ŞEHRİVAN HABER - Van yeni eğitim-öğretim yılına merhaba derken, okulların açılışı kadar, Van’da açılışı yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği eliyle yapılan Fen Lisesi de gündem oldu. Yapımı beklenilenin üzerinde bir zaman alan ve yüklenici kaynaklı sıkıntılardan dolayı 5’inci yılında Van Valiliği’nin devreye girmesi ile biten okulun açılış töreninde okulu yaptıran TOBB ve Van’daki temsilcisi Van TSO çağrılmayınca, Van TSO’nun tepkisi sert oldu. Van TSO, emek verenlerle okulun açılışının yeniden yapılacağını duyurdu.

TAKVA’DAN SERT ÇIKIŞ GELDİ!

Van’da yeni eğitim-öğretim yılı başlarken, ilk gün okulların açılışı ile birlikte TOBB Fen Lisesi’nin açılışı okulların açılışının önüne geçti. TOBB tarafından Van’da yaptırılan ve Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da yapım sürecinde yakından ilgilendiği okulun açılışında Van TSO heyeti çağrılmayınca, oda yönetiminin tepkisi sert oldu. İnşaatı beklenenden uzun süren, uzun bir süre bitirilmeyi bekleyen son olarak da Van Valiliği tarafından tamamlanan lisenin açılışına kentteki bir çok kurum ve kuruluş temsilcisi davet edilip Van TSO davet edilmeyince ilk tepki başkan Necdet Takva’dan geldi. Açılışın yapıldıktan sonra okulun açılışından haberdar olan Van TSO’nun sürecin dışında kalmasına sosyal medyada paylaştığı bir mesaj ile tepki gösteren Takva, “VanTso olarak binbir emekle, çabayla, istekle şehrimize TOBB katkısı, başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun özel ilgisi ile Fen Lisesi kazandırıyoruz. Van protokolü açılış yapıyor, büyük bir ‘nezaketsizlikle’ bize haber bile verilmiyor! Şimdi buna ne diyeceğiz Van PROTOKOLÜ?” dedi. Bu mesajdan sonra çokça konuşulan açılış olayından sonra Van TSO yönetimi de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Duruma tepkisini dile getiren Van TSO, okul açılış töreni ile ilgili olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’nü eleştirirken okul için yeni bir açılış töreni yapacaklarını söyledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hayati Yazıcı Fen Lisesi'nin açılışı ile ilgili açıklama yaptı. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2014 yılında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) ve Van Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) arasında, Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı adına, 200 öğrencinin kalabileceği yurt ve 24 derslikli bir fen lisesi yapılmasına karar verildiği hatırlatıldı. 

“ODAMIZ VE TOBB BAŞKANI GÖRMEZDEN GELİNDİ”

Yapılan açıklamada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, okulun Van’a yapılmasında emeği olan TOBB Başkanının ve okulun yapımı ile ilgili taraf olan Van Ticaret ve Sanayi Odasının görmezden gelindiğine dikkat çekilerek, “Odamız ve TOBB Başkanının görmezden gelinerek açılış programına dahil edilmemesi büyük bir skandaldır. Van Ticaret ve Sanayi Odası, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ilimiz ve bölgemizin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında aynı çabayı göstermeye devam edecektir. Kaldı ki şimdiye kadar Bir ilköğretim, bir lise yapılmış olması ile birlikte her yıl eğitim öğretim yılı başında ihtiyaç sahibi öğrencilere katkı sunmaktayız. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak, okulun yapımını üstlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği camiası ve değerli başkanımızın katılımları ile okulumuzun açılışını tekrardan yapacağımızın bilinmesini istiyoruz.” Denildi. 

“ODAMIZIN BÜYÜK EMEĞİ VARDIR” 

Açıklamada; “2018-2019 Eğitim Öğretim yılında öğrenci almaya başlayan ve 2019-2020 yılında TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve okula adını veren Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın davet edilerek açılışı planlanan okulun, 9 Eylül itibari ile ne TOBB, ne Van Ticaret ve Sanayi Odası, nede adı geçen bakanımızın haberi olmadan apar topar Milli Eğitim Müdürlüğü ve il bürokrasinin durumdan vazife çıkararak açılışının yapılması tarafımızca derin üzüntü ve şaşkınlıkla karşılanmıştır. Başta Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere İl Bürokrasisinin durumdan vazife çıkararak hiçbir dahili olmadan bu okulun yapımı ile ilgili söylemlerini kabul etmiyoruz. Bütün Finansmanı odamız üyelerinin ve Türkiye İş Dünyasının aidatları ile gerçekleşen bu okulun, ilimize kazandırılmasında odamızın büyük emeği vardır.” denildi. 

“BÜYÜK BİR SKANDALDIR” 

Açıklamanın devamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, okulun Van’a yapılmasında emeği olan TOBB Başkanının ve okulun yapımı ile ilgili taraf olan Van Ticaret ve Sanayi Odasının görmezden gelindiğine dikkat çekildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Açılış programına dahil edilmemesi büyük bir skandaldır. Van Ticaret ve Sanayi Odası, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ilimiz ve bölgemizin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında aynı çabayı göstermeye devam edecektir. Kaldı ki şimdiye kadar Bir ilköğretim, bir lise yapılmış olması ile birlikte her yıl eğitim öğretim yılı başında ihtiyaç sahibi öğrencilere katkı sunmaktayız. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak, okulun yapımını üstlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği camiası ve değerli başkanımızın katılımları ile okulumuzun açılışını tekrardan yapacağımızın bilinmesini istiyoruz. Ancak; ilimiz bürokratları ve bazı işgüzarların verilen emeklerin görmezden gelinerek takındıkları bu tutumlarını, maaşını bu kesimin ödediği vergiler ile alan bürokratların, şehri için çaba gösteren kesimleri görmezden gelen tavırlarını gözden geçirmelerini bekliyoruz. Spesifik olarak Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde sergilenen bu tavrın diğer kurumlara da sirayet etmeden gerekli duyarlılığın gösterileceğine olan inancımızla takdiri Van Kamuoyuna bırakıyoruz.” 

“CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN TELEKONFERANSLA KATILDI”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hayati Yazıcı Fen Lisesi'nin açılışı, telekonferansla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı. Van merkez İpekyolu ilçesinde 2016 yılında 15 Temmuz İmam Hatip Lisesi bünyesinde hizmete açılan ve bu yıl Tuşba ilçesinde kendi binasına taşınan TOBB Hayati Yazıcı Fen Lisesi'nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telekonferansla katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telekonferansla katıldığı programda Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'e okulun hayırlı olmasını diledi. Vali Bilmez ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölgeye yaptığı yatırımlardan dolayı Van halkı adına teşekkür etti. 

24 DERSLİKLİ LİSE

İlçeye bağlı Şemsibey Mahallesi'nde bulunan 24 derslikli ve içeresinde laboratuvar, bilgisayar teknoloji sınıflarının bulunduğu 567 öğrenci kapasiteli lisenin açılış kurdelesi, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici ve kurum amirleri tarafından kesildi. Açılışın ardından Vali Bilmez ve beraberindeki protokol üyeleri, sınıfları tek tek gezerek okul yeni eğitim-öğretim yılıyla ilgili okul idarecilerinden bilgi aldı.
 


 

Editör: TE Bilisim