİ

4 firmanın şartname aldığı, kapalı teklif usulü ile yapılan ihaleyi, katılan tek firma olan Asya Tarım Hayvancılık İnşaat A.Ş. 19 milyon 510 bin liralık teklif ile kazandı. Kazanan firma ihale bedelini yüzde 25’i peşin geri kalanı ise 18 taksit halinde ödeyecek. Toplam 4 bin dönüm arazi üzerine kurulu VOTAŞ’ta sağmal tesisler, genç hayvan binaları, sağımhane, doğumhane, gübre çukurları bulunuyor. Tesiste yem bitkileri yetiştiriciliği, meyvecilik, hayvancılık alanları bulunuyor. Arazi sulama işleri ise modern pivot sulama sistemleri ile yapılıyor.

 

 

YAŞAR: VOTAŞ VANLILARINDIR

VOTAŞ’ın Van için bir değer olduğunu belirten Mehmet Yaşar, “Bu gün bu güzide tesisimizi, Van için bir değer olan işletmeyi 39 yıllığına kiraya veriyoruz. Bu tür yapılara hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor. Ben önceden de söylediğim gibi belediyelerin bu tür işler yapması taraftarı değilim. Belediyelerin işi tarım ve hayvancılık yapmak değildir. 770 bin kilometrenin tamamı Vanlılarındır. VOTAŞ’ta Vanlılarındır. Tüm Türkiye’de bizimdir. İhaleyi kazanan firmayı tebrik ediyoruz. Van için hayırlı uğurlu olsun” dedi.

 

 

“VOTAŞ VAN’IN DEĞERİ OLARAK KALACAK”

İhaleyi kazanan firma adına kısa bir konuşma yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva, ise şunları söyledi: “İhaleyi kazanan firma Van TSO bünyesinde faaliyet gösteren sermayesinin tamamı Van TSO’ya ait olan bir firmadır. Bizim amacımız bu işletmeyi Van TSO’nun yönetmesi değil. Mümkün olduğunca tarım ve hayvancılık konusunda faaliyet gösteren firmaların bu işi yapmasıdır. Öncelikli amacımız VOTAŞ’ın bir Van değeri olarak kalmasıdır. Türkiye’de Torku gibi örnekler var. Torku nasıl bu gün artık Türkiye’nin tamamına satış yapan bir firma haline geldiyse, bizim de hedefimiz VOTAŞ’ı bölgede ve Türkiye’de örnek bir üretici ve pazarlamacı konumuna getirmektir.”

 

 

GÖZLER ORADAYDI

Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce kiralama usulü ile Van Ticaret Borsası’ndan devraldığı VOTAŞ’ın 39 yıllığına devredilmesi ihalesi Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Komisyon Başkanlığı’nı Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yaşar’ın yaptığı ihaleye Genel Serketer Yardımcıları Fazıl Tamer, Salih Allahverdi ve komisyon üyeleri katıldı.

 

GÜNLERDİR TARTIŞILIYORDU

Öte yandan VOTAŞ’ın durumu son bir günlerde sosyal medya üzerinden de sıkça tartışılan bir konu olarak öne çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl Belediyeye devredildiğinde de ciddi tepkiler alan satışın ardından yeni satışta Van dışından birilerinin alma ihtimali sıkça konuşulan VOTAŞ için Van’da kalması kampanyaları başlatılmıştı. Van TSO’ya alınması için teklifler yapılırken kentte bir çok kişi VOTAŞ’ın Van’ın markası olarak kalması yönünde çağrılar yapmıştı. Bunun üzerine Van TSO yönetimi ihalede yer alacaklarını ve VOTAŞ’ın Van’da kalması için teklif vereceklerini açıklamıştı. Halihazırda Van OHB için de ciddi mücadele veren Van TSO bünyesindeki şirketin ihaleyi alması ve VOTAŞ’ın yeni sahibi olması sevinç yaratırken gözler Van TSO’nun bundan sonra bu işletmeyi nasıl yöneteceği ile ilgili kararına çevrildi.

Editör: TE Bilisim