Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, beraberindeki oda yönetimiyle Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcılığına tekrar ataması yapılan Fatih Çiftci’ye ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu.

 

Ziyarette; Kapıköy Sınır Kapısı, lojistik üs, İran ile ticari ilişkiler, Van Şehir Stadyumu, Sınır İlleri İşbirliği Toplantısı gibi Van’ı ve bölge ekonomisini canlandırmaya yönelik nelerin yapılabileceği hakkında konular ele alındı. Bölge ekonomisi için önem taşıyan Van’ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili oda yönetiminin talep ve önerilerini dinleyen Çiftçi; Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki mevcut durumun yetersizliğinden kaynaklanan sorunların giderilmesi için ilk etapta kapının durumun iyileştirilmesi çalışmalarına başlandığını, ayrıca gümrük kapısının tamamını kapsayan bir modernizasyon ihalesinin de yapılarak inşaatına başlanacağını ve bakanlık olarak konunun yakından takip edildiğini iletti.

 

Lojistik üs konusuna da değinen Çiftçi, “Milletvekilliğim döneminde organize sanayi içindeki yeri belirlenmiş olan lojistik üs, Van’ın dinamizmine ve gelişimine katkı sağlayacaktır. Milletvekillerimizle birlikte bu konuyu da takip edeceğiz” dedi. Bakan Yardımcısı Çiftçi, İran ile ticari ilişkilerin Türk firmaları açısından uygun bir pazar olmasına rağmen İran’ın yoğun dış ticaret bürokrasisi ve mevzuatı, piyasa ve denetim mekanizmasının işleyişindeki istikrarsızlık ve teknolojik yetersizlikler gibi sorunların İran pazarının Türk firmaları için yeterli düzeyde sürdürülebilir olmaması sonucunu beraberinde getirmekte olduğunu ve İran’a yönelik yaptırımlarla ilgili son gelişmelerden sonra Van ve bölge ekonomisi açısından İran ile ticari ilişkilerin daha da önem kazandığı ve bunun için iş dünyasının girişimlerinin devlet olarak da destekleyici adımlar atılmasının hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

 

Ziyarette oda yönetimi tarafından iki komşu ülkenin sınır illeri arasında eğitim, kültürel, ekonomik ve sosyal alanlardaki işbirliği konularının ele alınacağı 6. Sınır İlleri İşbirliği Toplantısı ile ilgili de görüşler paylaşıldı. 

Editör: TE Bilisim