ŞEHRİVAN GÜNCEL ÖNDER ALTINAL - 7 Ekim’de yapılacak olan Van TSO seçimler kısa bir süre kala seçim yarışı kızmaya başladı. İlk olarak yeniden adaylığını açıklayan Necdet Takva’nın ardından geçtiğimiz günler Zahir Kandaşoğlu’da adaylığını açıklamıştı. Kandaşoğlu dün flaş bir açıklama ile gruplar üzerinde oynama olduğunu iddia etti. Takva, Van TSO için de geçici yönetim atanması gerektiğini belirtti.

 

Geçtiğimiz gün Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde başkan adayı olduğunu açıklayan işadamı Zahir Kandaşoğlu dün akşam saatlerinde basın açıklaması ile flaş bir açıklamaya imza attı. Hızlı bir şekilde gerçekleştirilen açıklamada konuşan Kandaşoğlu, Van TSO mevcut yönetiminin gruplar üzerinde oynama yaptığını ve bunun yasal olmadığını söyledi. Belgeler ile basının karşısına geçen Kandaşoğlu, “Yasal olamayan bir seçim yapıldığını düşünüyoruz. Bu konuda savcılığa başvurumuzu yaptık. Gümrük Ticaret Bakanlığı ve TOBB’u göreve davet ediyoruz. Yapmış olduğumuz başvuru sonucunda yapılan uygulamalar ile ilgili müfettiş görevlendirildi. Gruplar ile ilgili incelemeler yapılacaktır.” Dedi.

 

 

“HİÇBİR SEÇİMDE OLUMSUZLUK OLMADI”

Basın toplantısında konuşan Zahir Kandaşoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Van Ticaret ve Sanayi Odası hali hazırda başkanlık görevini yürütmekte olan Necdet Takva, itiraza konu 07.10.2017 tarihli seçimlere ön hazırlık çalışmalarına aylar öncesinden başlamış ve oda içerisindeki başkanlık görevini kötüye kullanmıştır. Şu an ne Van tarihine ne de Van TSO’nun üyelerine yakışmayacak bir seçim süreci yaşanmaktadır. 1962 yılında kurulmuş olan Van TSO birçok seçim süreci geçirmiş. Fakat hiçbir seçimde ne bir itiraz olmuştur ne de farklı bir olumsuzluk yaşanmıştır.”

 

 

KANDAŞOĞLU: SEÇİMLERE GÖLGE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR

Van TSO’nun seçimi yılan hikayesine dönüştürdüğünü ifade eden Kandaşoğlu, “Van TSO’nun değerli üyeleri arasında her zaman demokratik seçimler ve yarışlar olmuştur. Ancak üzülerek ifade etmek isterim ki Van TSO’nun bu seçimi tam bir yılan hikâyesine dönüşmüştür. Şuan mevcut yönetim kanunları, kuralları tanımadan kendi grubunda adayı olan kişilerin tüm çevre ve akrabalarına ait firmaları aday oldukları gruplara kaydırmıştır. Bu gruplarda çoğunluk sağlamak için dikkat çekmeden birçok grup üzerinde oynama yapılmıştır. Bundan dolayı bu şekilde gruplara müdahale edilerek Van TSO seçimlerine büyük bir gölge düşürülmüştür. Bu durum mevcut Van TSO’ya üye ve namuslu bir şekilde aidat ödeyen üyeleri hayal kırıklığına uğratmıştır.” Dedi.

 

 

“GEÇİCİ YÖNETİM ATANMALIDIR”

Gruplarda oynama olduğunu savunan Kandaşoğlu belgeler ile basın karışışına geçti ve anlattı. Kandaşoğlu gruplarla ilgili ise şöyle konuştu: “Gruplara yapılan bu müdahale olayı için başta Yargı olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB’u göreve davet ediyoruz. Bu durum mevcut yönetime güven kaybettirmiştir. Seçimin sağlıklı yürüyebilmesi için bakanlık tarafından geçici bir yönetim atanmalıdır. Bu, 19 Meslek grubundan aday olan 133 üyenin talebidir.”

 

 

KANDAŞOĞLU: ODA İÇİNDE ASKIYA ÇIKARILDI

Van TSO’ya üye olanların işadamı olduğunu yeniden hatırlatan Kandaşoğlu, “Bizim yıllardır Ticaret Sanayi Odası’nda yürüttüğümüz faaliyetler hep Van’a kimliğine nasıl bir kimlik daha katalım, Van’ın vizyonuna nasıl bir vizyon katarız. Van’ın ekonomisine, kalkınmasına nasıl katkı sağlarız nasıl bir çözüm buluruz bunun derdindeydik. Gruplar üzerinde bu tür şaibelere gerek yoktur. Gruplar üzerinde kim ne yapmışsa büyük bir yanlışın içine girmiştir. Ticaret ve Sanayi Odası’nda faaliyet gösteren ve halende faal olan bine yakın firma askıya alınmış ve oy kullanma haklarını kaybetmişlerdir. Bunun nedeni ise 6 ay önce gizli bir şekilde Van TSO’da bu firmaların vergi numaraları eksik yazılarak odanın kendi içinde askıya çıkarıldı. Fakat hiçbir bilgilendirme yapılmamış. Hiçbir firmaya tebligat yapılmamış, mahalli gazetelere ilan edilmemiştir.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BU SUÇTUR VE BELGELİDİR”

Firmaların itiraz hakkının kalmadığına değinen Kandaşoğlu son olarak şunları söyledi: “Bu durumdan dolayı süre geçtiği için firmaların itiraz hakkı kalmamıştır. İtiraz hakları kaybolan firmalar bu seçimde oy kullanamayacaktır. Bu oy kullanmayacak olan firmaların hepsi belirli firmalardır. Şuan mevcut yönetimin de tanıdığı firmalardır. Bu iş ise art niyetle yapılan bir işlemdir. Bunların hepsinin belgeleri elimizde var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 11. Maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddede seçimlerden 6 ay önce hiçbir meslek grubunun yeri değiştirilemez diye bir ibare mevcuttur. Ancak bir firmamızın 06.06 2017 tarihinde başka bir meslek grubunda 11.09.2017’de başka bir meslek grubuna alınmıştır. Bu suçtur ve belgelidir.”

 

 

Editör: TE Bilisim